Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary. Ultima dată când am întâlnit-o, autoarea lucra ca barista și ospătăriță în Sibiu. Un an și jumătate mai târziu, și-a schimbat job-ul și locuiește cu prietenul ei în București.

***

Job: Content manager
Domeniu: Digital marketing
Vârsta: 23 ani
Locație: București
Salariu: 2000 de lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 1850 lei (380 €)
Întreținere: aproximativ 350 lei
Curent: aproximativ 60 lei
Telefon: 24 lei (5 €)
Internet: 60 lei
Benzină mașină: aproximativ 200-300 lei
Abonament Netflix: 58,71 lei (11.99 €)

Despre mine

Am 23 de ani și de 1 an sunt content manager la o companie mică din Sibiu. Lucrez remote și recent m-am mutat în București.

De 1 an și 5 luni sunt într-o relație cu El – rezident anul I, chirurgie generală. De aproape jumătate de an am stabilit că ne vom muta împreună într-un nou oraș. Nu aveam niciun plan, știam doar că ne dorim foarte mult să schimbăm totul, chiar și orașul. El urma să dea examenul de rezidențiat în luna noiembrie și să aibă un venit abia de la începutul lui ianuarie, când urma să înceapă lucrul într-un spital.

Problema era că cei 2000 de lei pe care îi câștigam eu nu aveau să ne ajungă pentru mutatul în alt oraș, așa că toată vara și toată toamna am muncit pentru a avea suficienți bani pentru a acoperi mutatul și luna ianuarie (el fiind angajat din ianuarie, va primi primul salariu abia în februarie).

Asta a însemnat ture de weekend la un restaurant timp de 2 luni, overtime la birou și servicii de social media management pentru cunoscuți. Așa ne-am asigurat o mutare la București, 2 luni de chirie și 1 lună de trai stabil (aproximativ 5000 de lei).

Ca să revenim la zi, din februarie vom avea 2 salarii în mica noastră casă din capitală (pentru că indiferent de sursa lor, am hotărât ca banii și cheltuielile să fie la comun). Dar, până atunci, cam așa urmează să arate o săptămână în București cu un salariu de 2000 de lei:

LUNI

Abia au trecut Sărbătorile și frigiderul încă este aproape plin de mâncare. Lucky us.

Am început dimineața la 6. E prima zi de lucru la spital pentru el. Am pregătit micul dejun, cafeaua de dimineață și ne-am început zilele de muncă.

Pe la 7 el a plecat la spital, iar eu am deschis laptopul la 8 și am stat nedezlipită de el până aproape la 14, când a venit el de la spital. Eram nerăbdătoare să aflu cum a fost prima zi și am făcut o pauză.

Am terminat munca la ora 16. Fiind prima zi de muncă pentru el, am ales să sărbătorim, so we ordered some good food (105.05 lei).

Total zi: 105.05 lei

MARȚI

Rutina de săptămâna aceasta continuă. La micul dejun am mâncat o pizza-omletă (this is how I call it) cu prosciutto, cașcaval, roșii uscate făcute de mama și câteva măsline. Bineînțeles, nu lipsește cafeaua.

La 7 și 20 el pleacă pentru a doua zi de muncă la spital, iar eu îmi încep munca la 8. De data aceasta a fost o zi mai lungă de muncă pentru amândoi.

Cam pe la 17 ne-am dat seama că ar fi bine să ne plimbăm…și am ales să mergem la cumpărături în Kaufland. :))

Am făcut un refill la frigider cu mâncare pentru următoarele săptămâni (241.94 lei). Seara s-a încheiat cu home made pasta și un pahar de vin de casă.

Total zi: 241.94 lei

MIERCURI

Aceeași dimineață cu mic dejun și cafea, aceeași zi lungă de muncă.

Pentru că abia am reușit să ne stabilim la casa noastră, încă mai sunt unele lucruri de care avem nevoie și pe care nu am reușit să le cumpărăm. Azi ne-am dat seama că ne lipsesc saltele pentru sport, așa că la prânz am comandat 2 saltele pentru sport de la GymBeam. Le-am prins la reducere mare și au fost în total 88.70 lei.

Cu câteva zile în urmă am updatat abonamentul la Netflix (58,71 lei) pentru a ne bucura de o calitate mai bună a filmelor.

Total zi: 147,41 lei

JOI

Probabil că deja v-ați obișnuit cu rutina noastră zilnică. Într-adevăr, nu se prea întâmplă nimic de la 8 la 16:00.

Majoritatea deciziilor și lucrurilor pe care le facem, le facem împreună. Nu pentru că nu le putem face separat, ci pentru că ne place mai mult să facem lucrurile împreună. Pentru că mâine urmează să vină în vizită prietenii noștri apropiați și le-am promis că facem pizza de casă, aveam nevoie de cântar de bucătărie.

Avem un Altex aproape de unde stăm și am mers într-o plimbare. Am găsit nu doar cântar de bucătărie, dar și cântar pentru noi plus o cutie de măști, care au fost surprinzător de bune calitativ (148.75 lei).

Total zi: 148.75 lei

VINERI

Trezit. Preparat mic dejun. Mâncat și savurat cafea. El pleacă la muncă la 7:30 eu încep munca de la 8. Cu această rutină chiar v-am obișnuit deja. :))

O zi importantă pentru el. A intrat la prima lui operație ca ajutor. Frumos final de săptămână. După 6 ore de stat în sala de operație, a ajuns și el acasă.

În pauza de masă am reușit să pregătesc o supă pe care, bineînțeles, nu am reușit să o mâncăm pentru că trebuia să mergem pentru câteva cumpărături la Kaufland. Azi vin prietenii noștri în vizită și mai aveam nevoie de câteva băuturi, dar și de pizza toppings (197.70 lei).

Ajunși acasă ne-am apucat să facem pizza pe repede înainte (făcusem aluatul dinainte, pentru că trebuie să se odihnească aproximativ 2 ore).

A fost o seară plăcută, cu mâncare gustoasă făcută acasă. În sfârșit am început și noi să simțim că ne-am mutat la București și la casa noastră. :))

Total zi: 197.70 lei

SÂMBĂTĂ

Yas, it is weekend! Singura zi în care ne-am permis să dormim cât am avut nevoie. Am stat în pat până la 11 (do not judge, please :)) ).

A fost o zi forte chill în care am stat și ne-am odihnit. Am făcut niște popcorn, ne-am uitat la un film, două, trei… Ne gândeam să ieșim la plimbare sau în căutarea unui aromatizator de cameră, însă era prea urât afară. So we stayed in.

La un moment dat am devenit spontani și am plecat în vizită la prietenii noștri (cei care ne-au vizitat vineri seară). Bineînțeles, am fost acasă până la 23:00, because the pandemic is still happening.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Încă o zi de somn liniștit și poate câteva treburi casnice (cum ar fi călcatul a câteva haine de spital pentru săptămâna ce urmează).

Cam așa a fost până pe la 15, când ne-am decis că trebuie să mergem să ne luăm un aromatizator de cameră. Am fost la vânătoare prin 2 mall-uri.

Ziua de mini shopping s-a terminat cu faptul că eu mi-am luat o geantă la care visam de ceva timp (250 lei) și un audio jack pentru TV (12.98 lei) plus pastile pentru mașina de spălat vase (59.94 lei) și o tigaie pentru clătite (58.76 lei).

Ajunși acasă, puțini obosiți, am zis să testăm noua tigaie și am pregătit clătite cu brânză și prosciutto pentru cină. Două ore mai târziu am reușit să le savurăm, privind încă o comedie stupidă pe Netflix.

Total zi: 381.68 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.