Nu știu câți jurnaliști/ bloggeri/ scriitori de lifestyle / whatever I am și-ar deschide agenda telefonică cititorilor lor. Eu, însă, cred că recomandările trebuie date mai departe, că trebuie să vorbim deschis despre oamenii care își fac meseria excelent și să încetăm să ne prefacem că ”we woke up like this”, fie că vorbim despre fizicul sau psihicul nostru.

Mai jos sunt câteva numere de telefon din agenda mea. Sunt oamenii care de-a lungul ultimilor ani s-au asigurat că arăt și mă simt bine. I-am primit și eu, de la prietenele mele, ca recomandare, și îi dau mai departe. Mi-am permis să le împărtășesc numerele pentru că sunt publice și apar online pe site-urile lor.

Să nu credeți, însă, că le fac vreun serviciu: majoritatea au liste de așteptare, pentru că sunt foarte buni în ceea ce fac. Își vor face însă loc pentru voi, dacă apelați la ei. Pentru că, pe lângă profesionalismul desăvârșit, cu toții au două calități rare, pentru care îi apreciez enorm: bun-simț și omenie.

Iată, așadar, numerele de telefon (în ordine absolut aleatorie) pe care orice femeie (din București) ar trebui să le adauge în agendă anul ăsta (în caz că nu cunoaște deja astfel de profesioniști):

Ionuț Preda – 0723.004.843

Prima dată când m-am dus la el aveam părul lung (foto jos stânga) și i-am zis că vreau bobul ombré roșcat-blond al Emmei Stone. A doua oară că vreau părul roz al lui Jemima Kirke (probabil există o poză cu mine cu păr roz în fiecare casă din India, cred că la Taj Mahal mai mulți indieni s-au pozat cu mine decât cu mausoleul). Apoi i-am spus că vreau să fiu blondă.

Niciodată nu mi-a ieșit însă ca în poze. Întotdeauna arătam mult mai bine în realitate. 🙂

Culorile mele de păr din ultimii 3 ani, toate ”opera” lui Ionuț 😀

Ionuț e tipul pe mâinile căruia îmi las părul de 3 ani. Dincolo de faptul că e foarte talentat și are o grijă deosebită pentru părul meu, e un om de un bun simț rar.

Țin minte că odată am avut programare la el într-o vineri, la ora 18:00. Pentru că ceea ce voiam era puțin mai complicat, a rămas cu mine până la ora 22:00 (în condițiile în care salonul se închidea la 20:00). I-am lăsat, cum era și normal, o sumă mai mare decât de obicei, ca să-i mulțumesc pentru amabilitate. A luat banii fără să-i numere și mi-a mulțumit.

A două zi (sâmbătă), la 7.30 dimineața, îmi scria să-și ceară scuze că nu și-a dat seama cât i-am lăsat și că nu mi-a dat rest. A trebuit să-i explic că îi dădusem bonusul intenționat. 🙂

Are printre cliente și vedete (deși salonul nu este unul de fițe), dar am aflat asta întâmplător, pentru că nu se laudă absolut niciodată. Ah, și încă ceva. Îi știți pe hair styliștii ăia care te întreabă unde te-ai vopsit ultima oară, încruntați și cu o sprânceană ridicată, de parcă înainte să-i întâlnești pe ei te vopsea un copil de 5 ani cu bidineaua? Ionuț nu e așa. 🙂

Pe Ionuț îl găsiți la Catwalk Studio (Magheru 35), mai puțin lunea, când nu lucrează. Așa că dacă vreți o podoabă capilară strălucitoare și fericită, sunați cu încredere la numărul de mai sus. Părul vostru o să vă mulțumească. 😉

Elena Miron – 0749.036.678

V-am mai povestit de Elena de-a lungul timpului. Ea e esteticiana care m-a vindecat de o acnee urâtă, care mi-a afectat viața din toate punctele de vedere (de la stimă de sine scăzută, la interacțiuni mai puține cu cei din jur etc).

Deși Elena e foarte apreciată pentru tratamentele anti-acnee, adevărata ei pasiune este stilizarea sprâncenelor. E foarte bună în domeniul ăsta, pentru că nu lucrează cu șabloane sau cu ”aș vrea să am sprâncenele lui X”, ci cu fizionomia clientei și cu ce tip de sprâncene are ea.

Ce apreciez mult la Elena este faptul că, deși e foarte bună, e perfecționistă și face mereu eforturi pentru a-și îmbunătăți tehnica și rezultatele. Merge la cursuri de estetică în străinătate și aduce de acolo cele mai noi și mai eficiente creme și dispozitive, fie că e vorba despre tratamentul acneei, despre tratamente anti-îmbătrânire sau pentru un ten sensibil. Dacă o vizitați, trebuie să încercați tratamentul cu oxigen hiperbaric (care, pe lângă că e foarte plăcut are efecte wow – pielea devine de bebeluș după).

Una dintre încăperile din salonul Elenei

Dincolo de calitățile ei profesionale de excepție, Elena e și un om cald, bun, optimist. Am ajuns odată în cabinetul ei cu lacrimi în ochi (la propriu, cred că am speriat-o puțin) și am ieșit zâmbind.

Dacă vreți un ten care radiază, sprâncene frumoase și un tratament facial care se simte ca un spa, faceți-i o vizită, pe strada Grâului, la nr. 21. Numărul vi l-am dat deja. 😉

Ioana Dăncescu – 0723.610.034

Am cerut numărul Ioanei de la o prietenă, după ce am văzut ce efect incredibil au avut ședințele cu ea pentru prietena mea. Ioana a devenit psihoterapeuta mea iar întâlnirea cu ea este unul dintre cele mai bune (dacă nu chiar cel mai bun lucru) care mi s-a întâmplat în 2018.

Lucrez cu ea doar din iunie anul trecut (și am avut vreo 2 luni în care nu ne-am văzut deloc pentru că am fost plecată din București) și, cu toate astea, datorită ei am făcut mai multe lucruri bune pentru mine în ultimele 6 luni decât am făcut în ultimii 4 ani.

Am cunoscut în ultimii 11 ani mai mulți terapeuți și de la fiecare am învățat ceva valoros despre mine. Ioana simt însă că este singura cu care am depășit stadiul teoretic și am trecut la cel practic (aka schimbări palpabile în viața mea). Nu mă păcălesc singură, abia am pornit la drum, sunt convinsă că o să fie unul lung și dificil, dar cu un co-pilot ca Ioana alături, simt că o să ajung la destinație cu bine. 🙂

Pentru aceia dintre voi care sunt interesați de orientarea unui terapeut (am scris mai multe pe tema asta în articolul Cum să-ți alegi psihoterapeutul), Ioana e specializată în terapia traumei, terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapii scurte, colaborative și terapie sistemică (cuplu, familie).

Iar pentru cei care cred că n-au probleme și n-au nevoie de ajutorul unui terapeut, am făcut o mică ilustrație. 🙂 Cuvintele nu-mi aparțin (nu știu ale cui sunt, din păcate), dar sunt întru-totul de acord cu ele.

Pe Ioana o găsiți la numărul de mai sus sau pe site-ul ei, intitulat (foarte sugestiv și inspirat): Terapia Funcționează. 🙂

Dr. Doina Tăbăcilă – 021.9896

Dr. Doina Tăbăcilă este dermatologul care m-a anunțat acum 2 ani că am cancer de piele (pentru cititorii mai noi: nu vă îngrijorați, vă rog, totul e ok, l-am depistat în stadiu incipient, m-am operat, n-am rămas decât cu o mică cicatrice pe umărul stâng). E o veste pe care nu vrei s-o primești niciodată, dar dacă e s-o auzi vreodată de la cineva, nu-mi imaginez un medic mai empatic, mai cald și mai bun decât doamna Tăbăcilă.

De când am cunoscut-o mi-am dus la ea aproape întreaga familie (mama, surorile, viitorul cumnat) și am recomandat-o tuturor prietenilor. O vizitez de 2 ori pe an pentru o dermatoscopie digitală, adică o scanare a tuturor alunițelor de pe corp (se face cu un aparat care seamănă cu un scaner de produse în magazin și procesul e același, doar că tu ești ”produsul” și alunițele sunt codurile tale de bare).

Dacă aveți un ten foarte deschis la culoare, cazuri de cancer de piele în familie sau alunițe care își schimbă forma și culoarea, vă recomand insistent o astfel de procedură. Ioana Chicet-Macoveiciuc a scris recent despre această hartă a alunițelor și a intervievat un dermatolog. Vă recomand și textul și scanarea respectivă (eu am făcut-o la Medicover, unde merg la doamna dr. Tăbăcilă și costă în jur de 300 de lei, sper să nu mă înșel).

PS: Nu am pus în articol numărul personal al doamnei doctor pentru că nu i-am cerut permisiunea (și nici nu cred că ar fi cazul). Numărul de mai sus e de la call center-ul Medicover, deoarece până acum am mers la ea la Medicover Victoriei. O găsiți însă și la Centrul Medical Academica sau la The Clinic.

Numărul unui ginecolog bun

Majoritatea știți deja, cred, că experiența mea cu ginecologii e cel puțin nefericită. Cred, însă, că e foarte important pentru o femeie să aibă numărul unui medic ginecolog bun în agendă, pentru orice eventualitate. O prietenă mi-a recomandat deja o doctoriță, la care între timp mi-am trimis și una dintre surori (s-a întors foarte mulțumită). Sper din tot sufletul să reușesc să o adaug listei de mai sus după ce mă duc la ea, fingers crossed!

Numărul unei croitorese bune

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce arată vedetele atât de bine în haine banale, e pentru că își duc la croitor până și blugii sau tricourile, ca să li se potrivească perfect formei corpului și să îi avantajeze. Am aflat trucul ăsta de la un stilist și, deși n-am ajuns încă să-mi duc tricourile la croitoreasă, mi-am dus majoritatea rochiilor, jumpsuit-urilor și pantalonilor cumpărați online (ba chiar și bustiera de la un costum de baie). Nu vă pot da numărul croitoresei la care am fost, pentru că, din păcate, nu mai trăiește. Dacă știți însă una bună în București, vă rog să-mi dați un contact în comentarii.

Numărul unui instalator/electrician/lăcătuș

Pe primele 2 mi le-am copiat de la avizierul blocului (sunt recomandările administratorului blocului și ambii domni locuiesc aproape). Poate aveți și voi la avizier trecute astfel de numere. În caz contrar, vă recomand să găsiți niște meseriași de încredere, care locuiesc în zona voastră, înainte să aveți vreo urgență.

Recent am realizat și cât de important e să ai numărul unui bun lăcătuș, eventual unul care are servicii non-stop. Una dintre surorile mele a rămas închisă în casă, celeilalte i s-a spart ușa. Nu vă doresc să cautați înfrigurați un lăcătuș pe 31 decembrie, cum am făcut noi.

Alte numere foarte utile

Alte câteva numere de telefon care nu cred că ar trebui să lipsească din agenda nimănui sunt:

📞  numărul unui vecin de încredere dacă stai la bloc,

📞  numărul medicului de familie (eu am de gând să-mi schimb doctorița anul ăsta, face parte din hotărârea mea de a fi mai asertivă),

📞  numărul unui medic pediatru (dacă ai copii),

📞  numărul unui veterinar non-stop (dacă ai animale de companie),

📞  numărul de la un serviciu de tractări auto non-stop (dacă ai mașină).

În zona de nice to have (nu de must have), agenda mea include și numărul unui make-up artist, al unui anticar (căutam într-o vreme niște cărți mai rare), al unei maseuze, al unei antrenoare de fitness, al unei contabile, al unei profesoare de actorie și al unei profesoare de balet, al unui șofer personal, al unui stilist, al unui life coach etc.

Plus multe numere de vedete autohtone mai mult sau mai puțin obscure, din vremea în care eram scenarist de televiziune. Niciodată nu se știe când o să am nevoie de ei, ahahaha. Și, bineînțeles, numărul domnului Patapievici. 😄

Sper ca recomandările mele de azi să vi fi fost de folos, iar dacă mergeți la unul dintre specialiștii pe care vi i-am recomandat (aka ”oamenii mei”), dați-mi un semn, să mă bucur. 😊