”Când faci un copil?”, ”De ce nu îți cauți și tu pe cineva?”, ”Cât câștigi?”, ”Voi de ce nu vă căsătoriți?” sunt doar câteva dintre întrebările care, ori de câte ori le-ai auzi, tot te iau pe nepregătite.

În articolul de azi vin cu o listă de posibile răspunsuri, ordonate pe categorii, în funcție de personalitate, nivel de răbdare și grade de rudenie/prietenie.

***

Vineri am scris un pamflet în care mi-am imaginat ce s-ar fi întâmplat dacă în locul Deliei Matache un fotbalist fictiv ar fi declarat că nu vrea copii.

După ce am postat textul, mai multe femei mi-au lăsat comentarii pe Facebook și mesaje în privat, în care au mărturisit că nu mai știu ce să răspundă când sunt întrebate același lucru. Poate unele nu vor copii, poate altele nu pot să-i aibă. Cert e că toate erau obosite de curiozitatea celor din jur vizavi de activitatea trompelor lor uterine.

Mai multe mi-au zis că au început să mintă când sunt întrebate ”pe când un copil?”. Mi-am dat seama că procedând astfel, evită o discuție inconfortabilă, dar în același timp le dau celorlalți impresia că astfel de întrebări sunt de bun-simț sau ok.

Iată, așadar, 3 liste de posibile răspunsuri:

Pentru panseluțele pasive

Dacă, la fel ca mine, nu vă simțiți confortabil să confruntați oamenii (nici măcar atunci când e cazul), aveți o răbdare de fier și, mai mult, vreți să păstrați o relație bună cu persoana care a pus o întrebare intruzivă, răspunsurile de mai jos sunt pentru voi:

Aș prefera să nu vorbim despre asta.

Nu te supăra, dar nu vreau să vorbim despre asta.

Îmi pare rău, nu-mi place să vorbesc despre asta.

Scuze, dar nu vreau să deschidem subiectul ăsta.

Scuză-mă, dar aș vrea să prefera să vorbim despre altceva.

Te superi dacă discutăm despre altceva?

Pentru bujorii asertivi

Dacă v-ați săturat de aceleași întrebări, ați cam ajuns la fundul clutch-ului cu răbdare și vă permiteți să nu umblați cu mănuși cu persoanele care au pus întrebarea nepotrivită, următoarele răspunsuri s-ar putea să vi se potrivească mai bine:

De ce întrebi?

De ce vrei să știi?

Mă mir că mă întrebi ceva atât de personal.

O să mă prefac că nu m-ai întrebat asta.

E un subiect personal și aș prefera să nu-l discut.

Întrebarea asta mă faci să mă simt inconfortabil și prefer să nu răspund.

Pentru trandafirașii agresivi

Dacă n-aveți nicio problemă să confruntați proverbialele ”babe curioase”, aveți fitilul foarte scurt și vreți să răspundeți cu aceeași monedă celor care nu au respect față de intimitatea voastră, here you go:

Îți dai seama că n-ar trebui să întrebi oamenii așa ceva?

Știi că întrebarea ta e foarte nepotrivită?

Pe bune că mă întrebi asta?!

Nu știu tu, dar eu am fost educat/ă să nu pun astfel de întrebări.

În caz că nimeni nu ți-a mai spus, e deplasat să întrebi așa ceva.

Nu pot să cred că mă întrebi așa ceva. E foarte nepoliticos.

Dacă aveți și alte sugestii de răspunsuri, panseluțele, bujorii și trandafirașii mei, le aștept în comentarii. 🙂