Mulți ani am crezut despre Madison Perfumery că e genul de loc interzis muritorilor de rând, cu parfumurile și bijuteriile sale de nișă. Între timp, am vizitat acest concept store mic, dar ambițios, și am realizat că, de fapt, ar trebui să fie printre primele mele opriri atunci când caut un cadou sau un răsfăț special.

***

Știu despre Madison încă de la începuturile sale. În 2008 tocmai mă angajasem la o revistă și editoarele de beauty îl menționau deseori. Am trecut apoi de nenumărate ori prin fața vitrinelor sale din Dorobanți. Niciodată nu m-am gândit să-i trec pragul, însă, pentru că eram convinsă că are prețuri prohibitive, de care nu m-aș fi putut apropia decât cu riscul unui episod depresiv. Am avut perfectă dreptate și m-am înșelat total. Cum este posibil? O să descoperiți imediat. 🙂

Am vizitat magazinul pentru prima dată acum două luni, cu ocazia adăugării unui nou brand de parfumuri în portofoliul său – EX NIHILO.

Este vorba despre un mic brand parizian, creat de trei prieteni, în 2013. Am cunoscut-o cu această ocazie pe una dintre fondatoarele EX NIHILO, Sylvie Loday, care ne-a povestit că au ajuns la acest nume latinesc pentru că în Franța aproape orice nume de brand de beauty îți trece prin minte e deja luat de alții și protejat prin copyright. 🙂

Lansarea EX NIHILO – în stânga e Sylvie Loday

Mi-a plăcut filosofia din spatele EX NIHILO – parfumuri avangardiste, care ”încalcă” regulile, realizate de parfumieri necunoscuți, dar talentați. Cât despre parfumurile propriu-zise, mi s-au părut interesante atât bestsellerurile lor, ”Fleur Narcotique” și ”French Affair”, cât și ”Sweet Morphine” și ”Venenum Kiss”, care mi-a adus aminte de nopțile din Maroc.

Revenind la Madison. Cu ocazia acestei prime vizite am cunoscut-o pe Madeleine Florescu, proprietara magazinului, o femeie cu o energie și o poveste de viață fantastice (vă spun doar atât: a renunțat la un birou pe 5th Avenue, în New York, și la un apartament închiriat în Manhattan pentru a se întoarce în București și a locui în Militari). Dacă v-am făcut curioase, vă recomand să citiți portretul pe care i l-a făcut minunata Diana Cosmin, e o poveste inspirațională.

Madeleine Florescu și parfumierul Roja Dove

Și, tot pentru că eram la prima vizită, mi s-a făcut un tur al magazinului, în care mi s-au prezentat câteva dintre brand-urile și produsele din portofoliul lor.

Cu ocazia asta am realizat că aveam dreptate în legătură cu prețurile prohibitive. Am aflat, printre altele, că au o brățară cu diamante de peste 100.000 de lei (adică un miliard de lei vechi, dacă v-ați încurcat în zerouri), un parfum Clive Christian la 27.000 de lei, un inel Bibi van der Velden la aproape 55.000 de lei sau un colier cu perle Lia Di Gregorio, la 49.000 de lei.

Secțiunea de bijuterii de la Madison

Tot cu ocazia acestei vizite am realizat însă și altceva: că mai numeroase decât obiectele interzise ca preț sunt cele accesibile, care s-ar transforma în cadouri memorabile sau în răsfățuri personale bine-meritate. Vorbesc atât de parfumurile de nișă, care au aceleași prețuri ca cele produse de brandurile internaționale mari (doar că nu riști să miroși a doua zi la birou ca altă colegă), dar și de bijuterii sau de produse cosmetice de nișă.

Am făcut mai jos o mică selecție de parfumuri și bijuterii care mi-au atras atenția, poate vă inspiră și pe voi. 🙂

Parfumurile Vilhelm Parfumerie

Create de un designer de genți suedez, care și-a dorit un parfum pentru gențile sale și a ajuns să pună bazele unei case de parfumuri. Mi-au plăcut mult denumirile ghidușe ale parfumurilor și m-am îndrăgostit de ”Poets of Berlin”, un parfum dulce, dar foarte purtabil.

Parfumurile Comme des Garcons

La fel ca și în cazul hainelor sale, parfumurile create de Rei Kawakubo sunt avangardiste și foarte, foarte speciale. Dacă vreți un cadou de neuitat pentru cineva, vă recomand unul dintre ”anti-parfumurile” sale. Odeur 71, de exemplu, se spune că miroase a ”bec încins” (mie mi-a mirosit însă a hârtie proaspăt scoasă din Xerox, dacă știți ce zic). Iar unisex-ul CDG2 e inspirat de arta japoneză a caligrafiei și e un amestec surprinzător de cerneală japoneză, portocale, magnolie, ambră și…tămâie.

Bijuteriile Corneliei Webb

Suedeza din spatele acestui brand este o autodidactă, care își desenează designul bijuteriilor direct pe piele, nu pe hârtie. Așa s-a născut, probabil, ideea de colier care imită clavicula, sau de inel care imită articulația degetului. Mi-au plăcut inelul cu cristal Stoned Open și brățara-inel Sliced Single Cuff.

Din seria pieselor accesibile mi-au mai plăcut inelul The Match și această brățară simplă, cu perlă. Iar din seria ”someday, someday maybe” m-am îndrăgostit de inelul cu aripi de scarabeu și de cerceii din aceeași colecție, ambele semnate de newyorkeza Bibi van der Velden.

Bijuterii Bibi van der Velden

Pe lângă parfumuri și bijuterii de autor, cei de la Madison mai au și produse cosmetice de la branduri cult, precum Aesop, By Terry, Verso sau Sepai, produse de make-up (By Terry, delilah sau NeuLash), precum și lumânări parfumate sau difuzoare pentru esențe. De asemenea, au și un mic beauty room, unde poți face diverse tratamente faciale sau corporale.

Produse de make-up By Terry

Ceea ce nu știam este că de anul trecut, când au împlinit 10 ani de existență, cei de la Madison au lansat o colecție de cafea de specialitate, creată chiar de ei. Am înțeles că aparatul pe care îl folosesc, Kees Van Der Westen, este un Aston Martin al mașinilor de cafea. Nu mă pricep la aparate de cafea, dar trebuie să recunosc că cea pe care am băut-o în acea dimineață a fost delicioasă. O puteți încerca și voi când le faceți o vizită sau o puteți cumpăra pentru acasă (numele specialităților sunt foarte simpatice).

Cafeaua Madison

La final, vreau să spun că mi-a luat 11 ani să intru în magazinul Madison Perfumery și după 4 ore de mirosit și de admirat, abia mă lăsam dusă de-acolo. Mă bucur că am descoperit un loc în care piesele high jewelry sau parfumurile de lux coabitează în armonie cu cele accesibile, dar totuși de nișă, deosebite. Și vi-l recomand și vouă ca destinație de cadouri speciale sau, de ce nu, de mici plăceri personale. 🙂

Sursă foto: Madison Perfumery Facebook