Dacă sunteți în căutarea unor cărți care să vă țină cu sufletul la gură, care să vă indigneze, care să vă încălzească inima, care să vă facă să râdeți sau care să vă pună pe gânduri vara asta, am pentru voi 5 sugestii numai bune.

***

Înainte să vă prezint lista mea pentru vacanța 2017, trebuie să vă spun că în ultima perioadă îmi selectez cărțile după același principiu în funcție de care îmi aleg și filmele: testul Bechdel (mă rog, o variantă a lui mai complexă în cazul cărților).

Testul Bechdel a fost inventat în 1985 de o autoare de benzi desenate, Alison Bechdel. Un film ”trece” testul dacă îndeplinește 3 reguli simple:

1. are o scenă cu cel puțin 2 femei
2. care vorbesc una cu alta
3. despre altceva decât despre bărbați.

Știu că sună simplu, dar ați fi surprinși câte filme cult au o singură prezență feminină și/sau femei care nu vorbesc una cu alta sau, dacă o fac, discută relațiile lor cu bărbații.

Deoarece în cazul cărților testul Bechdel e destul de limitativ (pe ecran prezența și dialogul dintre femei e suficient, într-o carte e mult prea puțin), folosesc un alt sistem de referință, și anume testul Mako Mori (botezat după un personaj din filmul Pacific Rim). Un film/o carte ”trece” testul Mako Mori dacă există cel puțin o femeie care are propria ei poveste/evoluție și nu este doar folosită pentru a dezvolta povestea unui personaj masculin.

N-am inclus în listă tetralogia lui Elena Ferrante, una dintre cele mai bine vândute cărți ale anului în România, probabil, pentru că am citi-o deja în iarnă. Dacă nu ați citit-o încă, cartea prezintă una dintre cele mai realiste relații de prietenie dintre femei din literatura contemporană și v-o recomand.

Încă ceva: eu îmi comand majoritatea cărților în limba engleză de pe site-ul britanic Book Depository, pentru că prețurile sunt mult mai mici față de alte site-uri și livrarea e gratuită, dar v-am oferit și alte variante.

Și acum, cărțile:

Where’d you go, Bernadette? (de Maria Semple)

Despre carte: Bernadette Fox este o arhitectă agorafobă și excentrică din Seattle și mama unei adolescente. Cu puțin timp înainte de o vacanță de familie în Antarctica, Bernadette dispare în mod misterios, iar povestea dispariției ei este narată de fiica ei de 15 ani, Bee, sub formă epistolară. Cartea a fost un bestseller New York Times, iar autoarea ei, Maria Semple, a lucrat ca scenaristă la ”Saturday Night Live”, ”Arrested Development” și ”Ellen” (cum se explică, probabil, și umorul cărții).

Ce m-a convins: Jonathan Franzen (unul dintre autorii mei preferați) a spus că s-a aruncat în lectura cărții cu o plăcere insațiabilă, iar Isabel Allende a scris într-un review pe Goodreads: ”Am râs atât de incontrolabil în avion, că vreo câțiva pasageri s-au plâns. De neratat dacă vrei să depășești un episod depresiv.”

Unde o găsiți: la Cărturești, pe Books Express sau pe Book Depository.

The Last Place You Look (de Kristen Lepionka)

Despre carte: Roxane Weary este o detectivă particulară cu o viață personală dezastruasă și o dependeță de alcool care începe să-i afecteze munca. Pentru că are nevoie de bani, acceptă să investigheze cazul unei dispariții și al unei crime vechi de 15 ani. Atunci când începe să sape în secretele îngropate ale unui mic orășel descoperă ceva mai groaznic decât și-a imaginat.

Ce m-a convins: Am o prietenă care mănâncă romane mystery/thriller pe pâine, căreia i-am spus că aș vrea să citesc ceva similar cu ”The Girl On the Train” al Paulei Hawkins și că mă gândeam să-mi comand noua ei carte ”Into The Water”. Mi-a spus că ”Into The Water” n-are nicio legătură cu primul roman al lui Hawkins și că e o carte mediocră cel mult, care se vinde doar datorită marketing-ului agresiv, fără să fie la fel de plină de suspans ca anterioara. Mi-a recomandat, în schimb, ”The Last Place You Look” spunându-mi că e mult mai bine scrisă și seamănă mai mult cu ”The Girl On the Train” (și datorită personajului feminin plin de defecte și datorită construirii suspanului).

Unde o găsiți: pe Books Express sau pe Book Depository

Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (de Chimamanda Ngozi Adichie)

Despre carte: Acum câțiva ani, scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie (autoarea bestseller-urilor ”Americanah” și ”We Should All Be Feminists”) a primit o scrisoare de la o bună prietenă, care tocmai născuse o fetiță. Prietena voia să știe cum o poate crește pe micuță astfel încât să devină o femeie independentă, puternică și conștientă de valoarea ei, indiferent de ce îi spun sau cum o tratează cei din jur. ”Dear Ijeawele” este răspunsul lui Adichie la acea întrebare și un manifest despre cum să crești toți copii cu respect față de ceilalți.

Ce m-a convins: Am văzut recent Ted Talk-ul lui Adichie pe tema feminismului și am citit acum câțiva ani ”We Should All Be Feminists” (mesaj pe care, mai nou, toate fashionistele îl poartă cu afectare, datorită faptului că creative director-ul Dior, Maria Grazia Chiuri, l-a pus pe niște tricouri) și cred că scriitoarea nigeriană e unul dintre puținii eseiști care pot aborda subiecte complexe și serioase într-o manieră atât de ușor de înțeles și atractivă.

Unde o găsiți: pe elefant.ro, pe Books Express sau pe Book Depository.

The Handmaid’s Tale (de Margaret Atwood)

Despre carte: Povestea se desfășoară într-un viitor distopic de coșmar, în care o teocrație a dărâmat guvernul Statelor Unite. Femeile nu doar că și-au pierdut dreptul de a folosi contraceptive sau de a deține proprietăți, dar au devenit ele însele bunuri de consum pentru oligarhia patriarhală. Protagonista, Offred, o concubină oferită unui oficial al statului pentru a-i oferi copii lui și soției sale infertile, se luptă cu izolarea deoarece până și să vorbească cu alte ”cameriste” o poate pune în pericol.

Ce m-a convins: Recunosc, rușinată, că mi-am propus să citesc ”Povestea cameristei/slujitoarei”, de vreo 3 ani (după ce am citit ”Asasinul orb”, ”Ochi de pisică” și ”Oryx și Crake” de la aceeași doamnă Atwood). Se pare însă că am avut nevoie să apară filmul și să se creeze vâlvă în jurul lui să mă pun, în sfârșit, pe treabă.

Unde o găsiți: pe elfant.ro, pe site-ul editurii Art, pe libris.ro sau, dacă o vreți în engleză, la Cărturești, pe Books Express sau pe Book Depository.

Eleanor Oliphant is Completely Fine (de Gail Honeyman)

Despre carte: ”Eleanor Oliphant is Completely Fine” este povestea unei femei singuratice și ciudățele, care are lacune la capitolul socializare și își trăiește viața prinsă în aceeași rutină. Interacțiunea cu un coleg programator și cu un domn în vârstă îi vor schimba însă viața.

Ce m-a convins: Are o notă mare pe Goodreads și niște review-uri foarte bune, dar interesul lui Reese Whiterspoon pentru ea mi-a dat de gândit. Actrița nu doar că a recomandat-o pe Instagram-ul ei ca ”beautifully written and incredibly funny”, dar cartea apare pe pagina de Instagram a clubului ei de lectură de 8 ori, ceea ce înseamnă, după cum bine vă dați seama, că o să urmeze și un film, la fel ca în cazul ”Big Littles Lies”. Și, la fel ca în cazul ”Big Little Lies”, îmi place să citesc cărțile înainte să devină filme.

Unde o găsiți: pe Books Express sau pe Book Depository

Lectură plăcută oriunde ați merge vara asta și vă aștept să-mi împărtășiți listele de vacanță în comentarii! 🙂