​​Pentru aceia dintre voi care vor să scrie (nu neapărat ficțiune), “Bird By Bird” a lui Anne Lamott (sau “Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas”, în română) este un must-read.

E cea mai bună carte despre scris (și ce înseamnă o viață de scriitor) pe care am citit-o de la “On Writing” a lui Stephen King încoace.

Cu tot dragul pe care îl am pentru Elizabeth Gilbert, de exemplu, pentru mine “Bird By Bird” e cu mult peste “Big Magic”. Pentru că are o latură mult mai aplicată și mai instructivă, deși abordează la fel de bine provocările emoționale pe care le presupune scrisul. E o combinație de manual de scriere creativă și autobiografie a unui scriitor.

Sunt abia la pagina 50 și deja m-a ajutat să scriu primele pagini de ficțiune, după mai bine de 2 ani. Au ieșit foarte prost, bineînțeles, pentru că scrisul nu e ca mersul pe bicicletă. Dar hei, mi-am înfrânt perfecționismul, ceea ce e o victorie mult mai mare decât ați crede.

Am pus câteva fragmente cu care am rezonat în mod deosebit în postarea de mai jos (SWIPE LEFT). Dacă aș fi pus tot ce mi-a plăcut, aș fi scanat aproape tot ce am citit până acum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ina Țăranu-Hofnăr (@inoza.ro)

Găsiți cartea pe elefant, pe site-ul editurii Paralela 45 și la librăriile Mihai Eminescu.

De asemenea, o găsiți și pe Scribd, ca audiobook și ca pdf.

“Scrisul poate fi o strădanie de-a dreptul disperată, pentru că își află izvorul în unele dintre cele mai adânci nevoi ale noastre: să fim vizibili, să fim auziți, să dăm un sens vieții noastre, să deschidem ochii asupra lumii, să creștem, să aparținem. Nici nu e de mirare că noi, scriitorii, avem uneori tendința de a ne lua prea în serios”.

Dacă vă recunoașteți în rândurile astea, lighten up, citiți cartea asta și just do it. N-o să muriți dacă scrieți prost, ba chiar s-ar putea să începeți să trăiți. 🎈