Sarcina e ”un miracol al naturii”. E o stare de ”grație”. E ”cea mai satisfăcătoare experiență” de care se poate bucura o femeie. E ”cel mai apropiat lucru de magie” pe care îl vei trăi.

Sau cel puțin așa îți spun toți – cărțile, filmele, postările de pe Instagram, articolele de pe bloguri sau site-uri, persoanele din jurul tău. Doar că o astfel de portretizare nu acoperă toate experiențele. Rămâne o jumătate tăcută (poate o majoritate tăcută?) pentru care sarcina e orice, mai puțin magică și plină de grație.

Doar că tu nu știi că faci parte dintr-un număr mare/foarte mare de femei pentru care sarcina e o perioadă oribilă. Și atunci crezi că e ceva în neregulă cu tine pentru că nu te simți radiantă/binecuvântată/fericită. Că faptul că te simți captivă în propriul corp sau că îți deplângi ”fosta” viață înseamnă că nu ești suficient de recunoscătoare. Că nu ești aptă să devii mamă. Că o să fii o mamă rea.

Pentru mine, primul trimestru de sarcină (și aproape jumătate din al doilea) a fost printre cele mai dificile perioade din viața mea, și din punct de vedere fizic și psihic. Am urât fiecare zi. Mi-era greață non-stop. Nu puteam mânca de greață și orice mâncam (în cea mai mare parte grisine), mi-era și mai greață. Mă simțeam obosită tot timpul. Cred că dacă aș fi avut un job cu program fix, aș fi dormit cu capul pe birou. Mă învinovățeam că dorm prea mult, că nu lucrez. Deși abia reușeam să țin ochii deschiși sau mâncarea în stomac.

Dar pe plan psihic a fost de 1000 de ori mai rău. Accidentul auto de la începutul sarcinii mi-a declanșat (sau exacerbat) o depresie perinatală. Mă simțeam copleșită, descumpănită, inadecvată, anxioasă. Persoana care își dorise să rămână însărcinată și persoana care era acum însărcinată nu mai era aceeași. And this is a special kind of hell. Citeam despre cum depresia mea ar afecta fătul și asta mă făcea să mă simt și mai tristă și mai demoralizată. De ce am crezut că e o idee bună ca o persoană ca mine, cu istoricul meu depresiv, ar fi ok să rămână însărcinată? M-am gândit de multe ori că am făcut o greșeală.

Și apoi mai e pierderea autonomiei corporale, despre care se vorbește prea puțin. Nu mi-a fost greu să renunț la alcool, de exemplu – oricum beam foarte rar spre deloc. Dar dintr-o dată nu mai ai voie să mănânci anumite lucruri. Nu mai poți face anumite activități. Nu mai poți merge în anumite locuri. Corpul tău, în care ai trăit trei decenii și pe care îl cunoșteai atât de bine, îți devine străin și în el se produc schimbări pe care nu le poți controla. E un lucru atât de comun pentru femeile însărcinate, dar atât de puțin înțeles/discutat și mai ales, apreciat. Cât de grele sunt aceste renunțări. Cât te limitează. Cum te fac să te simți prizoniera corpului tău și a sarcinii, alienată de tine însăți.

Simțeam nevoia să țin doliu pentru viața mea trecută, pentru persoana care am fost și care n-o să mai fiu niciodată: liberă, autonomă, spontană, lipsită de griji, imatură. Dar apoi îmi aminteam că eu mi-am dorit sarcina. Sau mă gândeam la cunoștințele mele care își doresc copii și nu pot să-i aibă. Și mă simțeam vinovată și egoistă.

Doar că, am realizat mai târziu, e perfect normal, oricât de mult ți-ai dorit un copil, să SIMȚI tristețe sau nostalgie sau regret pentru etapa vieții tale care tocmai s-a încheiat. Și, din păcate, nu ai altă perioadă în care s-o poți face. N-o poți face înainte să rămâi însărcinată, pentru că nu poți deplânge ceva ce ai din plin. Și nici odată ce se naște copilul, pentru că atunci ai alte probleme și preocupări. Așa că îți rămâne acest mic interval, de 9 luni, în care să îngrămădești și recunoștința și tristețea și entuziasmul și anxietatea și vinovăția.

Ce m-a ajutat a fost soțul meu, care m-a iubit, înțeles și sprijinit necondiționat, în cele mai rele și grele zile. Prietenele mele, care mi-au împărtășit și ele experiențele lor mai puțin roz cu sarcina. Puținele femei din spațiul public care au povestit onest experiențe similare (Elyse Meyers e o influenceriță neurodiversă care era pe finalul celei de-a doua sarcini în timp ce eu eram abia la început, iar poveștile ei despre cât urăște/a urât să fie însărcinată m-au făcut să mă simt normală). Dispariția greții. Estomparea depresiei. Și, în cele din urmă, marele clișeu – timpul.

Nici acum nu pot spune că ”iubesc” să fiu însărcinată. A dispărut depresia, dar a rămas anxietatea de a-i fi bine copilului (care nu cred că va mai dispărea vreodată). Din fericire, însă, am făcut pace cu toate renunțările și schimbările. Și simt recunoștință, mai mult decât orice altceva. De fiecare dată când ființa asta, care și-a făcut culcuș sub coastele mele, dansează când îi pun muzică sau când o mângâi, simt bucurie. Mi-ar fi plăcut să simt această bucurie mâncând sushi și încheindu-mă singură la cizme? Sigur, dar nu le poți avea pe toate.

Acum, că sunt în al treilea trimestru și pot privi în urmă cu oarecare detașare (și compasiune), vreau să vă spun niște lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte să rămâi însărcinată. Poate va face o mică diferență pentru cineva să citească într-o zi acest text. Poate se va simți văzută, înțeleasă, NORMALĂ.

Sarcina e o sumă de paradoxuri.

E ok să urăști să fii însărcinată, dar totuși să-ți dorești un copil.

E ok să urăști să fii însărcinată, dar totuși să te simți recunoscătoare pentru sarcină.

E ok să urăști să fii însărcinată, fără să te simți vinovată pentru femeile care își doresc copii și nu pot să-i aibă.

E ok să urăști pierderea autonomiei corporale și a vieții tale anterioare, dar totuși să-ți dorești să devii mamă.

E ok să urăști să fii însărcinată și să aștepți cu nerăbdare să-ți cunoști copilul.

E ok să te gândești la sarcină ca la o etapă neplăcută, dar necesară.

Nimeni nu se așteaptă să iubești un zbor de 18 ore (cam atât faci din New York în Singapore), dar îl faci pentru că la capătul lui te așteaptă vacanța mult visată. Sentimentele tale față de drum și față de vacanță nu sunt același lucru.

La fel, să-ți placă să fii însărcinată și să iubești să fii mamă sunt două lucruri diferite.

Modul în care te simți vizavi de sarcină nu are absolut nicio legătură cu ce fel de mamă vei fi pentru copilul tău.

PS: Spoiler alert, o să fii o mamă extraordinară. Pentru simplul fapt că te întrebi dacă o să fii ok. O mamă care nu e ok nu-și face astfel de griji. Fruntea sus, burta înainte, you’ve got this.