Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary. 🙂 Este vorba despre un cleaner supervisor, de 32 de ani, care locuiește și lucrează în Croydon, Marea Britanie. Vom afla ce schimbări au avut loc în viața personală a autoarei și cum au trecut ea și soțul ei prin perioada pandemiei.

***

Job: Cleaner Supervisor Commercial (curățenie birouri)
Domeniu: Servicii de curățenie
Vârsta: 32 de ani
Locație: Croydon, Marea Britanie
Salariu: £700/ 3953 lei

Cheltuielile mele lunare:

Creșă copil: £488/ 2756 lei
Telefon: £13/ 73 lei (doar cartela, telefonul l-am achitat de mult)
Taxă mașină :£17/ 96 lei
Motorină: £30/ 169 lei (merg cu mașina doar la muncă și la cumpărături)

Despre mine

Asta este cel de-al doilea jurnal al meu (primul a fost acum un an). Am 32 ani, băiețelul a împlinit doi ani jumătate de la primul jurnal și sunt însărcinată cu cel de-al doilea băiețel în 6 luni.

Locuim tot în Croydon, avem aceleași job-uri, dar soțul este în ”furlough” (concediu plătit de guvern 80% pe perioada pandemiei) din ianuarie. Ca să își ocupe timpul a început o mică afacere și așa și-a recuperat și cei 20% din salariul inițial. M-a ajutat foarte mult prezența lui acasă în aceste luni, în special cu cel mic.

Suntem în lockdown de multe săptămâni și încercăm pe cât putem să nu ne expunem inutil. Sunt anul doi la facultate și față de anul trecut orele se țin online, pe Zoom, și nu mai trebuie să alerg după tren ☺, iar seara sunt gata în timp să plec la serviciu la 5:30, fără nicio grijă. Ne-am și odihnit pe perioada pandemiei și ăsta poate fi singurul aspect plăcut.

Financiar nu pot spune că am fost afectați, întrucât am lucrat pe toată perioada, iar cel mic a fost la grădiniță ca și înainte, marțea și vinerea, excepție luna decembrie, când majoritatea personalului s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Chiria (£700/ 3953 lei) și restul cheltuielilor pe care nu pot să le acopăr eu, le achită soțul (împărțim casa cu un frate și un cumnat de mai mulți ani). Nu știu cât economisim, avem și cheltuieli multe, dar ne rămân câteva sute de lire de la lună la lună și avem mereu bani de chirie în avans.

Din cauza pandemiei nu am mai fost acasă, în România, din august 2020. Dat fiindcă sunt însărcinată și la cum sunt condițiile actuale de călătorie, nu cred că ajungem până în septembrie 2021, când plănuim și botezul celui mic.

La capitolul economii, prefer, de exemplu, să plătim asigurarea la mașină într-o singură tranșă și să evităm, astfel, să plătim dobânzi inutile. Nu avem carduri de credit și evităm orice implică dobânzi.

Tot ce ține de igienă (manichiură, pedichiură, epilat) îmi fac eu acasă; am preferat să îmi iau un epilator cu laser (pe care nu îl mai pot folosi acum) decât să merg la salon. Nu mă vopsesc, dar de câte ori vin în țară îmi fac șuvițe și mă tund la doamna de la parterul blocului.

Nu cumpărăm haine foarte des, doar la aniversări și de sărbători. Celui mic îi iau la nevoie, când văd că nu îi mai vin. Nu cumpăr haine scumpe, dar caut să fie de calitate, de cele mai multe ori de la supermarket (George, F&F sau TU).

DUMINICĂ

Trezirea a fost la 9, am băut cafeaua (eu de la aparatul Tassimo, tati ness). Am luat micul dejun pe la 10 – lapte cu cereale.

Am dat o fugă până la Lidl-ul din cartier unde am lăsat £11/ 62,13 lei pe pâine, mere, ouă, lapte și câteva legume congelate.

Pe la 11 am dus piciul în parc. Cu greu l-am luat acasă după două ore de joacă. La prânz am făcut piure cu mazăre fiartă și somon la cuptor. Am lenevit toată după-amiază.

Seara am făcut repede paste cu sos alb de smântână și bacon – cel mic le adoră. Seara avem cam aceeași rutină: baie celui mic îi face tati acum, desene și somn.

Total zi: 62,13 lei

LUNI

Noi doi ne-am trezit pe la 8:30, am făcut cafeaua și am băut-o în pat până ce s-a trezit și cel mic. Am luat un mic dejun ușor, cu iaurt, lapte și cereale.

Am mers toți trei să-l ajutăm pe tati cu mică lui afacere (eu mă ocup cu partea de logistică). Am ajuns acasă la 13:00 și am mâncat resturile de la grătarul făcut cu o zi în urmă.

Am comandat pe Amazon tablete pentru cafea (£22/ 124,25 lei), iar tati a luat băiatul în parc, în timp ce eu am scris la proiectele de la facultate (am două proiecte de făcut până la sfârșitul lui martie a câte 3000 de cuvinte fiecare).

I-am pregătit celui mic cina și la 17:30 am plecat la muncă.

Noi am mâncat la 20:30, când am ajuns eu acasă (fish fingers and chips – am un airfryer care mă salvează ori de câte ori nu am timp să gătesc).

Total zi: 124,25 lei

MARȚI

Marțea e zi de ore online și de grădiniță și se petrec cam în același mod în fiecare săptămână. Eu am ore de la 10:00 la 17:00, iar cel mic merge la grădiniță de la 8:30 la 17:30 (unde mănâncă toată ziua, doarme și face diferite activități).

Ne-am trezit la 8:00 toți trei. Eu l-am pregătit pe cel mic, în timp ce tati a pregătit mașina – azi l-a dus el. Eu am făcut cafeaua și mi-am spălat părul până ce a venit G. înapoi. G. a făcut ouă ochiuri pentru mic dejun și pe urmă a plecat pe afară cu treaba.

La prânz am mâncat o ciorbă făcută în pauzele de la școală – avantaj online classes pe Zoom.

Seara am mâncat pulpe cu legume la cuptor făcute azi și a urmat rutina de seară: baie, desene și somn în jur de 22.00.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Azi ne-am trezit la 9:00 și am băut cafeaua. Cel mic a mâncat iaurt și cereale, noi am mâncat brânză topită cu pâine prăjită și roșii.

Pe la 11 am ieșit cu piticul prin cartier cu bicicleta cea nouă – cea veche rămăsese mică, i-o lasă frățiorului cadou. ☺ Am dat o tură mare de cartier, îi place mult.

Eu am dat o tură pe la Lidl (e la 5 minute de noi), iar piticul a rămas cu tati. Am luat mâncare de 41 lire/231.56 lei și câteva flori pe care am de gând să le plantez în două zile în fața casei, după ce trece frigul de afară.

Piticul a dormit de prânz (14.00-16.00) și noi am mâncat ciorba rămasă de ieri, la prânz. Seara am mâncat crenvurști cu cașcaval și roșii.

Aceeași rutină în fiecare seară: job, mâncare, baie celui mic, câteva desene și somn pe la 10:30.

Total zi: 231.56 lei

JOI

Azi ne-am trezit la 8:30, am băut cafeaua în pat, iar cel mic a dormit până la 9:00. Am mâncat lapte cu cereale toți trei și în jur de 11:00 am plecat la cumpărături, la Costco (un fel de Metro), unde mergem cam o dată pe lună și ne aprovizionăm cu apă, șervețele umede, pește, fructe și alte alimente. Am cheltuit £120/677.74 lei (am plătit eu).

Am ajuns acasă în jur de ora 13.00, am făcut o salată de vinete scoase din congelator (primite de la mama, de la țară) și am mâncat-o cu câteva coaste de porc deja preparate, cumpărate de la Costco.

Tati a plecat cu cel mic cu mașina la inspecție (a plătit el £45), eu am rămas acasă și am mai scris la proiecte. Am plecat la job la 17:30.

Am ajuns acasă la 20:15, am mâncat ce a rămas de la prânz, iar cel mic a băut și două Actimel. A urmat rutina de seară și ne-am pus la somn la 22:00.

Total zi: 677.74 lei

VINERI

Azi e zi de cursuri și se aseamănă foarte mult cu ziua de marți (avantajul orelor online este că mai fac și alte treburi prin casă și de cele mai multe ori nici nu ies până la 17:30, când plec la muncă).

La prânz am făcut somon (la airfryer – cea mai bună investiție de anul acesta) cu mămăligă, iar seara am dat pe la McDonalds că am avut poftă (doar eu am mâncat – £7/39.53 lei). Soțul nu e fan, el a terminat peștele, iar cel mic a gustat doar câțiva cartofi.

A urmat iarăși rutina de seară cu baie, desene și somn la 22.00

Total zi: 39.53 lei

SÂMBĂTĂ

Azi băieții dorm mai mult. Eu mă trezesc la 8, beau cafeaua și plec; am un job de două ore. Ajung acasă la 11, noi mâncăm ouă și bacon, piticul iaurt și cereale.

La prânz luăm chicken chips (£7.50/42,36 lei) – avem un mic restaurant local de la care luăm de vreo 8 ani, ne cunosc toți angajații, de la mare la mic.

Ziua ne-o petrecem acasă, prin curte – cel mic are o trambulină, un leagăn și multe alte jucării ce îl țin ocupat.

Seara fac paste cu pesto și legume congelate, deliciul celui mic. După care urmează deja cunoscuta rutină: baie, desene și somn la 22:30,ca de weekend.

Total zi: 42,36 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.