Dacă ești într-un punct al vieții în care ai nevoie de o schimbare, dar nu știi încotro s-o iei, micul ghid pe care ți-l propun e o hartă utilă. La fel ca o hartă reală, îți arată în ce direcție să mergi, dar depinde numai de tine (și de pașii pe care îi faci) dacă ajungi acolo sau nu.
***
Acum 3 ani, prietena mea, Ruxandra, mi-a povestit despre un exercițiu care te ajută să-ți identifici scopurile în viață și apoi să le materializezi. Amândouă l-am făcut și apoi am pus în practică obiectivele pe care ni le-am setat.
Ruxandra își dorea să deschidă un centru de educație prin joc. Epic Center a împlinit anul trecut 1 an (v-am povestit despre cursurile neconvenționale de engleză pe care le organizează). Cât despre mine, pe 17 ianuarie 2015 scriam în respectivul exercițiu că scopul meu este să-mi public prima carte până pe 17.01.2018. Am făcut-o cu 2 luni mai devreme. 🙂
Ce vreau să spun este că acest sistem funcționează. Sigur, depinde de tine să pui în practică ce ai scris acolo. Înainte de a începe, ai nevoie de câteva ore libere (în care să nu te deranjeze nimeni), de o agendă, un pix și o băutură la alegere (eu am ales o cană de cafea).
Ok, acum să trecem la treabă. Ia o gură mare de cafea/ceai/limonadă, pentru că urmează primul pas al exercițiului de reinventare personală. 🙂
Pasul 1: Fă-ți o listă cu dorințe/scopuri
Scrie ”Ce îmi doresc/Listă de visuri/Scopurile mele” (sau orice altceva vrei tu) într-un cadran la mijlocul foii + data de azi. Apoi, în dreapta și în stânga ei pune alte 4 cadrane, unde o să scrii ”în viață”, ”în 3 ani”, ”într-un an”, ”în 3 luni” și datele aferente (vezi imaginea de mai jos).
În următoarele minute, imaginează-ți că pagina din fața ta este magică: orice scrii acolo o să devină realitate (în intervalul respectiv). Dacă ai putea avea/ fi/ face orice, ce ai alege? Scrie absolut orice îți trece prin minte, nu te cenzura deloc. Nimeni n-o să vadă foaia asta, așa că nu trebuie să fii realistă sau să-ți motivezi dorințele. Scrie orice te bucură și te face să zâmbești.
În exercițiul inițial pe care l-am făcut acum 3 ani, recomandarea era să te cronometrezi și să completezi partea asta în doar 5 minute. Eu cred că mai bine îți iei oricât timp vrei, mai ales dacă n-ai mai stat de mult să te gândești la tine și la ce vrei cu adevărat. Nu te opri doar la 3-4 idei la fiecare categorie – lasă-ți imaginația să ”zburde” – cu cât ”sapi” mai adânc în imaginația ta, cu atât s-ar putea să fii mai surprinsă.
Mai jos am completat o astfel de listă cu scopuri aleatorii (doar să vezi cum arată, crede-mă n-am nici cea mai mică intenție să particip la triatlon sau Iron Man :)) ).
Pasul 2: Stabilește-ți prioritățile
Pune-ți cronometrul telefonului pe 1 minut. Pentru fiecare secțiune dintre cele 4 de mai sus, încercuiește un singur vis/scop care ar avea impactul cel mai MARE asupra vieții tale. Ai nevoie de cronometru aici pentru că altfel riști să stai prea mult pe gânduri. 🙂
La finalul celor 60 de secunde ai cele 4 scopuri principale (pe termen foarte lung, lung, mediu și scurt) pe care le vei prioritiza în următoarea perioadă.
Pasul 3: Găsește-ți motivația
Acum că îți știi cele 4 scopuri, ai nevoie să înțelegi care sunt motivele pentru care vrei să le atingi. Fără să-ți stabilești clar acest lucru, riști să-ți pierzi determinarea în timp. O să ai de-a face cu multe probleme, obstacole și provocări pentru a-ți atinge dorințele. Dacă motivele pentru care faci acel lucru sunt suficient de importante, o să găsești mereu energia să depășești obstacolele.
Pot fi motive negative (”Dacă nu fac X, o să am de pierdut Y/ o să regret peste 5 ani” etc.) sau motive pozitive (”Dacă fac Y, o să trăiesc mai bine/ mult/ fericită” etc). Important este să nu fie motive superficiale, dictate de ce îți spun ceilalți sau de ce crezi tu că ”dă bine”, ci să fie ceva în care crezi cu adevărat.
Pasul 4: Alege scopul principal
Scopul principal este cel care ar avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții tale începând de ACUM. Dacă nu știi ce să alegi, alege scopul pe termen scurt (cel pe care l-ai încercuit la secțiunea 3 luni). Scrie-l pe mijlocul foii și în jurul lui scrie cât mai multe sarcini pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-l atinge (pe care le vei uni cu scopul principal printr-o linie).
De exemplu, din lista de scopuri/dorințe de mai sus, am ales ca scop principal ”să fiu mai sănătoasă în 3 luni”. Mai jos poți vedea cum arată sarcinile pe care am ales să le îndeplinesc ca să-mi ating scopul:
💪 să îmi pregătesc mesele în avans,
💪 să alerg,
💪 să-mi fac abonament la sală,
💪 să îmi fac analizele,
💪 să dorm mai bine,
💪 să meditez,
💪 să fiu mai puțin stresată,
💪 să merg pe jos la birou
Pasul 5: Detaliază sarcinile
Fiecare sarcină care te va ajuta să-ți îndeplinești obiectivul principal trebuie să aibă un deadline clar (dacă e vorba despre ceva punctual) sau detalii precise (când, de câte ori, cu cine, la ce oră (dacă e vorba despre un ritual pe termen lung).
În schema de mai sus, de exemplu, sarcina ”să alerg” are 3 detalii concrete (cu Diana, de 2 x pe săptămână, miercuri și vineri). La modul ideal, aș fi adăugat și orele. 😉
Pasul 6: Ordonează-ți sarcinile
Analizează sarcinile pe care le-ai notat la pasul 6 și notează cifra 1 în dreptul celei pe care trebuie să-o faci prima, cifra 2 în dreptul celei pe care trebuie s-o faci a doua etc.
În cazul meu, multe n-au o anumită ordine. Dar dacă scopul tău principal ar fi să îți faci un blog în 3 luni, prima sarcină ar fi să-ți stabilești o nișă, a doua să-ți găsești un nume de domeniu, a treia să-ți cumperi domeniul, apoi să cauți un programator/web designer care să te ajute etc.
Pasul 7: Planifică-ți sarcinile
Indiferent că folosești calendarul Google, o agendă din hârtie sau calendarul de pe telefon, notează-ți sarcinile în agenda săptămânală și pune-ți alarme pentru cele cu oră fixă, pentru a nu uita nimic.
De mâine, propune-ți să bifezi cel puțin o sarcină până la ora 10 dimineața. Așa, orice s-ar întâmpla peste zi, tu ești pe calea cea bună pentru a-ți îndeplini scopul principal.
Poți repeta procesul de mai sus pentru câte scopuri principale vrei, atât timp cât îți alegi sarcini care sunt obiective S.M.A.R.T. (Specifice, Măsurabile, Accesibile, Realiste și Încadrate în Timp). ”Să slăbesc 10 kg” nu e un obiectiv SMART (e specific și măsurabil, dar nu e încadrat în timp și nu știu dacă e accesibil și realist). ”Să slăbesc 10 kilograme de azi într-un an și să ajung de la 80 de kg la 70 de kg” este un obiectiv SMART.
***
Gata, acum poți închide agenda și poți fi mândră de tine. Tocmai ai făcut primii 7 pași spre o viață nouă. Orice ar fi, de azi propune-ți să-ți respecți planul. Așa au loc toate marile schimbări: cu pași mici, zilnici, care te apropie tot mai mult de persoana care vrei să fii.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri, sunt aici să-ți răspund la ele (în măsura în care mă pricep). Și hei, când bifezi de pe listă primul tău scop principal, poate mă inviți la o cafea să sărbătorim. 😀
6 Comentarii
Teo
Nu te citesc de foarte mult timp,insa te apreciez si mi se pare drăguț din partea ta ca încerci să ajuți oamenii sa evolueze si iti împărtășești cunoștințele. Keep it up!
Inoza
Bună, Teo și mulțumesc mult pentru apreciere! Nu fac decât să pay it forward, și eu învăț multe lucruri faine de la alții. 😀
Daniela
Mi se pare super, mega, giga fain exercițiul ăsta! Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! 🙂
Inoza
Cu mare plăcere, Daniela, mă bucur dacă te ajută! 😀
Diana
Uau. Te tin la curent. Maine, in log de Morning Pages .. fac exercitiul 🙂