Am strâns laolaltă 7 seriale/miniserii care încapsulează aproape toate genurile, de la comedie, la dramă și până la SF, crime, horror și action fiction.

Nu garantez că toate vă vor fi pe plac, dar sigur veți descoperi o mică bijuterie printre ele.

***

Somebody Somewhere (2022)

Nota mea: ★★★★☆
Gen: Comedy drama
Platformă: HBO Max
Sezoane: 1

Plot: ‘Somebody Somewhere’ e povestea unei femei de vârsta a doua care se întoarce în orășelul natal. Sau, mă rog, ăsta e pretextul pe care filmul îl folosește pentru a explora umanitatea cu o tandrețe și o căldură pe care nu le-am mai văzut de mult.

Să abordezi subiecte precum doliul, dezamăgirea, inadaptarea și să le dai spectatorilor în același timp speranță, nu mi se pare deloc ușor. Dar serialul ăsta o face atât de bine și mai ales natural! O bijuterie.

PS: Am mai întâlnit genul ăsta de narațiune înduioșătoare, care ridică banalul la rang de artă (fără să fie însă dark), la serialul BBC Detectorists, pe care îl recomand la fel de călduros.

Hacks (2021)

Nota mea: ★★★★☆
Gen: Comedy drama
Platformă: HBO Max
Sezoane: 2

Plot: ‘Hacks’ e povestea unei prietenii atipice care se creează între Deborah Vance, o comediantă de succes, și Ava, o zoomeriță (membră a generației Z) egocentristă.

Scriitura serialului e excelentă, Jean Smart e su-bli-mă în rolul Deborei (a luat și un Emmy, de altfel), iar filmul trece din plin testul Bechdel. O bucurie.

Severance (2022)

Nota mea: ★★★☆☆
Gen: Science fiction
Platformă: Apple TV
Sezoane: 1

Plot: Imaginați-vă rodul iubirii dintre ‘The Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ și ‘Black Mirror’. Cam ăsta e, pe scurt, ‘Severance’, despre care v-am mai povestit deja pe Instagram.

Premiza serialului (o companie le separă angajaților, chirurgical, amintirile personale de cele profesionale) e un pretext pentru a explora natura conștiinței umane și sadismul corporatist. Food for thought.

The Boys (2019)

Nota mea: ★★★☆☆
Gen: Action fiction
Platformă: Amazon Prime
Sezoane: 3

Plot: ‘The Boys’ (bazat pe banda desenată cu același nume) prezintă o lume în care supereroiii sunt adulați și se comportă ca niște influenceri/superstaruri. Doar că, la fel ca influencerii adevărați, nu toți supereroii își folosesc puterile în slujba binelui.

L-am inclus în listă, deși nu e nou, pentru că 1) mi se pare un comentariu social foarte bun și acid și 2) pentru urmează să apară sezonul 3, luna viitoare.

We Own This City (2022)

Nota mea: ★★★★☆
Gen: Crime
Platformă: HBO Max
Sezoane: Miniserie

Plot: Creatorul ‘The Wire’, David Simon, se întoarce la rețeta care i-a cimentat numele în industria televiziunii: Baltimore + poliție + corupție + abuz.

Și da, pentru cei care consideră ‘The Wire’ cel mai bun show TV creat vreodată, pot înțelege de ce ‘We Own This City’ nu se ridică la același nivel (fiind miniserie, nu serial cu 5 sezoane, era și imposibil). Cu toate acestea, e jucat și scris impe-ca-bil.

Midnight Mass (2021)

Nota mea: ★★★☆☆
Gen: Horror
Platformă: Netflix
Sezoane: Miniserie

Plot: Venirea unui preot tânăr dă naștere unui lung șir de miracole și fenomene înfricoșătoare într-o comunitate izolată.

Trebuie să știți că m-am uitat în viața mea la două filme horror și că nu intenționez să-l văd vreodată pe al treilea. Am ajuns să văd ‘Midnight Mass’ crezând că e un thriller și am continuat să-l văd pentru că m-a prins (deși ritmul e uneori foooooooaaarte lent).

Ce mi s-a părut fascinant a fost faptul că un horror low budget a reușit să fie, în cele din urmă, o meditație pe tema iubirii și a credinței.

The Sex Lives Of College Girls (2021)

Nota mea: ★★★☆☆
Gen: Comedie
Platformă: HBO Max
Sezoane: 1

Plot: În ciuda numelui, acest serial este mai mult despre prietenia dintre patru fete și descoperirea propriei identități decât despre sex.

Nu sunt o fană a lui Mindy Kaling (care a scris și produs serialul), dar trebuie să recunosc că fata știe să facă un produs TV fun & funny.

Mi-ar fi plăcut să văd o abordare mai realistă și mai onestă a subiectului? Da. Aș fi urmărit-o cu aceeași plăcere? Probabil nu.