Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o româncă de 31 de ani, căsătorită și cu un băiețel de 1 an și jumătate, care locuiește și lucrează de 10 ani în Croydon, un oraș din sudul Londrei.

***

Job: Lucrez de aproape 10 ani, part-time (14 ore pe săptămână), în calitate de Cleaner Supervisor pentru o clădire de birouri. Mă cunoaște tot personalul, de la CEO la ultimul angajat. Am schimbat câțiva manageri și mulți muncitori, dar eu tot acolo sunt. 🙂
Domeniu: Curățenie
Vârstă: 31 de ani
Oraș: Croydon, Marea Britanie
Salariu lunar: 700 lire (4011 lei)

Cheltuieli lunare

Chirie: 700 lire (4011 lei), cu tot cu facturi. O plătește soțul, împărțim casa cu un frate și un cumnat
Telefon: 13 lire (75 lei)
Taxă drum mașină: 17 lire (97 lei)
Motorină: 60 lire (344 lei)
Creșă copil: 480 lire (2750 lei) – două zile pe săptămână, când merg la facultate
Încerc să plătesc eu creșa, micile cheltuieli și mâncarea. Din salariul soțului plătim chiria si facturile, asigurarea mașinii și cheltuielile pe care eu nu pot să le acopăr.

Despre mine

Am 31 ani și locuiesc în sudul Londrei de aproape 10 ani.

Am venit în Anglia în 2010, împreună cu soțul meu (pe atunci iubitul meu), cu gândul să facem bani de o casă și să ne întoarcem în țară. De atunci am luat două apartamente în țară, am făcut nuntă și un copil (1,5 ani), am pus și un pom și tot în Londra suntem. 🙂 Sperăm să nu mai stăm mult pe aici și să ne bucurăm și noi de tot ce am construit în țară.

Momentan sunt și studentă și merg la universitate în centrul Londrei, marțea și vinerea, timp în care copilul stă la creșă.

Soțul lucrează local și merge cu bicicleta la muncă. Scriind acest jurnal, mi-am dat seama că el, săracul, nu consumă mai nimic – nu merge cu mașina, ia mâncare de acasă, e foarte econom. 🙂

Mergem acasă (da, în România e acasă), de două ori pe an. Economii nu prea mai facem de când cu copilul, dar tot ne rămân câteva sute de lire pe lună în cont. Nu cumpărăm haine pentru noi foarte des, doar la zile de naștere sau de sărbători, deși e tentant. În schimb, pentru copil trebuie mai des deoarece crește repede. Îl creștem singuri și ne-am făcut un program în funcție de programul lui.

Am început munca la două săptămâni după naștere, part-time, pentru că aveam nevoie să plec de acasă și să fiu departe de copil și a mers de minune. În cele două ore cât stau plecată (lucrez de la 18:00 la 20:00), simt că îmi încarc bateriile, iar apoi vin acasă relaxată și mă pot bucura de băieții mei.

Soțul s-a descurcat de minune cu cel mic, m-a susținut în alegerile mele și le-a respectat. Gătesc când am timp și încercăm să ieșim mereu în weekend – așa îmi mai iau și eu liber de la bucătărie. 🙂

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 7 (azi merg la job pentru 4 ore), beau o cafea și plec. Băieții dorm tun.

Ajung acasă la 13:00, cel mic a adormit la prânz, G. iese afară la mașină (în weekend mereu lucrează la mașină, o pasiune a lui).

Mănânc ce găsesc prin frigider pentru că azi nu gătesc; sâmbăta de obicei mâncăm în oraș. A. se trezește la 16:00, ne jucăm puțin și apoi mergem la Ikea unde mâncăm cina (14 lire/80 lei) – plătesc eu.

Mergem acasă, ne mai jucăm, îi fac baie lui A. și îl punem la somn. Noi mai stăm la TV (avem programe românești), și pe la 22:00 adormim și noi.

Total zi: 80 lei

DUMINICĂ

A. ne dă trezirea pe la 8:30. Bem cafeaua și A. mănâncă micul dejun (iaurt și fructe). Decidem să ieșim în Londra, care e la 10 km de noi, în Vauxhall Market. Mergem acolo mereu să mâncăm mici de la români (11 lire/63 lei) și o cafea pentru mine (2 lire/11 lei), tot de la români. Îmi place cafeaua, după cum v-ați dat seama. Ne simțim ca la noi la piață acolo, fiind plin de români.

Ajungem acasă la 14:00. A. a adormit pe drum, așa că îl mut în pat, unde doarme până la 16:00. Se trezește și văd la TV știri despre atentatul din Streatham – trecusem pe acolo la 13:45, fiind în drum spre casa noastră. O sun pe mami să stea liniștită și încă mă gândesc la nebunie.

Mâncăm cina pe la 18:00 (ce mai avem prin frigider), îi facem băița lui A, și îl punem la somn. Noi mai stăm la TV până la 22:00.

Total zi: 74 lei

LUNI

G pleacă la muncă la 7:30, noi dormim până la 8:30. Ne trezim, fac o cafea pentru mine și micul dejun pentru A (cereale și lapte).

Azi nu știu ce să fac de mâncare, așa că iau mașina și plec la supermarket. Iau aripioare gata gătite, salată, lapte, iaurt (18 lire/103 lei). Mănânc cu A un sandviș luat de la magazin la prânz și apoi mergem în Wimbledon. Iau tramvaiul de lângă supermarket (3 lire/17 lei), unde am ceva de rezolvat, și ajungem acasă pe la 15:00.

A adoarme în mașină, îl duc în casă, unde doarme până la 16:00. La 17:30 vine G. acasă, iar eu plec la job.

Ajung acasă la 20:00, mâncăm aripioare și salată, îi facem băiță lui A. și îl punem la somn. Fac un duș, îi pregătesc pachetul pentru mâine lui lui G și apoi ne punem la somn. Și eu și G. luăm mâncare de acasă la muncă/școală. E mai ieftin și știm și ce mâncăm.

Total zi: 120 lei

MARȚI

Trezirea la 7, cafea pentru mine și G, cel mic mănâncă azi la creșă.

Plecăm la 8:00, azi G. ne duce cu mașina – avem noroc că toate sunt în aceeași direcție. Oprim, lăsăm băiatul la creșă la 8:20, eu iau ghiozdanul și mă îndrept spre stația de tren, care e la 100 m de creșă. G ia mașina la muncă doar marțea și vinerea, în rest folosește bicicleta (eterna problemă: traficul și lipsa locurilor de parcare).

Prind trenul de 8:30 (îmi ia o ora să ajung la universitate, deși e la doar 20 km de casă). Ajung la 9:40, iau o cafea (2,61 lire/15 lei) și urc în clasă. Cursurile sunt de la 10:00 la 13:00, cu o ora pauză, și continuă de la 14:00 la 17:00.

Ajung cu greu în oraș la 18:00 (trenul a costat 5,60 lire/32 lei). G. l-a luat pe A de la creșă – avem noroc că el scapă la 17:30 și lucrează la doar 5 minute de creșă; în caz de urgențe, el ajunge acolo în maximum 5 minute. Iau mașina și plec la job, iar G pleacă acasă pe jos cu cel mic (fac 40 minute până acasă).

Ajung acasă la 20:00, mâncăm, îi facem baie lui A. și îl punem la nani. A mai trecut o zi.

Total zi: 47 lei

MIERCURI

Trezirea la 8:30, G. e deja la muncă – azi nici nu l-am simțit când a plecat.

Fac cafea pentru mine și pregătesc iaurt, ouă fierte și crenvurști lui A. N-am mai mâncat crenvurști de vreo doi ani, deși avem magazine românești în zonă. Încearcă și A. crenvurști și îi plac, deci e și român (deși are cetățenie britanică). 🙂

Îi duc pe A în parc. Îi place, dar vrea acasă după 20 de minute. Trecem pe la Lidl, cumpărăm mâncare (41 lire/235 lei) și la 13:00 suntem acasă. A. doarme până la 16:30, timp în care eu fac ciorbă de perișoare, curățenie, mă pensez și am și timp să verific cursurile pentru vineri.

Se trezește băiatul, nu vrea să mănânce, ne mai jucăm, apare tati și mami pleacă la muncă. Vin la 20:00 acasă, mâncăm ciorbă, bebe face baie și la nani.

Tati mai stă cu băieții la un pahar de vin, mami se relaxează la TV, apoi face duș și merge la nani. Mâine e altă zi plină. 🙂

Total zi: 235 lei

JOI

Azi A. a dat trezirea la 8:00 (deși așa aș mai fi dormit!). G. e deja jos, se pregătește de plecare la muncă. Cobor și eu, fac o cafea și mă pregătesc de o nouă zi.

Aștept o livrare – am luat o carte pentru școală de pe Ebay, de patru ori mai ieftină decât una nouă. Aș fi vrut să ies, e soare și frumos afară, dar mă apuc de băgat haine la spălat, fac curat în bucătărie, hrănesc copilul. Se face 11:00 și parcă îi e somn, îl urc în pat și adoarme.

Profit cât doarme copilul să îmi îndrept părul, să mănânc liniștită prânzul (o salată cu pui), să-mi fac o cafea și s-o beau caldă.

Văd pe Facebook altă intenție de atentat cu bombă, o mașină lăsată suspect, de dată asta în East Croydon, foarte aproape de casă. Îmi sun soțul care lucrează la 5 minute de stație, și zice că e ok, dar vede că nu merg trenurile.

Uffff, au înnebunit de tot, dar surpriza surprizelor, mașina e de România, o Corsa abandonată. ”Dorel” a făcut pană și a lăsat-o in “șanț”. Poliția declară inițial mașina furată și abandonată, dar apare și proprietarul, supărat că i-au distrus mașina. Dar el, săracul, nu știe că au fost zeci de trenuri oprite, autobuze deviate și nu știu câți oameni au avut de suferit că nu s-a putut circulă, East Croydon fiind o stație extrem de ocupată.

Seara se încheie, ca de obicei, cu mâncare, spălare și nani.

Total zi: 0 lei

VINERI

Azi e zi de școală, așa că se știe – la 7 trezirea și la 8 suntem deja afară pe ușa.

Lăsăm copilul la creșă, iau ghiozdanul și plec la stație (5.60 lire/32 lei trenul), iar soțul merge cu mașina la muncă.

Ajung la 9:40, iau o cafea (2,61 lire/15 lei) și urc la ore. Azi am mâncare de acasă, ca de obicei.

Termin orele la 16:30, tocmai bine ajung in Croydon la 17:40. G. deja a luat copilul de la creșă, eu iau mașina și plec la muncă, iar el pornește spre casă pe jos.

Ajung acasă pe la 20:00, comandăm pizza (16 lire/91 lei). Îi facem băița copilului și îl punem la nani. Mami și tati mai stau de vorba la TV. Pe la 22:30 adormim și noi.

Total zi: 138 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***