Viața mea s-a schimbat radical în ultimele 8 luni. Unul dintre motive este un mic ritual zilnic, pe care îl practic cu religiozitate (alături de mii de oameni din întreaga lume, inclusiv câțiva milionari).
Nu implică yoga, sucuri procesate la rece, brain training sau alte chestii costisitoare sau care sună fancy (de fapt, e complet gratuit și la îndemâna oricui). Dar te ajută să scapi de stres și de anxietate, să-ți rezolvi dilemele existențiale, îți crește productivitatea și îți întărește sistemul imunitar.
Sună prea bine ca să fie adevărat? Așa m-am gândit și eu. Apoi am descoperit pe pielea mea că funcționează.
***
Acum un an eram un om profund nefericit și frustrat. Pe plan personal eram relativ ok, dar pe plan profesional eram la mii de ani lumină de ceea ce îmi doream să fac. Visul meu era să-mi relansez blogul și să trăiesc din scris și eu scrisesem jumătate de pagină de Word în tot anul 2016. Ju-mă-ta-te de pa-gi-nă. Nu pentru că n-aș fi avut timp sau idei, ci pentru că îmi pierdusem exercițiul, eram paralizată de perfecționism și, ca să-mi găsești stima de sine, ai fi avut nevoie de licență de scafandru și de un batiscaf (pentru că era pe fundul Groapei Marianelor – v-ați prins?).
Astăzi scriu zilnic în jur de 3-4 pagini, am scris cap-coadă o revistă de specialitate și am primit primul meu book deal (o să vă povestesc mai multe despre asta la momentul potrivit). Am ajuns aici, cu siguranță, datorită sprijinului necondiționat și al iubirii familiei, iubitului meu și femeilor incredibile care sunt prietenele mele, dar și pentru că, în noiembrie 2016, am decis să încerc o chestie aparent stupidă și care promitea rezultate magice, pe care am descoperit-o întâmplător.
Despre ce este vorba?
Într-un articol de pe site-ul XoJane, o femeie povestea cum o rutină zilnică de 30 de minute a ajutat-o să slăbească 20 de kilograme, să iasă dintr-o căsnicie nefericită și să obțină job-ul de vis, în doar un an.
Respectiva rutină se numește ”Morning Pages” și a apărut pentru prima dată în cartea despre creativitate ”The Artist’s Way”, a scriitoarei Julia Cameron (deși nu este vorba despre creativitate și nu este în niciun caz doar pentru artiști).
Ce înseamnă Morning Pages? Să scrii, imediat cum te-ai trezit dimineața, 3 pagini de mână, (neaparat de mână, nu pe laptop), în care să notezi absolut tot și orice îți trece prin cap.
Scopul? Să-ți golești creierul de tot balastul de gânduri, anxietăți, spaime, nervi și să pornești ziua cu o minte mai limpede și cu mai multă energie.
De ce dimineața? Cameron spune că e important să scrii când creierul tău e încă ”încețoșat” și nu te cenzurezi, iar studiile au demonstrat că suntem cel mai creativi când suntem încă amețiți de la somn.
De ce de mână? Scrisul la computer este mai detașant emoțional și îți poate da viteză, dar nu și profunzimea de care ai nevoie în acest caz (or tu nu scrii pentru viteză).
De ce 3 pagini? Pentru că, deși o să începi prin a te plânge de faptul că te-ai trezit devreme sau că afară e urât, nu poți scrie doar nimicuri timp de 3 pagini (vor fi zile în care se va întâmpla asta și e perfect ok). ”A doua pagină și jumătate se scrie cel mai greu, dar deseori conține lozul cel mare”, explică autoarea.
E important să înțelegi că nu trebuie să fii talentat la scris, pentru că nu e vorba despre artă, ci despre terapie (și ideea e să nu arăți nimănui paginile respective, la fel ca în cazul unui jurnal).
Ce m-a convins pe mine?
Dacă primul vostru gând e ”Ești nebună, n-am atâta timp! Am copil/mă trezesc greu dimineața/abia merg la sală/trebuie să fiu la 8 la birou”, fix așa mi-am zis și eu când am citit despre asta.
Deși am găsit numeroase articole care lăudau beneficiile Morning Pages (în The Guardian, inc.com, Quartz, lifehacker și pe multe alte site-uri), ideea de a mă trezi cu jumătate de oră mai devreme în fiecare zi (pentru că atât îți ia să scrii 3 pagini de mână) mi s-a părut o glumă bună.
Apoi am citit pe blogul lui Tim Ferris că și el practică Morning Pages în fiecare zi și o consideră ”cea mai rentabilă terapie pe care am găsit-o vreodată”. Dacă numele lui nu îți spune nimic, Tim Ferris e un tip foarte deștept, pe care eu îl admir. E un antreprenor de succes, angel investor și/sau consilier pentru Facebook, Twitter, Uber și The New York Times, printre multe alte companii. Și cel care a scris best-seller-ul ”The 4 Hour-Work Week”. Dacă un om care o viață de 100 de ori mai ocupată decât a mea și care a scris o carte despre cum să fii mai eficient cu timpul tău își găsește zilnic timp să scrie, o fi ceva de capul Morning Pages-urilor ăstora, m-am gândit în noiembrie.
În plus, dacă ai ore întregi în care să te simți nefericit/ă, frustrat/ă, anxios/oasă și să te plângi de viața ta, cu siguranță găsești și o jumătate de oră să vezi dacă treaba asta funcționează sau nu.
Cum te ajută Morning Pages
Încă de pe 13 noiembrie 2016, prima zi în care am scris Morning Pages, am văzut efectele pozitive asupra mea (deși n-am făcut decât să mă plâng, timp de 3 pagini, de tot ce mă nemulțumește și de tot ce nu funcționează bine în viața mea). Culmea, a doua zi m-am trezit chiar entuziasmată, ca și cum aveam programare la un spa pentru un masaj pe creier. Morning Pages sunt singurul lucru din viața mea (cu excepția zilei mele de naștere și a Crăciunului) care mă fac să mă trezesc mai devreme cu plăcere.
Am trecut mai jos doar câteva dintre beneficiile pe care le poate avea acest ritual asupra ta, dacă îi dai o șansă.
1. Îți eliberează creierul de balast
La fel ca un sertar, un dulap sau inbox-ul e-mailului, creierul are nevoie (mai des decât ai crede) să faci curat în el. Sau, dacă vrei, imaginează-ți creierul ca pe o scurgere de la duș înfundată. Când pui pe hârtie tot ce îți ”îngreunează” mintea, e ca și cum ai curăța sifonul dușului și ai lăsa apa să curgă șuvoi. Nu degeaba autoarea numește Morning Pages ”brain dump”.
2. Îți calmează anxietățile
Atât timp cât le ții în tine, anxietățile te blochează și te storc de energie. În momentul în care le pui pe hârtie în mod constant, nu mai au aceeași putere asupra ta. În plus, vei observa cum dispar în timp, una câte una (în momentul în care îți dai seama ce le generează și cum să le elimini, nu prin magie).
3. E cea mai ieftină și eficientă formă de terapie
Psihologii susțin că scrisul te ajută să te vindeci de stres și de traume și să faci față mai bine situațiilor negative. Scriind zilnic despre ce te supără, ce te sperie, dar și ce te bucură sau ce te motivează, vei începe să vezi lucrurile la dimensiunea lor reală și vei reuși să treci mai bine peste probleme, fără să le lași să te doboare.
4. Te ajută să vezi cât ai evoluat
Poți alege să arzi/arunci/rupi foile de Morning Pages, dacă ți-e teamă că cineva le-ar putea citi. Eu scriu într-o agendă pentru că mi se pare fascinant să citesc din urmă și să văd cât de mult m-am schimbat și câte am reușit să fac în ultimele luni.
5. Te ajută să descoperi soluții sau să vii cu idei creative
Nu ăsta e principalul lor scop (acela ar fi să-ți elibereze creierul de gândurile-balast), dar uneori, scriind zilnic, îți vin soluții pe care altfel nu le-ai fi găsit sau idei originale la care altfel nu te-ai fi gândit. Când încetezi să supraanalizezi și scoți totul la lumină, lucrurile și ideile încep să ”curgă”.
Ce îți recomand dacă vrei să începi să scrii Morning Pages
📝 Pregătește-ți o agendă/foi și un pix/stilou/creion de cu seară.
📝 Trezește-te cu 30 de minute mai devreme decât ai face-o în mod normal (sigur, asta înseamnă să faci un mic efort și să te culci mai devreme puțin).
📝 Răsfață-te cu ceva drăguț dimineața, ca premiu pentru că te-ai trezit mai devreme (la început, eu îmi făceam un ceai verde cu lămâie și iasomie și îmi aprindeam o lumânare parfumată, dar ulterior scrierea a devenit recompensa în sine, așa că acum beau un pahar de apă cu lămâie și mi-e suficient).
📝 Concentrează-te doar să scrii Morning Pages în acea zi și încearcă să faci asta în fiecare zi, fără să pui presiune pe tine.
📝 Renunță la așteptări. Știu că am scris că mie mi-au schimbat viața și, evident, și tu vrei să vezi rezultatele chiar de a doua zi (la fel ca și cu o dietă sau cu mersul la sală), dar nu uita că eu le practic de 8 luni și că alții fac asta de 8 ani. 🙂 Dacă nu te descurajezi și continui, perseverent, în fiecare zi, îți garantez că vei vedea rezultate.
La final, vreau să spun că, deși nu înțeleg perfect cum funcționează Morning Pages (dincolo de efectul terapeutic al scrisului), am văzut cu ochii mei cum lucruri care acum 8 luni mi se păreau imposibile și la care doar visam, acum au devenit realitate. Cu doar 3 pagini scrise de mână, în fiecare zi.
Ce zici? Te-am convins să dai acestui ritual o șansă? Îți aștept părerile în comentarii. 🙂
98 Comentarii
Doina Lavric Parghel
Pe maine dimineata! Revin cu detalii. Multumesc!
Inoza
Ce surpriză frumoasă, doamna profesoară! 🙂 Spor la scris și vă aștept cu feedback!
Maria
Multumesc ,Ina ,voi incerca cu mare incredere.Cu ani in urma ,stand de vorba cu o persoana in varsta ,de la tara ,aceasta m-a sfatuit sa scriu, tot ce cred eu ca nu-i bine in viata mea ,pe o hartie si apoi sa o arunc in foc..
Inoza
Cu drag, Maria! Ce frumos sfat ai primit! Oamenii simpli, de la țară, cred că știu mai multe despre lucrurile cu adevărat importante în viață decât toți life coach-ii și terapeuții laolaltă.
Adinutz
Primul meu gand a fost: 3 pagini A4 sau de caiet mai mititel, cum aveam la scoala? Eu scriu incredibil de marunt, as putea inghesui un sfert dintr-un veac de singuratate in 3 pagini A4… le si vad multe, desirate, mancandu-mi jumatate de zi… deci, de care pagini? zi cu masuratori ca altfel ma panichez :))
Inoza
Îți răspund și aici, Adinutz, să nu te simți ignorată. 😛 Dacă zici că ai așa un scris mărunt, poate ar fi o idee bună să nu fie chiar pagini A4, că poate mai vrei să vezi și tu lumina zilei. :))) E suficient să folosești o agendă/un jurnal tipic (vezi la mine pe Instagram cum arată al meu). 🙂
Te pup!
Elena Cîrîc
Mda, m-ai cam convins. O sa-ncerc, sa vad daca-mi iese! Multam!
Inoza
Elena, n-are cum să nu iasă! Te îmbrățișez cu drag! 🙂
Diana Stefancu
Ina, m-a cuprins asa un dor de tine citind randurile de mai sus! Si intr-adevar, sa ma trezesc de la 6-6:30 nu suna appealing deloc insa si mie imi e dor de vremea blogului si de descarcarea terapeutica ce venea cu la pachet cu scrisul. I might just take you up on it. Mi-ar face placere sa ne vedem la o praji, poate vine si Bucurie cu noi:)
Inoza
Ce drăguță ești, Diana! Și mie mi-e dor de voi! <3 You should start blogging again! God knows că lumea/blogosfera are nevoie de oameni cu picioarele pe pământ care să scrie despre modă. Mi-ar plăcea tare să ne vedem toate 3, dar Bucuria joacă în deplasare în perioada asta. Poate când se întoarce. Te pup cu drag! 🙂
diana solomon
De un an fac și eu treaba asta (+ yoga, oricât de tar râdeam înainte de cei care făceau asta) și îmi place teribil. Eu am citit despre tactică în cartea lui Sir Ken Robinson, un tip care-mi place foarte mult (musai să-i vezi discursurile la Ted Talks). Pe scurt, funcționează. Și eu am început să fac într-o perioadă plină de frustrări în ceea ce privește jobul și ce fac cu viața mea…
Inoza
Nu știam de Sir Robinson, mulțumesc de pont, Diana! Și eu râdeam de cei care fac meditație și acum mă chinuiesc s-o aplic și eu. Wisdom comes with age, apparently. 🙂
Andrada
Primul sef de la primul job m-a sfatuit, acum vreo 12 ani, sa scriu o pagina cu ce-mi vine i. minte, despre orice, in fiecare zi. Si mie mi s-a parut initiala un pic stupid ideea, dar de amorul artei am incercat si asta mi-a deblocat creativitatea, desi nu vedeam la inceput cum anume va functiona asta. Era doar o pagina, nu 3, nu era musai de mana si nu era nici dimineata, dar se pare ca scrisul are ,,talentul” asta chiar si cand nu tii un jurnal.
Inoza
Andrada, da, așa e, cred că scrisul sub orice formă are efect ”deblocator” și terapeutic. Poate în combinația dimineață + de mână e și mai puternic, cine știe? 🙂 Și? Ai scris timp de 12 ani o pagină în fiecare zi? *insert shock & major respect here*
Ligia
Încerc si eu, sa vedem dacă mă ține 🙂
Ce-i drept, am obiceiul să scriu 1-3 pagini de random thoughts oricând simt ca trebuie sa imi organizez gândurile dar n-am mai incercat o rutina de scris de prin liceu de cand mi-am abandonat jurnalul.
Mulțumiri 🙂
Inoza
Ligia, cu drag! A fost o surpriză frumoasă să văd că aproape toată lumea din jurul meu folosește jurnale sub o formă sau alta. Și da, probabil partea aia de rutină face practica asta așa eficientă. Spor la scris și te aștept să-mi spui cum a mers după o lună. 🙂
Anca
Am inceput si eu sa practic Morning Pages, pentru ca, hei, daca Ina si Tim Ferris o fac, inseamna ca e ceva bun in toate astea. Am stat sa ma gandesc daca merita sa ma trezesc la 5.30 ca sa imi vars gandurile pe 3 pagini de hartie, buimaca de somn si cu durere de cap, dar am decis ca NU, never ever gonna happen. Asa ca am urmat sfatul unei bune prietene pasionata de psihologie si am adaptat metoda astfel incat sa functioneze pentru stilul meu de viata. In weekend scriu chiar dupa ce ma trezesc, dar la serviciu, imediat ce ajung, ma retrag tiptil intr-o sala goala de sedinte, cu doua foi A4 impaturite discret in mana si un pix ascuns si el si scriu 3 pagini in timp ce beau apa (fara lamaie, ca n-am) pentru ca asa faci si tu ;). Cand aud vreo usa deschizandu-se tresar putin, pentru ca nu vreau sa ma trezesc cu vreun coleg intrebandu-ma ce fac, de ce scriu de mana singura dimineata intr-o sala goala. Totusi e mult mai usor decat incercarea mea de a medita 20 de minute in fiecare dimineata in toaleta. Iti dai seama ce gandeau colegii despre tranzitul meu intestinal. In orice caz, am observat deja cateva pattern-uri si blocaje pe care le am si am reusit chiar sa fac ceva in privinta asta. Abia astept sa vad ce rezultate voi avea peste cateva luni.
Inoza
Anca, 1 la mână, comentariul tău mi-a înseninat ziua! 😀 2 la mână, prietena ta e foarte smart. Într-adevăr, decât să renunți de tot la un obicei care nu e compatibil cu programul tău zilnic (trezitul la 6 sună oricum destul de obositor), e mult mai bine să-l remixezi.
Și, wow, ești cu 10.000 de niveluri peste mine dacă doar în primele zile de scris ai identificat niște chestii și ai început să și lucrezi la ele!! Eu în primele zile doar mă plângeam, nici prin gând nu mi-ar fi trecut să caut pattern-uri. Cred că și acum nu fac decât să mă plâng. :))) Ca idee, e ok și dacă doar te plângi, în timp ajungi să vezi oricum rezultate (cel puțin la capitolul mai puțină anxietate, minte mai limpede, liniște etc). 🙂
Te îmbrățișez!
Daniela
Buna Ina, multumesc de idee este exact ce aveam nevoie.
Nu este primul lucru pe care il fac dimineata, dar incerc ca macar pana in ora 10 sa scriu cele 3 pagini. Ziua 7, simt ca functioneaza. Macar nu imi revin in minte aceleasi lucruri mereu, odata scrise raman acolo pe hartie si a doua zi pot sa ma ocup de restul frustarilor.
Inoza
Daniela, te felicit nu doar pentru consecvență, ci și pentru că ai identificat perfect rolul paginilor ăstora! Cât mai multe zile cu frustrări golite în pagini și mintea liberă și veselă! 🙂
Alina Anghel
Citeam si credeam ca e o prostie, dar cand ai inceput sa dai referinte mi-am schimbat putin gandurile. De maine ma apuc si eu, sunt intr-un punct in care simt ca trebuie sa schimb ceva (mai multe) in viata mea.
Inoza
Alina, mă bucur dacă te-am convins și o să mă bucur și mai mult când o să-mi spui că funcționează! 🙂 Spor la scris și la schimbat viața! 😉
Alina
Clar!Si eu voi da join acestui obicei!
Revin cu feedback!
Multumesc din sufletul meu de mamica de gemeni, frustrata, epuizata, dar plina de povesti 🙂
Inoza
Alina, faptul că ești mamă de gemeni te face deja o eroină in my book. 😀 Te aștept cu feedback și îți doresc multă liniște!
Diana
Eu scriu fraze pozitive dimineata de aproape 2 luni si ma simt foarte bine dar o sa incerc si asta, pare interesant
Inoza
Diana, bună idee cu frazele pozitive. Eu am început să fac un mic exercițiu de recunoștință, cam tot în zona asta. Dar să știi că Morning Pages chiar funcționează.
camelia
Fac asta de ceva timp, dar seara. Sa scriu ce a fost peste zi. Nu stiu daca mi-a schimbat viata, poate as fi fost altfel daca n-as fi scris. Motivul consemnarilor mele era altul. Aici cred ca e necesar sa lucrez – sa scriu fara motiv. Nu aveam o “cantitate”. Acum imi voi impune acest lucru mai ales ca am ales sa fac ceva schimbari in viata mea. Imi multumesc mie ca am citit informatia de la tine, iti multumesc tie ca ai impartasit-o cu mine. Succes tuturor!
Inoza
Mult spor, Camelia! N-o să-ți fie greu, mai ales dacă deja ai deprinderea de a scrie zilnic. 🙂
Adina sau pot sa ma joc... AdinOZA ;)
Ce fain!! Am mai facut o vreme exercitiul asta… dar…a trecut vrmea..
Ce zici de un grup de sprijin prin care sa ne sustinem unele pe altele sa scriem? Macar pana ne intra in must do.. Pup
PS Ca ni stiu de la ce vine OZA..
Inoza
Adina, susțin oricând un grup de sprijin pentru Morning Pages! 😀
Cât despre PS: Inoza nu vine de la Ina + altceva. :)) Inoza mă alinta o profesoara de română din liceu și am folosit alintul ăsta ca nume pentru blog acum 11 ani, când nu exista moda cu NumePrenume.ro. 🙂
Diana Raluca
Interesant….o sa aplic…am nevoie de asa ceva !
Mulțumesc !
Inoza
Diana Raluca, cu mare drag. Succes și dimineți tot mai senine! 🙂
istrate dorina
Am sa incerc si eu S-a prabusit totul..El,fostul sot este foarte,foarte fericit.Eu,foarte bolnava,fara nici o valoare.Ma simt vinovata ca n-am facut nimic ca sa nu ma paraseasca in anul 1999.Nu m-a pretuit deloc.Daca as fi singura femeie de pe Pamant,nici atunci nu s-ar uita la mine…Sunt un om de nimic,o catastrofa.Totul se naruie,e cumplit pentru mine.
Multumiri alese
,Istrate Dorina
Gabriela
Dorina, dacă tu crezi că nu te-a prețuit deloc, ce te face sa crezi ca ai fi putut face ceva sa îl tii/reții? Dacă el a plecat, acceptă ceea ce a hotărât și învață să trăiești fără el. Nu cred ca îți face bine sa mai știi ceva de el, respectiv că este foarte fericit, pentru ca, evident, asta te va face pe tine sa fii extrem de nefericită. Fiecare dintre noi a trebuit sa treacă printr-un moment greu, important este cum îl gestionezi. Fii puternică, îți recomand să te înconjori de oameni de calitate, caută-ti pasiuni, ingroapa-te-n ele și lasă timpul să te ajute să uiți. Din câte înțeleg din rândurile tale, nu ai ce regreta. Poate doar anii pierduți lângă el?!? Hai, fruntea sus și spor la Morning Pages! Așteptăm progresele tale. Ma gândesc și eu serios sa ma apuc, cred ca ma vor ajuta sa văd cu alți ochi provocările de zi cu zi. Și eu am multe de schimbat/îmbunătățit, gândește-te doar ca nu ești singura în acest demers, suntem o gașcă. Și suntem alături de tine!
Inoza
Dorina, nici n-aș fi putut să-ți răspund mai frumos decât a făcut-o Gabriela. Sunt cu totul de acord cu ea. Sigur, scrisul te poate ajuta să îți externalizezi durerea și tristețea, dar poate n-ar strica să vorbești și cu un terapeut. Dacă ești din București, îți pot recomanda câteva persoane foarte bune. Până atunci, te rog nu mai vorbi atât de urât despre tine și încearcă să asculți sfaturile Gabrielei. Te îmbrățișez, ai grijă de tine!
Mota Aurelia
Multumesc ,chiar voi incerca aceasta terapie
Inoza
Cu drag, Aurelia. Spor la scris! 🙂
Roberta
Ma apuc si eu de maine!
Functioneaza nu numai pentru ca iti exprimi temerile si gandurile negre care o data iesite la lumina pot fi adresate mult mai clar decat atunci cand nu suntem constienti de ele; ori pentru ca “golim sertarul” pur si simplu. Functioneaza pentru ca scriind ce ne dorim ne fixam foarte clar scopurile, ne definim nevoile iar creierul incepe sa proiecteze detaliat planull/planurile de lucru. E fantastic ce putem face atunci cand totul este clar in mintea noastra.
Multumesc pentru ca ai impartasit metoda asta. Eu chiar trec printr-o perioada in care ma simt burnt out asa ca… ma simt de parca ai scris pentru mine.
Inoza
Tare mă bucur că ți-a fost de folos articolul, Roberta! 🙂 Și ai perfectă dreptate când spui că e important să ne fixăm scopurile, mai ales în scris. Cât despre ultima ta propoziție, dacă îți vine să crezi, era cât pe ce să nu scriu articolul ăsta. Mă gândeam că e ceva personal, ce n-ar interesa pe multă lume. Mă bucur că m-am înșelat. 😀
ValentinaS
Draga Ina, am descoperit articolul tau intamplator, intr-o scurta vacanta la Londra. Mi-a placut tare mult ideea si de maine dimineata voi incepe. Mai mult de atat, mi-am convins si doua prietene, drept urmare am cumparat 3 caiete inspirationale pentru acest ritual. Caietul si stiloul sunt pregatite! Va tin la curent!
Inoza
Valentinas, yaay, ce mă bucur! Vă doresc răbdare, perseverență și cât mai multe caiete inspiraționale umplute la toate 3! 😀
crina
cred c-o sa m-apuc si eu. Sa vad ce iese. Prognosticurile sunt bune. Cred ca-i si mai iefin ca la psiholog. Deci, pe treaba! Multam fain de idee.
Inoza
Cu mare bucurie, Crina! 🙂 Cu siguranță e mai ieftin decât la psiholog (dacă nu cumva scrii în vreo agendă Moleskine personalizată, ahahaha) și te asigur că efectele se văd în timp. Spor la scris! 😀
Cristina FLORICA
Am inceput in data de 10 iul. trec prin tot felul de stari si simt ca am urcat într-un montagne russe si toate rezidurile interioare dau buluc sa iasa :))))) recunosc nu este confortabil dar mai scapa si cate o perla printre randuri !!! Multumesc pentru inspiratie revin cu detalii dupa ziua mea. Permit Universului sa ma surprinda cu miracole in fiecare zi !!! Multumesc !!!
Inoza
Cristina, felicitări pentru că nu ai renunțat, chiar dacă nu e confortabil cum spui tu, și la cât mai multe perle! 😀 Te aștept să-mi povestești cum ți-a fost și după ceva timp. Nu renunța! 😉
Camelia
Buna, ador sa scriu…dar se pare ca sufar si eu de acelasi virus ca majoritatea populației si anume de SCUZIMIE. Iti mulțumesc pentru articolul tau foarte motivant si….nu promit (de fapt nu imi promit mie ca de o fac si nu ma tin de cuvânt…incep sa înjur in Morning Pages – urile următoare) …..am sa ma apuc de mâine dimineața …sa scot toți gărgăunii de pe sub preșul ce deja începe sa salte :))). Ce imbratisez cu drag
Inoza
Camelia, cu tot dragul! Vei vedea că, așa cum scria Cristina mai sus, printre gărgăunii ăia o să fie și perle. 😉 Important e să continui o dată ce începi și vei vedea în timp efectele terapeutice ale scrisului. Te îmbrățișez și eu!
Seni
Multumesc pentru sugestie. E vacanță. Mă alătur și eu…
Inoza
Seni, spor la scris, sper să-ți fie de folos! 🙂
AIDA
PARE INTERESANT. AM PRACTICAT PENTRU O SAPTAMANA ACEASTA TEHNICA, CU TREI ANIIN URMA SI M-AM ELIBERAT DE MULTE EMOTII CE LE TINEAM IN MINE.
INTREBAREA ESTE CE INSEAMNA 3 PAGINI …CUMVA 6 FOI…..TINAND CONT CA O PAGINA ARE DOUA FOI?
Inoza
Aida, 3 pagini înseamnă o foaie și jumătate (o foaie are 2 pagini). 🙂 Baftă la scris!
Alex
Am învățat un cuvânt nou: batiscaf. Hoooray!!
Adina
Scriu dimineata. Scriu aproape in fiecare zi. Multumesc
Inoza
Grozav, Adina, mă bucur! Te ajută? 🙂
Georgiana
Buna Ina,
Azi e prima zi cand am scris. Spre surprinderea mea, eram atat de morocanosa cand am inceput sa astern primele randuri, pentru ca la final sa fiu treaza si cu un zambet optimist.
Ma simt mai motivata de a face lucrurile pe care le tot aman, acum simt ca parca am un angajament fata de “Morning pages” si, simt ca nu pot dezamagi. Astept si maine sa scriu. Stiu ca rezultatele se vor vedea in timp, promit sa iti scriu peste o luna. Sunt tare curioasa ce va fi atunci.
Imbratisari si zi cu soare!
Inoza
Bună Georgiana, scuze de răspunsul atât de târziu, am avut o lună nebună! 🙁
Mă bucur enorm că ai început Morning Pages și te aștept cu impresiile de după o lună. 🙂
Mult spor și zile senine!
Roxana
Mulțumesc pentru pont. De mâine dimineață voi începe acest nou ritual. Eu mai am unul, de seară, când scriu bucuriile și durerile zilei pe punctul de a se încheia. Așa conștientizez că sunt mai multe bucurii decât cred eu inițial, iar în privința durerilor își mai pierd din putere dacă sunt scrise. Cu drag, Roxana. 🙂
Inoza
Draga Roxana, se pare ca tu deja cunosti si folosesti proprietatile terapeutice ale scrisului. Sper ca Morning Pages sa te ajute si mai mult sa vezi partile bune si frumoase. 🙂 Te astept cu feedback dupa o luna, sa-mi spui cum merge. 😉
Cris
Doar te citesc, nu am comentat pana acum. Am inceput pe 19 iulie cu morning pages, inspirata de articolul tau. Sabbatical-ul, cel mai mare cadou pe care am putut sa mi-l fac vreodata, se apropia de sfarsit, fara sa mi se deschida vreo oportunitate de un nou job. Sa ma intorc la cel vechi nu era o optiune, iar toate interviurile au decurs in maniera deja cunoscuta: cam de cinci ori eram intreabata daca nu sunt supracalificata. Bineinteles ca am adunat o gramada de frustrare. In primele zile mi-am varsat tot naduful, cam in a patra zi se contura o alta tonalitate, dar si o claritate in ceea ce imi doream sa fac. Dupa zece zile, din senin, o oferta! Pe 2 august am aplicat, pe 10 am avut interviul, pe 14 raspunsul afirmativ. De trei saptamani predau la o facultate de stiinte sociale si nu m-am simtit vreodata mai vie si mai la locul potrivit in toti cei 27 de ani de cand traiesc in Germania.
Inoza
Cris, mesajul tău mi-a luminat weekendul! 😀 N-ai idee cât mă bucur că scrisul te-a ajutat să îți clarifici gândurile și, mai ales, pentru tot ce ai povestit că ți s-a întâmplat în ultima frază! Te invidiez și-ți doresc ca senzația asta de a fi ”vie” să rămână cu tine cât mai mult timp! ❤️
PS: te mai aștept în comentarii. 😉
Andra
Știu că mă repet, dar ce mă bucur când și alții află de interesele mele. :))
De Morning Pages știu de ceva ani, dar niciodată nu le-am acordat vreo șansă până acum. Totuși ritualul e pe lista mea de experimente. După articolul ăsta mă apuc să încerc pe pielea mea. Să vedem ce-i cu toată zarva. :)) Merci mult de recomandare! 😀
Inoza
Cu drag, Andra și mult spor la scris! Să-mi spui dacă te ajută! 😉
Gina
Nimic nu e întâmplator!
Sincer, habar n-am cum am ajuns la articolul asta.
Chiar sunt curioasa cum pot sa ajung prin scris sa imi temperez mintea mea cea gălăgioasă! Si sa o golesc, pentru a-mi clarifica telurile si obiectivele!
Si in plus, daca o sa ma prindă Morning pages sau nu, de obicei ma plictisesc repede de rutină!
Sunt recunoscătoare ca am găsit acest articol, multumesc, Inoza!
Inoza
Gina, sunt bucuroasă dacă textul ăsta a ajuns la tine într-un moment în care aveai nevoie de el. 🙂 Mult succes și ține-mă la curent dacă funcționează pentru tine! 😉
Cornelia
De cand te-am descoperit, am inceput sa citesc articolele tale din urma si am dat si peste acesta. Nimic nu e intamplator in viata si in momentul asta simt ca nu mai reusesc sa scap de frustrari, rani vechi si de nervi. Starile de agitatie si nervozitate au atins un punct critic, desi ma straduiesc sa nu le las sa iasa la suprafata in timpul zilei. Morning Pages pare un exercitiu tare bun si cred ca o sa incerc. Chiar cred ca mi-ar face bine si sper ca voi reusi. De ceva vreme ma tot chinui sa ma trezesc mai devreme dimineata, pentru ca mereu sunt pe fuga ( imi place mult somnul, ce sa fac 😀 ) si asta va fi motivul perfect sa ma ambitionez.
Plus ca imi place tare mult sa scriu de mana, tot scrisul asta pe calculator mi-a cam stricat scrisul meu frumos de mana. Pun pariu ca dupa 2 zile o sa ma doara mana :)))
Multumesc si sper sa pot reveni cu un feedback pozitiv.
Inoza
Dragă Cornelia, îți recomand cu toată încrederea Morning Pages. Din sutele de mesaje pe care le-am primit, nimeni nu mi-a spus că regretă că a început acest ritual. 🙂 Sigur, unora s-ar putea să nu li se potrivească, ceea ce e perfect ok. Important e să încerci și să vezi dacă te ajută cât de cât să scapi de frustrările, nervii și de rănile vechi pe care le-ai pomenit. Spor la scris! 🙂
Ioana
Vai, ce tentata sunt sa incerc si eu macar o data…Nu am nici cea mai mica idee daca m-as tine de ritual, dar ce-ai povestit tu suna atat, atat, ATAT de tempting! Multumesc 😀
Inoza
Ioana, o să-ți spun un mic secret: nici eu nu reușesc să scriu în FIECARE zi. 😀 Uneori nici n-aș avea ce să scriu. Dar încerc să mențin o constanță și uneori sunt absolut șocată de câte idei wow îmi vin în timp ce scriu.
Mai nou, fac o combinație de Morning Pages cu 10 idei pe zi (despre care am scris aici: https://www.inoza.ro/provocarea-10-idei/), în sensul că încep să scriu despre o problemă, un lucru care mă frământă/ stresează etc, și dacă acel lucru depinde de mine, încerc să vin cu 10 posibile soluții. Au rezultat niște idei pe care altfel nu le-aș fi avut niciodată (pentru că sunt prea prinsă în problemă ca să-i văd soluționarea dacă nu scriu despre ea). Anyway, ce vreau să zic că pe mine mă ajută. N-ai de unde să știi cum funcționează în cazul tău până nu încerci. 🙂
andreea
Nu stiam de Tim Ferriss nici de Morning Pages, dar m a atras ideea de scris dimineata tocmai pentru ca raman toate frustrarile pe hartie, nu invartindu se in cerc in minte. Anyway, varianta mai scurta la care m a facut sa ma gandesc acest ritual este un concept de care am aflat anul acesta intamplator, folosit si de Tim Ferriss (https://www.youtube.com/watch?v=glFMpyx_oU4) este Five Minute Journal, creat de Alex si Mimi Ikonn, antreprenori si angel investors as well. La un simplu google search le gasesti vlog urile, site ul pentru 5 minute journal si partea faina e ca nu trebuie neaparat sa l cumperi, modelul de structura e dat pe site, e bazat pe diverse cercetari so…sounds good…
Mimi
Draga Ina, m-am apucat de scris dupa ce am citit articolul tau in 2017, apoi m-am lasat dupa doua luni. Nu mai stiu de ce.
Anul asta am dat la Bookfest peste “The artist way” si am reluat obiceiul in iunie, iar rezultatele au inceput sa apara. E o terapie minunata pt o mama imperfecta, cu un bebelus care scoate din ea gargauni pe care-i dosise bine, pt o mama care are uneori tendinte depresive sau pt nevasta care devine irascibila fata de sot, din cauza oboselii combinate cu cele de mai sus.
Am inceput sa recomand prietenelor mele Morning Pages ca forma de terapie si le trimit la articolul tau ca punct de plecare. Chiar are efect, cand termin de scris nimicuri si vaicareli si ma ocup pe hartie de emotii, de iertat oameni si pe mine, de transat probleme care par uriase, de abordat aspectele mai profunde. Azi am scris 9 pagini, ca aveam multe de zis. Ce bine a mai fost! Multumesc pt articol.
Stoica Maria
O sa imcerc si eu terspia Morning Pages!Eu am mai aplicat, terapia aceasta dar nu m-am implicat ,mai mult in scris,din cauza timpului.
Georgeta
Bună ziua as vrea sa fac și eu aceasta terapie am de mulți ani anxietate si vroiam sa întreb trebue sa scriem ce gândim în acea zi sau ce traume am avut de mici și ce ne face sa stam rău va multimesc
Inoza
Bună ziua,
Scrieți în ficare zi absolut orice simțiți nevoia/vă trece prin minte. Uneori paginile respective o să arate ca o listă a lucrurilor care vă nemulțumesc/vă fac nefericită. Alteori, o să arate ca o listă de recunoștință. Și în unele zile probabil doar o să povestiți ce vi s-a întâmplat. Toate variantele sunt bune, nu există o variantă greșită. Succes! 🙂
Camy
Multumesc frumos e chiar super sa faci acest riitual
motanes
Bună! Mai scrii în fiecare zi?
Eu ar cam trebui să mă apuc. 🙂