Am rămas însărcinată datorită unei reduceri la Regina Maria. Ok, aceia dintre voi care n-au rămas corigenți la anatomie știți că lucrurile nu funcționează *chiar* așa, dar adevărul e că, dacă n-ar fi existat acea reducere și un mesaj de la o prietenă, n-am fi aici (povestea, mai jos).
Am decis, ulterior, și să nasc la Regina Maria. Nu este de mirare, așadar, că am fost printre primele femei din România care au testat abonamentul de monitorizare sarcină Mama@Regina Maria.
Înainte să vă povestesc mai multe, vreau să știți că acest articol nu este sponsorizat. Mi s-a oferit abonamentul spre testare pe perioada sarcinii, cu rugămintea să scriu onest cum mi s-a părut. Dacă era sponsorizat aș fi scris exact același lucru, doar că aș fi marcat textul ca atare.
Spoiler alert: în afară de sprijinul soțului, familiei și prietenelor mele, acest abonament de monitorizare sarcină de la Regina Maria a fost cea mai mare sursă de liniște psihică pentru mine în ultimele 9 luni. Pentru că o sarcină, la orice vârstă, dar mai ales după 35 de ani, este stresantă și costisitoare.
Dincolo de analizele uzuale și de ecografiile morfofetale, apar tot felul de situații neprevăzute, care necesită analize suplimentare, consultații sau investigații. Și nu, n-am avut o sarcină cu risc.
Chiar și așa, au existat foarte multe cheltuieli la care nu m-am așteptat. Faptul că am știut că majoritatea sunt acoperite de acest abonament m-a ajutat să mă concentrez pe lucrurile cu adevărat importante: sănătatea, starea mea de bine și conexiunea cu viitorul meu copil. Dar să începem cu începutul.
Testul de la care a pornit totul
În iulie 2023 am aflat de la o prietenă că cei de la Regina Maria au o reducere de 50% la Testul AMH. Pe scurt, Testul AMH măsoară nivelul hormonului anti-müllerian din sânge și îți indică rezerva ovariană pe care o ai (adică numărul de ovule viabile pentru a putea rămâne însărcinată).
Am știut mereu că îmi doresc copii, dar, ca majoritatea femeilor mileniale, am amânat momentul. În primă fază, pentru că nu găsisem un partener potrivit și, ulterior, când am cunoscut bărbatul perfect, pentru că mai voiam puțin timp doar pentru noi.
În momentul în care prietena mea mi-a scris de acel test, mă gândeam la o sarcină ca la un proiect de viitor – poate în 2024, poate în 2025. Dar, având în vedere că eram în perioada recomandată pentru a-l face și era și la reducere, l-am făcut în aceeași zi.
Când am deschis aplicația Regina Maria a doua zi, curioasă să văd rezultatele, mi-au dat lacrimile: nu erau doar proaste, erau dezastruoase. Dintr-o dată, am realizat că ceva ce luasem de bun (posibilitatea să rămân însărcinată) putea fi o provocare la care nu m-am așteptat.
Trei zile mai târziu, eram în cabinetul ginecoloagei mele. Mi-a spus ceea ce știam deja: rezultatul nu era bun. Mi-a recomandat însă să repet testul luna următoare pentru că (așa cum am învățat la anatomie, dar am uitat ulterior) o lună ovulează un ovar și o lună celălalt. Or unul dintre ovare poate fi leneș, în timp ce celălalt poate fi perfect funcțional. Și dacă faci testul AMH în luna în care ovulația e produsă de ovarul leneș, rezultatul poate fi înșelător.
Cu toate astea, a insistat și că e posibil ca o sarcină pe cale naturală să fie dificil de obținut. Mi-a recomandat să încercăm câteva luni și, ulterior, să discutăm despre alte opțiuni.
O săptămână mai târziu, eram însărcinată. Nu știu dacă să trec acest eveniment la capitolul ”miracole” sau la ”kismet” (soartă/destin), dar am fost și sunt recunoscătoare că am avut acest noroc.
Pentru că sunt oricum abonată Regina Maria și medicul meu ginecolog e din rețea, mi s-a părut firesc să aleg să nasc acolo. Ok, adevărul e că anxietatea mea a cântărit mult în luarea acestei decizii. Sunt genul care nu doar că pune răul înainte, dar îi întinde și covor roșu și îi pregătește fanfară, în caz că apare.
Știu că orice sarcină poate avea complicații, dar că, atunci când treci prin asta după 35 de ani, numărul lor crește exponențial. Și mai știu de la prietenele care au născut aici, și din campaniile lor, că cei de la Regina Maria sunt supraspecializati în sarcinile cu risc.
Medicii Regina Maria au realizat peste 150 de intervenții asupra – atenție – fătului (deci nu bebelușului deja născut, ci intervenții intrauterine), unele în premieră națională. În plus, e singura rețea de sănătate din România acreditată internațional, au cele mai avansate metode de diagnostic și, în caz de nevoie, numeroase opțiuni de tratament. Music to my anxious ears.
Marele meu noroc, apropo de anxietate și de nevoia de control, a fost că fix în perioada în care am rămas însărcinată au lansat primul și singurul abonament medical din România dedicat exclusiv monitorizării în sarcină, Mama@Regina Maria. Evident că atunci când mi-au propus să-l testez și să scriu despre el am zis: ”Da!” pe loc.
Trimestrul I
Abonamentul de monitorizare sarcină Mama@Regina Maria a devenit activ în ultimele două săptămâni din primul meu trimestru de sarcină. Cu toate acestea, datorită lui am economisit – doar în acele 2 săptămâni – 1820 de lei.
Prima investigație importantă pe care am făcut-o în timpul sarcinii a fost testul Prenatal Safe, un test prenatal noninvaziv, care detectează anomaliile cromozomiale. Nu e un test obligatoriu, dar sunt situații în care e recomandat (mama are peste 35 de ani – cazul meu – sau tatăl peste 40, sarcina a fost obținută în urma fertilizării in vitro, au existat avorturi spontane repetate etc.). În plus, îl poți face indiferent de vârstă, pentru a avea liniștea că viitorul tău copil e sănătos și nu suferă de vreo boală care i-ar putea pune viața în pericol.
Pe scurt, ți se iau 10 ml de sânge (care sunt apoi trimiși la un laborator specializat din Italia) și din acei 10 ml de sânge afli informații incredibil de importante. Cu o acuratețe de 99.99%, testul detectează mai multe anomalii cromozomiale (printre care sindromurile Down, Edwards, Patau etc), dar și mutații genetice sau surditatea genetică. În plus, dacă alegi să afli informația asta, îți poate spune sexul fătului cu mult înaintea ecografiei fetale.
Varianta de test Prenatal Safe pe care mi-a recomandat-o ginecoloaga mea a costat 3300 de lei, dar la recepție mi s-au cerut doar 2640 de lei, pentru că am beneficiat de 20% reducere cu abonamentul de monitorizare sarcină.
Însărcinată în 3 luni, în cadrul unei ședințe foto pentru revista Elle.
Am primit rezultatele în 5 zile, direct în aplicația Regina Maria și am răsuflat ușurați: bebe nu avea nicio anomalie sau mutație genetică. Apropo de aplicație, e încă o chestie care mi-a făcut viața mai ușoară în sarcină – având acces instant la orice analiză sau consult în app, am simțit mereu că dețin controlul asupra situației și am fost mult mai liniștită. Nu e puțin lucru să nu trebuiască să cari după tine mereu un dosar de hârtie uriaș și să ai toate informațiile direct în telefon.
Tot datorită testului Prenatal Safe am aflat și că vom avea un băiat (asistenta care mi-a luat sângele m-a întrebat dacă vrem să știm și sexul; inițial i-am zis nu, apoi am rugat-o să bifeze că da). Instinctul meu mi-a spus deja că va fi băiat, dar datorită testului am avut o confirmare cu o marjă de eroare de 0,01%.
A fost un moment tare emoționant și mi s-a părut minunat că am aflat vestea asta împreună, amândoi, din confortul sufrageriei noastre, într-un moment ales de noi, nu într-un cabinet de spital. The little things. 🙂
A doua economie semnificativă datorită abonamentului de monitorizare sarcină, de 1160 de lei, a fost pentru morfologia fetală de trimestru I. Știți voi, ecografia aia mai fancy, color, care verifică dacă bebe e bine sau dacă există defecte ale inimii, sistemului digestiv și nervos sau anomalii cromozomiale sau de placentă (printre multe altele).
Datorită abonamentului la Regina Maria (cel plătit de mine), aveam gratuitate la morfologia fetală la mai toți doctorii din rețea. Bineînțeles că doctorița mea l-a ales pe (probabil) singurul la care trebuia să plătesc investigația. :)) Dar, cum am încredere în ea, m-am conformat și mi-am făcut programare la el.
Exemplu de morfologie de trim I. Cam la genul ăsta de imagini vă puteți aștepta în această etapă a sarcinii. Da, fătul seamănă cu un extraterestru. :))
Mi s-a părut amuzant că avea titulatura de ”doctor în medicină nucleară” dar, odată ajunsă în cabinetul lui, am înțeles de ce medicul meu a insistat să vin la el. A fost extrem de minuțios, ne-a explicat răbdător tot ce vedeam pe ecran (iubitul meu a fost cu mine la toate morfologiile și la foarte multe dintre ecografii), mi-a răspuns la toate întrebările și a făcut totul cu umor. Cireașa de pe tort? N-am plătit costul investigației, pentru că morfologia fetală era acoperită de abonamentul de monitorizare sarcină.
Bineînțeles, aceste două investigații n-au fost singurele pe care le-am făcut în primul trimestru. Restul investigațiilor (ecografia de confirmare a sarcinii, consulturi ginecologice și endocrinologice, analize de sânge și dublu test), pe care le-am făcut până să devină activ abonamentul de monitorizare sarcină Mama@Regina Maria, au fost acoperite total sau parțial de abonamentul meu plătit la Regina Maria.
Total economii trim I doar cu abonament de monitorizare sarcină: 1820 lei
Trimestrul II
Trimestrul II a decurs cam la fel ca primul trimestru în materie de analize și investigații medicale. Am fost la mai multe consulturi ginecologice, la morfologia fetală de trimestrul II, am făcut analize de sânge și de secreție. Totul inclus în abonamentul de monitorizare de sarcină.
Cam așa arată o morfologie fetală de trimestru II. E incredibil câte detalii de fizionomie poți vedea în aceste imagini 4D.
Lucrurile au fost perfecte până pe 22 decembrie, seara. Eram la niște cumpărături last minute, la mall (da, știu, nu mă judecați) când am avut nevoie la toaletă. Când să trag apa, am văzut că vasul de toaletă era plin de sânge. Primul gând a fost ”Jeez, cum de n-am observat că e murdar când am intrat?”, apoi mi s-au tăiat genunchii. Era sângele meu.
Am ieșit din toaletă împleticindu-mă, cu lacrimi în ochi. Văzusem destule filme și auzisem destule povești să știu că o sângerare la final de trimestrul II de sarcină nu poate fi ok. L-am căutat pe iubitul meu și am sunat-o pe doctoriță. I-am spus ce s-a întâmplat, m-a liniștit cât de cât, dar mi-a spus să merg direct la camera de gardă de la Spitalul Băneasa, care e deschisă 24/24 și s-o sun după ce sunt consultată.
Am ajuns livizi la camera de gardă. Din fericire, deși mai erau alte trei femei gravide acolo, n-am așteptat mai mult de 15 minute (chiar și așa, ni s-a părut o eternitate). Am fost chemată înauntru, doctorița de gardă m-a consultat și mi-a făcut o ecografie. Am simțit că pot să respir abia când am auzit bătăile alea de inimă mică și când mi-a confirmat că sângerarea nu pare gravă.
Mi-a spus, totuși, că recomandarea e să rămân internată și sub supraveghere 24 de ore. V-am spus că sunt anxioasă și, de obicei, ascult sfatul medicilor 100%. De data asta, însă, mi s-a activat ceva ce nu credeam că am: un fel de instinct matern, care m-a făcut să simt că mă voi recupera mai bine acasă, într-un mediu familiar și cozy. Mi-am sunat doctorița care a răspuns imediat, deși era trecut de ora 22:00. După ce m-a ascultat, m-a asigurat că, având în vedere rezultatul consultului, pot să mă duc acasă, atât timp cât stau la pat și iau tratamentul care mi-a fost prescris.
Așa că m-am externat pe propria răspundere (am fost singura gravidă care n-a rămas internată, ceea ce m-a făcut să mă simt puțin vinovată) și, deși mi-am petrecut noaptea monitorizând mișcările fetale și verificând lenjeria de sânge, n-a mai fost nevoie să revin la spital.
În Ajunul Crăciunului, acasă, recunoscătoare că totul era bine. E și primul selfie pe care mi l-am făcut cu burta.
Ne-am întors la camera de gardă fix o săptămână mai târziu, cu noaptea în cap. N-am simțit bebelușul mișcând foarte bine seara, iar noaptea, când m-am dus la baie, am văzut iar sânge în vasul de toaletă. L-am trezit pe iubitul meu și ne-am dus direct la Spitalul Băneasa.
De data asta, după consult, m-au ținut o oră pe perfuzii, dar apoi m-au lăsat să merg acasă cu același tratament. Nu se cunoaște cauza sângerării respective. E posibil să fi fost de la niște efort fizic pe care l-am făcut fără să-mi dau seama că exagerez. Din fericire, de atunci nu s-a mai repetat (deși nu există să merg la baie și să nu verific, compulsiv-obsesiv, după urme de sânge).
Datorită abonamentului de monitorizare sarcină am economisit 800 de lei la cele două vizite la cameră de gardă (am plătit doar 400 de lei per vizită, având reducere de 50% față de prețul integral, de 800 de lei).
Înapoi la Camera de Gardă la începutul lui 2024, de data asta pe perfuzii.
Știu că puteam merge la urgențe la un spital de stat (că tot plătesc taxe). Dar, dincolo de timpul de așteptare de câteva ore (care m-ar fi înnebunit), n-aș fi avut aceeași liniște psihică și același confort. Am ajuns de două ori la urgențe, la un spital de stat, fără să fiu însărcinată și fără să sângerez. Știu cum am fost tratată. N-aș fi vrut aceeași experiență acum, când mă simțeam atât de fragilă și când eram speriată pentru o altă viață decât a mea.
Tot cu ocazia acestor vizite la camera de gardă, mi-am dat seama cât de mult contează să faci toate investigațiile în aceeași rețea și ca sarcina să-ți fie urmărită de oameni care au acces instant, la tot istoricul tău medical din ultimele luni/ultimii ani.
Nu doar că doctorița de gardă s-a uitat imediat peste ultimele analize și ecografii, dar ginecoloaga mi-a confirmat că, ori de câte ori una dintre pacientele ei se prezintă la camera de gardă și există o problemă serioasă, este înștiințată imediat, indiferent de oră.
Total economii trim II cu abonament de monitorizare sarcină: 3245 lei
În următorul (și ultimul) episod al poveștii sarcinii mele continuăm cu aventurile din trimestrul al III-lea (bineînțeles că au existat, de ce să fi scăpat așa ușor?), dar și cu detalii concrete despre acest abonament dătător de liniște în sarcină.
Foto main: Alex Gâlmeanu pentru Regina Maria
2 Comentarii
Ralu
Se pare că a fost o alegere bună acest abonament (d.p.v. medical, financiar, al confortului psihic).
Îmi plac fotografiile, ești tare frumoasă!