Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare care a ținut un Money Diary anul trecut. Dacă sunteți interesați de mișcarea zero waste în România și de voluntariat pentru câinii fără stăpân, o să descoperiți niște idei minunate în acest jurnal. ❤️

***

Job: Profesoară
Domeniu: Educație
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Venit lunar: aproximativ 8500 de lei, +/- dacă mai anulez câte o meditație, sau examinez pentru Cambridge în weekend

Cheltuieli lunare

Chirie: 2560 lei
Spotify: 25 lei
Telefon: 25 lei
Epilat: 50 lei

Despre mine

Sunt profesoară de engleză la un centru privat din București. Locuiesc într-un apartament închiriat cu soțul meu, V., plus un câine și două pisici.

Urmăresc mișcarea zero waste (fără risipă ar fi în română, cred) cu mult entuziasm și îmi place să învăț despre investiții și cum funcționează banii. Acum sunt la capitolul “explodează-ți venitul”, pentru care mi-am făcut un plan pentru viitorul apropiat. Include lucruri precum venit pasiv sau maximizarea câștigului raportat la efort. Provin dintr-o familie destul de săracă și pentru mine siguranța financiară înseamnă liniște mentală.

După puțină educație financiară acum vreo doi ani și ceva, sau chiar trei, am început să punem bani deoparte și să fim atenți cu cheltuielile. Asta ne-a prins extraordinar de bine fiindcă acum câteva luni câinele nostru a fost diagnosticat cu displazie de șold, iar operația, programată într-o săptămână de la scrierea acestui jurnal, costă 4000 de euro. Ne mai costă și hidroterapia bi-săptămânală 800 lei/10 ședințe, plus suplimente și alte analize. Fără rigoarea financiară de până acum am fi fost într-un impas destul de mare.

Pentru a nu avea certuri sau discuții pe teme financiare, am împărțit cheltuielile curente cu soțul și în rest fiecare face ce vrea cu banii rămași. Eu economisesc mult. Economisește și soțul, dar atât cât îi e lui confortabil.

Eu acopăr chiria, Spotify-ul și telefonul meu (25 lei), el plătește utilitățile, inclusiv energia electrică, internetul, cheltuielile cu animalele și cele legate de mașină, inclusiv locul de parcare pe care îl închiriem. În ultima vreme cheltuielile cu câinele au fost destul de mari, așa că am mai acoperit și eu din ele.

În plus mai merg o dată pe lună la epilat inghinal, în rest mă epilez singură acasă. Mă vopsește soțul o dată pe lună fiindcă am foarte mult păr alb și crește repede. Avem fiecare și asigurare de viață de 150 de lei pe lună, dar o plătim trimestrial.

LUNI

Azi e lunea fără cumpărături, o provocare inițiată de Magaziul Zero Waste de a nu cumpăra nimic lunea. Nici online, nici mâncare, nimic.

Încep ziua la 7, cu o plimbare ”romantică” prin ploaie, cu câinele. La întoarcere îl spăl repede și iau micul dejun puțin pe fugă fiindcă am mult de lucru azi. Mănânc pâine cu nucă de la brutăria locală (cumpărată sâmbătă, dar încă delicioasă), unt de arahide cu felii de măr, câteva curmale și un ceai verde. Apoi încep să îmi planific lecțiile pentru toată săptămâna și să scriu câteva email-uri pentru serviciu.

La 11 am întâlnirea săptămânală cu un profesor pe care îl mentorez. Are o fire foarte dificilă și de obicei după întâlnirea cu el simt nevoia de ceva dulce. Nici de data asta nu mă dezmint și mănânc un cub de ciocolată neagră, apoi revin la planificat lecții.

La 13.00 am meditație, iar când termin îmi este atât de foame că abia aștept să fiarbă orezul brun odată, parcă durează o veșnicie. Îl mănânc cu salată coleslaw, avocado și tofu prăjit cu sos de soia și fulgi de drojdie inactivă. Un deliciu. Mai mănânc și un cub de ciocolată neagră și trec iar la muncă.

La 16.00 încep lecțiile de la serviciu și termin abia la 19.15, destul de obosită. În timpul orelor vine o comandă făcută și achitată ieri de dulciuri vegane de la Sublimmme așa că în pauză gust o trufă cu fistic și o jumătate de mini-amandină.

Când termin munca vreau să mă apuc aproape imediat de yoga. Simt că scârțâie toate încheieturile de la atâta stat pe scaun în fața calculatorului. Totuși câinele are alte planuri, așa că întâi ne jucăm și ne alergăm prin casă. Yoga îmi pare insuficientă așa că fac și un workout de 30 de minute de pe fitnessblender. Așa mai merge. Apoi duș și cină (conopidă coaptă cu turmeric, tortilla cu humus de năut și fasole roșie și castraveți murați). Când termin, mă joc cu pisicile în timp ce vorbesc cu mama la telefon. Câinele e la plimbare cu soțul.

Vin și băieții de la plimbare pe la 22.00. Aș mai sta de vorbă cu V, dar sunt praf. Mai am energie cât să mă spăl pe dinți și să citesc puțin din ”The Duke And I” (cartea pe care se bazează Bridgerton). Așa cum se întâmplă mai mereu, cartea bate filmul. Cel puțin în carte acțiunea are un fir mai logic și mai puțin abrupt, personajele au carismă și profunzime, dialogul este plin de umor și sarcasm.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc la 6:45. Mănânc ce a mai rămas din dulciurile sosite ieri (o jumătate de felie de tort cu cocos și afine și 1.5 baby amandine) și beau ceai verde. Mai citesc din ”The Duke And I” până încep lecțiile.

Între timp soțul s-a întors cu câinele de la plimbare și a dat o fugă la brutărie. Mi-a luat și mie pâine cu nucă pe care o ador, așa că mănânc două felii cu zacuscă de la mama.

La 12.30 am o întâlnire de serviciu pe Zoom, urmată de o alta la 13.30. Apoi în sfârșit iau o pauză și constat că mi-e foame din nou. Pentru prânz fac tortillas cu humusul preparat în ziua precedentă, conopida coaptă reîncălzită și salată coleslaw.

La 15.00 încep ultima lecție de azi, parte dintr-un proiect special cu copii din medii dezavantajate. Ei sunt adorabili, dar mă obosesc teribil. Lecția în sine are loc în circumstanțe neobișnuite, copiii nu doresc să țină camera video pornită, fiindcă le e rușine cu interiorul casei. De asemenea, microfoanele sunt oprite, fiindcă în casă există și alte persoane, de multe ori bebeluși gălăgioși sau frați mai mari care înjură. Pare uneori că vorbesc singură și niciodată nu știu dacă au înțeles, dacă și-au notat, sau dacă măcar mai sunt lângă tabletă.

După ore e timpul să merg la cumpărături, s-au terminat diverse alimente. Iau și găletușa cu compost, să o duc la magazinul Zero Waste, de unde fac aprovizionarea. Cumpăr orez, ovăz, lapte de soia, turmeric, curmale, ghimbir confiat, cireșe confiate, ceai verde, fulgi de drojdie inactivă, semințe de dovleac – toate acestea fără ambalaj, am venit cu borcane și pungi de acasă. Am mai cumpărat și două dischete demachiante reutilizabile și un săculeț pentru ele. În total 40 de lei. Am trecut și pe la farmacie să iau niște vitamine – 20 de lei.

Acasă nu mă pot abține și mănânc câteva cireșe și niște ghimbir confiat. Iau cina înainte să scot câinele la plimbare: edamame, humus, castraveți.

Afară e un fel de ninsoare umedă și deloc plăcută, dar măcar nu e chiar ploaie. Câinele meu, deși adoră bălțile și noroaiele cele mai mari, nu suportă să se plimbe când plouă tare. Când ninge mai avem o șansă, depinde în ce dispoziție e. Azi pare ok, are o moacă plouată, dar nu mă trage înapoi spre casă.

La întoarcere îl spăl, fac yoga, mai citesc puțin și la somn. Zilele astea V. e foarte ocupat la serviciu și lucrează până târziu, așa că nu prea apucăm să luăm masa împreună. Nu-i nimic, recuperăm în weekend.

Total zi: 60 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 6.45, ca și până acum. Afară ninge de-a binelea și tot peisajul arată superb. La micul dejun mănânc terci de ovăz cu lapte de soia, semințe de dovleac, de chia, nuci și un măr. Ca și ieri, predau între 8.00-11.15.

Teoretic la 12:30 trebuie să ducem câinele la hidroterapie, dar V. e foarte prins la muncă și vremea e oribilă așa că anulăm. Cu timpul astfel câștigat apuc să mă spăl pe cap, să termin de scris rapoartele de sfârșit de semestru și chiar să mai citesc puțin.

La prânz mănânc cartof dulce la cuptor cu usturoi, ultimele bucăți de conopidă, humus și castraveți murați. Mai predau și între 15:30-17:00, tot o grupă din proiectul special cu copii din medii dezavantajate.

După ore, pentru energie, beau un ceai verde și mănânc un cub de ciocolată neagră și câteva cireșe confiate. Termin de citit ”The Duke And I” și apoi scot câinele la plimbare.

Pe la 21.00 ne întoarcem, îl spăl, fac yoga și mănânc două felii de pâine cu zacuscă în timp ce mai stau de vorbă cu V. Începem un episod din The Office (cel american) dar sunt prea obosită să mă uit până la final.

Total zi: 0 lei

JOI

Mă trezesc ca și până acum la 6.45. Micul dejun e același ca ieri – terci de ovăz cu de toate.

Predau până la 11.15, am o mică pauză în care mănânc o supă minestrone (rămasă din meniul Lifebox al soțului), cu pâine cu nucă și unt vegan. Apoi muncesc iar până la 16.00, aproape fără pauză. Mai mănânc între două lecții niște sandvișuri, dar nimic foarte consistent.

Apoi merg să scot și să schimb banii de chirie (aproape 2560 lei la cursul actual) și să îi las proprietarei. În drum spre bancă trec și pe la brutărie, fiindcă s-a terminat pâinea. Nu mai au cu nucă, așa că iau pâine de secară cu semințe (15 lei). În drum spre casă trec și pe la Mega și iau unt de arahide, vopsea de păr, un dovlecel și două banane (59 lei).

Apoi în sfârșit îmi fac timp să gătesc, unele ingrediente erau aproape să se strice de când tot amân. A fost o săptămână mai grea decât de obicei. Îmi fac un curry cu dovlecel, cartof dulce, spanac, ardei gras congelat trimis de mama și tofu. Iese un deliciu. Mănânc puțin cu orez brun și scot câinele la plimbare.

La întoarcere petrec puțin timp cu soțul, mai vedem un episod din The Office (nu sunt sigură că îmi place), fac yoga și mă bag în pat. Sunt foarte obosită.

Total zi: 2634 lei

VINERI

Mă trezesc aproape la 7 azi, cu mare greutate. Mănânc unt de arahide cu banană și curmale fiindcă nu mai am lapte pentru terci.

Predau până la 11.15, apoi am două întâlniri legate de serviciu până la 12.30 când plecăm cu câinele la hidroterapie. Ne întoarcem la 14.00. Eu merg să îmi cumpăr vitamina B12 de la plafar și pentru că nu mai au brand-ul meu preferat, fac comandă de trei flacoane care îmi vor ajunge pentru aproape 5 luni și las un avans de 50 lei.

Apoi fac engleză cu fetele unei prietene din Germania pe care le ador. În felul ăsta reușim să ținem legătura mai consecvent. Apoi mănânc din curry-ul de ieri, tot cu orez brun, mă odihnesc puțin și scot câinele. Îl scot mai devreme azi ca să ne întoarcem maxim la 21.00 și să am timp să mă vopsesc. Mă ajută soțul la spate. Prima dată i-a luat 40 de minute doar pentru partea din spate și aproape mi-a făcut gaură în cap de cât a apăsat pensula aia, dar acum e foarte priceput și rapid.

Până stau cu vopseaua mă apuc de ”Pământ american”. Nu e deloc o carte ușurică, dar m-a prins din primele pagini. După vreo 25 de minute mă clătesc, mă usuc și la somn.

Total zi: 50 lei

SÂMBĂTĂ

Azi ne-am gândit să ducem câinele la o plimbare mai lungă, în Mogoșoaia. Vremea nu e prea prietenoasă și chiar dau câțiva stropi de ploaie. Totuși, suntem hotărâți să mergem și bine facem, pentru că imediat cum ajungem nu mai plouă deloc, ba chiar se străduiește și soarele să iasă dintre nori. În parcul Mogoșoaia încă mai e zăpadă, iar lacul e semi-înghețat. E foarte frumos. Ne plimbăm o oră și între timp apar și niște prieteni cu care ne dădusem întâlnire, dar care au întârziat o grămadă.

Ne plimbăm împreună prin parc și lângă castel facem o descoperire neașteptată: un copac plin cu bufnițe. Numărăm cel puțin 20, dar sigur sunt mai multe. Unele dorm, altele se uită la noi. Fiindcă stăm să le facem poze și să le studiem îndelung, câinele se plictisește și începe să latre. Atunci mai multe bufnițe se trezesc și se uită la noi cu o față de “cum vă permiteți”. Sunt haioase foc, dar nu vrem să le deranjăm prea tare așa că plecăm mai departe. Ne mai plimbăm o perioadă apoi se încinge o bătaie ad-hoc cu zăpadă. Participă inclusiv câinele. E foarte amuzant.

La întoarcere, în timp ce eu spăl câinele, V. merge la brutărie să își cumpere pită cu mozzarella și roșii și îmi ia și mie limonadă de două feluri, cu mandarine și cu zmeură. O beau cu unt de arahide, banană și curmale.

După atâta plimbare și frig mă ia somnul, dar nu am foarte mult timp la dispoziție – la 16.00 trebuie să ajung la Magazinul Zero Waste pentru voluntariat. M-am înscris de zilele trecute. Practic voluntarii ajută la reumplerea recipientelor care s-au golit și îndrumarea clienților care nu știu exact cum se procedează la cumpărăturile din acest magazine. Nu e un sistem complicat, dar trebuie să știi ce și cum.

Suntem inițial vreo patru voluntare și chiar și așa sunt multe de făcut. După un timp rămânem două, dar și numărul de clienți e mai mic. Oricum avem tot timpul ocupație. La un moment dat îmi dau seama că, dacă nu mă grăbesc, rămân și fără lapte de soia și fără tort vegan cu lămâie, așa că într-o pauză îmi pun repede din fiecare, îi iau tort și soțului, plus quiche cu tofu și ciuperci (46 lei). La finalul zilei las și compostul în grădină și mai cumpăr paste, fructe confiate și trufe (20 lei). La 20.00 soțul vine să mă ia cu câinele și ne plimbăm pe străduțe cu case până acasă.

Sunt foarte obosită după o zi așa plină așa că luăm cina împreună (quiche-ul cumpărat mai devreme), mai citesc câteva pagini și direct la somn.

Total zi: 66 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc super devreme să scot câinele la plimbare fiindcă pe la 9 plecăm spre adăpostul de câini Odăii, unde facem voluntariat. Îi plimbăm pe cățeii mai curajoși și încercăm să îi socializăm pe cei mai fricoși, oferindu-le o tonă de recompense în schimbul unei mici apropieri sau, în cazuri fericite, mângâieri. De obicei, un câine foarte traumatizat și fricos face progrese abia în 2-3 luni. De fapt, sunt doi căței acolo care nu prea au progresat din noiembrie mai deloc, nicicum nu poți pune mâna pe ei.

Azi terminăm la adăpost mai repede ca de obicei (pe la 12.30) și la 13.00 suntem deja acasă. Băgăm toate hainele direct la spălat, miros într-un fel greu de descris. De fapt și după ce ne schimbăm complet și facem duș, mirosul din adăpost rămâne cu noi un timp.

Dacă micul dejun a constat în tortul cumpărat ieri, la prânz simt nevoia să mănânc ceva mai nutritiv, așa că fierb paste și le mănânc cu o porție zdravănă din curry-ul de joi.

Am o meditație la 15.00. În general nu lucrez în weekend, dar de data asta am amânat o meditație de vineri. Nu mă deranjează prea tare, fiindcă săptămâna viitoare sunt în vacanță. După meditație mâncăm și apoi restul zilei e foarte lejer. Mai văd ceva clipuri pe youtube, mai fac o manichiură, nimic special.

Beau un ceai verde și mănânc un cub de ciocolată neagră. Apoi scriu în acest jurnal. Seara simt nevoia de puțină mișcare, așa că fac un workout de pe fitnessblender și apoi yoga, peste care am sărit în ultimele două zile și îi simt lipsa.

După sport, iau o gustare mică de zacuscă, mă joc cu pisicii până se întorc băieții de la plimbare, apoi petrec puțin timp cu V. și mă bag la somn. A fost o săptămână lungă.

Total zi: 0 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.