Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare care ne-a mai scris în 2019 și în 2020. Este vorba despre o profesoară care lucrează în sistemul privat în București. Cum i s-a schimbat viața în ultimul an și ce pasiuni noi și-a descoperit veți afla în Money Diary-ul de azi. 🙂

***

Job: Profesoară (sistem privat)
Domeniu: Educație
Vârsta: 31 de ani
Oraș: București
Venituri lunare: 5700 + 800 lei (meditații)

Cheltuieli lunare

Chirie: 1000 lei
Întreținere + facturi: 200 lei
Abonament telefon: 70 lei
Mâncare: 400 lei
Transport: 70 lei
Abonament înot: 480 lei

Lecții arabă: 480 lei

Cosmetică (epilat, pensat): 80 lei

Despre mine

Am 31 de ani și lucrez ca profesoară de engleză la o școală privată din București. Acesta este al treilea Money Diary al meu. Locuiesc în continuare singură într-o garsonieră și, din păcate, nu am iubit. Mi-aș dori să am, dar am învățat că lucrurile astea nu se pot forța.

În continuare încerc să am un stil de viață cât mai cumpătat și să trăiesc cu mai puține lucruri, dar nu îmi iese întotdeauna. Încerc să mănânc sănătos, îmi place să știu ce e în mâncarea mea, așa că îmi gătesc cam de 2 ori pe săptămână.

Citesc destul de mult (2-3 cărți pe lună), încerc să fac mișcare cât de mult pot. Merg la cursuri de înot de 3 ori pe săptămâna și cu bicicleta în parc atunci cand vremea o permite. Odată cu pandemia am calatorit mult mai puțin și am reușit să și economisesc ceva bani. De cand i-am descoperit pe cei de la The Financial Diet sunt mai atentă cu cheltuielile și încerc sa pun deoparte cam 20% din salariu.

Dacă tot nu am mai călătorit în ultima vreme, am hotărât să investesc în educația mea și să învăț araba. Îmi plac limbile străine și îmi doream să învăț o limbă mai puțin populară printre europeni. S-au aliniat planetele așa că de 3 luni fac meditații online cu cineva din Liban. Este foarte greu, dar sunt foarte mândră de mine când reușesc să scriu sau sa citesc ceva în alfabetul acela ciudat.

Mai jos aveți săptămâna mea pe scurt, săptămână în care am fost în vacanță. 😊

LUNI

Mă trezesc aproape de 08.00. E a doua zi de Paști și sunt la părințil, în orașul meu natal. Am petrecut Paștele cu familia extinsă și niște prieteni apropiați, am avut și o aniversare în familie și a fost foarte frumos dar și puțin obositor. Mă trezesc aproape de 08:00 pentru că s-au trezit nepoții și vor parteneri de joacă.

Pe la 09.00 luăm masa în familie și începem să ne facem bagajele. Ne mișcăm greu și plecăm abia pe la 12.30.

Drumul e foarte aglomerat, ajungem în București în jur de 19.00. Sunt leșinată de foame așa că mănânc din bunătățile de la mama, dar din cauza unor afte bucale făcute zilele acestea , mâncarea îmi creează disconfort.

Fac un duș, mai stau puțin pe telefon și adorm.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc la 09.00, dar am avut un somn cam agitat și nu mă simt foarte odihnită. Nu iau micul dejun, revin la intermittent fasting pe care l-am întrerupt de Paști.

Profit de dimineață să mă epilez, să fac puțină ordine și să ascult un episod din podcastul Breaking Pita with Zee, unde o tipă arabo-americană vorbește despre tot felul de lucruri legate de cele două culturi. Episodul de azi se numește Weird Arab S*** și e despre obiceiuri foarte populare în lumea arabă, dar deloc cunoscute în cea americană.

La 12:00 iau prima masă a zilei și văd că aftele mele s-au mai ameliorat. Mănânc puțină salată boeuf, două sarmale cu smântână și o felie de prăjitură. Părinții mi-au dat multă mâncare la pachet, deci n-ar trebui să mai cumpăr săptămâna asta. Sunt un alt om după ce am mâncat, așa că mai învăț puțin la arabă.

Am învățat deja alfabetul, dar literele arată diferit în funcție de poziția lor în cuvânt și vocalele nu se scriu, așa că mă cam chinuiesc cu cititul. Citesc ca un copil de 8 ani.

Când termin, mă uit un pic pe Facebook și văd pe grupul A Green Fashion Community două rochii care îmi plac. Plătesc 150 lei și urmează să-mi fie trimise acasă.

La 14:30 mă duc să mă tund (55 lei) și, pentru că e o zi însorită, profit și mă plimb puțin prin parc. În drum spre casă intru în DM și-mi cumpăr o cremă de protecție solară și o cutie cu lapte (25 lei).

Ajung acasă pe la 17:00 și mănânc salată boeuf, un ou roșu și niște piept de pui plus o felie de prăjitură. Pe la 18:00 vine A., o prietenă care locuiește în UK și care stă la mine câteva zile, cât e în București. Stăm și povestim până la 23.00, când ni se face somn și ne băgăm la culcare.

Total zi: 230 lei

MIERCURI

Ne trezim pe la 09:00 iar A. pleacă la Medicover să-și facă niște analize. Eu mai lenevesc în dimineața asta: fac baie, îmi îndrept părul și am puțină grijă de mine.

Pe la 11:00 răspund la niște mailuri, plătesc o excursie în care vreau să merg duminică (115 lei) și îmi pregătesc lecția pentru meditația de mai târziu.

La 12.00 mi se face foame și mănânc sarmale cu smântână și ultima felie de prăjitură. Mai citesc un pic, am început ”Aroma timpului” și îmi place foarte mult.

După 14.00 am chef de ieșit din casă, așa că plec până la mall. Nu am nevoie neapărat de ceva, dar drumul spre mall trece prin parc, așa că profit și fac și o plimbare. Intru în Pepco și LC Waikiki și las 25 de lei pe un panou de plută pe care o să-l fac cadou și 40 de lei pe o bluză.

Mă întorc pe la 16:30 și mă pregătesc de meditație. Mănânc o felie de pască adusă de A. și mă conectez pe Zoom. După meditație mai citesc un pic, mănânc salată boeuf și o bucățică de ciocolată și la 20.00 plec spre bazin. Mă întâlnesc cu A. pe drum, să-i dau cheia.

La bazin e prima zi după o pauză de o lună. Îmi fac un abonament nou (480 de lei) și, surpriză, e zi de fluture, cel mai greu procedeu de înot. Plec de acolo în jur de 22.00 extrem de obosită, dar și de bine dispusă.

Vin acasă, mai povestesc cu A. despre ce-am făcut azi și la 23:00 ne băgăm la somn.

Total zi: 660 lei

JOI

Eu și A. ne trezim în jur de 09:00. Ea mănâncă un iaurt la micul dejun și își verifică mailul, eu mai lenevesc în pat.

La 11:00 mergem la o terasă să luăm brunch-ul, dar terasa e închisă. Decidem să ne întoarcem acasă, dar mergem prin parc, să mai facem o mică plimbare. În drum spre parc eu îmi iau un chai latte (8 lei) și ea un latte.

Ajungem în parc, unde A. mă convinge să ne dăm cu SUP-ul (stand up paddle) pe lac (30 lei). E prima dată când fac asta și mi-e super frică, dar e o experiență extraordinară și după vreo 15 minute mă ridic și în picioare pe placă. Plecăm de acolo mândre de mine și îmi promit să mai fac asta și pe viitor. Ne îndreptăm spre casă leșinate de foame, iar pe drum intrăm la Mega să luăm smântână (7 lei). Ajunse acasă mâncăm ultimele sarmale de la mama cu smântână.

Pe la 14:00 A. lucrează un pic și are niște call-uri. Eu îmi pregătesc lecția, am o meditație la 17:30. Pe la 16:00 A. pleacă iar eu mai citesc un pic înainte de meditație. La 17:30 mă loghez și încep meditația. Copiii sunt super drăguți și amuzanți și toată lumea se simte bine.

După meditație iau cina, o felie de quiche cu salată verde (tot de acasă) și o bucățică de pască. Pe la 19.00 mă simt foarte obosită dar mai repet un pic unele chestii la arabă. Am mâine lecție și vreau să mă descurc bine.

Mai citesc înainte de culcare și la 22:00 adorm. A fost o zi plină.

Total zi: 45 lei

VINERI

Mă trezesc în jur de 09.00 și mai citesc un pic din ”Aroma timpului”; îmi place foarte mult, nu prea pot s-o las din mână.

La 11:00 fac un duș rapid, mănânc puțină salată boeuf și ultima felie de pască și plec să mă întâlnesc cu prietena și colega mea, M. Mergem la o terasă și ne luăm câte o limonadă (13 lei) după care ne mai plimbăm și mai povestim.

La 15:00 mă întorc acasă, mănânc o salată cu ou și piept de pui și la 16:00 încep meditația la arabă (60 de lei). Repetăm timpurile prezent și trecut și învățăm viitorul. Nu e foarte greu, dar mai am nevoie de exercițiu ca să nu le încurc. După meditație mă simt cam obosită, așa că stau în pat și mă mai uit pe telefon.

La 20:00 plec spre bazin și sper că azi nu mai e zi de fluture. Ajung la bazin și aflu că e zi de craul. Mă bucur foarte mult, pentru că e procedeul meu preferat. Încep relaxat, dar antrenoarea îmi spune să măresc viteza. Măresc viteza, mișcările se leagă frumos, antrenoarea mă laudă și eu mă simt cel puțin Camelia Potec. 😊 Mai fac și trei sărituri în cap care-mi ies decent, așa că plec acasă super bine dispusă și mândră de mine.

Ajung acasă la 22:00, mai stau un pic de vorbă la telefon și la 23:00 adorm.

Total zi: 73 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 09:00, lenevesc un pic, mai citesc din Aroma timpului. E despre viața unui parfumier care ajută la crearea parfumului Chanel No 5 și ajunge să lucreze pentru Guerlain. Îmi propun să aflu mai multe despre poveștile parfumurilor celebre.

Pe la 11:00 fac baie, îmi îndrept părul, iau micul dejun (chifteluțe cu brânzică și ou fiert) și la 12:30 merg în Centrul Vechi să mă întâlnesc cu o prietenă, O.

Intrăm în câteva librării și anticariate și plec cu două cărți pentru mine și două pe care o să le fac cadou (95 lei). După atâta colindat, mergem la Delicii libaneze și ne răsfățăm cu câte o înghețată artizanală (15 lei).

Mă întorc acasă în jur de 17:00, îmi fac o salată cu piept de pui, îmi fac pachetul pentru excursia de mâine, mai fac puțină ordine și caut ceva ușor și relaxant de văzut pe Netflix. ”My Spy” pare să fie exact ce caut. Râd cu lacrimi aproape 2 ore, filmul este despre un agent CIA care ajunge să se împrietenească cu o fetiță de 9 ani de la care are foarte multe de învățat.

La 22:30 mă culc, mâine mă trezesc devreme să plec în excursie.

Total zi: 110 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la 05:30, fac rapid un duș și iau un uber (17 lei). La 6:30 e plecarea spre două castele din județul Covasna, Castelul Daniel din Vârghiș și Castelul Kalnoky din Micloșoara.

Pe drum oprim la o benzinărie și-mi cumpăr șervețele, un set de mini săpunuri (ideale pentru călătorii) și o crema de mâini (25 lei).

Ajungem în jur de 10.00 la primul, Castelul Daniel din Vârghiș, care e, mai degrabă, un conac frumos cu o istorie interesantă și niște grădini verzi, superbe, care găzduiesc un mic parc dendrologic. Biletul costă doar 7 lei și îmi pare rău că e atât de puțin cunoscut și vizitat.

Pe la 12:00 plecăm spre Castelul Kalnoky, un castel mult mai mare și mai bine întreținut. Are și un restaurant unde se organizează evenimente și case de oaspeți pentru a găzdui turiștii. Are, de asemenea, o curte mare, un mic iaz și chiar și un mic labirint. Biletul costă 20 lei și merită din plin. După turul de la castel, grupul merge să mănânce la pub-ul din sat dar eu decid să mă mai bucur de grădinile castelului și mănânc acolo pachetul adus de acasă (chiftele, ou, brânză, măsline, castraveți). După ce mănânc mă duc totuși la pub și-mi cumpăr kurtos kolacs (10 lei) și mă mai plimb puțin prin sat. Ador satele din Transilvania.

Pe la 15:30 plecăm înapoi spre București; drumul e ok, nu e foarte aglomerat. La Ploiești oprim din nou la o benzinărie și-mi cumpăr revista Cosmopolitan (13 lei). N-am mai citit o revista de câțiva ani.

Ajungem la București în jur de 20:00 și autocarul ne lasă la Unirii. Iau metroul până acasă și profit de ocazie să-mi fac un nou abonament la metrou (70 lei).

Până ajung acasă sunt frântă, nu mai am energie decât de un duș și mă pun în pat, gândindu-mă la o grămadă de lucruri pe care le am de făcut mâine.

Total zi: 162 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

Foto: Freepick