Dacă ai început să te uiți la reluări de la ”How I Met Your Mother” în așteptarea unor noi episoade din ”Modern Family” și ”The Big Bang Theory”, îți recomand 5 seriale simpatice, care să te relaxeze după o zi obositoare la birou.

Younger

După ce și-a dedicat toată viața familiei, Liza, o femeie proaspăt divorțată de 40 de ani, încearcă să-și resusciteze cariera, dar descoperă că nimeni nu vrea s-o angajeze din cauza vârstei. Pentru că fizicul o ajută, minte că are 26 de ani și astfel își găsește nu doar un job, ci și un iubit cu 20 de ani mai tânăr.

Serialul prezintă foarte simpatic diferențele dintre cele două generații de femei (milenialele și membrele generației X) și abundă în referințe mai mult sau mai puțin subtile la autori și cărți celebre (protagonista lucrează la o editură).

Personal, am aflat cu bucurie că e bazat pe o carte scrisă de Pamela Redmond Satran, pe care am descoperit-o și am intervievat-o în 2011 pentru revista Tabu, în urma unui comentariu lăsat de o cititoare pe acest blog. 🙂 În plus, am o slăbiciune pentru Sutton Foster, actrița din rolul principal, pe care Amy Sherman-Palladino a încercat s-o transforme într-o nouă Lorelai Gilmore în ”Bunheads”, serial anulat, din păcate, după doar un sezon.

Jane The Virgin

Dacă ai o nostalgie pentru epoca de aur a telenovelelor de pe Acasă și îți plac sitcom-urile inteligente, ”Jane the Virgin” este o combinație irezistibilă între cele două. Serialul pornește de la o premiză demnă de celebrele seriale sud-americane: o virgină e inseminată din greșeală și rămâne însărcinată.

Dincolo de răsturnările de situație și de comicul aferent acestei premize, serialul încearcă (și reușește cu succes, cred eu) să abordeze și teme extrem de dificile în ultimul sezon, cum ar fi moartea, depresia și dificultățile de a fi părinte. Și face astea fără să-și piardă nicio clipă umorul unic și optimismul molipsitor.

De apreciat că deși prezintă personaje latino stereotipice (bunica este matriarha tradiționalistă, iar mama e bomba sexy), le oferă o complexitate la care nu te-ai aștepta de la o comedie. În plus, mi-a plăcut foarte mult că în pofida unei distribuții predominant hispanice, creatorii serialului n-au mers pe calea ușoară a umorului etnic sau rasial, ci au creat povești care prezintă cultura hispanică în toată complexitatea ei.

The Good Place

Atunci când moare, Eleanor (Kristen Bell) se trezește în The Good Place, un oraș în care ajung cei care au fost buni în timpul vieții, în care iaurtul înghețat e gratis, fiecare are un suflet pereche, primești orice îți dorești și totul e minunat. Există o singură problemă, însă: Eleanor își dă seama că a fost confundată cu altcineva și că locul ei este, de fapt, în The Bad Place.

The Good Place amestecă comedie, SF și o satiră delicioasă la adresa Vieții de Apoi, (fără să creeze controverse sau să vizeze vreo religie anume) și are un ritm alert, umor bun și chiar câteva plot twist-uri interesante. N-am ajuns încă la finalul primului sezon, dar am înțeles că e fenomenal și că după ce-l vezi, începi să iei de la capăt episoadele și le vezi cu alți ochi.

Pe lângă premiza originală, creatorii serialului au puncte bonus de la mine pentru casting (Kristen Bell e făcută pentru rom-com-uri și pentru acest rol) și pentru efectele speciale și vizualurile pastelate, care te binedispun imediat.

One Day at a Time

Dacă îți era dor de un sitcom de familie plin de umor și de povești emoționante (dar nu excesiv de sentimentale), s-ar putea ca One Day at a Time să te cucerească.

Serialul prezintă povestea lui Penelope, o asistentă proaspăt divorțată, care a lucrat în armată și care își crește cei doi copii cu ajutorul mamei ei (interpretată de geniala Rita Moreno). Am înțeles că filmul este un remake după un serial american din anii ‘70 (pe care nu l-am văzut), ceea ce explică aerul lui old school (dat, probabil, și de faptul că e filmat în fața unui public live și are acele momente de ”râs” – bine măcar că nu sunt pre-înregistrate).

Apreciez scenariștii pentru că au reușit performanța de a găsi un echilibru între umor și teme moderne foarte importante (ca tulburarea de stres post-traumatic, sexism, etnicitate sau homosexualitate) și că fac trecerea foarte subtil de la scene emoționante la unele lejere și amuzante.

Crazy Ex-Girlfriend

Aici o să încep cu un disclaimer: în acest serial se cântă și se dansează. În fiecare episod. Dacă îți plac combinațiile de comedie cu musical, o să fie o surpriză plăcută. Dacă nu, îți recomand să sari peste acest ultim review. 🙂

Rebecca Bunch este o avocată de succes la o firmă prestigioasă din New York cu un viitor promițător, care suferă însă de anxietate și depresie și e nefericită. Așa că atunci când se întâlnește întâmplător pe stradă cu un fost iubit, decide să se mute la celălalt capăt al continentului pentru el, în speranța că o să-l recucerească și o să fie din nou fericită, ca atunci când erau împreună (Ally McBeal vibes, anyone?).

Dacă la premiza asta adaugi umor inteligent, o actriță foarte bună și melodii foarte catchy, obții un sitcom-musical care te lasă cu zâmbetul pe buze după fiecare episod.