De unele n-ați auzit, poate, niciodată. Pe majoritatea nu le-ați văzut nici în magazine, nici în reclame. Toate sunt însă brand-uri de cosmetice românești, pe care merită să le încercați.

V-am povestit, acum câteva zile, că o modalitate prin care puteți ajuta mediul înconjurător, fără prea mare efort, este să cumpărați produse locale. Am vrut atunci să vă vin în ajutor cu o listă de brand-uri de cosmetice, haine și accesorii românești, dar mi-am dat seama că respectiva listă ar fi prea lungă și am decis să o scriu sub forma unei serii de articole.

Azi vorbim despre produse de înfrumusețare (majoritatea organice) create de artizani și de antreprenori români.

Iehana

Acum câteva luni eram în căutarea unei noi creme de ochi, așa că am întrebat o prietenă (care e un mic beauty guru) ce folosește.

– Iehana. Sunt super bune! mi-a răspuns ea.
– Ca idee, să știi că m-am atașat de ambii rinichi și n-am de gând să renunț la niciunul pentru nu știu ce cremă japoneză, i-am zis.
– Păi cine ți-a zis ceva de japonezi? Iehana sunt creme românești!

Am aflat, între timp, de pe site-ul Iehana că e vorba despre o afacere de familie și că sunt primul brand de cosmetice din lume care folosește apa Kangen în produsele lor. Am făcut un mic research și se pare că apa Kangen este o apă ionizată (proces ce elimină radicalii liberi și adaugă ”hidrogen activ”).

Produsele Iehana sunt 100% organice (fără chimicale, parabeni, parafine, uleiuri minerale, silicon, coloranți etc.) și 100% handmade. Și pentru un brand de ”luxury organic cosmetics” prețurile mi se par foarte ok.

📌 Good to know: Fiecare produs vine însoțit de un bilet scris de mână, ceea ce mi se pare un personal touch foarte drăguț. 🙂

Fereto Organics

Un alt brand care mi-a creat confuzii a fost Fereto. Eram convinsă că e italienesc (serios, nu sună italienesc?), apoi am intrat pe site și am văzut că scrie ”Fereto Paris”. Abia când am citit secțiunea ”About Us” am descoperit că e deținut de o româncă, Mădălina Pasalău. Între timp, am descoperit că există și un site românesc.

Fereto Organics e un brand de dermatocosmetice (cosmetice hipoalergenice, care nu conțin parfum, conservanți sau coloranți), realizate din ingrediente organice.

Brand-ul e deținut de o româncă, dar produsele sunt create în laboratoarele franțuzești (deci cumpărându-le nu eliminați poluarea care rezultă din transportul lor, dar susțineți un antreprenor român). De asemenea, ambalajele produselor Fereto sunt organice, ceea ce e un mare plus la capitolul protecția mediului.

📌 Good to know: iubitorii de animale se vor bucura să afle că niciun iepuraș n-a fost rănit în testarea acestor produse. 🙂

Panacēa Urban Apothecary

Despre Panacēa am aflat grație unui articol foarte fain scris de Diana Cosmin acum 2 ani, în Forbes, despre una dintre antreprenoarele din spatele brand-ului, Sabrina Marinescu.

Produsele acestui brand conțin doar ingrediente organice și naturale (extracte din legume, plante și fructe – puteți vedea lista aici), fără parabeni, petrol, sulfați, siliconi etc.

📌 Good to know: Fetele din spatele Panacēa au creat și un brand de suplimente nutritive 100% naturale, The Food Project.

NN (Natural Nutrition)

O afacere de familie românească, NN (Natural Nutrition) își are originile în anii ‘40, când o farmacistă, Maria Ardelean, a creat o serie de creme cu ingrediente naturale, care nu adăugau nicio ”substanță străină compoziției moleculare a pielii”.

În 2014, fiica doamnei Ardelean, împreună cu o parteneră de afaceri, au preluat rețetele cremelor și le-au adaptat secolului XXI.

📌 Good to know: Produsele NN se pot cumpăra atât online, de pe site, cât și din mai multe farmacii și magazine din țară, dar și din Elveția, Germania, Olanda și Italia.

Sabio Cosmetics

Sabio Cosmetics este un brand creat de o fostă avocată pasionată de chimie, Aura Dinu. Potrivit site-ului, toate produsele sunt realizate din ”ingrediente 100% naturale, atent selecţionate, bioactive”.

Deși numele brand-ului pare că vine de la ”săpun” și ”bio”, este rezultatul combinației celor două nume ale fiicelor Aurei, Sabina și Ioana. 🙂

📌 Good to know: Toate produsele Sabio sunt handmade, realizate în tranşe mici, în atelierul Aurei.

Pure by Daiana Anghel

Am descoperit acest brand românesc la secțiunea de produse bio de la Mega Image. Am aflat apoi de pe site că Daiana Anghel, creatoarea brand-ului, a fost într-o vacanță în Maroc, în 2012, și s-a îndrăgostit de produsele de beauty tradiționale marocane – uleiul de argan, săpunul negru și ghassoul (argila marocană de origine vulcanică) și a decis să le importe și în România.

Între timp a început să producă și propriile creme și săpunuri, din ingrediente naturale și extracte de plante.

📌 Good to know: Produsele Pure by Daiana Anghel care nu sunt realizate în Maroc sunt realizate integral manual, în Laboratoarele Medica.

TrioVerde

Ca și în cazul Pure by Daiana Anghel am găsit produsele românești TrioVerde tot la Mega Image. Și, tot la fel ca în cazul produselor Pure, uleiurile vegetale, esențiale și unturile vegetale, toate 100% naturale, sunt importante din diverse țări, în timp ce săpunurile, cremele, uleiurile de masaj, deodorantele și lip balm-urile sunt fabricate în România. Există chiar și uleiuri pentru barbă, pentru hipsterii din viața voastră. 🙂

Nu știu despre celelalte produse, dar în cazul balsamurilor de buze e specificat clar că nu sunt testate pe animale.

📌 Good to know: Produsele TrioVerde nu se pot cumpăra direct de pe site, dar se găsesc online și în mai multe magazine din țară.

NALA

Cei de la NALA (a nu se confunda cu brand-ul românesc de lenjerie NALU) fac artizanal (adică 100% handmade) produse pentru păr, corp și ten.

Produsele sunt realizate în Uniunea Europeană din ingrediente 100% vegane (nu sunt folosite produse de origine animală). Potrivit site-ului, peste 90% din ingredientele folosite în fiecare produs sunt naturale (la fiecare produs este specificat procentul de ingrediente naturale – crema de ochi cu castravete și alge marine, de exemplu, are peste 99% din ingrediente de origine naturală).

📌 Good to know: Există un club NALA, unde membrii primesc vouchere gratuite, oferte exclusivisite și produse cadou.

Raftul cu Miresme

Am folosit acum câțiva ani, timp de mai multe luni, crema de ochi anti-rid și crema regenerantă de față de la Raftul cu Miresme și am fost foarte mulțumită de rezultat.

Brand-ul a fost creat de Georgiana Radu, după o vizită în Sri Lanka, unde a descoperit beneficiile uleiurilor naturale. Toate produsele cosmetice sunt realizate din ingrediente 100% naturale și nu conțin coloranți, parabeni, parafine, chimicale etc.

📌 Good to know: Uleiurile folosite în produsele Raftul cu Miresme sunt aduse direct din Asia.

 

Miledy Naturals

De Miledy am auzit pe Facebook, unde, într-o discuție de gagici despre produse de beauty, mai multe persoane au pomenit de crema lor naturală de ochi cu coalgen și sevă de bambus ca fiind un produs-minune.

Pe site am văzut că au foarte multe săpunuri, uleiuri și creme 100% naturale, dar mă tentează să încerc și demachiantul lor natural, cu miere și spirulină.

📌 Good to know: Cei de la Miledy au un stand în fiecare weekend la Târgul de la Agronomie în București.

Mira Natural Cosmetics

Când cumpărați produsele Mira Natural Cosmetics nu doar investiți într-un produs 100% românesc, ci ajutați și la susținerea locurilor de muncă din comuna Belciugatele (aflată la aprox 30 de km de București).

Brand-ul Mira a fost creat în 2014, ca o afacere socială, din fonduri europene (s-au creat locuri de muncă pentru oamenii dintr-o zonă predominant agrară). Astfel, fundația Pestalozzi a creat în Belciugatele un atelier de producție a cosmeticelor naturale, unde săpunurile, cremele și deodorantele solide Mira sunt făcute manual, din ingrediente naturale (cele mai multe chiar bio).

📌 Good to know: Puteți achiziționa produsele Mira Cosmetics pe eMAG.

Leac de-un Veac

Am aflat recent despre acest brand românesc ce produce o singură cremă, cu doar 6 ingrediente (propolis, ceara de albine, rășină de confiere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece).

Leac de-un Veac e un remediu naturist cu întrebuințare universală, care, potrivit site-ului, a fost transmis din generație în generație într-o familie din Jiul de Munte, de 100 de ani (de unde și numele).

📌 Good to know: Produsul e ambalat în mici vase de lut, lucrate manual de meșteri olari în cuptoarele de la Curtea de Argeș și închise ermetic cu dopuri de plută naturală.

Bonus: Jolie Cosmetics

De când am publicat acest articol și până acum, am mai aflat de încă 3 brand-uri de cosmetice made in Ro, datorită cititoarelor mele foarte bine informate. 🙂

Am ales să adaug brand-ul Jolie Cosmetics listei de mai sus din două motive. Primul e că m-am uitat peste toate produsele și, așa cum promit cele două creatoare ale brand-ului, Ioana Iordache și Roxana Samoilă, cosmeticele Jolie au ingrediente 100% naturale.

Cel de-al doilea motiv este faptul că 5% din vânzarea fiecărui produs Jolie este donat către Touched România, un ONG care sprijină femeile abuzate și previne abandonul nou-născuților. Chapeau bas, Jolie Cosmetics! 🙂

📌 Good to know: Pe lângă produse de îngrijire a tenului și a corpului, fetele de la Jolie Cosmetics au și o secțiune de pachete-cadou foarte simpatice. 😀