Am avut, ani de zile, acnee. Am scăpat din fericire de ea, dar am rămas cu un ten cu probleme, care necesită multă atenție și îngrijire specială. Toamna asta am descoperit o combinație de 7 produse cosmetice care m-au ajutat, în mod miraculos, să am un ten impecabil. Vă povestesc în continuare despre ele, în speranța că vă vor ajuta și pe voi.

***

Să spun că am un ten ”cu probleme” e puțin. Într-un film hollywoodian, tenul meu ar juca tipul ăla care, în timp ce e eliberat condiționat, declanșează o bătaie într-un bar, fură o mașină și apoi jefuiește o bancă, dar la final se dă pe brazdă și donează banii unui orfelinat.

Are zile când e mixt, are zile când e gras. Trebuie protejat cu SPF pentru că, știți voi…cancer. E suficient să mă stresez puțin mai mult sau să pun piciorul într-un tren, că imediat izbucnește într-un coș, ca un copil într-o criză de tantrum. De fapt, sunt zile în care e suficient să mă uit pe Mersul trenurilor ca tenul meu să producă un mic coș, doar așa, preventiv.

Așa cum v-am povestit ieri, toamna asta am trecut printr-o perioadă dificilă, una dintre cele mai grele din viața mea. Tenul a fost ultimul pe lista grijilor mele. În mod normal, rezultatul ar fi trebuit să fie catastrofal pentru un ten cu probleme: am mâncat foarte prost, am dormit aiurea, am mers cu trenuri, ambulanțe și autocare, m-am stresat peste limită în fiecare zi. Cu toate astea, a fost o lună în care nu doar că nu mi-a apărut niciun coș, ci tenul meu a arătat incredibil de bine.

Cred că este rezultatul folosirii a 7 produse cosmetice cumpărate sau primite cadou aleatoriu, dar a căror combinație a fost fantastică pentru mine. Înainte să vi le prezint, trebuie să fac două mici disclaimere.

Unu: înainte să plec din București, am avut noroc să merg la Elena Miron, esteticiana mea. Ea e specialista care m-a scăpat de o acnee oribilă și m-a făcut să mă simt bine în pielea mea după ani de chinuri. Glumesc și spun că Elena e ”esteticiana bloggerițelor” pentru că Ioana Chicet-Macoveiciuc, Andreea Vasile și cu mine mergem de ani de zile la ea. Dacă aveți un blog, e, practic, imperativ să mergeți la ea. Și dacă nu aveți un blog, dar vreți un ten luminos, curat și catifelat e practic imperativ să mergeți la ea. 😀

Doi: în perioada cât am fost plecată, m-am dezinfectat pe mâini de sute de ori pe zi. Nu exagerez. Am avut grijă de cineva cu un risc foarte mare de infecție și apoi am stat într-un spital de infecțioase unde era o epidemie de hepatită. Nu doar că am purtat mănuși ori de câte ori ieșeam din salon, dar după orice contact cu obiecte sau piese de mobilier, mă dezinfectam cu un dezinfectant puternic, în secunda 2. Nu spun că pentru a avea un ten impecabil trebuie să vă dezinfectați aproape religios, dar cred că pe mine m-a ajutat. Mi-am ținut deseori fața în mâini în perioada respectivă și dacă n-ar fi fost dezinfectate constant, cred că situația ar fi stat cu totul altfel.

Iată, în continuare, produsele cosmetice care au făcut minuni pentru tenul meu cu probleme. Nu sunt bio, eco, coco (cu excepția a 3 dintre ele, care chiar sunt și bio și eco și coco), le-am cumpărat pe majoritatea în grabă, dar s-au dovedit fix ce aveam nevoie.

Gel Spumant Purifiant Gerovital Stop Acnee

L-am cumpărat pentru că scria pe ambalaj că ”reduce cu până la 90,70% activitatea bacteriană”. Apoi am văzut că are acid salicilic natural (extras din salcie) și capsule emoliente, cu vitamina E. Costă în jur de 15 lei, dar pentru mine a fost la fel de bun ca fostul meu gel spumant, care costă în jur de 80.

Cred că acest gel spumant este bun atât pentru un ten cu probleme sau pentru unul acneeic, cât și pentru unul gras sau mixt, pentru că destupă porii și lasă tenul să respire. Dacă aveți o acnee severă, totuși, cred că ar fi mai bine să urmați recomandările unui specialist.

Îmi place foarte mult senzația de ten curat și catifelat pe care o am după ce mă spăl cu el și faptul că nu îmi simt tenul uscat sau iritat, ca la alte geluri spumante de gen.

Gama Skeyndor Clear Balance

E vorba despre 3 produse (crema de zi Skeyndor Clear Balance Pore Normalising Factor, gelul de față Skeyndor Clear Balance Pure Defence și serul Skeyndor Clear Balance Pore Refining Repair Serum) pe care le-am cumpărat de la Elena și pe care le folosesc cu religiozitate încă din perioada în care mă luptam cu acneea. Există și un demachiant spumă în aceeași gamă (Skeyndor Clear Balance Pure Cleansing Foam), dar acesta mi s-a terminat și l-am înlocuit cu gelul de la Gerovital de mai sus.

Sunt ceva mai scumpe (între 80 și 100 de lei fiecare), dar sunt special create pentru un ten cu probleme, gras, mixt sau cu imperfecțiuni, și pe mine mă ajută foarte mult. Crema de zi reduce sebumul și matifiază, gelul de față netezește și e antiacneic, iar serul e regenator și cicatrizant. Fiind sunt produse de specialitate, nu le găsiți decât în cabinetele estetice. Le-am văzut, ce-i drept, și pe emag, dar nu cred că sunt la fel de eficiente folosite fără un tratament estetic într-un cabinet.

Crema CC Skin Moisture de la Elmiplant

În general, mă feresc ca necuratul de proverbiala tămâie de produsele cosmetice 2 în 1 sau, mai rău, 3 în 1. Nu cred în șampon & balsam în același ambalaj sau în cremă de mâini care e bună și pentru față și pentru coate.

Am auzit, așadar, de ani de zile de celebrele BB cream, care sunt cremă, fond de ten și produs de protecție solară, 3 în 1. Sau, mai nou, de CC cream, care nu doar că au aceleași roluri, dar mai și corectează micile imperfecțiuni, un fel de 4 în 1. Evident, nu m-am atins de niciunele.

M-am trezit apoi într-un oraș străin, fără fond de ten (îl uitasem acasă). Am abuzat de cel al mamei mele să-mi acopăr cearcănele tot mai vizibile, până într-o zi când am văzut pe un raft CC cream-ul de la Elmiplant. Eram sigură că e o mizerie, dar costa vreo 14 lei, așa că am zis că am aruncat banii și pe prostii mai mari. Nu m-am așteptat la ce a urmat.

CC cream-ul de 14 lei de la Elmiplant s-a dovedit fondul de ten cu nuanța perfectă pentru fața mea pe care îl caut de la 22 de ani. Am cumpărat fonduri de ten de la MAC timp de ani de zile, care promiteau ”rezultat natural” și ”luminozitate”. Arătam ca masca mortuară a lui Nefertiti. Am cumpărat apoi fonduri de ten de la L’Oreal, Lancome, Clinique, Vichy etc. etc. Unele reușeau să-mi mascheze imperfecțiunile sau să-mi matifieze tenul, altele să-l facă să pară luminos, dar la fiecare dintre ele aspectul de mască era vizibil (cum surorile mele drăguțe aveau grijă să mă anunțe).

Ei bine, CC cream-ul de la Elmiplant, nuanța deschis, e primul fond de ten care are o nuanță aproape identică cu a tenului meu. În plus, e foarte ușor și cremos și-ți dă mai degrabă senzația că te dai cu o cremă decât cu un fond de ten care îți încarcă fața. Sigur, nici nu are o acoperire ca un fond de ten normal, dar în perioada asta sunt mulțumită de cum arată fața mea și vreau doar s-o uniformizez, nu s-o acopăr.

Nu mă înțelegeți greșit – nu-l consider un produs universal și nu-l folosesc ca atare. Folosesc în continuare crema mea de față de la Skeyndor și o crema de protecție solară (Anthelios XL de la La Roche-Posay pentru că e matifiantă, nu are parfum și are SPF 50). Dar am găsit, după 10 ani de căutări, fondul de ten perfect pentru mine, care nici nu mai speram că există.

Crema de ochi antirid de la NN Natural Nutrition

Am primit-o cadou de la cei de la NN și, mărturisesc sincer, nu mă așteptam să facă mare lucru, probabil din cauză că are ingrediente 100% de origine naturală.

Primul lucru pe care l-am observat e mirosul, care a absolut superb. Aș purta un parfum cu mirosul ăla, serios. Apoi am văzut că parcă cearcănele mele nu mai sunt la fel de mari. Și abia apoi am văzut că liniuțele alea pe care le văzusem formându-se la colțurile ochilor (ok, le puteți spune riduri, eu refuz :)) ) au cam…dispărut. Acum una din două: ori am nevoie de un nou control oftalmologic (nu zic nu), ori crema asta chiar mi-a minimizat cearcănele, pungile din jurul ochilor și ridurile. O să mă programez și la un consult oftalmologic, dar o să continui să o folosesc. Prefer să nu mă risc. 🙂

Toate bune și frumoase, dar ce caută o cremă de ochi într-un articol despre produse cosmetice pentru un ten cu probleme? Dacă nu considerați ridurile (chiar și alea microscopice) probleme, vorbim după 30 de ani.

Demachiantul și loțiunea tonică de la Jolie 

Știu, sunt 2 produse, dar, ca și în cazul Skeyndor, le consider un tot unitar, care funcționează bine doar împreună.

Am avut rețineri înainte să folosesc demachiantul de la Jolie Cosmetics, deși conține doar ingrediente naturale, pentru simplul motiv că ten cu probleme + uleiuri era un mare no-no in my book. Apoi am citit pe site-ul fetelor de la Jolie că ”în realitate, uleiurile dizolvă sebumul și echilibrează PH-ul pielii, aceasta devenind chiar mai puțin grasă”.

Adevărul e că, deși l-am folosit zilnic, n-am văzut nici urmă de îngrășare a pielii. În plus, curăță foarte bine machiajul și e minunat pentru zona ochilor, unde nu ustură și nu irită deloc. Decât să folosesc un demachiant obișnuit și unul special pentru zona ochilor, prefer varianta asta, care știu că e și sănătos și miroase minunat (de la uleiul de migdale și apa de trandafiri).

Cât despre loțiunea tonică, am ascultat sfatul celor de la Jolie și o țin la frigider. Mă enervează să pornesc în fiecare seară în pelerinaj din baie în bucătărie s-o iau (și înapoi), dar imediat ce lichiul ăla rece, cu miros divin (ceva aloe, castraveți și trandafiri) îmi atinge pielea caldă, mă topesc de plăcere. Jur că diferența aia de temperatură și mirosul ăla liniștitor îmi dau senzația că mă duc la spa în fiecare seară. După care mă duc înapoi la frigider. Csf, ncs.

PS: Tot de la Jolie folosesc balsamul de buze, care miroase fantastic și e magic, mai ales în perioada asta.

***

Cam astea au fost recomandările mele de produse cosmetice testate și răs-testate. Dacă le folosiți și voi, sau aveți alte recomandări, vă aștept, ca de obicei, în comentarii. 🙂