Ieri am împlinit 33 de ani. Știu că unii oameni fac de ziua lor o recapitulare a anului sau a anilor care au trecut. Eu am ales, în schimb, să fac o ”recapitulare” a viitorului meu, care sper să vă ajute și pe voi să-l puneți în perspectivă pe al vostru. 🙂
***
Unul dintre articolele care m-au pus pe gânduri cel mai mult în ultimii ani a fost ”The Tail End” al lui Tim Urban (autorul blogului Wait But Why). În doar 12 desene simple, Tim te ajută să înțelegi cât de scurtă este, de fapt, viața fiecăruia dintre noi.
În loc să o calculeze cu ajutorul unor noțiuni abstracte, ca zile, luni sau ani, autorul o calculează în lucruri concrete: câte băi în mare o să mai facă, câte cărți îi rămân de citit sau câte găluște chinezești mai are de mâncat.
Mai jos, am preluat ideea lui Tim și mi-am calculat restul vieții în lucrurile reprezentative pentru mine. Am schimbat, însă, speranța de viață de la 90 de ani (cât era în articolul respectiv) la 80 de ani. Media la femei e de 79 de ani în România, dar îmi place să cred că toată ciocolata pe care o mănânc o să mă ajute să trăiesc fericită cu cel puțin un an mai mult decât femeia din statistici.
Iată, așadar, cum arată tot restul vieții mele în 7 imagini. 🙂
Crăciunul e momentul meu preferat din an. Având în vedere că am împlinit 33 de ani, la o speranță de viață de 80 de ani o să mai împodobesc bradul și o să mai deschid cadourile de Crăciun de încă 48 de ori.
Pentru că dezvolt obsesii pentru locurile care îmi plac mult și tind să mă întorc la ele (la Roma am mers de 4 ori în vacanță, în Grecia de 3 ori, la Londra de 3 ori, la Istanbul de 2 ori etc), descopăr o țară nouă cam o dată la doi ani. Îmi rămân, așadar, 24 de țări noi de descoperit (acum că am scris asta, îmi dau seama că viața e prea scurtă să vezi Roma de 4 ori, oricât ți-ar plăcea 🙂 ).
De când m-am născut și până acum au existat 7 alegeri prezidențiale în România, dintre care am votat la 3. Pe parcursul vieții mele îmi mai rămân încă 12 ocazii să-mi exercit dreptul la vot.
Deși îmi place să-mi serbez ziua anual, o dată la 5 ani organizez o petrecere ceva mai mare (am început la 25). Ultima a fost la 30 și mai urmează încă 9 astfel de petreceri (10 dacă sunt foarte norocoasă).
Există însă și lucruri de care mă voi bucura de mai multe ori. 🙂
De exemplu, vacanțele mele preferate sunt oriunde există mare/ocean, pentru că iubesc să înot. În ultimii ani am mers, în medie, de 2 ori pe an într-un asemenea loc. Dacă o să continui în ritmul ăsta, îmi rămân 96 de vacanțe cu picioarele în nisip și soarele în ochi.
Mâncarea mea preferată (în ultimii ani, cel puțin) sunt burgerii, cu care mă răsfăț cel puțin o dată pe lună. În viitorul meu se prefigurează, așadar, aproximativ 576 de burgeri suculenți. 😀
Citesc, în medie, 4 cărți pe lună (sunt luni în care stau rău la capitolul ăsta și abia termin una și altele în care citesc 2 pe săptămână). Am în față, așadar, în jur de 2304 cărți pe care le pot alege și le pot citi de acum încolo. Având în vedere că am restanțe la cărțile clasice (”Casa Buddenbrook” îmi vine acum în minte) și că anual se publică romane noi bune, acest gând îmi dă anxietate.
Dintre toate exemplele folosite de Tim, însă, cel mai tare m-a speriat desenul care te ajută să conștientizezi timpul care îți rămâne de petrecut cu părinții/familia.
Să zicem, de exemplu, că ai în jur de 30 de ani și părinții tăi au în jur de 60. Dacă nu locuiți în același oraș și iți petreci doar 10 zile pe an cu ei (de Crăciun, de Paște și de zilele lor de naștere), la o speranță de viață de 80 de ani (și pentru tine și pentru ei) îți rămân 200 de zile de petrecut cu ei.
În primii 18 ani de viață, numărul de zile petrecute cu ei anual era mult mai mare decât suma tuturor zilelor care v-au rămas acum de petrecut împreună.
În momentul în care ai absolvit liceul și ai plecat la facultate, explică Tim Urban, ți-ai consumat deja 93% din timpul total pe care îl vei petrece vreodată cu părinții tăi. Dacă ai în jur de 30 de ani, ți-a mai rămas doar 5% din timpul pe care îl poți petrece cu ai tăi.
***
De ce am scris acest text relativ pesimist într-un moment aniversar, poate vă întrebați? Pentru că eu nu cred că este deloc pesimist. Doar joaca cu imaginile de mai sus, de exemplu, m-a ajutat să realizez că vreau să călătoresc mai mult spre destinații noi și că trebuie să îmi cresc ritmul de lectură dacă vreau să știu ce se întâmplă în mai mult de 2304 cărți. Și că viața e prea scurtă să organizezi petreceri mari doar o dată la 5 ani. 🙂
Cu desenele astea în față, dar în special cu cele făcute de Tim Urban pentru a ilustra o viață de om prin forme geometrice, îți dai seama că n-ai tot timpul din lume. Nici pentru cărți sau filme proaste, nici pentru mâncare proastă, nici pentru cafele cu oameni care nu-ți plac, dar pe care ți-e rușine să-i refuzi.
O să vă las să vă gândiți la propriile voastre vacanțe, cărți și mâncăruri preferate, la tot ce n-ați apucat încă să savurați sau să vedeți și cu întrebarea minunatei (și regretatei) Mary Oliver:
”Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?“.
30 Comentarii
Camelia
La multi ani, multe vacante minunate si multe carti citite!
Inoza
Mulțumesc frumos, Camelia! 🙂
Andreea
la multi ani frumosi!
poate vei trece si München & Nuremberg pe lista de orase de vazut, de preferat intre mai si octombrie, sunt f faine de vazut 🙂 Iar daca ajungi in Nuremberg, iti scriu unde se mananca cel mai bun strudel cu mere si cu sos de vanilie :).
Dupa Barcelona, München e orasul meu preferat (pana acum)
Roma o voi vedea pentru prima data in martie anul acesta – dc ai sugestii de locuri unde se mananca bun acolo, m-as bucura de pont 🙂
Anki
Salut,
M-as bucura daca ai scrie aici oricum unde se mananca cel mai bun strudel cu mere si sos de vanilie in Nürnberg. Mersi fain .
Andreea
🙂 ce scriu eu in continuare pt Nürnberg se afla in centrul vechi al orasului:
– cel mai bun strudel de mere cu sos de vanilie la ‚Café am Trodelmarkt‘ (alte locuri au strudel de mere cu frisca, eu personal nu suport frisca)
– pizza buna si preturi f decente (aici mereu de ales pizza, never paste!) la pizzeria Maestro ( cu o bere mica Grünerla 🙂
sau la Pizz&Via
– mancat traditional nemtesc la Kettensteg Biergarten ( de luat si o bere de pivnita – Kellerbier in germana) 🙂
– cafea fancy (nspe sortimente) si carrot cake bun la ‚Machhörndl‘ – un pic mai mari preturile fata de alte cafenele din oras
– gin tonic si aperol sprizz bune la Kaffee Lebemann
– de incercat lipia cu halloumi sau cu falafel din piata centrala – pt categoria ‚street food‘ 🙂
Inoza
Andreea, nu am fost niciodată în Germania, dar la un moment dat sper să ajung. 🙂
Nu cred că țin minte nume de restaurante din Roma, dar aproape peste tot unde am mâncat a fost delicios. Îți recomand cartierul Trastevere, e plin de terase și bărulețe simpatice, deschise până târziu în noapte și acolo ies tinerii la aperitivo.
Anki
Multumesc frumos
Maria
Sunt profund impresionata …in adancul sufletului… trebuie sa recunosc ca nu m-am gandit niciodata la asa o abordare realista a vietii care ne-a mai ramas …,zile multe voi fi sub influenta a ceea ce ai scris ..
Inoza
Maria, te înțeleg, și eu am fost la fel. Exercițiul ăsta e destul de deschizător de ochi. 🙂
Anca
Ohhh I love Tim Urban! Ii sorb efectiv articolele (research-urile). You are awesome ca i-ai preluat ideea!
La multi ani, wonderful woman! Daca incape in planurile tale de calatorii Viena, let me know! 🙂
Inoza
Mulțumesc mult, Anca!
Am fost la Viena, e minunată! Dacă revin, dau un semn. 🙂
Anki
La multi ani, Ina!
Iti doresc sanatate si energie pentru a iti implini dorintele!
… foarte faina ideea de a schimba perspectiva in felul asta. De tinut minte.
Inoza
Mulțumesc frumos, Anki! 🙂
Maria
La multi ani! Atat cat ai de trait, s o faci cu bucurie!
Maria
Inoza
Mulțumesc, Maria, mă străduiesc. 🙂
Bia
Ce de cifre mici, dar MARI in acelasi timp. La multi ani! Sa te bucuri de tot ce a ramas si sa bati statistica 🙂
Inoza
Haha, mulțumesc tare, Bia! Asemenea îți doresc! 🙂
Anca
La mulţi ani cât mai frumoși!!
E frumos și atunci când, pe lângă aniversările standard, uneori viaţa îţi mai dă ocazia unui reset – acele momente când simţi că te-ai născut a 2a oară după ce ai depășit un accident, o boală gravă sau ceva ce îţi poate pune viaţa în pericol. Așa că, indiferent de cât timp a mai rămas, important e să profităm cât de mult se poate de el.
Inoza
Anca, mulțumesc! 🙂
Am avut parte și de momente din alea, nu știu dacă sunt frumoase, dar te ajută să vezi the bigger picture, într-adevăr.
Miss I.
Mulți ani frumoși, Ina! Îți doresc să fie plini de călătorii, cărți bune și momente frumoase alături de cei dragi. Trebuie să spun că mi s-a făcut pielea de găină când am citit partea legată de timpul petrecut cu părinții. E o temă de gândire tare bună, mulțumesc mult pentru ea!
Inoza
Miss I.,
Mulțumesc frumos de urări! 🙂
Da, și pentru mine partea despre părinți a fost cea mai sensibilă. Mi s-a rupt inima văzând graficul din articolul original și am decis să nu fac și o variantă a mea, ar fi fost prea dureros. Dar poate conștientizările astea, deși dificile, sunt necesare și ne ajută să luăm decizii mai bune. 🙂
Miss I.
Da, cu siguranță ar trebui să aibă un ecou în interiorul nostru. Așa sper, adică. Eu sunt acum în perioada în care mă învinovățesc că măcar nu i-am sunat mai des pe bunicii mei, nu mai zic de vizitat. Acum la celălalt capăt al firului nu mai e nimeni și îmi repet în fiecare zi că nu vreau să ajung să fac asta și cu mama. Cu cât îmi vine mintea la cap mai mult, cu atât realizez că pentru lucrurile importante nu aștepți să fie timp, ÎȚI FACI timp.
Ți-am zis, m-ai pus tare, tare pe gânduri cu articolul ăsta.
P.S. Mersi pentru numerele de telefon, căutam de ceva vreme pe cineva care să aibă grijă de părul meu, iar vineri voi merge la Ionuț 🙂
Inoza
Miss I,
O, da, foarte adevărată partea cu ”îți faci timp”. Așa cum spunea o specialistă în time management într-un TED Talk, în loc să spui ”nu am timp”, spune adevărul: nu e suficient de important pentru mine.
Mă bucur că mergi la Ionuț! 😀 Și eu am fost la el de ziua mea și mi-a făcut cea mai mișto culoare de roșcat-ciocolatiu. Să-mi dai un semn dacă ai timp, să-mi spui cum a fost, deși sunt convinsă că o să-ți placă. 🙂
Miss I.
Ina,
Am revenit după întâlnirea cu Ionuț. Mi-a plăcut muult de el. Atât pe partea profesională, cât și în ce privește zona asta de relaționare. Mie nu-mi place să merg la salon și să aud cu cine s-a mai certat, împăcat sau mai știu eu ce persoana care îmi umblă prin păr. Am trecut prin asta și nu mă simțeam confortabil, deși persoana din spatele scaunului își făcea treaba super bine.
Ionuț e super profi însă, chiar m-am simțit tare bine la el. Bine, eu m-am dus doar pentru tuns, dar am discutat despre ce pot să mai fac pentru părul meu să fie mai sănătos și despre opțiuni pentru colorare în viitorul apropiat. Mă mai duc la el, clar!
Mersi încă o dată pentru recomandare! 🙂
Simona T
Ca de obicei, articolele tale ma emotioneaza si ma inspiră.
La multi ani, Ina! Iti doresc sa colectionezi cat mai multe amintiri-momente-experiente-sentimente dintre cele pe care le pretuiesti cel mai mult! ♥♥♥
Inoza
Mulțumesc tare mult, Simona! Te îmbrățișez cu drag! ♥
Alina
La multi ani, Ina! Sa iti fie viata un cadou frumos!
Inoza
Mulțumesc frumos, Alina! 🙂
Cornelia
Laaaaa multi ani cu intarziere!
Articolul tau ma cam sperie un pic, am mai avut niste momente acum cativa ani in care m-am panicat ca mie nu imi ajunge viata si ca nu o sa apuc sa fac nimic… Deja imi imaginam cum sunt la 60 de ani si eu voi fi o nebuna frustrata care nu a facut ce a simtit la momentul la care trebuia. Apoi respir adanc, ma ridic si imi revin. Dar din cand in cand imi mai vin in minte gandurile astea si acum cu articolul tau ..pfuaai. Daaaar ar fi bine sa vad lucrurile dintr-o alta perspectiva si sa ma ridic din nou sa zic: ar fi bine sa imi fac timp pentru lucrurile importante in viata mea, acum cat pot sa le fac.