Timp de o lună, împreună cu sora mea, Yvonna, am ars calorii, am stat în poziții ciudate și am transpirat prin tot Bucureștiul, de la săli de fitness de cartier, la studiouri de yoga și de dans fancy. Azi o să vă povestesc ce studiouri și antrenori mi-au plăcut, unde n-aș reveni neapărat și a doua oară (decât dacă-mi dau ciocolată 😀 ) și ce vă recomand în materie de yoga în București.

Vă povesteam ieri că în ianuarie m-am întors la sală, datorită aplicației Fitpass, după o absență de aproape 2 ani (apropo, până duminică puteți câștiga 2 abonamente Fitpass cu un simplu comentariu la textul de ieri).

Mi-am ieșit din zona de confort atât din punct de vedere fizic (când am trecut de la vegetat pe canapea și plimbări scurte cu câinele, la hot yoga și kangoo jumps), dar și din punct de vedere psihic (nu-mi plac schimbările și sunt destul de introvertită, așa că să merg de 3 ori pe săptămână în locuri noi, unde să cunosc oameni noi, a fost destul de solicitant).

A fost însă o experiență care mi-a prins foarte bine și m-a ajutat să petrec timp de calitate cu Yvonna. Și pe mine, și pe ea (care a avut niște examene importante în această perioadă), yoga ne-a ajutat să fim mai relaxate pe plan psihic și mai pline de energie și mai flexibile, pe plan fizic.

Mai jos sunt sălile de fitness și studiourile de yoga pe care le-am testat cu Fitpass (în ordine cronologică), precum și ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la fiecare experiență în parte.

Studio Doina Iosif 

Ce am făcut: Body art (o combinație de yoga, do-in și respirație)
Ce mi-a plăcut: Instructoarea, Corina, a fost foarte atentă și ne-a explicat ce rol are fiecare postură și cum se execută corect. Am apreciat-o de fiecare dată când s-a prefăcut că nu aude scârțâitul de ușă medievală care venea dinspre mine când mă aplecam, mă întorceam sau mă întindeam.
Ce nu mi-a plăcut: Nu există vestiar, doar o încăpere cu două scaune, unde toată lumea se schimbă în picioare, stingheră.
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu

Con Sabor

Ce am făcut: Yoga for the back
Ce mi-a plăcut: Ora s-a concentrat, în principal, pe respirație combinată cu mișcări ușoare de yoga, ocazie cu care am descoperit că nu respir bine. Se pare că în yoga, expiratul se face pe nas și sună ca și cum un bolnav de astm ar fi pe punctul de a avea un atac nervos.
Ce nu mi-a plăcut: Con Sabor e un studio de dans, iar ora de yoga s-a desfășurat într-o clădire alăturată, unde n-a existat vestiar. Din fericire, a existat o toaletă micuță, unde ne-am dus să ne schimbăm. Pentru că Universului îi plac glumele bune, toaleta avea geam la ușă.
Cost suplimentar față de Fitpass: 10 lei

Ifit-Ifun

Ce am făcut: Fitness cu antrenor
Ce mi-a plăcut: N-am avut mari așteptări de la o sală de fitness de cartier, aflată lângă un magazin numit ”La tati” (în interiorul căruia părea că se răsturnase un tir cu produse made in China). Antrenoarea, Ana, a fost însă foarte prietenoasă și implicată. Am făcut un program care a combinat lucrul cu 8 aparate cu 8 exerciții la stepper și, după doar 40 de minute, nu mai rămăsese niciun mușchi în corpul meu care să nu se vaite.
Ce nu mi-a plăcut: N-o să vă mint, orice loc depășește axa Victoriei – Romană – Universitate – Unirii e în provincie pentru mine (yes, I’m a snob like that), dar Ana și energia ei au făcut să merite naveta București – Lujerului. :))
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu.

Dance Room

Ce am făcut: Barre Ballet Workout (adică mișcări de balet la bară, pentru picioare și fesieri, cum fac și îngerașii Victoria’s Secret)
Ce mi-a plăcut: Instructoarea, Tamara, e balerină la Opera Națională din București și a studiat baletul la Academia din Sankt Petersburg. Femeia își mișcă fiecare mușchi din corp cu o precizie de lunetist. Dacă piciorul ei ar fi un Kalashnikov și și-ar îndrepta vârful țevii spre tine, n-ai supraviețui impactului nici la un kilometru distanță.
Ce nu mi-a plăcut: Deși amabilă, Tamara nu ne-a întrebat de sănătate (aka, dacă există persoane care făceau cursul pentru prima oară), deși, într-o sală cu doar 8 fete, e evident când 2 dintre ele sunt noi. De asemenea, felul în care a predat ora, cum ne-a corectat posturile și ne-a explicat mișcările pe repede înainte, mi-a lăsat puțin impresia că ar fi dezinteresată și grăbită. Nu vreau însă s-o judec după o singură întâlnire, poate avusese o zi grea sau tocmai aflase că i se taie apa caldă în bloc. Aș reveni, totuși, să încerc Air Yoga. 😀
Cost suplimentar față de Fitpass: 30 de lei

Stay Fit Gym

Ce am făcut: Kangoo Jumps
Ce mi-a plăcut: Stay Fit Gym mi se pare foarte bine dotată pentru o sală de cartier. Nu doar că are biciclete de spinning și cam orice aparat ți-ar trece prin cap, dar bicicletele eliptice au fiecare un televizor încorporat (Hello, Keeping Up Wih The Kardashians!). Am mers cu Yvonna să încercăm, pentru prima dată, kangoo jumps, dar după o jumătate de oră (în care ne-am străduit, serios!), Yvonnei i s-a făcut rău și eu mi-am amintit de ce urăsc să țopăi. Așa că, deși jenate, am părăsit clasa și ne-am petrecut restul orei în sala de fitness. E pentru prima dată când găsesc la o sală din București un aparat de vâslit (feblețea mea absolută în materie de aparate), așa că am profitat din plin.
Ce nu mi-a plăcut: N-am ce să-i reproșez nici sălii, nici antrenoarei de kangoo jumps (o tipă foarte simpatică, de altfel). Nu mi-a plăcut deloc, dar deloc kangoo jumps, dar asta nu e vina nimănui (poate doar a urechii mele interne).
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu.

Power Yoga România

Ce am făcut: Hot Yoga
Ce mi-a plăcut: V-am povestit, pe larg, în articolul de ziua mea, cât de mult mi-a plăcut ora de yoga și de Adriana, instructoarea noastră. Aș mai adăuga că întreg vibe-ul sălii e foarte cald și primitor și că am văzut mai mulți expați făcând yoga aici decât la orice alt studio din oraș (nu știu dacă ăsta e un barometru pentru calitatea unui studio de yoga, dar mie mi s-a părut un semn bun).
Ce nu mi-a plăcut: Dacă ar fi să-i reproșez studioului un singur lucru, ar fi faptul că trebuie să vii cu propria saltea de yoga (sau poți închiria una, contra cost). Ceea ce, desigur, pentru niște pasionați de yoga e la fel de normal ca recomandarea unui dentist de a-ți cumpăra propria periuță de dinți. Tot răul spre bine, Yvonna și cu mine o să ne cumpărăm în sfârșit saltele, ca niște yoghine în devenire ce suntem. 😀
Cost suplimentar față de Fitpass: 20 de lei (am văzut că acum a scăzut la 15)

Mira Sport

Ce am făcut: Yogilates
Ce mi-a plăcut: Ora în sine a fost doar pilates (fără niciun ”yogi”, dacă nu consideri faptul că am stat de câteva ori în Child’s Pose ca fiind yoga), dar am simțit că mi-am lucrat musculatura.
Ce nu mi-a plăcut: Atmosfera și glumițele constante dintre antrenoare și cursante mi-au adus aminte de o clacă la care am fost odată cu bunicii, în Ardeal. Se făceau cercuri cu un picior, se mai râdea puțin, se stătea în plank, se mai comenta puțin, se făcea shoulder bridge, antrenoarea mai făcea o glumă, se lucrau mușchii fesieri, cineva își aducea aminte de ceva simpatic și împărtășea cu toată lumea. Sigur, puteți să spuneți că femeile alea pur și simplu se simțeau bine după o zi grea și eu sunt o hateriță (ceea ce e foarte posibil). Nu spun că nu e minunat că sunt prietene, spun doar că nu e genul meu de atmosferă, mai ales la un curs la care vin să mă relaxez.
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu.

Centrul Shakti

Ce am făcut: Yin Yoga
Ce mi-a plăcut: Dacă definiția ”zen” ar avea o poză în dicționar, ar fi, probabil, portretul Danei, instructoarea de la Centrul Shakti. Ați băut vreodată o cană de ceai de tei cald, cu miere, într-o zi ploioasă de toamnă? Cam așa se simțea vocea Danei. Dacă blândețea din vocea ei ar fi o țară, mi-aș face bagajele și mi-aș depune cerere de cetățenie pe loc. Mai continui cu figurile de stil sau v-ați prins că vocea femeii ăsteia ar calma un taur furios și l-ar face să înceapă să împletească coronițe din flori în timp ce fredonează (puțin nazal) ”Oda bucuriei”? Dacă la vocea Danei adăugați faptul că am stat toată ora în semi-beznă și că mișcările s-au concentrat pe relaxare, nu pe forță, înțelegeți de ce la final a fost nevoie de un efort uriaș să nu o rog să mă lase să dorm peste noapte acolo, pe podea. Bonus, întreaga clădire e superbă – mi-ar plăcea să revin la un tratament corporal sau la unul cosmetic aici.
Ce nu mi-a plăcut: Din nou, a lipsit vestiarul, dar ne-am putut schimba într-o baie cu cea mai faină faianță pe care am văzut-o vreodată (plus o cadă cufundată în podea).
Cost suplimentar față de Fitpass: 15 lei

Studioul Universul

Ce am făcut: Detox Yoga
Ce mi-a plăcut: Anca, instructoarea, e foarte pasionată de yoga și foarte atentă la detalii. La Power Yoga România, Adriana ne-a spus: ”There’s no right or wrong here. There is only your body and your breath. And that’s enough” și asta era exact ce aveam nevoie să aud în acea zi (de unde și reacția fizică foarte puternică pe care am avut-o la final). Anca, însă, ne-a arătat poziția corectă a mâinilor și a picioarelor la anumite asane (posturi), chiar și poziția corectă a degetelor, lucru pentru care i-am fost foarte recunoscătoare din 2 motive: 1. Sunt începătoare într-ale yoga și nu știam toate aceste lucruri și 2. Ne-a ajutat foarte mult mai departe (vezi următoarea sală).
Ce nu mi-a plăcut: Chiar n-am nimic de reproșat nici studioului, nici orei. Mi-a plăcut, aș reveni.
Cost suplimentar față de Fitpass: 5 lei

Ashtanga România

Ce am făcut: Ashtanga for Beginners
Ce mi-a plăcut: Ora a fost foarte intensă. Când spun foarte intensă, spun că am fost la cursuri de tao bo mai relaxante. Dacă la Ifit-Ifun vă spuneam că la finalul antrenamentului n-aveam niciun mușchi în corp care să nu se vaite, aici mușchii mei plângeau cu sughițuri și voiau la mama lor. Ceea ce a fost grozav. 🙂
Ce nu mi-a plăcut: La acest studio nu se fac rezervări, așa că am stat om lângă om, și saltea lângă saltea, cam ca în tramvaiul 41, la rush hour. Sigur, pentru a vă imagina atmosfera mai bine, ar trebui să vă închipuiți că toată lumea din tramvaiul 41 e desculță și transpirată. Ora ar fi trebuit să fie pentru începători, dar, din nou, nimeni nu ne-a întrebat de sănătate, cu ce ocazie pe-acolo, dacă mai făcusem yoga vreodată etc (la final a aflat și instructoarea, Irene, că în sală fusese o fată la prima ei oră de yoga ever). În plus, instructoarea s-a plimbat tot timpul printre saltele (și să fi vrut să stea jos, nu avea unde), așa că neștiind să facem unele posturi mai complicate, ne-am mulțumit să imităm persoanele din față. Noroc că stăteam suficient de aproape unii de alții.
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu.

Bodhi Studio

Ce am făcut: Vinyasa purifying flow
Ce mi-a plăcut: Știam despre Rezan că e un instructor fain de la prietena mea, Andreea Vasile, așa că mă așteptam ca ora cu el să fie interesantă și nu m-am înșelat. A fost cea mai spirituală dintre toate orele de yoga pe care le-am făcut până acum. Pe lângă partea fizică, care a fost foarte intensă (la final eram într-o baltă de transpirație, producție proprie), partea psihică/emoțională a constat în meditație și concentrarea pe emoții pozitive. N-am realizat când a trecut o oră și jumătate și, la final, mă simțeam mai ușoară, și fizic și psihic.
Ce nu mi-a plăcut: Un singur detaliu: studioul n-are toaletă și trebuie să mergi pe holul clădirii la una. Dar asta nu mă va împiedica, în niciun caz, să revin acolo.
Cost suplimentar față de Fitpass: 25 de lei.

Next Door Fitness

Ce am făcut: Jump Trambuline
Ce mi-a plăcut: Instructorul nostru, Andrei, a fost foarte simpatic și energic. Când spun ”simpatic” spun că e genul de tip care te-ar face să te apuci de mâine de sport, chiar dacă pasiunile tale sunt integramele și șahul. Și când spun ”energic” spun că a transformat 3 tipe semi-letargice în 3 căprițe sprintene până la finalul orei. Senzația de a sări o oră întreagă pe o trambulină a fost mai plăcută decât mă așteptam, chiar dacă a doua zi am avut puțină febră musculară.
Ce nu mi-a plăcut: Trambulinele erau puțin uzate, dar Andrei ne-a spus că e doar o chestiune de estetică (urmează să fie recondiționate) și că sunt foarte safe. Asta nu m-a împiedicat însă să îmi fac tot felul de scenarii apocaliptice în cap, de parcă urma să cad de la etajul 33 dacă se întâmpla ceva, nu de la vreo 30 de centimetri de sol.
Cost suplimentar față de Fitpass: Nu.