Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o profesoară de engleză, de 33 de ani, care locuiește împreună cu soțul, câinele și cele două pisici într-un apartament din București.

***

Job: Profesoară de engleză
Domeniu: Educație (sistem privat)
Vârsta: 33 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 6500 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 2250 lei
Spotify: 25 lei
Telefon: 25 lei
Salon: 50 lei
Donații: 50 lei (sanctuarul Nima)

Despre mine

Am 33 de ani, sunt profesoară de engleză la o școală privată din București și locuiesc împreună cu soțul meu V., cele două pisici și un câine, într-un apartament de trei camere.

Înainte de pandemie venitul meu era de 7500 de lei, obținut din salariu și două meditații pe săptămână, iar în perioada aprilie-iulie și octombrie-noiembrie între 8000-9000, în funcție de câte duminici lucram ca examinator oral Cambridge.

De când a început pandemia venitul s-a redus la 6500 de lei, dar nu pot să mă plâng. Este suficient și mă bucur că încă am o slujbă. Tot de când a început carantina îi trimit mamei lunar 1000 de lei pentru că și ea a fost afectată de pandemie și nu se poate întreține singură momentan.

De doi ani, am descoperit cei 7 ‘baby steps’ ale lui Dave Ramsey și am citit cartea lui ‘Total Money Makeover’. Am făcut și câteva seminarii din Financial Peace University, tot a lui, și de atunci multe lucruri s-au schimbat pentru noi.

Deși aveam venituri bunicele, trăiam de la salariu la salariu și cumpărăm o mulțime de lucruri inutile, sub scuza ‘muncim din greu și merităm’. Ne-am dat seama că merităm și să avem o siguranță financiară așa că am început să implementăm niște reguli.

Pasul 1 din Baby steps este să pui deoparte 1000 de dolari în caz de urgență absolultă. Am început cu asta și banii ăștia îi ținem cash în casă și mereu când luăm din ei, punem la loc. Ne-au salvat din câteva situații dificile.

Pasul 2 este să îți plătești toate datoriile, în afară de ipotecă. Noi nu aveam datorii, dar am plătit datoriile mamei, vreo 2000 de euro.

Pasul 3 este să pui deoparte suficienți bani cât să te poți întreține 3-6 luni dacă rămâi fără slujbă. Am făcut și asta. Am pus deoparte chiar puțin mai mult și ne-am cumpărat o mașină la mâna a doua să putem facem ieșiri în natură, la munte și la mare cu câinele. Am plătit-o cash integral și avem un fond de urgență pentru eventuale reparații etc.

Suntem la pasul 3b, în care strângem bani pentru un avans la un apartament cu terasă în zona în care locuim acum, care este destul de scumpă. Înainte de pandemie puneam lunar deoparte pentru asta între 2000-3000 de lei. În ultimele luni am reușit să economisim doar câte 1000.

De când am făcut cursul de educație financiară am mai încheiat și asigurări de viață și pentru boli grave pentru fiecare dintre noi. Ne costă 150 de lei pe lună, dar plătim trimestrial.

Am împărțit și cheltuielile casei astfel încât eu plătesc integral chiria (2250 lei), Spotify-ul (25 lei) și telefonul meu (25 lei), iar V plătește utilitățile și internetul, tot ce ține de animale (mâncare, deparazitari, veterinar etc) și cheltuielile legate de mașină (revizii, benzină, reparații etc). Eu pun deoparte bani pentru avansul la apartament, iar el pune deoparte bani pe care să îi investim în fonduri mutuale și alte instrumente.

Voiam să începem să investim deja din martie, dar mai așteptăm puțin să treacă nebunia și să fim siguri că avem amândoi în continuare o slujbă, fiindcă vom investi pe termen lung, cel puțin 5 ani. În afară de cele de mai sus, eu mai cheltuiesc pe lună și 50 de lei la salon și donez 50 de lei pentru adopția la distanță a unei văcuțe din Sanctuarul Nima. Mai facem și alte donații, dar nu recurente, ci diferă de la lună la lună.

Soțul meu merge în țara lui natală cam de două ori pe an (anul acesta cred că doar o dată), uneori merg și eu cu el, alteori nu. Avem anual o vacanță mai lungă și câteva city-break-uri în afară sau mini-vacanțe de câteva zile. De multe ori cadourile de Crăciun sau ziua de naștere sunt călătorii.

DUMINICĂ

În general, duminica mergem undeva în natură, fie în Mogoșoaia, fie în vreo pădure de prin apropiere, dar azi V. se trezește târziu și nu e foarte odihnit. Îmi dau seama din timp că așa vor sta lucrurile așa că scot eu câinele la 9 și facem o plimbare lungă prin parc, ne jucăm cu baloanele de săpun, ascultăm cum cântă păsările și ne tragem sufletul.

Venim înapoi pe la 11 și mie îmi e foarte foame, așa că îmi fac un iaurt vegan cu banane, merișor și fulgi de porumb fără zahăr și un ceai. S-a trezit și V. așa că mâncăm împreună și ne uităm la un joc de logică și cultură generală de la el din țară. Îi propun să ieșim la un date după micul dejun și el e de acord.

Mergem în parc să dăm de mâncare la porumbei așa că pe drum ne oprim la Auchan să luăm semințe fără sare (plătește V). În parc e foarte bine, adie vântul și nu e soare, deci e foarte plăcut. Porumbeii ni se urcă în palmă, și câte doi odată, iar noi ne bucurăm ca niște copii.

După parc, mergem până la Sweetology să mâncăm înghețată vegană, luăm fiecare câte două cupe și plătesc eu (26 lei). V. își mai ia și niște plăcintă în drum spre casă, iar apoi intrăm până la Mega după șervețele umede și hârtie igienică. Da, romanticul întâlnirii s-a terminat aici. Plătesc eu și de dată asta, în total 34 lei (a mai luat și V. niște mărunțișuri).

Acasă mă apuc de ‘Eleanor Oliphant se simte excelent’, o carte care mi-a fost recomandată din toate părțile. Traducerea nu e grozavă și îmi pare rău că nu am comandat-o în engleză.

Pe la 18.00 fac o pauză de la citit și caut un site de unde îi pot comandă lui V. board game-ul pe care și-l dorește de mult timp. Vineri e ziua lui și, deși i-am luat și un rucsac nou și un joc trivia despre Friends (pe care îl știm deja pe de rost de câte ori l-am văzut), aș vrea să îi iau și jocul ăsta, doar că e indisponibil peste tot. În cele din urmă îl găsesc pe olx, dar nu e nou. Mă gândesc că nu contează așa mult, cu atât mai bine că e puțin mai ieftin. Îi scriu vânzătorului și negociez să includă și transportul în preț.

Apoi fac yoga (de pe 10 ianuarie când am început primul 30-day challenge și până azi am ratat o singură zi) și simt că nu mai pot de foame, așa că înainte să merg la duș pun cu cartof dulce la cuptor și o conservă de năut de asemenea, cu condimente desigur, să se facă până termin eu în baie. Fac și o salată cu legume lângă când ies de la duș și până termin sunt gata cartofii și năutul.

După ce mănânc mă joc cu pisicii și le dau să mănânce, apoi vine și V cu câinele de la plimbare și mai beau un ceai și cu el, în timp ce ne uităm la un alt episod din jocul de cultură generală de mai devreme. Apoi căutăm cazare pentru august undeva la munte în România dar plătește V. avansul.

Petrecem timp împreună și ne culcăm destul de târziu, dar bine că mâine e liber pentru amândoi.

Total zi: 60 lei

LUNI

Și azi ne trezim cam târziu, dar, după micul dejun (similar cu cel de ieri), de data asta ne mobilizăm să mergem până la Mogoșoaia cu câinele. Luăm și rachetele de badminton și fileul primit cadou de ziua mea.

Acolo ne împrietenim cu o mămică și fetiță ei de 5 ani care veniseră și ele tot cu cățelul. Eu joc cu mămica badminton până cădem late amândouă, iar V. și cățelul se joacă cu fetița un mix între ‘prinselea’ și ‘rațele și vânătorii’. Primim brioșe făcute în casă, dar mănâncă doar V. fiindcă sigur au lactate iar eu mănânc vegan.

La întoarcere e aglomerat și foarte cald, și asta mă moleșește puțin dar nu am prea mult timp de odihnă. Fac niște paste cu tofu, nucă și fulgi de drojdie inactivă și mâncăm amândoi.

La 16.00 eu fac pe Zoom engleză cu fetele unor prieteni nemți, care trebuiau să ne viziteze vară aceasta. Din păcate planurile ne-au fost date peste cap și ca să ținem legătura și cu fetele, dar și pentru că școala e închisă (sau era când am început orele) ne-am gândit să facem engleză împreună. Fetele au 3 și respectiv 7 ani. Sunt niște minuni blonde care mă fac să zâmbesc cu gura până la urechi.

După engleză V. face curățenie, iar eu mai trebuie să pregătesc o lecție și pentru la muncă. Miercuri participă și managera mea la lecție (e o formalitate semestrială) iar mâine avem o întâlnire să vorbim despre ce urmează să fac.

Ar trebui să merg să scot bani pentru jocul lui V., care presupun că va ajunge mâine, dar sunt cam obosită așa că prefer să mă energizez cu niște yoga. Sesiunea de yoga de azi e foarte chill, cu mult stretching și meditație așa că mă simt relaxată după, dar nicidecum energizată.

Îmi fac o salată mare de legume la care mai adaug năutul copt rămas de ieri, puțin avocado și niște tahini și mănânc în timp ce ascult Swindled, un podcast despre fraudă, spălare de bani etc. E foarte, foarte interesant. Nu termin toată salata așa că mai păstrez o porție și pentru mâine, alături de niște paste rămase de la prânz.

Mă joc cu pisicii până vine V. cu câinele de la plimbare. El a făcut casa lună, așa că mie nu îmi rămâne decât să schimb așternuturile și să duc gunoiul. Înainte de somn mai citesc câteva pagini din Eleanor, momentan am sentimente amestecate față de carte.

Total: 0 lei

MARȚI

Azi mă trezesc la 7, scot câinele lângă bloc pentru nevoi și merg până la bancomat să scot banii pentru joc. Îmi fac un ceai și mai ascult din podcastul de ieri până încep munca. Între primele două ore iau micul dejun – sandviș cu unt de arahide și banană și o jumătate de cană de ciocolată caldă (de fapt un mix de carob, cacao și zahăr de cocos nerafinat) cu lapte de orez, fiindcă atâta lapte am mai avut.

După a două oră vine și V. cu câinele de la plimbare și merge și până la aprozar. Se întoarce cu multe cireșe, căpșuni și caise, iar eu nu mă pot abține să nu mănânc din fiecare deși nu îmi e foame. Aș fi vrut să fac yoga până la ora următoare, dar cu stomacul așa plin decid că nu e o idee bună, așa că mai citesc știrile pe net și scriu în jurnal.

Mă spăl și pe cap cu apă rece, fiindcă nu am mai avut apă caldă de trei zile. De obicei apreciem lucrurile mărunte abia când nu le mai avem. ☺

După ore, încălzesc restul de paste de ieri și le mănânc cu salata rămasă de la cină. Mănânc în timp record, fiindcă la 16.00 am întâlnirea cu managera despre care am pomenit mai sus. Nu durează decât 20 de minute, iar după mă apuc de yoga până nu îmi piere cheful.

Apoi mănânc o tonă de căpșuni și încerc să găsesc pe cineva care să vină să curețe aparatele de aer condiționat. Încerc vreo 5 firme până să am succes. Îmi cer un preț rezonabil așa că îi chem mâine, iar de plătit va plăti V.

Bag o mașină de rufe și până e gata programul pierd vremea pe net. Pe la 19.00 îmi amintesc că voiam să fac niște humus de fasole roșie (ca humusul obișnuit, doar că în loc de năut pun fasole de oricare, eu s-a nimerit să am roșie) pentru diseară și mâine. Așa că pun repede în blender toate ingredientele și în 3 minute e gata.

Întind rufele și ies cu câinele la plimbare. Până în parc drumul e plin de tei în floare și, poate și din cauza atmosferei încărcate, mirosul se simte foarte puternic. În parc, după un timp, cerul devine un roz-portocaliu deschis, iar lumina din jur e foarte caldă, gălbuie. Un adevărat spectacol al simțurilor.

Plecăm din parc destul de târziu într-o încercare de a fugi de ploaie, dar ne prinde pe drum. Noroc că nu e foarte puternică, doar câțiva stropi. Undeva e o furtună în toată regulă după câte fulgere vedem.

Acasă mănânc niște sandvișuri cu humusul făcut mai devreme și castraveți murați. Apoi mai citesc câteva rânduri și merg la culcare.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 7 și după ce scot câinele lângă bloc mă ocup de mici chestii administrative. Aproape de 8 beau un ceai rece și mănânc două caise. Apoi încep munca.

Azi am lecția observată și cam am emoții. Mănânc foarte puțin la micul dejun – un sandviș cu tofu afumat și castraveți. Pe la 13.00 vine și coletul cu jocul pentru V. (505 lei, cu tot cu bacșiș pentru livrator).

După lecția observată mi-e o foame de lup, așa că îmi fac trei sandvișuri mari cu humus de fasole peste care adaug ciuperci călite cu ceapă verde și le mănânc pe toate cu ridichi și castraveți.

Tipul care trebuia să curețe aerul condiționat mă amână pe mâine așa că pe la 17.00 plec să mă întâlnesc cu o prietenă. Vrem să facem schimb de cărți și să îmi arate niște anticariate cu cărți mai noi și la prețuri foarte bune.

Pe drum mă opresc la farmacia veterinară să cumpăr niște pastile pentru câine (20 lei), azi are probleme cu stomacul și nu par să îi treacă deloc. Îmi iau și o cartelă de două călătorii pentru metrou (5 lei) și mă gândesc că e prima oară în mai bine de 7 luni de când nu am mai pus piciorul acolo (merg la serviciu pe jos).

La anticariat îmi cumpăr 3 cărți (47 lei) și mai primesc și de la prietena mea încă două. Chiar am ce face în săptămânile următoare, numai timp să am. La întoarcere hotărâm să mergem pe jos și ca să mai vorbim, și pentru că nu ne surâde ideea de metrou. E o plimbare de 45 de minute pentru mine și ajung destul de obosită acasă.

Mă opresc pe drum la Mega după pâine și lapte de ovăz (17 lei). Câinele nu se simte mai bine, chiar a făcut în casă pentru prima oară în 3 ani. Sărăcuțul are o față așa vinovată. Strâng repede și ieșim la plimbare. Nici la plimbare nu îi e mai bine și sunt foarte îngrijorată.

Ne plimbam cam o oră jumătate, iar la întoarcere îi fac un orez să i-l amestec în bobițe și îi dăm și pastilele. Mănânc ceva repede, îmi e groaznic de foame, apoi fac yoga. Câinele se lipește de mine, e clar că nu e în formă, iar mie mi se rupe sufletul.

Deși e deja 23:00 când termin cu yoga și nu mai am nici un strop de energie, îl mai scot o dată afară, just in case. Apoi un duș scurt și mă bag direct în pat. Vine și câinele care gâfâie de se zguduie patul mai rău ca la cutremur. Nu adoarme și se agită din ce în ce mai mult.

Mai ieșim o dată și foarte bine facem, fiindcă avea nevoie. Stomacul lui nu e deloc mai bine. Se mai liniștește puțin când ne întoarcem dar eu nu prea dorm, îl urmăresc din când în când să văd cum e.

Total zi: 594 lei

JOI

Sunt foarte obosită când mă trezesc și urmează o zi foarte lungă azi. Beau un ceai rece înainte de prima oră și iau micul dejun înainte de a doua.

Azi mi-am făcut terci de ovăz cu banane, semințe de chia, merișor și stafide. Am nevoie de energie.

La 11 am întâlnirea cu managera să îmi dea feedback pentru lecția observată. Deși mie mi se pare că a ieșit destul de prost, ea are numai lucruri bune de spus, ceea ce mă bucură, evident. Vine și tipul cu aerul condiționat, dar eu încep să predau așa că îl las cu V.

La 15.15 când termin eu el deja a plecat și e timpul pentru prânz. Îmi fac cartofi dulci la cuptor și mănânc ultima porție de humus cu ultimele ciuperci călite. Mai adaug și legume proaspete alături, iar la desert multe cireșe. Un adevărat festin.

Câinele e mai bine azi, dar tot îl ținem sub observație. După masă îmi pregătesc meditația, iar după meditație, pe la 19.00, scot câinele la plimbare. Stăm mai mult în parc, dar nu îl forțez, mergem în ritmului lui, încet.

La întoarcere mănânc niște căpșuni cumpărate de V. și fac yoga. Aș vrea să mă culc mai devreme fiindcă sunt foarte obosită dar mâine e ziua lui V și vreau să îi cânt și să îi urez ‘La mulți ani’ la 00.00. Ca să nu adorm, mai citesc din Eleanor.

Se face în sfârșit 00.00 și după ce îi cânt îi dau și o mică parte din cadou, jocul trivia despre Friends. Apoi mă culc, în sfârșit.

Total zi: 0 lei

VINERI

Este foarte greu cu trezitul azi, dar tot trebuie să mă ridic din pat pe la 7.15. Nu am poftă de mâncare, beau doar un ceai rece. Între primele ore mai beau și o ciocolată caldă și mănânc un biscuite cu ovăz. Am energie 0.

Abia pe la 11 mănânc o felie cu unt de arahide și banană și niște căpșuni. Se trezește și V., îi cânt la mulți ani și îi dau și restul cadourilor. Fac baie pe cap, apoi la 12 avem staff meeting.

După meeting fug până la DM să cumpăr niște lapte de ovăz, pesto vegan și flatbread cu ierburi mediteraneene (34 lei). Trec și pe la Mega și iau cartofi dulci, avocado, roșii cherry, lămâi și paste integrale (43 lei).

Acasă fac paste cu pesto și roșii cherry, la care mai adaug fulgi de drojdie inactivă și porumb din cămară. Apoi mai am de predat o lecție și merg la salon. În general mă epilez acasă cu excepția anumitor zone greu accesibile. 🙂 Epilatul mă costă 40 de lei cu tot cu bacșiș.

La întoarcere mănânc niște cireșe și petrec timp cu sărbătoritul zilei, dar pe la 18.00 mi se face atât de somn, încât abia îmi mai țin ochii deschiși. Toate grijile și nesomnul din ultimele două zile și-au spus cuvântul. Dorm o oră, mai mănânc puțin când mă trezesc (avocado, flatbread și biscuiți cu ovăz) și apoi ieșim împreună să scoatem câinele.

Stăm destul de mult la plimbare, iar câinele a luat toate bălțile la rând. Suntem bucuroși că se simte bine și îi dăm voie să facă ce vrea. La întoarcere îl spălăm și uscăm vreo 40 de minute și apoi spălăm baia.

Sunăm familia de la distanță și pe la 22.30 mă apuc de yoga. După yoga iau în considerare să merg la culcare fără să mănânc dar îmi e tare foame așa că pun și restul de avocado de azi pe pâine și îl mănânc cu sare, lămâie și roșii cherry.

Ne uităm la jocul de cultură generală în timp ce mâncăm. Până mă bag în pat trece de 00.00.

Total zi: 117 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc cu mare greutate la 6:50 să scot câinele la plimbare. Mi-e super foame când mă întorc așa că îmi fac repede un terci de ovăz cu semințe de chia, banană, căpșuni și merișor. Beau și ceai rece făcut ieri și încep muncă. Azi am doar două ore, dar fiindcă sunt așa obosită par o veșnicie.

La 11.15 când termin orele iar mi-e foame așa că fac tofu prăjit cu sos de soia și fulgi de drojdie inactivă și îl mănânc cu muștar și castraveți. E o combinație cam ciudată dar îmi era poftă de toate astea.

După masă mă ia somnul și încerc să dorm puțin, dar nu reușesc așa că mă trezesc și mă epilez și pe restul corpului pentru că mâine mergem la mare. În timp ce mă epilez îmi amintesc că a apărut un nou sezon din Queer Eye așa că îmi pun un episod, care se transformă în două…cum se întâmplă câteodată. ☺

Pe la 16:00 bag cartofi noi și cartofi dulci la cuptor, cu usturoi, pe care îi împart cu V. El îi mănâncă cu pește, eu îmi fac quinoa cu legume proaspete lângă. Între timp vine și o prietenă, care va rămâne să aibă grijă de pisici, să îi dăm cheia și rămâne și ea la masă. Stăm de vorba toți trei până aproape de 20.00.

E timpul că V. să scoată câinele, iau eu să merg să mai fac mici cumpărături pentru la mare. Iau un litru de soluție pentru baloane de săpun pentru câine, care le urmărește și le vânează cu mare drag. Iar de la Mega cumpăr câteva nuci și alune, pâine pentru untul de arahide cumpărat ieri și alte câteva nimicuri (60 lei).

Acasă fac bagajele, puțină curățenie, întind rufele și mai schimb o dată așternuturile. Pe la 22 plecăm să facem plinul ca să nu oprim mâine cu câinele, iar mașina nu pornește. După sunet pare a fi bateria. Sunăm niște prieteni care ne vin în ajutor și plecăm cu mașina lor să căutăm cabluri de încărcare. Încercăm câteva benzinării până în sfârșit avem succes, ne întoarcem și încărcăm mașină.

Apoi dăm o tură cu ea să se încarce și mai mult în speranța că va porni mâine, măcar până la un magazin de unde să cumpărăm una nouă. Azi nu am mai niciun pic de energie pentru yoga, oricât m-aș forța. Mă culc la 1:00 deși speram să fiu în pat până la 23.00.

Total zi: 60 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***