Baxurile de hârtie igienică și meme-urile despre bunicul care a luptat în tranșee, în timp ce tu ai luptat la raionul 3 de la Lidl trec, dar stresul și anxietatea rămân. Am stat de vorbă cu psihoterapeuta Ioana Dăncescu ca să aflu cum putem depăși cu bine, în plan psihic, pandemia generată de Coronavirus.

***

De câte ori te-ai spălat pe mâini azi? Răspuns: dacă ești ca mine, probabil de 100.

Câte vitamine ai luat? Răspuns: pe toate.

Ce ai făcut azi ca să ai grijă de psihicul tău? Dacă răspunsul e nimic și/sau ce e aia grijă de psihic? s-ar putea ca articolul acesta să te ajute.

De ce e important să-ți protejezi psihicul, dacă lupți cu un virus fizic? În afara răspunsului clasic – ca să nu-ți iei câmpii (mai ales acum, când e recomandat să nu ieși din casă), stresul și anxietatea erodează sistemul imunitar al organismului. Să-ți menții mintea sănătoasă în următoarele săptămâni poate fi, așadar, la fel de important (dacă nu mai important) decât să-ți iei vitaminele de imunitate cu ulei de ficat de rechin.

Despre Ioana Dăncescu v-am mai povestit anul trecut, într-un articol cu recomandări de specialiști cu care lucrez. Am încredere în Ioana ca psihoterapeută și de aceea am rugat-o să ne spună care sunt nevoile psihice la care trebuie să fim atenți în această perioadă de incertitudine și de schimbare.

Înainte să vă împărtășesc sfaturile ei, vreau să vă spun că mi-a plăcut în mod deosebit ce limbaj a folosit Ioana când a descris aceste zile:

”Trăim o perioadă în care nevoia de autonomie este limitată și avem o libertate diferită în alegeri față de acum câteva săptămâni, sau chiar zile. Astfel că avem nevoie să ne reglăm psihic, emoțional, cognitiv și să ne susținem capacitatea naturală a sistemului imunitar de a lupta cu acest nou tip de virus”.

Nu ”izolare”, nu ”carantină”, ci ”autonomie limitată” și ”libertate diferită”. Cred că e important să fim atenți la ce limbaj folosim în general, și cu atât mai mult în prezent. Și pentru psihicul nostru, și pentru psihicul celor din jur.

Acestea fiind spuse, iată care sunt cele 6 nevoi de care Ioana spune că trebuie să avem grijă în timpul acestei pandemii:

Să ne păstrăm vitalitatea, atât fizică, cât și psihică

”Să râdem, să ne mișcăm în interiorul casei noastre, să dansăm, să interacționăm online cu cei dragi, să citim, să folosim orice formă de art-terapie și creativitate”, explică Ioana.

Recomandare Inoza: Încearcă poezia găsită. Poate nu ai în casă materialele necesare pentru a construi terarii sau a picta cu culori de ulei, dar sigur ai niște reviste/ziare/cărți vechi și niște carioci.

Să avem o rutină

”E indicat să ne păstrăm obiceiurile și reperele personale de dinaintea declanșării epidemiei, pe cât posibil. Avem nevoie de un program adaptat recomandărilor specialiștilor, dar care să țină seama de rutina noastră”, spune Ioana.

Să păstrăm contactul cu realitatea

”E important să menținem contactul cu realitatea și să procesăm informațiile din surse avizate”, spune psihoterapeuta. ”Cu toate acestea, recomand limitarea contactului cu informațiile legate de epidemie în anumite momente ale zilei, cum ar fi înainte de culcare”.

Să conștientizăm diferențele dintre interior și exterior

”Trebuie să fim empatici și responsabili, dar trebuie, în același timp, să avem o bună claritate între cine suntem noi și cine sunt alții/lumea. Așadar să nu acceptăm și să nu ne identificăm cu toate mesajele emoționale, cu toate soluțiile și cu toate fake news care vin din exterior”, explică Ioana Dăncescu.

Să păstrăm contactul cu ceilalți

”Ținând cont de faptul că cea mai mare parte a contactului fizic va fi limitat la propria familie, e indicat să folosim mediul online pentru a susține contactul cu ceilalți.”

Recomandare Inoza: Transformă telefoanele date prietenilor sau rudelor în FaceTime sau apeluri video de pe Messenger. Astfel nu doar că îi vei auzi, dar îi vei și vedea, ceea ce sporește senzația de apropiere.

Să ne observăm emoțiile și gândurile

”O bună modalitate de acceptare a lumi interioare este prin «scrierea despre sine» care astfel devine o «scriere tratament» (sursa: Tratat de reziliență asistată, sub coordonarea lui Șerban Ionescu, ed Trei, 2013).

Cu toții avem nevoie de o poveste despre noi în perioada asta, iar «punerea în cuvinte a emoțiilor și sentimentelor va influență instaurarea procesului de reziliența». O dovadă în acest sens în mediul online sunt toate formele de «jurnale de carantină» și newslettere, care documentează și însoțesc rezistență personală prin această pandemie”, povestește Ioana.

Recomandare Inoza: Dacă nu ai încercat Morning Pages până acum, nu există un moment mai bun s-o faci. Trei pagini scrise de mână, dis de dimineață, te vor ajuta să-ți eliberezi balastul mintal, să faci mai bine față stresului și anxietății și, de ce nu, chiar să găsești inspirație sau idei creative.

***

Îi mulțumesc Ioanei Dăncescu pentru sprijinul oferit în realizarea acestui material. Ioana face parte din Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, care în perioada aceasta oferă gratuit servicii de asistare psihologica, online.