Într-un an bogat în seriale noi cu protagoniști masculini (”Twin Peaks: The Return”, ”Taboo”, ”American Gods”, ”The Young Pope”, ”Legion” etc.), vă propun să dăm o șansă și unor seriale care au în centru femei puternice și interesante.

Așa cum v-am povestit luna trecută, încerc să văd cât mai multe filme care trec testul Bechdel. Dacă reușesc să nimeresc un film/serial nou în care două femei vorbesc despre altceva decât despre relații amoroase, să găsesc un film/serial nou în care personajul principal e o femeie este o adevărată provocare. Sigur, în ultimii ani situația s-a îmbunătățit simțitor, datorită uneor titluri precum ”Homeland”, ”The Good Wife”, ”How To Get Away With Murder” sau ”Orange is The New Black”.

Și anul ăsta am descoperit câteva seriale foarte interesante, în care protagonistele sunt femei, pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

The Crown

Dacă n-ați găsit nimic cu care să umpleți golul lăsat de ”Downtown Abbey” și v-a fost dor de manierismele englezești, ”The Crown” este o bijuterie de serial.

Dramatizarea domniei reginei Elisabeta a II-a, serialul are, ca și ”Downton Abbey”, actori excepționali, replici și intrigi delicioase și decoruri și peisaje splendide. Sigur, spre diferență de ”Downton Abbey”, îi lipsește elementul de happy end, fiind bazat pe fapte reale. 🙂

De altfel, una dintre cele mai simpatice comentarii pe care le-am citit vizavi de acest serial era al cuiva care spera ca în sezonul doi Prințesa Margaret să aibă parte de fericire și de mai mult noroc în dragoste. Un cinic i-a răspuns să nu intre pe pagina de Wikipedia a Prințesei, pentru că e plină de spoilere, ahahaha!

PS: Dacă ați văzut deja primul sezon, urmează al doilea, în decembrie.

GLOW

Un alt serial bazat pe fapte reale, GLOW prezintă povestea unui grup de femei care ajung, în urma unui anunț în ziar, luptătoare de wrestling în Los Angeles-ul anilor ‘80.

Ca să înțelegeți care e treaba cu GLOW, gândiți-vă la atmosfera filmelor pop-culture din anii ‘80 (”Dirty Dancing”, ”Back to the Future”, ”The Breakfast Club” etc), la care se adaugă subiecte controversate, pe care nimeni nu le-ar fi abordat în epocă (cum ar fi avortul, anxietatea, rasismul, infidelitatea etc.), umor și, evident, muzica și moda anilor ‘80.

Creatoarele serialului sunt și cele din spatele unor hit-uri precum ”Homeland” și ”Nurse Jackie”, așa că pregătiți-vă să fiți surprinse de complexitatea personajelor și de combinația de umor și emoție. Pentru un serial în care protagonistele poartă lycra și mult fixativ în păr, s-ar putea să aveți o surpriză plăcută.

The Good Fight

Dacă v-a fost dor de Diane Lockhart, avocata tăioasă, inteligentă și cu o garderobă de invidiat revine în acest sequel al serialului ”The Good Wife”.

Spre diferență de serialul original, Diane a renunțat să apere milionarii corupți și, alături de fosta ei angajată, Lucca Quinn, și de tânăra Mia (”You know nothing, Jon Snow”), lucrează pentru o firmă a unor avocați de culoare, care luptă împotriva brutalității poliției.

Sequel-ul păstrează nu doar câteva personaje din ”The Good Wife”, ci și scriitura și poveștile specifice serialului original, așa că dacă ați fost fane, n-aveți de ce să-l ratați.

Feud: Bette and Joanne

Această miniserie bazată pe o povestea reală prezintă lupta publică de orgolii dintre divele Joan Crawford și Bette Davis.

Poate cu alte actrițe filmul ar fi avut șanse să meargă înspre zona de comedie facilă, dar cu Jessica Lange și cu Susan Sarandon în rolurile principale, miniseria explorează foarte bine un subiect la fel de relevant azi ca și în 1962: dificultatea actrițelor în vârstă de a obține roluri de calitate și nevoia lor de a se reinventa pentru a rămâne relevante.

PS: Urmează și un al doilea sezon anul viitor, care se va centra pe relația disfuncțională dintre Prințesa Diana și Prințul Charles.

Girlboss

Un alt serial marca Netflix, bazat pe o poveste reală, ”Girlboss” prezintă evoluția Sophiei Amoruso dintr-o tânără indolentă, care se îmbracă de la second hand și fură din magazine, în fondatoarea Nasty Gal, o companie de retail de milioane de dolari (la momentul respectiv).

Deși autobiografia Sophiei, pe care am citit-o acum câțiva ani, mi-a plăcut foarte mult, personajul care ar trebui s-o reprezinte în serial mi s-a părut maniacal, implauzibil și caricatural. Cu toate astea, dacă n-ați citit cartea, poate fi interesant să urmăriți povestea de Cenușăreasă modernă a lui Amoruso.

PS: Aparent nu sunt singura pentru care personajul Sophia din film a fost greu de digerat – Netflix a anulat serialul după doar un sezon.

Big Little Lies

Cu excepția situației în care tocmai v-ați întors dintr-o misiune de colonizare pe Marte, n-aveți cum să nu fi auzit în 2017 de acest serial (care inițial ar fi trebuit să fie o miniserie, dar apoi, având în vedere succesul de care s-a bucurat, a primit o prelungire cu un nou sezon).

M-am simțit însă nevoită să-l adaug pe listă pentru că are nu unul, ci mai multe personaje feminine complexe și prezintă niște subiecte extrem de importante, cum ar fi violența domestică, divorțul, abuzul sexual, rolul femeii în familie și în comunitate etc.

Mulți critici l-au numit o telenovelă ușoară, ajutată doar de un casting impresionant (Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Laura Dern etc). Sigur, titlul de telenovelă vine probabil de la casele și garderobele de vis ale protagonistelor și de la tot setup-ul acțiunii (o comunitate aproape idilică de albi bogați), dar datorită jocului actoricesc impecabil și a prezentării nuanțate a abuzului domestic, filmul e cât se poate de departe de o telenovelă.

PS: Vă recomand și cartea cu același nume a lui Liane Moriarty, care dezvoltă anumite personaje mai în profunzime față de film.

The Handmaid’s Tale

Deși mi-am tot adunat curajul să-l văd (dar încă n-am găsit suficient s-o fac), n-am putut să exclud dintr-o listă de seriale din 2017 cu și despre femei poate cel mai dur, violent și întunecat serial cu protagoniste feminine: ”The Handmaid’s Tale”.

Ecranizare a romanului lui Margaret Atwood, filmul prezintă un viitor distopic în care femeile și-au pierdut toate drepturile fundamentale și au devenit ”utere cu picioare” pentru cuplurile infertile de oligarhi.

Dacă ați fost mai curajoase decât mine și l-ați văzut deja, vă aștept părerile în comentarii. 🙂