În 2018 singurul adversar al noii tu e vechea tu. Poți s-o învingi dacă înlocuiești clasica listă de rezoluții (de care, să fim sincere, o să te ții până în februarie-martie, hai aprilie, dacă ești meeega ambițioasă) cu 10 întrebări și răspunsurile lor.

***

Din adolescență și până la 29 de ani mi-am făcut, anual, pe întâi sau pe doi ianuarie o listă de rezoluții. Uneori erau 30, alteori 10, alteori 25. Câteva se repetau, însă, anual: să scriu o carte, să renunț la zahăr, să fac sport, să învăț o limbă străină, să beau 2 litri de apă zilnic etc. Știți în câți ani le-am bifat pe toate? În niciunul.

La 30 de ani am înlocuit clasica listă de rezoluții întinsă pe n-șpe pagini cu cele 10 întrebări de mai jos. Am luat o agendă, am răspuns realist la ele, apoi mi-am recitit răspunsurile o dată la câteva săptămâni. Rezultatul? Pentru prima dată în viață am văzut cum e ca la sfârșitul lunii decembrie să nu mă mai simt vinovată, frustrată și lipsită de voință. 🙂

Întrebările de mai jos n-au puteri magice. Rolul lor (și mai ales al răspunsurilor) e să-ți aducă aminte că poți face și obține orice-ți dorești în 2018, atât timp cât 1) știi ce vrei și 2) ești dispusă să-ți înlocuiești vechile obiceiuri cu altele noi (ăsta e, de fapt, marele secret).

Dacă habar n-ai ce-ți dorești în Noul An (sau, în general, de la viață), revin luna asta cu un mic ghid de reinventare personală/ redesign de viață, la care am lucrat în decembrie. Conține pași, recomandări practice (chiar și schițe explicative, haha) și e testat de mine și de o prietenă dragă, cu rezultate fantastice.

Până atunci, însă, te las cu lista de întrebări de mai jos și cu recomandarea să răspunzi la ele în tihnă și cu atenție. În fond, ești arhitectul care tocmai schițează planul unei viitoare fundații. Odată ce ai răspunsurile la toate întrebările de mai jos, poți începe să-ți ridici viața visurilor tale. 😀

1. Care e mantra mea în 2018?

Poate să fie vorba despre un cuvânt, o expresie sau chiar un citat. Important este să te motiveze, să te inspire și să te umple de entuziasm (sau de teamă de ratare, poate funcționa și în sens negativ). Și, mai mult decât atât, să fie farul tău în noul an, cel care îți aduce aminte cum trebuie să acționezi într-o anumită situație și încotro te îndrepți. Gândește-te bine ce atitudine sau ce energie vrei să transmiți/ simți/ emani mai mult anul ăsta și transformă respectivul cuvânt în mantra ta pe 2018.

Atunci când a decis să-și schimbe viața, creatoarea ”Grey’s Anatomy”, Shonda Rhimes, a decis să spună ”Da” un an întreg tuturor lucrurilor care o speriau. Pentru mine, mantra anului 2017 a fost ”curaj”. Habar n-aveam, atunci când l-am ales la începutul lui ianuarie 2017, câte lucruri avea să însemne curajul pentru mine: curajul de a vizita o lume cu totul nouă, curajul de a depăși diagnosticul de cancer de piele (și operația care a urmat), curajul de a schimba lucrurile care mă făceau nefericită (job-ul), curajul de a redeschide blogul, după o pauză de 2 ani, curajul de a scrie prima mea carte etc.

2018 este, pentru mine, despre ”Ubuntu”, cuvânt african ce înseamnă ”Eu sunt, pentru că noi suntem”. Laureatul Nobel Desmond Tutu l-a definit ca ”O persoană cu Ubuntu e deschisă, disponibilă și îi susține pe alții pentru că nu se simte intimidată de faptul că alții sunt capabili și buni, pentru că știe că aparține unui întreg mai mare și că propria sa valoare este diminuată când alții sunt umiliți, diminuați, torturați sau oprimați.”

2. Care sunt TOP TREI obiective pe care vreau să le realizez până la 1 ianuarie 2019?

Dacă nu știi ce să alegi, ai putea să te gândești la unul personal, la unul din sfera relațiilor inter-umane și la unul profesional. Ai putea, de exemplu, să-ți propui să vizitezi Argentina, să renunți la relațiile toxice din viața ta și să-ți schimbi, în sfârșit, job-ul.

3. DE CE îmi doresc aceste 3 lucruri?

Dacă vrei ca respectivele obiective să nu rămână doar niște puncte pe o listă dintr-o agendă frumoasă trebuie să ”sapi” puțin în tine și să înțelegi de ce îți dorești cu adevărat anumite lucruri. Ideea e să găsești ceva cu adevărat important pentru tine, care te motivează să te schimbi pentru că îți dorești asta, nu pentru că trebuie. Cu toții știm că ”trebuie” să facem mai multă mișcare. Întrebarea este însă de ce vrei să faci mai multă mișcare și ce vrei să obții de pe urma ei?

4. Este fiecare dintre obiectivele mele suficient de clar și de specific?

La fel ca în cazul exemplului de mai sus cu mișcarea, cu toții vrem să slăbim și să începem să economisim bani. Principala problemă cu aceste scopuri? Niciunul nu e specific sau clar. Dacă îți propui să slăbești 10 kilograme într-un an (sau să econimisești 10% din salariu lunar) și ”spargi” acest obiectiv în pași mai mici, pe care să-i bifezi zilnic, săptămânal și lunar, ai toate șansele ca la finalul anului să reușești.

5. La ce trebuie să spun ”Nu” pentru a-mi atinge obiectivele?

Pentru a-ți atinge potențialul maxim, trebuie să elimini toate distracțiile care te țin pe loc și-ți consumă timpul. S-ar putea să trebuiască să renunți la a lucra peste program, când nu e cazul (chiar dacă mulți colegi practică acest lucru pentru că ”dă bine”), să-ți rogi iubitul să te ajute mai mult la treburile casei sau să ieși mai puțin în oraș în weekend.

6. La ce trebuie să spun ”Da” pentru a-mi atinge obiectivele?

Aici ar trebui să faci o listă cu obiceiuri sau ritualuri noi care să-ți crească productivitatea. Poate ar trebui să te trezești cu o oră mai devreme în fiecare zi, să mergi la un life coach sau să începi să folosești un program care să te ajute să scrii mai bine.

7. La ce obiceiuri nocive/ consumatoare de timp trebuie să renunț?

Te uiți la seriale pe Netflix până la 1 noaptea, petreci 3 ore zilnic pe Facebook, pierzi timpul pe site-uri de shopping online? Indiferent care e micul tău viciu nevinovat, e important să conștientizezi momentul în care simți nevoia să faci respectivul lucru, să-ți aduci aminte care e visul/obiectivul pe care vrei să-l atingi (și în ce mod aceste obiceiuri consumatoare de timp te țin pe loc), să-ți spui ție însăți un ”Nu!” ferm, dar ușor (ca unei bune prietene), și să te reîntorci la treabă. Evident că nu va fi ușor. Evident că merită.

8. Ce remindere voi folosi ca să-mi ating obiectivele?

Fie că alegi alarme zilnice pe telefon, care să-ți amintească să bei mai multă apă, fie că-ți printezi emailurile de felicitare de la clienți mulțumiți și le lipești deasupra biroului sau faci un vision board, e important ca spațiul și obiectele din jurul tău să-ți amintească, constant, unde vrei să ajungi.

9. Cine o să mă susțină?

Poți alege să-ți împărtășești obiectivele cu familia, cu prietenii apropiați sau cu cei din lista ta de Facebook. Cercetările au arătat că atunci când îți comunici planurile/ visurile/ obiectivele cu alții te simți mai responsabil și primești mai mult sprijin în atingerea lor (sau mai multă susținere atunci când ai mici eșecuri).

10. Cum o să sărbătoresc reușitele?

Sigur, poți să te gândești la o experiență sau la un obiect cu care să te răsfeți odată ce ți-ai îndeplinit visul. Dar, la fel de bine, de fiecare dată când faci un mic pas spre a-ți atinge obiectivul poți să te gândești timp de 10-20 de secunde la beneficiile noului tău obicei (de exemplu, dacă visezi să slăbești 10 kilograme, poți să te feliciți mental sau să vizualizezi rezultatul final de fiecare dată când te trezești mai devreme să mergi la sală, de fiecare dată când mănânci sănătos sau bei apă suficientă). Repetat zilnic, acest exercițiu te motivează și te umple de energie. În plus, nu uita să sărbătorești și micile victorii săptămânale și lunare, nu doar pe cele anuale.

***

La mulți ani, sper să aveți un 2018 splendid, care să vă întreacă toate așteptările, și nu uitați că suntem cu toții împreună în aventura asta nebună numită viață. Eu sunt, pentru că noi suntem. Ubuntu. 🙂