Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un specialist în marketing de 29 de ani, care economisește bani pentru călătorii și urgențe. 🙂

***

Job: Specialist marketing
Vârstă: 29 de ani
Locație: București
Venituri lunare: 5500 lei

Cheltuieli lunare:

În momentul de față locuiesc singură în apartamentul cumpărat de părinți, așa că sunt norocoasă să nu plătesc o chirie. Sursa de venit este salariul, pe care încerc să mi-l administrez în așa fel încât să mă bucur de viață, dar să și strâng niște bani lunar. Încerc să pun deoparte diferența pe care o primesc la salariu de când mi-am schimbat jobul, mainly pentru călătorii, dar și pentru urgențe.

Transport: 100 lei (RATB, Metrorex)
Internet: 100 lei
Telefon: 36 lei lei (Orange, cartelă)
Electricitate: 50 lei
Întreținere: 250 lei
Cosmetică: 240 lei
Donații: 40 lei
Sport: 120 lei
Anticoncepționale: 34 lei

LUNI

De obicei mă trezesc la ora 7:20, să am timp pentru mic dejun și scosul cățelului. La mic dejun am mâncat un bol cu cereale și lapte, pe care le aveam cumpărate, plus un pahar de suc de portocale. Am scos cățelul și am plecat cu tramvaiul și metroul, ca în fiecare dimineață.

La prânz am mâncat lasagna pe care o făcusem duminică pentru pachet și niște bucățele de ciocolată de casă făcută tot cu o seară înainte. Avem cafea la birou, așa că nu sunt nevoită să o cumpăr.

Pe la prânz am căutat oferte pentru o procedură cu Dermapen, pentru că mă supără un rid nou apărut pe frunte și niște cicatrici post-acneice (poți să fii adolescent și aproape de 30 de ani) și am cumpărat una de 130 de lei, la un salon la care am mai fost. Seara m-am oprit să îmi reînnoiesc abonamentul de tramvai (30 de lei).

Total: 160 lei

MARȚI

Am încercat să mă trezesc mai devreme cu 10 minute, adica la 7:10, să nu mai întârzii la serviciu, dar am mai stat puțin în pat, scrollând pe telefon.

Am luat micul-dejun, care a constat într-o felie de toast cu cremă de brânză și rosii cherry, un pancake cu unt și sirop de arțar și o cafea cu lapte. M-am pregătit ca de obicei, am scos cățelul în grabă, după care am plecat spre serviciu, lăsând cățelul spălat pe lăbuțe (în caz că mai aveam nevoie de un motiv în plus să nu îmi placă zilele ploioase).

La prânz mi-am cumpărat o supă cremă de dovlecei și o salată de la cantina de la parterul clădirii în care lucrez (20 de lei) și ce a mai rămas din ciocolata de casă ca snack, după. Salata nemâncată la prânz a fost terminată înainte să plec de la birou.

După serviciu am fost la yoga cu abonamentul 7card, așa că am plătit în plus doar 5 lei. Am ajuns acasă, am scos cățelul, am încercat să meditez puțin, după care m-am culcat.

Total: 25 lei

MIERCURI

La fel ca ieri, m-am trezit la 7:10, am mâncat felia de toast cu cremă de brânză și roșii cherry, plus un pancake. Cafea nu am băut pentru că am uitat să iau lapte. Am scos cățelul, după care am plecat la serviciu.

Pentru că nu am avut timp să pregătesc ceva de cu seară, astăzi mi-am cumpărat din nou prânzul de la restaurantul-cantină de jos: o porție de tortellini cu ricotta și șuncă (28 lei).

După serviciu, am fost la psiholog. Merg de 2 ani și, pentru că nu mai am probleme arzătoare, doar latente, merg o dată pe lună. Astăzi am stat o oră jumate și am plătit 150 de lei.

După ce am terminat ședința, m-am oprit la DM să cumpăr ce mai lipsea – cremă de corp, creion pentru buze, bețișoare de urechi bio (pentru că încerc să reduc consumul de plastic) și pastă de dinți (50 lei) și la un magazin, de unde am luat lapte, griș cu lapte și niște biscuiți (15 lei).

În seara asta a venit prietenul meu la mine. Am mâncat din dulciurile cumpărate și ne-am uitat la un episod dintr-un serial. Eu m-am culcat pe la ora 12, iar el a mai rămas să lucreze.

Total: 243 lei

JOI

M-am trezit la ora 7:40, pentru că atunci când doarme prietenul la mine scoate el cățelul, așa că eu scap și profit de timp să mai dorm puțin. Am mâncat un bol cu cereale și lapte și mi-am făcut o cafea, după care am plecat. Cumva, nu reușesc niciodată să ajung la ora 9 la birou și nici astăzi nu a fost o excepție.

La prânz am mâncat o supă cremă de roșii de la cantina de jos (8 lei). Nu am vrut să îmi iau ceva mai consistent pentru că mai pe seară urma să ies cu fostele colege de la vechiul loc de munca. Am fost și până la Mega, de unde mi-am luat un Kinder Bueno (3 lei). Avem poftă de ceva dulce.

După serviciu am plecat către locul de întâlnire, unde urma să mâncăm sushi. Mi-am luat un mix de 4, cu 4 sushi rolls și un suc (50 de lei). Am stat cu fetele pana la ora 21:30, după care am intrat în 3 magazine (dacă tot eram în mall). Am văzut o rochie frumoasă la Zara pe care am și probat-o, dar am zis să mai aștept puțin, să nu fac un purchase de moment.

Am ajuns acasă, am scos cățelul și pe la 10 și ceva m-am pus în pat. M-am mai uitat pe diferite site-uri pana pe la 11 și puțin, după care m-am culcat.

Total: 61 lei

VINERI

M-am trezit la 7:20, am mâncat cereale cu lapte și am scos cățelul, după care am plecat. De data asta, am ajuns la birou la 9 și 10.

Nici aseară nu am avut timp să îmi pregătesc ceva pentru pachet, așa că mi-am cumpărat din nou prânzul, o tocană de vită cu piure și mozzarella și o salată (23 lei). Încerc să reduc consumul de carne, dar săptămâna asta nu prea mi-a ieșit.

La 18 am fugit de la birou pentru că la 18:30 aveam o programare pentru un epilat total (85 lei + 20 lei tip). De acolo, am plecat spre stomatolog, pentru că aveam o carie mică de reparat (120 de lei) și, pentru că aveam un LIDL în drum, m-am oprit să cumpăr câte ceva – suc, napolitane, griș cu lapte, moussaka vegană (32 lei).

Am ajuns acasă târziu, am scos cățelul și puțin mai târziu a apărut și boyfriend-ul. Între timp, am intrat puțin pe Asos pentru că voiam să îmi comand ceva – o bluză, un set de lenjerie intimă și niște ciorapi neon (147 lei).

Am comandat o pizza mare pe care am plătit-o eu (45 de lei, cu tot cu tip). Ne-am uitat la 3 episoade din diferite seriale (PAQ – un fel de ”Bravo, ai stil”, cu 4 tipi britanici și fără drama – îl recomand, ”Big Mouth” și ”Broad City”). Am adormit pe la 12:30 pentru că eram frântă.

Total: 472 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit pe la 10 și am scos cățelul afară, după care m-am întors și am mai stat puțin în pat, după care s-a trezit și boyfriend. Ne-am dus amândoi în bucătărie, unde am pregătit un mic-dejun cu omletă (à la Gordon Ramsey – căutați tutorialul, pentru că e super bună) cu brânză, toast și roșii cherry, plus o cafea și suc de portocale. Am făcut curat prin casă și am băgat ceva la mașina de spălat.

Cum la 1:30 aveam o programare pentru un tratament cu Dermapen, am plecat amândoi. Tratamentul a durat o oră jumătate și a durut, dar sper să merite. De acolo, m-am dus direct acasă, pentru că aveam fața foarte roșie.

Am stat până pe la 6 acasă, timp în care am scos cățelul și m-am mai uitat la chestii pe diferite site-uri, iar pe la 7 am luat mașina și am plecat să mă vad cu câteva prietene la Energiea. Aici am împărțit o porție de cartofi prăjiți și am băut o limonadă (30 lei).

După, m-am dus la boyfriend pentru că stă în zonă și, de la el, am fost pana la KFC să luăm un bucket, pe care l-a plătit el. Am mai stat puțin la el și am venit acasă la mine împreună, pentru că nu puteam să las cățelul nescos până a doua zi.

Am mai stat puțin și pentru că din nou mă simțeam foarte obosită, m-am culcat pe la ora 1.

Total: 30 lei

DUMINICĂ

M-am trezit pe la 9:30, m-am îmbrăcat și am ieșit afară cu cățelul și să mai cumpăr câte ceva. Am cumpărat suc de portocale, un avocado, ouă și niste donuts (31 lei) și m-am întors acasă să pregătesc micul-dejun. Aveam poftă de ouă și cartofi prăjiți, așa cum îmi pregăteau bunicile când eram mică, așa că asta am și pregătit.

După ce am mâncat, am mai stat în pat cu prietenul și ne-am mai uitat la chestii, fiecare pe laptopul lui. Pe la ora 3 am scos niște mușchi afumat de la congelator, pe care l-am băgat la cuptor cu cartofi dulci și cartofi albi și am pregătit un sos de iaurt cu muștar de Dijon. Am mâncat împreună, am mai stat puțin și am ieșit să îl conduc pe boyfriend și să-și facă și cățelul treburile.

Pe seară am meditat, am citit și m-am mai uitat la chestii pe laptop. Am scos cățelul înainte de culcare și pe la 11:30 m-am pus în pat.

Total: 31 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.