Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary. Este vorba despre o marketing coordinator de 31 de ani, din București. Ultima dată când ne-am întâlnit cu autoarea, acum aproape 2 ani, avea 29 de ani și câștiga cu 2000 de lei mai puțin. Haideți să vedem ce s-a schimbat. 🙂

***

Job: Marketing coordinator
Domeniu: Real estate
Vârstă: 31 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 7500 lei

Cheltuieli lunare

Întreținere: 150 lei vara – 300 lei iarna
Curent: 50 – 70 lei
Abonament cablu, internet și telefon fix: 110 lei (plătesc și abonamentul TV al părinților)
Credit cartelă telefon: 30 lei
Abonament Spotify: 25 lei
Abonament iCloud: 5 lei
Abonament metrou și tramvai: 70 + 30 lei (mai puțin în ultimele luni)
Benzină: 200 – 400 lei (400 în ultimele luni pentru că m-am deplasat mai mult cu mașina. În mod normal o foloseam în weekenduri)
Abonament sală: 112.5 lei/lună (plătesc un abonament o dată la 6 luni)
Cosmetică epilat: 100 lei
Epilat definitiv: 140 lei
Donații: în jur de 50 de lei

Despre mine

Am mai scris un Money Diary acum 1 an și ceva sau chiar 2. De atunci, mi-am schimbat job-ul (mulțumesc, pandemie), mi-a crescut nivelul de venit si-am facut și câteva schimbări în stilul de viață.

Am început sa fac sport mai des, să meditez și să citesc mai mult cărți pe subiecte legate de spiritualitate. Fac și yoga și mă tentează gândul să fac un curs de yoga teacher.

Încerc să economisesc lunar și plănuiesc să îmi cumpar un apartament anul viitor.

Săptămâna din acest diary este destul de atipică. De obicei am un program mai bine stabilit și mananc diferit, dar, pentru că a fost mama la mine, lucrurile au stat puțin altfel.

LUNI

Astăzi m-am trezit pe la ora 8, dar fiind obosită după un weekend destul de solicitant (nu, nu am fost la party, deși mi-ar fi plăcut, am fost într-un fel de retreat de meditație), am dormit până la 8:45.

Lucrez de acasă în cea mai mare parte a timpului în această perioada și îmi mai permit să fac asta. M-am trezit și m-am dus în bucătărie să încep să lucrez. Deși de obicei mănânc imediat ce mă trezesc, de data asta nu am făcut-o pentru că m-am lăsată prinsă de mail-uri.

A dormit fostul prieten la mine, să îi spunem B. Nu aș ști ce status avem acum, dar nici nu țin să avem unul. S-a trezit și el pe la 11 și s-a dus la magazin să cumpere ceva pentru micul dejun. S-a întors cu ouă, brânză, salată, pâine și suc de rodie, iar eu am făcut o omletă cu niște bacon pe care îl aveam, brânză și salată plus o cafea pentru mine.

Am mai lucrat, iar pe la 12 am plecat spre țară, acolo unde e mama, să îmi recuperez cățelul lăsat acolo în weekend, cât am fost plecată. Țin să subliniez că nu am o cățelușă de rasă, pentru ca sunt pro-adopție (dar încerc sa nu îi judec pe cei care totuși cumpără animale).

Am ajuns, am continuat să lucrez, am mâncat la prânz niște ciorbă de pește și clătite, iar seara am plecat spre orășelul în care am locuit până să mă mut la București, unde și-a lăsat ea câteva bagaje și apoi am plecat împreună la București. Am ajuns târziu, am băut niște ceai și am mâncat niște brânză și dulceață de cireșe pe pâine, am ieșit cu cățelul, am citit puțin (Neville Godard, “Opere complete”), și m-am culcat.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Astăzi am venit la birou. Vin cam o zi pe săptămâna; înainte, când erau mai puține cazuri, veneam de 2 ori. E ok, parcă se creează puțin echilibru și mai ies din casă cu ocazia asta, mai discut cu colegii.

M-am trezit la 7:40, mi-am pregătit niște terci de ovăz de la plic și o cafea, le-am mâncat/băut, m-am îmbrăcat și am plecat cu mașina spre birou.

Am ajuns pe la 9:30 și m-am apucat de treabă. Pe la ora 1 am fost la Mega să îmi cumpăr ceva. Încerc să îmi gătesc acasă și să îmi iau mâncare, dar nu am avut când cu o seară înainte, așa că am cumpărat un Kebun, o banană și un Kinder Bueno (total: 19 lei).

După program aveam o programare la sală, dar mă doare un șold și am anulat-o (bătrânețe, here I come :)) ). Am început să apreciez foarte mult sportul, deși nu pot să spun că îmi place mereu. Apreciez starea de după, mai ales în perioada asta, când chiar ai nevoie de niște mood lifters. Și e și mai bine atunci când începi să vezi rezultatele asupra corpului. E benefic fizic și mental. Chiar și așa, am învățat de la yoga că nu e bine să îți forțezi corpul. Nu ascult mereu de acest principiu, dar azi e o zi în care decid să o fac.

Pe lângă asta, trebuie să ajung în AFI să ridic un colet de la Reserved și să ajung și acasă, după care să o duc pe mama la niște prieteni de-ai ei, să le lase niște ceapă de la țară. 🙂

Zis și făcut. Am ajuns acasă, unde mama mă aștepta cu mâncare (carne de porc cu morcov și piure), am plecat spre AFI de unde am luat coletul (o bluză și un pulover, cadou pentru cumnata mea. Erau plătite deja). M-am oprit și la DM pentru un șampon solid (21 de lei), după care am am fost la prietenii mamei mele și am venit acasă.

Am scos cățelul, am făcut o baie cu apă încălzită la aragaz (București, 2020), am băut un ceai de plante, am browse-uit puțin pe niște site-uri de haine, my guilty pleasure, și m-am culcat pe la 1.

Înainte de culcare, să nu uit, am trimis 50 de lei în contul unei femei care avea nevoie de bani pentru plata curentului, despre care mi-a spus o prietenă.

Total zi: 90 de lei

MIERCURI

M-am trezit pe la 8:30 și am venit în bucătărie, unde am mâncat niște salată de cartofi făcută de mama și niște cafea cu lapte și cozonac. Am început să lucrez, am avut un call, am mai făcut câteva pauze.

La prânz a gătit mama pește prăjit cu mujdei și mămăligă.

Am terminat de lucrat pe la 5 și ceva și am ieșit afară cu cățelul. Între timp, am primit și un colet comandat de Black Friday și, pentru că se apropie Crăciunul, trebuia să îi iau un cadou ex-boyfriend-ului/god-knows-what-we-are-now (știu ce suntem de fapt: suntem parteneri de evoluție până când o să terminăm de învățat de avem de învățat unul de la celalalalt).

Știam că îi place o bluză de pe Footshop și i-am comandat-o. A fost 228 lei (am folosit și un cod de reducere de 10%). Tip: dați un google search ”discount code” și numele website-ului de pe care comandați. Uneori mai dați peste coduri, așa cum am făcut și eu. O să îi mai iau un cadou pe lângă asta, dar încă nu știu ce.

Între timp, am mai luat câteva gustări (dovleac copt și cozonac).

După program, am făcut niște yoga (recomand Yoga with Adriane pe Youtube) și m-am uitat la două episoade din Bojack Horseman.

Înainte de culcare, am băut un ceai, am citit din Neville și m-am culcat pe la ora 12.

Total zi: 228 lei

JOI

M-am trezit din nou la ora 8:30 și am fost să îmi fac cafeaua și să mănânc niște zacuscă, brânză și terci de ovăz. M-am întors în dormitor unde am simțit nevoia să ascult niște muzică, să încep ziua într-un mood bun.

Între timp, am primit o notificare pe calendar legată de o programare pentru analize și mi-am dat seama că nu le pot face pentru că mâncasem. Mi-am refăcut programarea pentru ianuarie.

Am lucrat până pe la ora prânzului, cu pauze între. În pauza de masă am mâncat niște carne de porc, piure și salată, făcute de mama. Încerc să mănânc mai puțină carne, dar când mai vine ea, gătește chestii cu carne.

În cursul zilei ne-am și certat, o activitate destul de uzuală lately. Din păcate, nu suntem foarte apropiate, are așteptări mari și își varsă nervii pe toți cei din jur, de aici și certurile. Ea își dorește să ne apropiem, dar eu nu pot pentru că obișnuiește să mă rănească destul de des cu vorbele pe care le spune, care, știu, vin tot dintr-o rană. Înțeleg asta, dar încă nu am capacitatea necesară să iert și să trec peste. Nu îi întorc vorbele, nu îi vorbesc urât, evit certurile, dar interpretează în sens negativ orice îi spun.

Adevărul că e nu mă simt bine când e aici pentru că simt că mă apasă prezența ei și îmi simt spațiul și intimitatea invadate. Dacă tot e diary (chiar dacă a money one), am zis să împărtășesc și lucrurile mai puțin plăcute, pentru că fac parte din viață.

Am simțit nevoia să ies puțin, așa că am luat cățelul și am fost până la vet pentru toaletare unghiilor și a glandelor. I-am cumpărat și niște mâncare uscată și am plătit în total 57 de lei. E scoasă și dimineața cățelușa, don’t worry, dar zilele astea a scos-o mama.

După program, am plecat la sală, la o clasa de circuit workout, și m-am întors pe la ora 8 și ceva. Înainte m-am oprit la un Mega și am cumpărat câte ceva (33 lei).

La întoarcere, am mâncat niște brânză, roșii și salată de vinete făcută de mama, plus un ceai, am citit puțin și m-am culcat în jur de ora 12.

Total zi: 90 de lei

VINERI

M-am trezit pe la 8:20 și am mâncat ceva rapid (ou fiert, brânză și cafea cu lapte).

M-am îmbrăcat, am luat mașina și am plecat spre un proiect pe care compania la care lucrez îl construiește. M-am întâlnit acolo cu agenția de creație pentru realizarea unui video cu produsul finalizat. Am mai stat până pe la ora 2, după care am plecat spre casă, să continui să lucrez de acolo. M-am oprit și la Mega Mall, să returnez o bluză pe care o comandasem.

Ajunsă acasă, mama m-a întâmpinat cu ciorbă de fasole. Am mai lucrat până la 6 și după, am dus-o pe mama la microbuz. Voiam să ajung și la sală, dar nu m-am încadrat în timp.

Seara a venit B la mine (tipul despre care v-am zis mai devreme). Aveam poftă de Mc, lucru care nu se întâmplă foarte des și am fost să iau ceva pentru amândoi (40 de lei). Mi-am luat un Fillet-o-fish pentru că e o varianta cât de cât mai ok și cartofi. 😀 Am luat și câte ceva de la Mega (20 de lei).

Acasă, am mâncat, am stat de vorbă și ne-am culcat pe la ora 1.

Total zi: 60 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit pe la ora 7 să supraveghez cățelul (care părea că vrea să vomite, dar nu a făcut-o), după care m-am culcat și am mai dormit până la ora 9:45.

M-am trezit și am ieșit cu cățelul afară în ploaie. După, am pregătit un mic dejun pentru mine și B., cu salată de vinete, niște mezeluri, roșii și brânză plus cafea și un Kinder Paradise.

Am mâncat și ne-am pus să citim împreună, fiecare cu cartea lui. După 2 capitole, a trebuit să și lucrez puțin pentru un side job de freelancing în care mă ocup de contentul de pe un blog. Mai fac asta din când în când.

În jur de prânz, am făcut o conferință cu 2 prietene, cum obișnuim să facem mai ales atunci când avem curățenie de făcut și am pregătit un quiche cu dovleac și feta. Am vorbit cu ele cam 2 orela telefon, până s-a copt și quiche-ul. Am tot ținut conferințe cu fetele în perioada pandemiei, lucru care m-a ajutat foarte mult să-mi satisfac nevoie de socializare și să trec peste singurătate. Sunt recunoscătoare că am putut să fac asta.

Revenind la prezent, am mâncat cu B. și am mai stat împreună până pe la ora 10 seara, când el a plecat acasă și eu am ieșit afară cu cățelul. Mai ieșisem o dată la ora prânzului.

Am băut un pahar de vin, am mai citit puțin și m-am pus în pat pe la ora 12:40, dar nu am adormit pentru că se simțea rău cățelușa.

A vomitat și am stat cu ea până pe la 2.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

M-am trezit pe la 9:30, dar am mai stat în pat până la 10.

Am mâncat un sandviș, o felie de cozonac și cafea cu lapte la micul-dejun, după care am luat cățelușa și am mers la vet pentru că eram îngrijorată.

La vet au zis că nu e nimic viral și i-au făcut o injecție cu antivomitiv și o protecție gastrică (60 de lei). Trebuie să revin și mâine cu ea.

Ne-am întors acasă, unde am făcut niște yoga și după am citit 2 capitole din carte. La prânz am mâncat rapid niște quiche de ieri.

Apoi am mai făcut niște freelancing work și, după ce am terminat, m-am apucat de treburi casnice. Am făcut niște biscuiți din bezea cu alune de pădure și puțină curățenie, adică dat cu aspiratorul, șters praful și spălat pe jos.

După ce am terminat cu treburile, am luat un Uber (15 lei) spre o prietenă la care am făcut seară de boardgames cu alte 4 prietene. Înainte să ajung la ea, m-am oprit la un Mega, de unde am luat niște beri și snacks (17 lei), plus câțiva biscuiți de bezea duși de acasă.

Două jocuri de Catan necâștigate mai târziu, pe la 11 fără puțin, am plecat spre casă tot cu un Uber (32 de lei).

Am scos cățelul și odată ajunsă sus, am completat în money diary. Înainte de culcare, am mai citit puțin din carte și m-am culcat pe la ora 12.

Total zi: 124 lei

***

Cum economisesc

Folosesc aplicația Money lover. Mă ajută să văd unde se duc banii, pentru că poți să incluzi cheltuielile în diferite categorii. De asemenea, transfer în jur de 2000-3000 de lei în contul de economii atunci când primesc salariul.

Pentru că am fost nevoită să gestionez banii de la o vârstă mică și să am grijă pe ce îi cheltuiesc, deși îmi cumpăr lucruri, de multe ori mă simt vinovată. Încerc să trec peste asta și să mă simt bine când îmi iau ceva pentru că știu că sunt bani câștigați de mine și merit. Învăț să mă concentrez pe ce pot face cu banii pe care îi am și nu pe ce nu pot face cu cei pe care nu îi am.

Alte modalități de economisire ar fi shoppingul atunci când sunt reduceri – folosesc coduri de reduceri când sunt oferte sau în sezonul reducerilor.

În perioada de lockdown îmi căutăm rețete care să îmi placă (măcar de mâncare și băutură să mă bucur) și mă duceam să îmi fac cumpărăturile pentru următoarea săptămâna, care să includă și ingredientele pentru rețetele respective. În felul asta, mâncam ce îmi găteam și am economisit. De când am revenit și la birou, mi-e puțin mai greu să replic modelul, dar încerc atunci când pot.

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.