Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o tânără de 22 de ani din Sibiu, care are două joburi: unul de ospătăriță și celălalt de barista.

***

Job: Ospătar & Barista
Domeniu: HoReCa
Vârstă: 22 de ani
Locație: Sibiu
Salariu lunar: 1800 lei (fix) + 1000 lei (în funcție de programul de la al doilea job)

Cheltuieli lunare

Chirie apartament: 378 lei (stau cu încă doua prietene)
Întreținere: vara aproximativ 100-130 lei
Internet: 26 lei
Abonament autobuz: 30 lei Tursib
Abonament sală: 70 lei

Despre mine

Pentru a încheia perioada de “student life”, vara aceasta am decis ca voi rămâne să lucrez în oraș. Am 2 job-uri, ceea ce e poate puțin cam mult, dar experiența e clar inedită.

Primul job este de ospătar la un restaurant cu un specific mixt, ăsta fiind și farmecul lui. Aici lucrez de marți pâna vineri, de la 07:00-15:00 și în weekend toată ziua (unul da, unul nu). Echipa cu care lucrez este foarte flexibilă, deci nu suntem doar ospătari sau doar barmani, ci suntem colegi. În momente de crize ne ajutăm reciproc. O altă parte bună e că avem asigurate 2 mese gratuite pe zi și băutură la discreție.

Al doilea job este de barista, la o cafenea/bar, care mă relaxează după primul job. Aici lucrez de luni până vineri, între 16:00 și 23:00 și, la fel, pot bea oricâtă cafea vreau, gratuit.

LUNI

În weekend am profitat că am avut liber de la muncă, așa că azi mi-am permis să dorm mai mult decât de obicei.

M-am trezit la 9:30 și am început cu o serie mică de exerciții pentru a-mi trezi corpul. Nu am reușit să mănânc decât o jumătate de banană și la 10:30 am plecat spre sală. Deși picura, am ales să merg pe jos.

La 11:00 am urcat încet (dar sigur!) scările spre sală. O oră jumate mai târziu am luat autobuzul către casă (2 lei). Am coborât din bus și m-a lovit gândul că, de fapt, nu am nimic de mâncare pe acasă. Cu toata energia adunată am mers spre Lidl și am cumpărat câteva ceva pentru casă (34,85 lei) și apoi am făcut o scurtă tură și prin piață.

M-am echipat cu un pepene galben (pentru că pofte), roșii, castraveți, ceapă, cireșe și caise (40 lei). O jumătate de banană, un duș și un episod din Friends mai târziu, am ieșit din casă, am așteptat busul (2 lei) și am pornit spre job-ul de la cafenea.

Norocul meu că e cafeaua super bună la muncă (și gratuită), pentru că altfel aș fi mereu cu bugetul pe minus. E tristuț azi afară, dar oamenii care mai vin pe la cafenea și sală mereu îmi fac ziua mai frumoasă.

La prânz am mâncat o salată pe care mi-am adus-o de acasă. Cina a fost amânată pentru că a fost o zi aglomerată la cafenea. O bombă vegan cu fulgi de cocos și cacao a fost exact ce trebuie pentru un final de zi de muncă glorios (pe la 22:00).

Am scăpat mai repede de la cafenea și am reușit să-mi pregătesc micul dejun pentru mâine.

Total zi: 79 lei

MARȚI

Ziua de marți a început ca o zi de luni. Trezirea a fost la 5:30. În graba de a prinde busul de 6:30 nu am reușit să iau micul dejun pregătit de aseară.

Am făcut un semi-maraton pentru a prinde busul (2 lei) și a ajunge la al doilea job. Am ajuns la restaurant la 7 fără un sfert și împreună cu colegul meu, M., am făcut curățenie și toate cele prin locație. M. mi-a făcut cafeaua, el e după bar. Nu am avut clienți, deci ne-am pregătit câte o felie de pâine cu unt.

Au început să vină și clienții pe la 8:30. Și au tot venit pana la 15:00, când am ieșit din tură și am putut să mănânc o salată cu somon pregătită de drăguța doamna H., de la bucătărie.

Am mers apoi împreună cu colegul M. până la o librărie, să-și ia niște creioane. S-a reapucat de desenat după o pauza mai lungă. Eu l-am ajutat cu trei linii (i-am desenat trei linii în caiet ca apoi sa facă un desen întreg din ele). Apoi am ajuns la cafenea și am râs cu oamenii de acolo.

Pe la 20.00 am reușit să merg și la sală (e în aceeași clădire cu cafeneaua, care e la parter). O oră și 40 de minute mai târziu, colegul meu O., de la cafenea, a început să pregătească localul de închidere. Sunt zile în care nu avem “oaspeți”, deci putem sa plecăm mai repede (cel puțin eu, hehe).

Am mers acasă împreuna cu un prieten, cu mașina. Nu ne văzusem de ceva timp și am profitat de ocazie ca să mai schimbăm o vorbă. La 22:40 am intrat în casa. Am mâncat o parte din micul dejun pe care nu am reușit să mi-l iau cu mine, iar la 23:00 mi-a zis aplicația Mindscape că ar trebui sa dorm deja. Asta am și făcut.

Total zi: 2 lei

MIERCURI

Am hotărât (aproape singură, fără alarmă) sa fiu mai rapidă în dimineața aceasta. Adică contra cronometru. M-am trezit la 6. În 20 de min am ieșit aproape fugind din casă.

Trebuia sa prind busul de la și 30 ca să ajung la restaurant. Am ales sa merg prin centru. Mirosul de aer curat și priveliștea pe care o aveam nu m-au lăsat sa aleg ruta scurta (și cu peisaj simplist). E 6:45 și mă plimb prin Piața Mare. Ce aș putea sa vreau mai mult? A, știu, o cafea.

Am ajuns la muncă, am aranjat totul prin restaurant și am avut timp și de o cafea. A fost o zi aglomerată, ca oricare alta. M-am bucurat pentru colegul M., care a reînceput să deseneze. La prânz, odată ce am ieșit din tură, am mâncat un rulou de sushi cu somon crocant, iar M. și-a făcut o paparadă (aka scrambled eggs).

La 16:00 eram deja la cafenea. Atâtea zile calde la rând mă transformă într-o caisă deshidratată, așa că încep să trec la prânzuri lichide, ingredientul principal fiind cafeaua. Oamenii ce trec prin și pe lângă cafenea îmi mențin însă zâmbetul pe buze.

Aproape de ora 19:00 mi s-a făcut foame și C, care era în vizită pe la cafenea, s-a oferit să mâncăm ceva împreună. Eu mi-am comandat un Doner vegetarian fără sosuri, care era prea mult pentru mine (11 lei), el și-a luat un meniu cu vită de la Dabo (uneori avem și pofte, e adevărat). Am băut un fresh, am gândit împreună noul logo al cafenelei și a venit și ora sa merg la sală (20:40).

Când se mai eliberează pe la cafenea, urc la sala pentru o ora măcar. De când am început să fac sală mă antrenez singură. Sunt și prietenii mei pe lângă mine tot timpul, dar prefer sa mă antrenez în stilul și în felul meu (neapărat cu căștile pe urechi pentru a neutraliza sunetul din exterior și a mă putea concentra mai bine pe ceea ce fac).

Aproape de ora 22:00 am revenit la cafenea, am efectuat procedurile necesare pentru a închide tura și am plecat spre casă. Nu cred ca v-am spus, dar am niște prieteni geniali! De data aceasta, prietenul meu A., care a fost și la sala în același interval de timp cu mine, m-a dus până acasă. Am ajuns fericită fiindcă am terminat ziua mai repede. Urmează tabietul tradițional: duș, somn.

Total zi: 11 lei

JOI – VINERI

Aceste zile vor fi cele mai scurte din toată săptămâna. Joi dimineața mi s-a făcut rău. Nu știu exact de la ce, dar bănuiesc ca a fost o reacție a organismului la oboseală. Am făcut febră și am devenit instant o legumă fiartă. Joi am stat doar în pat, eu, apa și pastilele.

Mi-am anunțat colegii și “șefii” că nu voi putea ajunge la muncă. M-am simțit și mai rău. Nu îmi place când apar constante neprevăzute în relațiile profesionale, cum ar fi starea pe care am avut-o în aceste două zile.

Vineri m-am simțit mai bine aproape de prânz, deci am putut să-mi gătesc. Trebuia să fie ceva fără gust și fără miros, because gastrită. Am găsit câțiva cartofi și un file de pește în congelator. Am fiert cartofii puțin, după care i-am pus la cuptor împreuna cu peștele.

Mai târziu, a venit sa mă viziteze A, fost coleg de birou. Mi-a adus lapte (de migdale) cu cereale. Cei care mă cunosc știu că aș mânca lapte cu cereale NON STOP (and i’m not ashamed). Deși am decis că voi avea mai multă grijă la alimentație în următoarele zile, nu m-am putut abține să nu gust din lapte și cereale. I hear them calling me. :))

Total zile: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Gata! Mă simt mai bine. Mă reîntorc la muncă.

La restaurant este weekendul în care lucrez toată ziua, de la 7:00 la 23:00. Mi-a sunat alarma la 5:45. Am reușit sa beau un ceai, m-am pregătit, dar am scăpat busul (e sâmbătă și circulă mai rar). Se apropie o ploaie tradițională sibiană (adică torențială și pe nepusă masă) deci pică varianta cu mersul pe jos. Drumul cu taxi a fost 10 lei.

Am ajuns la 6:50 la local. Mi-am cunoscut doi colegi noi, M (ea) și G (el). Am aflat ca colegul M. (cel care desena) nu îmi va mai fi coleg. M-am întristat pentru că nu îmi va mai fi coleg. Și, totuși, sunt fericită ca ne-am împrietenit foarte repede (poate datorită faptului ca suntem raci). Am avut mic dejun “copios”: ceai negru (0 lei) și Belvita (1,50 lei).

O nouă zi, o nouă aglomerație, asta am crezut eu. Dar nu a fost să fie. Fiind o zi ploioasă și mai tristă (aparent), majoritatea oamenilor au preferat să le fie livrată mâncarea. Lazy Saturdays.

Aproape de prânz am “negociat” cu colegii mei să mergem să mâncăm pe ture. Am ajuns să mâncăm un brunch mai spre lunch (ora 15:40). Voiam să mănânc ceva mai rapid și mai light, deci am optat pentru omletă cu caș de capră și morcov (0 lei).

Puțin mai târziu, colegul R a fost lovit de creativitate și ne-a făcut un shake cu banane, cacao, lapte de cocos, unt de arahide și cafea. Așa ne trec pauzele mai ușor, prin experimente gastronomice. A fost combinația perfectă pentru mine. Și cina pentru toți.

Seara s-a dovedit a fi mai lejeră. Aproape de ora 22:00 am avut deja localul curat și pregătit de închidere. R. m-a adus până acasă, pentru că (am spus și mai sus!) am niște colegi cu adevărat buni la suflet.

Pentru un somn mai bun, dar în funcție și de chef/cantitatea de oboseala acumulată, îmi fac o cană de lapte de migdale încălzit la aragaz, cu o jumătate de linguriță de miere și puțină scorțișoară. Apoi am așteptat să se apropie ora 00:00 pentru a-i spune “La mulți ani” unei prietene dragi.

Total zi: 11,50 lei

DUMINICĂ

După puține ore de somn, mi-a sunat alarma la 5:45, iar la 6:30 am sunat eu la taxi (10 lei). Încă o zi ploioasa de dimineață, care nu m-a lăsat să fac o plimbare până la restaurant.

Mi-am întâlnit colegii în fața restaurantului, am râs puțin de cât de somnoroși și obosiți suntem și la 7:15 am deschis. Ne-am băut pe rând cafeaua, cât nu am avut oaspeți (adică “clienți”, dar noi preferăm sa le spunem oaspeți, pentru ca asta sunt, de fapt) și eu am ales sa beau un ceai negru de rooibos cu vanilie (0 lei). Câteva minute mai târziu, unul dintre colegi mi-a luat un Belvita pentru că îmi era foame (0 lei, pentru că e colegul bun la suflet).

A început din nou nebunia de dimineață. Până la ora 14:00 niciunul dintre noi nu a stat jos. Cam pentru o oră-două, am avut o mică pauza și, prin rotație, eu și colegii am reușit să mâncăm ceva. Cum sunt fan al micului dejun indiferent de oră, am avut la prânz o omletă cu brânză de capră și salată verde asortată.

Următoarele ore de muncă au decurs mai smooth. Zâmbete cu oaspeții, cu colegii, cu prietenii care mai trec pe la noi și ne vizitează. All the things I like. Un cuplu care tot trece pe la noi la restaurant ne-a făcut o surpriza și ne-a adus înghețată. And my heart melted.

Azi a fost și ziua prietenei mele, A. Am plecat mai repede de la munca (22:00) ca să trec și pe la ea, să o felicit. Am mers pe jos ca sa respir și eu puțin aerul curat și proaspăt de după ploaie. Nu puteam să stau mai mult cu ea de oboseală, deci pe la 00:00 am luat un taxi (10 lei) și am plecat acasă (care, la cât de des ajung eu acasă. aproape nu mai e casă, ci doar loc de dormit).

Total zi: 20 de lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***