Știu. Citești ”hobby-uri rafinate” și te gândești la echitație, scrimă sau pictură în ulei. Cum suntem, totuși, în secolul XXI, îți propun 9 hobby-uri actuale și accesibile, dar care vor adăuga un plus de sofisticare vieții tale.
Ține un jurnal
Leonardo Da Vinci, Ludwig van Beethoven, Frida Kahlo, Albert Einstein, Marie Curie sau Charles Darwin. Sunt doar câteva dintre cele mai luminate minți ale epocilor lor și cu toții au în comun faptul că și-au notat gândurile și emoțiile în jurnale. Îți recomand Morning Pages sau, dacă nu ai suficient timp, agenda cincinală, despre care am scris aici.
Fotografiază arhitectura locală
Dacă te pasionează fotografia și/sau arhitectura, fă-ți un obicei din a te plimba în weekenduri prin orașul tău și a fotografia cele mai interesante clădiri. Îți poți propune să ”inventariezi” diferitele tipuri de ferestre/uși sau să alegi un stil arhitectural și să fotografiezi cele mai frumoase clădiri în stilul respectiv din oraș. E un hobby pe care îl poți practica și în vacanțe, oriunde ai merge.
Ascultă podcasturi de filosofie/cultură
Cauți o modalitate gratuită de a-ți îmbogăți cunoștințele și de a-ți lărgi orizonturile? Nu e nevoie să frecventezi cursurile unei facultăți, e suficient să-ți deschizi telefonul și să cauți unul dintre sutele de podcasturi de filosofie/cultură existente.
Poți încerca titluri precum The Partially Examined Life Philosophy Podcast (în care gazdele studiază și discută un scurt text filosofic), In Our Time (un podcast BBC în care sunt prezentate aspecte interesante din cultura și istoria mondială), Intelligence Squared (în care sunt dezbătute diverse aspecte ale politicii sau civilizației contemporane), History of Philosophy Without Any Gaps (în care un profesor de filosofie de la King’s College London prezintă principalele idei precum și viețile marilor filosofi) sau Think Again – a Big Think Podcast (în care sunt invitați personalități de renume mondial ca Neil Gaiman, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Bill Nye sau George Takei, care discută pe orice subiect vă puteți imagina).
Joacă șah
Da, știu. Vei spune că nu ai o tablă sau nu ai cu cine. Pentru asta există Chess.com. Intri pe site (nici măcar nu e nevoie să-ți faci cont) și poți alege să joci fie contra unui partener real, fie împotriva unei inteligențe artificiale. Iar dacă nivelul tău este unul scăzut, există secțiunea Learn pe care o poți folosi pentru a-ți îmbunătăți jocul, precum și secțiunea Watch, unde poți urmări partide de șah în timp real și poți învăța de la jucătorii mai avansați.
Scrie poezie
Nu-ți face griji, nu-ți recomand să-ți cumperi o pană și un pergament. Poți încerca blackout poetry, pentru care ai nevoie doar de o pagină de ziar/revistă/carte, pe care s-o poți distruge fără remușcări. Dacă vrei să te distrezi scriind în tandem cu inteligența artificială, încearcă Poem Generator. Iar dacă vrei să-ți publici poeziile și să primești feedback de la alți pasionați de literatură, poți încerca site-uri ca All Poetry sau Hello Poetry. Există platforme și dacă preferi să combini fotografia cu poezia, cum ar fi site-ul/aplicația Photory.
Vizitează muzee și galerii de artă
Bineînțeles, prima mea recomandare ar fi să vizitezi muzeele din orașul tău. După ce/dacă le-ai epuizat, Google Arts & Culture îți permite să faci un tur virtual al celor mai cunoscute muzee din lume, fără să-ți părăsești fotoliul.
Câteva recomandări: The British Museum din Londra, Muzeul Guggenheim din New York, Musee d’Orsay din Paris, Rijksmuseum sau Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Galeria Uffizi din Florența, Muzeul de Artă din São Paulo, Muzeul J.Paul Getty din L.A sau Pergamonmuseum din Berlin.
Ține un jurnal de lectură
Dacă vrei să-ți duci lectura la următorul nivel, obișnuiește-te să ții și un jurnal de lectură, în care să treci fiecare carte citită. Ce ar putea conține un astfel de jurnal? Titlul și autorul fiecărei cărți, precum și câteva citate preferate. Dacă este vorba despre o carte de ficțiune, poți trece în revistă și acțiunea și personajele. Iar dacă este o carte de non-ficțiune, îți poți nota cele mai interesante idei pe care vrei să le ții minte.
Creează un ierbar
Într-o epocă eminamente digitală, să creezi un ierbar devine un hobby ușor desuet, dar atât de elegant. Indiferent cât de ”banale” sunt plantele pe care alegi să le colecționezi, acest exercițiu te va face mai atent/ă la micile detalii din jur și te va ancora în prezent. Poți folosi un ierbar școlar, clasic, sau poți improviza cu o agendă sau o carte groasă.
Vizionează spectacole de operă și balet
Ca și la punctul anterior, îți recomand, dacă ai posibilitatea, să vizionezi spectacolele de operă sau de balet live. Dacă orașul în care locuiești sau timpul nu-ți permite, există numeroase companii de operă din întreaga lume care își oferă spectacolele online, gratuit.
Pe această pagină a Operei din Viena poți vedea când au următorul spectacol live, online, iar pe pagina de Youtube a Royal Opera House din Londra poți urmări online spectacole mai vechi. Aici găsești o listă cu companiile de operă și balet care oferă servicii de streaming, gratuit. Pentru o experiență somptuoasă, nu uita să combini vizionarea spectacolului cu un pahar de vin spumant sau roșu.
2 Comentarii
Mihaida
Ai recomandat nouă idei minunate și îmi place să cred că numărul lor reprezintă o invitație pentru completarea listei, așa că iată o sugestie pentru numărul zece:
Află care sunt ideile care merită răspândite http://www.ted.com. Mai mult chiar, poți face o faptă bună alăturându-te echipei de traducători voluntari care fac ca discursurile TED să le fie accesibile și celor care nu cunosc limbi străine.
Inoza
Mihaida, am ales special numărul 9, mi se pare magic. Dar completarea ta e bine-venită!