Am făcut yoga în mai toate studiourile din București și chiar într-un retreat din India, cu un yoghin get-beget. Nicăieri, însă, n-am găsit ceea ce am găsit la Power Yoga România: o combinație unică de empatie, libertate, bucurie și liniște.
Pentru mine, cursurile de la Power Yoga sunt o combinație nemaiîntâlnită de yoga, meditație și terapie. M-au ajutat să-mi liniștesc anxietatea și să-mi vindec insomnia, să fiu mai prezentă în viața mea, mai atentă la trăirile mele și să mă simt mai bine în corpul meu. Și, nu în ultimul rând, m-au învățat că mișcarea poate fi o bucurie, nu un chin.
***
Am ajuns la Power Yoga anul trecut, de ziua mea. Am revenit anul acesta, când prietena mea, Alexandra, mi-a făcut cadou un abonament pe 3 luni. În februarie am fost de 2 ori, în martie de 6 ori. Și asta nu pentru că nu-mi plăcea sau nu mă simțeam incredibil de bine la fiecare oră. Dezvoltasem însă un soi de anxietate socială și uram, pur și simplu, să ies din casă (înainte să sunați la Protecția Animalelor, vreau să știți că pe Lily o scoteam zilnic de 3-4 ori).
Apoi, cei de la Power Yoga au lansat un challenge la 1 aprilie: 21 de zile de yoga consecutive. Sora mea, Yvonna, care începuse și ea să vină cu mine la yoga, a insistat să ne înscriem. Am făcut-o, convinsă că urma să dau chix. N-am făcut în viața mea 4 zile de sport consecutive, darămite 21.
Dar apoi am mers în prima zi, în a doua zi, în a treia zi și tot așa. Am mers cu febră musculară și cu dureri menstruale, am mers pe furtună și pe soare, am mers în duminici în care n-aveam chef să ies din casă și în sâmbete în care voiam să dorm mai mult. Am mers la 10 dimineața și la 20.30 seara. Și am continuat să merg.
Sunt convinsă că dacă nu era Yvonna, care a tras de mine și m-a împins de la spate, n-aș fi reușit. Cu ajutorul ei, însă, am reușit să termin cele 21 de zile consecutive de yoga. Fără să-mi dau seama, ieșitul din casă nu mai era un calvar. Dormeam mai bine decât în ultimele luni (uneori ajungeam acasă seara, făceam un duș și mă prăbușeam direct în pat, atât mă epuizase ora – ceea ce era un vis față de nopțile în care stăteam ca huhurezul până la 3-4 dimineața, incapabilă să adorm). Hainele arătau altfel pe mine (nu știu cât am slăbit, nu am baterii la cântar, dar am primit numeroase complimente, ceea ce mi-e suficient). Și, mai important decât orice, mă simțeam energică și binedispusă.
Dacă ar fi la New York, sunt convinsă că studioul Power Yoga ar fi la fel de cunoscut ca Soul Cycle, Tracy Anderson Method sau The Sculpt Society. Și asta datorită energiei extraordinare a Adrianei și a lui Adrian (soț și soție, fondatorii Power Yoga) și a comunității pe care au strâns-o în jurul studioului lor.
Adriana și Adrian Gheorghiu, fondatorii Power Yoga România
Și apropo de comunitate, știți cum se spune că atunci când călătorești în străinătate e indicat să mănânci unde mănâncă și localnicii? Pe același principiu, în România cred că e indicat să mergi la yoga unde merg expații, pentru că oamenii ăia vin din țări în care yoga chiar se practică pe bune. Ei bine, la Power Yoga am văzut cel mai mare număr de expați de la orice studio din București. Cursurile se țin, din acest motiv, în limba engleză. La început mă deranja puțin acest lucru, dar acum, când aud profesorii vorbind, uneori mi se pare că ascult o meditație ghidată, atât de mișto sunt. 🙂
Am strâns, mai jos, 15 fraze auzite în timpul orelor de yoga, majoritatea de la Adriana sau Adi (v-am spus că e și o formă de terapie fantastică, nu degeaba am plâns pe saltea de ziua mea). Eu le consider niște lecții de viață de o simplitate înșelătoare.
Le împărtășesc aici cu voi, în ideea în care poate aveați nevoia să vi se reamintească unele dintre ele sau aveați nevoie să le auziți pentru prima oară pe altele. Le-am păstrat în engleză, așa cum le-am auzit.
What you do on the mat reflects what you do in life
Ce faci pe saltea reflectă ce faci în viață.
Unii dintre noi fugim de situații dificile, la fel cum, pe saltea, vrem să ”ieșim” cât mai repede din poziții incomode. De când am auzit fraza asta, încerc să rămân în postura neplăcută, oricât de greu mi-ar fi. Vreau să-mi exersez mușchiul răbdării și al toleranței la durere pe saltea, pentru că sunt convinsă că voi vedea rezultatele și în viața de zi cu zi.
Remember your why
Amintește-ți ”de ce” -ul tău
Profesorii ne spun deseori fraza asta la yoga ca să ne facă să ne amintim de ce suntem acolo. Unii vin la yoga să se tonifieze sau să slăbească, alții să cunoască oameni noi, alții să se relaxeze, alții, ca mine, pentru echilibrul psihic. E important când ești într-un loc să îți amintești de ce ești acolo – motivația respectivă te va face mai energic și mai concentrat. Nu e valabil doar la yoga, bineînțeles.
Listen to your body, not your teacher
Ascultă-ți corpul, nu profesorul
Recunosc, asta m-a șocat cel mai tare la Power Yoga: faptul că nu e cineva tot timpul cu mâna pe tine, insistând să faci poziția corect. Nu cred că am mai fost într-un loc în care accentul să fie atât de mult pe cât de bine te simți, versus cât de corect stai într-o postură. Pentru mine, asta a fost o revelație.
Be present
Fii prezent
Pare un clișeu, dar majoritatea dintre noi nu știm să fim prezenți în acest moment. Depresia e un semn că trăim mult în trecut, concentrați pe ce (ni) s-a întâmplat, la fel cum anxietatea e un semn că trăim mult în viitor, preocupați de ce o să (ni) se întâmple. Singurul moment sănătos în care să trăiești, din punct de vedere mental și emoțional, e prezentul, dar nu știm cum să ”stăm” în el. La Power Yoga, atât tehnicile de respirație, cât și privirea și posturile (însoțite de comentariile profesorilor) sunt menite să te ancoreze cât mai mult în prezent.
Be kind to your body
Fii blând cu corpul tău
Peste tot unde am mai făcut fitness/aerobic/yoga până acum, accentul cădea pe împingerea limitelor corpului, tras de el, forțat, depășit, viteză, rezistență etc. Niciodată n-a fost vorba despre a-ți trata corpul cu dragoste sau cu recunoștință.
Și la Power Yoga există variațiuni pentru aceeași postură, în cazul în care vrei o provocare, dar accentul a fost mereu pe a fi blând cu corpul tău, a recunoaște ce fantastic este și cât de mult îți servește. La finalul cursurilor, de altfel, stăm culcați și ne îmbrățișăm genunchii la piept, în timp ce ni se amintește să fim recunoscători pentru corpul nostru minunat. Mie mi se pare un exercițiu extraordinar.
What is your intention today?
Ce intenție ai azi?
Ne-am obișnuit deseori să fim pe pilot automat, ghidați de sarcini și de proiecte și uităm să ne trăim viața cu intenție. Mie întrebarea asta îmi amintește mereu de acest lucru și mă obligă să fiu, măcar o dată, introspectivă. Vă recomand și vouă, chiar dacă faceți yoga sau nu, să vă întrebați asta în fiecare dimineață.
If you can, you must
Dacă poți, trebuie
Cred că fiecare dintre noi poate interpreta diferit acest îndemn. Pentru mine înseamnă să nu aleg calea ușoară dacă știu că pot merge pe calea cea grea (care este, însă, mai plină de beneficii). Mai înseamnă, de asemenea, să nu-mi irosesc potențialul.
If you feel it, you can heal it
Dacă simți, poți vindeca
De cele mai multe ori, când ne confruntăm cu o traumă (emoțională, socială, psihologică, intelectuală etc) prima reacție este să fugim. Și folosim căile de evadare cele mai rapide: mâncare, alcool, sex, medicamente, seriale etc. Procedând astfel, nu vindecăm respectiva traumă, doar o ignorăm/amorțim. Abia când rămânem față în față cu ea și renunțăm la fugă, o putem vindeca.
Be up to something bigger than yourself
Preocupă-te de ceva mai mare decât de tine însuți
La Power Yoga, profesorii ne amintesc mereu să gândim la nivel de grup și comunitate, nu doar la nivel individual. Din propria experiență, atunci când am fost altruistă și i-am ajutat pe alții, chiar dacă nu eram eu însămi într-un punct bun, am reușit să descopăr în mine noi resorturi.
If you don’t admit it’s hard, it’s going to get harder
Dacă nu recunoști că e greu, o să fie și mai greu
Asta cred că are legătură cu ”If you feel it, you can heal it”, în ideea că a te preface că totul e ok n-o să-ți rezolve niciodată problemele (fie ele emoționale, financiare, matrimoniale, profesionale etc.). Abia când recunoști că ai o problemă, poți începe să o rezolvi. Cu cât te minți mai mult, cu atât lucrurile se vor complica și mai tare și vei pierde mai mult.
Find your growth spot. It’s that spot that feels bitter-sweet, not too bitter, not too sweet
Găsește-ți punctul de creștere. E acel punct care e dulce-amărui, nici prea amar, nici prea dulce
Există o postură în yoga numită ”pigeon” (porumbelul) care e, teoretic, o poziție de relaxare, dar care e, în același timp, dureroasă. Scopul ei (și aici emit fix părerea mea, nu cea a Organizației Internaționale de Explicații Yoghine) este să te ajute să devii confortabil cu durerea și să te ajute să-ți crești rezistența (și deschiderea șoldurilor, dar asta e altă poveste). Dar orice altă poziție are un punct în care încă te simți confortabil, dar, în același timp, ai ieșit câțiva centimetri din zona de confort. Nu trebuie să fie incredibil de dureros, trebuie doar să nu fie extrem de confortabil. Pentru că, așa cum spune alt clișeu, nimic n-a crescut niciodată în zona de confort.
Don’t worry about getting it right. You’ll get it right as you’ll get it wrong, eventually.
Nu te îngrijora să faci lucrurile bine. Pe măsură ce le faci greșit, vei învăța și cum să le faci bine
Așa cum vă spuneam, accentul la Power Yoga nu cade pe perfecțiune sau aș fi plecat de mult de acolo. Sunt foarte flexibilă, dar n-am deloc forță fizică, așa că posturile care necesită forță nu-mi ies niciodată ”bine”. Am învățat să accept asta și, pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama că, tot făcându-le greșit, le fac din ce în ce mai bine. 🙂
If it’s dark, stay in it. If it’s light, enjoy it
Dacă e întunecat, rămâi în acel loc, dacă e luminos, bucură-te de el
Din nou, vorbește despre graba noastră de a ieși din posturi inconfortabile, la propriu, sau din situații inconfortabile, la figurat. Deși, evident, aceste situații inconfortabile sunt cele în care învățăm cele mai importante lecții despre noi și despre ceilalți. Partea a doua a acestei fraze ne amintește să fim recunoscători, un lucru pe care majoritatea dintre noi nu-l facem destul de des.
Love it, don’t love it, just do it
Îți place, nu-ți place, doar fă-o
Nu-mi plac toate posturile din yoga, la fel cum nu-mi plac toate lucrurile pe care trebuie să le fac în viață. Dar atunci când știu că sunt spre binele meu și că mă ajută, trec peste inconvenient și o fac.
Are you doing it out of fear or out of love?
O faci din teamă sau din iubire?
Una dintre cele mai importante întrebări pe care le-am auzit în timpul unei ore de yoga. Am rămas la multe job-uri și în multe relații din teamă. Teama de a nu găsi ceva sau pe cineva mai bun, teama de a nu regreta mai târziu, teama de a nu da cu piciorul unei situații confortabile, sigure. Între timp, am învățat că lucrurile pe care le facem din teamă nu sunt niciodată sănătoase și că, mai devreme sau mai târziu, vom plăti prețul acelei frici. Singura motivație bună pentru a face un lucru este din iubire: față de tine sau față de alții. Dacă nu e din iubire, nu e alegerea bună.
***
Nu cred că Power Yoga este pentru toată lumea. Dacă nu suporți căldura, de exemplu, nu cred că ți-ar face plăcere să stai într-o sală încălzită la 35 de grade (aici se practică hot yoga). De asemenea, dacă îți plac sporturile bazate pe cardio, sărituri, alergare etc., s-ar putea ca yoga să ți se pară prea statică (deși nu cred că o să ți se pară ușoară, în niciun caz).
Dacă n-ai nicio problemă cu căldura și nu vrei cardio, s-ar putea să ai o revelație mergând la Power Yoga. Din experiență îți spun că, dacă mergi de 3-4 ori pe săptămână, după câteva luni o să observi că ai o postură mai bună, că dormi mai bine, că ai mai multă energie, că ești mai relaxat și mai binedispus. Nu e magie, e pur și simplu o formă de mișcare fantastică, care, pe lângă beneficiile fizice, te ajută să obții și un echilibru mental.
M-am întâlnit deja cu o cititoare la Power Yoga și m-aș bucura să mă întâlnesc cu cât mai multe (chiar și cu cititori – și bărbații practică yoga aici, evident!). Cred că avem nevoie cu toții de un loc în care, în timp ce ne lucrăm corpurile, cineva să ne aducă aminte că merităm dragoste și că suntem perfecți, exact așa cum suntem.
4 Comentarii
Iulia
M-a strigat cineva? Prezent! (cititoarea de la Power Yoga la butoane 🙂
Inoza
Hei, Iulia! See you on the mat! 😀
Adrian
Salut Ina, super multumiri pentru articol! Si ce selectie atat de semnificativa ai facut din mesajele noastre! Ne bucuram sa stim ca munca si pasiunea noastra ajung atat de direct si clar (chiar daca in engleza, sic) catre studentii nostrii! Suntem privilegiati sa te avem printre noi la Power Yoga Romania! Adriana si Adi
Inoza
Hei, Adi! Mă bucur că v-a plăcut articolul și ne vedem în curând! 😀
Hugs,
Ina