Te-ai gândit vreodată cum ar arăta viața ta dacă te-ai putea întoarce în timp și ți-ai putea “îndrepta” câteva dintre cele mai mari regrete? Ai fi mai fericit/ă?

Cam asta e, pe scurt, premiza celui mai recent roman al lui Matt Haig, “Biblioteca de la Miezul Nopții”, publicat la noi de editura Nemira.

După un lung șir de tragedii personale și de eșecuri socio-profesionale, Nora Seed, o femeie de 35 de ani, care suferă de depresie clinică, decide să se sinucidă.

Doar că în loc să moară, se trezește într-o bibliotecă magică, în care sunt o infinitate de cărți, fiecare reprezentând o posibilă viață a ei. Iar acum are șansa să le “încerce” pe toate și să vadă cum ar fi fost… dacă.

Premiza cărții e minunată, dar realizarea ei lasă de dorit. Nu e o carte “bine” scrisă (plot-ul e previzibil, personajele sunt uni sau bi-dimensionale, partea a doua abundă în pastile pseudo filozofice à la Coelho etc.) DAR asta nu m-a împiedicat să o recomand mamei și surorilor mele. Și asta deoarece cărțile care m-au mișcat sau în care m-am recunoscut nu au fost, de multe ori, capodopere literare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ina Țăranu-Hofnăr (@inoza.ro)

Cel mai bun lucru la cartea asta nu e conținutul, ci faptul că te face să-ți pui aceleași întrebări ca protagonista. Asta și mesajele ei principale, oricât de clișeice ar fi (viața merită trăită; nimeni nu e constant fericit, oricât succes ar avea; n-ar trebui să trăim ca să îndeplinim visurile altora etc).

Se vede că Haig s-a luptat cu depresia din modul empatic și realist în care descrie trăirile protagonistei și mi-a plăcut vibe-ul optimist și life-affirming al cărții.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți pentru un weekend ploios, look no further. Se citește ușor, e simpatică și, mai mult decât atât, te pune față în față cu propriile regrete și decizii.