De la o agendă în care trebuie să scrii doar o singură propoziție pe zi (cu rezultate minunate în 5 ani), la una care te ajută să devii mai productiv și până la una ale cărei pagini le poți folosi la infinit, acestea sunt cele 5 agende pe care orice iubitor de scris/ organizare/ productivitate trebuie să le știe.

***

Mărturisesc, am o mică problemă cu agendele. Și prin o ”mică problemă”, vreau să spun o mare obsesie. 😀 Am o agendă în care scriu Morning Pages, una pe care o folosesc pe post de planner, alta pe care o folosesc pe post de gratitude journal, una în care trec filmele văzute și cărțile citite și una pe care iau notițe la evenimente/interviuri. Și astea sunt doar cele pe care le folosesc regulat (v-am spus că am o problemă).

Mai jos am făcut o listă cu 5 dintre cele mai interesante agende care există în prezent. Unele promit o mai bună organizare a timpului, altele o creștere a nivelului de fericire/mindfulness și altele pot fi (și trebuie) puse în…cuptorul cu microunde. 😀

Agenda infinită (și eco-prietenoasă)

Everlast de la Rocketbook este prima agendă pe care o poți folosi la infinit. Cum funcționează? Scrii/desenezi/schițezi ce vrei pe paginile ei, le scanezi cu aplicația dedicată și apoi ștergi paginile cu apă și o iei de la capăt. Serios. 🙂

Deși arată și se simt ca o hârtie satinată, paginile acestei agende sunt făcute dintr-un compozit de poliester. Poți scrie pe ea cu orice pix/marker/highlighter din gama Pilot Frixion (un set de 7 pixuri costă 10 dolari pe Amazon) și poți șterge paginile cu o lavetă din microfibră înmuiată în apă.

Fiecare dintre cele 32 de pagini ale agendei are pe ea mai multe simboluri – setezi în aplicație o destinație de download pentru fiecare simbol (Dropbox, Google Docs, Cloud, Everlast, adresă de email etc) și, odată scanată pagina cu telefonul, aplicația o trimite automat în folderul respectiv.

În videoul de mai jos puteți vedea cum funcționează agenda Everlast:

Înainte să lanseze Everlast, cei de la Rocketbook au făcut o versiune numită Wave. Deși are 80 de pagini, cu 50 mai multe decât Everlast, fiecare dintre ele poate fi ștearsă doar de 5 ori. Partea cea mai simpatică e că ștergerea agendelor Wave nu se face prin udare, ci la cuptorul cu microunde. 😄

Am văzut că între timp mai multe branduri au creat agende ”infinite”: Homestec, Elfinbook, Baktoons etc. Deși le numesc tot infinite, acestea nu pot fi șterse ”decât” de 500 de ori.

O agendă Everlast de la Rocketbook costă 40 de euro, cu mult mai mult decât ai da pe o agendă din hârtie. Dar dacă ții cont de faptul că poți s-o folosești toată viața, că îți crește viteza de muncă (apropo de scanarea și trimiterea paginilor) și salvezi de la tăiere mulți copaci, s-ar putea să merite prețul.

O găsiți pe site-ul Rocketbook, pe Amazon US și Amazon UK.

Agenda care îți crește productivitatea

Americanul Michael Leip a creat sistemul care stă la baza agendei Panda Planner într-o perioada extrem de dificilă. Își revenea de pe urma unei traume craniene, când a fost diagnosticat cu boala Lyme și cancer. Ca să lupte cu depresia și anxietatea care l-au cuprins, s-a concentrat pe a-și regăsi bucuria de a trăi și pe a deveni mai productiv și mai organizat.

A rezultat o agendă organizată pe zile, săptămâni și luni în care îți urmărești prioritățile, îți revizuiești realizările și notezi lucrurile pentru care ești recunoscător. Sigur, s-ar putea ca rubricația strictă să nu fie ideală pentru cineva care preferă foile veline, dar cei care au nevoie de puțină disciplină o vor aprecia.

Panda Planner este cel mai bine vândut produs la categoria ”plannere” pe Amazon, iar cei de la Business Insider au declarat-o cel mai bun planner, atât pentru business, cât și pentru viața personală.

Agenda cincinală

În agenda One Line A Day ai loc să scrii doar una-două propoziții în fiecare zi, timp de 5 ani. Partea faină? Toate cele 5 notițe, corespunzătoare aceleiași date, sunt trecute pe aceeași pagină. Ai astfel ocazia să vezi, dintr-o singură privire, ce făceai pe 5 iunie 2019, 2020, 2021 sau 2023.

Sigur, această agendă nu poate ține locul unui planner (nici nu are această funcție). Dar e ideală pentru cei care vor să țină un jurnal, doar că nu au timpul sau disciplina necesare să dedice o jumătate de oră sau o oră pe zi acestui obicei. Oricine are, însă, 1 sau 2 minute pe zi să noteze o propoziție, nu-i așa?

Găsiți agenda One Line A Day atât pe Amazon US, cât și UK (unde costă 76 de lei cu tot cu livrarea în România).

Mai există 2 versiune ale acestei agende: Living Well One Line A Day, pentru cei care vor să-și urmărească progresul de fitness/mindfulness/spiritualitate peste ani și Mom’s One Line a Day pentru mamele care vor să-și amintească momente alături de copiii lor.

Agenda de 6 minute

Agenda The 6 Minute Diary își propune să crească nivelul de fericire/mulțumire al utilizatorilor ajutându-i să se concentreze pe lucrurile bune din viața lor. De asemenea, pune accent pe proactivitate, optimism și recunoștință. Totul în doar 6 minute pe zi, împărțite în 2 tranșe: dimineața și seara.

În cele 3 minute de dimineață scrii pentru ce ești recunoscător, îți notezi scopurile pentru ziua respectivă și o afirmație pozitivă, care te va ajuta să rămâi motivat. Cele 3 minute de seară sunt dedicate notării unei fapte bune pe care ai făcut-o în ziua respectivă, a unei modalități prin care poți deveni mai bun în ceea ce faci și a 3 lucruri frumoase care ți s-au întâmplat.

Găsiți The 6 Minute Diary pe Amazon US și UK.

Agenda de meditație ghidată

Dacă o agendă de recunoștință și una de Morning Pages ar fi avut un copil, acesta ar fi The Sunrise Manifesto.

Cu o pagină dedicată gândirii pozitive și stabilirii scopurilor din ziua respectiva și una dedicată eliminării ”balastului” mental, această agendă combină beneficiile unui gratitude journal cu cele ale unui planner și cu cele ale Morning Pages.

Are, de asemenea, pagini dedicate unei reflecții la finalul săptămânii și stabilirii unor țeluri pentru săptămâna ce vine.

BONUS:

Tableta de hârtie

Branduită ca ”tableta de hârtie”, reMarkable poate ține loc cu ușurință oricărei agende, dar și oricărui e-reader.

Creată pentru a reproduce aproape identic senzația de a scrie cu pixul pe hârtie, pe reMarkable poți scrie și schița, dar și citi o carte/ un articol sau poți lăsa notițe pe marginea unui document.

Prețul e cam piperat momentan (600 de dolari), dar printre beneficiile ei fac parte un ecran foarte odihnitor (incomparabil cu orice alt ecran de tabletă/e-reader), o baterie care ține 2-3 zile și faptul că e extrem de ușoară și poate să înlocuiască un teanc de agende, foi și cărți.

Și, în plus, pentru cei cu putere de concentrare mică, faptul că nu are browser sau aplicații și te ”obligă”, practic, să te concentrezi doar la muncă, e chiar foarte important. Sigur, are funcție wireless, pentru a putea să transferi pe/de pe ea documentele/schițele/desenele/cărțile etc, dar atât.

***

Acestea au fost recomandările de azi, sper că v-au plăcut și dacă știți alte agende interesante pentru productivitate, recunoștință sau mindfulness, vă rog să mi/ni le împărtășiți. 🙂