Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un economist din București care lucrează, în același timp, ca marketer și instructor de aerobic. 🙂

***

Job: 3 joburi: economist, marketer și instructor aerobic
Vârstă: 27 de ani
Locație: București
Venit lunar: aproximativ 5100 lei (pentru jobul de instructor aerobic sunt plătită pe oră, diferă salariul lunar)

Cheltuieli lunare:

Cosmetică: 100 lei
Cartelă telefon: 35 lei
Abonament metrou: 70 lei
Benzină: 150 lei

Despre mine

Locuiesc în București la prietenul meu, așa că nu plătesc chirie. Costurile de întreținere și utilitățile sunt de cele mai multe ori achitate de el. Nu avem cablu TV și nici internet, opțiunile mobile sunt îndeajuns de bune încât să nu avem nevoie de wifi. Am avut Netflix pe care îl plăteam eu, însă în 3 luni de abonament ne-am uitat de maxim 4 ori, așa că l-am închis.

Singurele cheltuieli standard ale mele sunt cele de cosmetică și înfrumusețare (aprox. 100 lei/lună), cartelă telefon (35 lei/lună), abonament la metrou (70 lei), benzină de minim 150 lei/lună la care adaug impozitul la mașină și asigurarea (800 lei/an).

Urăsc să nu am bani puși deoparte pentru ”zile negre” sau pentru planuri de viitor precum achiziția unui apartament (prin credit, normal, dar am nevoie de avans), schimbarea mașinii, cumpărarea unui laptop nou, o vacanță pe care mi-o doresc, etc. așa că îmi pun deoparte în fiecare lună aproximativ 1000-1500 lei și nu mă ating de ei.

LUNI

Ziua de luni nici ca putea începe mai rău. M-am trezit cu simptome de răceală, îmi simt capul extrem de greu și gâtul umflat. Simt că nu pot să mănânc nimic. Găsesc în cutia cu medicamente puțin sirop din plante și iau o linguriță pe stomacul gol.

Mă trezesc mai târziu decât în alte zile și plec spre birou la ora 08:45. Parchez mașina în apropierea gurii de metrou (zilnic simt că joc la loterie, dacă găsesc sau nu loc de parcare) și ajung în Piața Victoriei la 09:30. Îmi cumpăr un sandwich și o banană (9 lei) și îmi încep ziua cu multe, multe ceaiuri.

Am mâncat sandwich-ul pe la ora 11:00 și nu am mai servit nimic toată ziua. Așadar, nu ies deloc din birou până la ora 17:00, când plec spre al doilea job. Iau metroul și ajung din nou la mașină. Sunt supărată că mi s-a stricat navigația care are încorporat și radioul. Mersul cu mașina este în totală liniște, tot ce se aude sunt claxoanele și sirenele ambulanțelor. De obicei, ca să îmi îmbunătățesc starea, ascult muzică și cânt odată cu radioul, dar până nu aloc între 1000-1400 lei pentru un nou sistem de navigație, se pare că nu mă mai pot bucura de acest lucru.

Ajung la 17:30 la al doilea loc de muncă, înregistrez facturile primite de-a lungul zilei, verific niște e-mail-uri, iar la 18:30 plec spre sala de sport unde sunt instructor de aerobic.

Pentru prima oară în mai bine de un an de când lucrez aici, mi-am uitat echipamentul acasă. Îmi cumpăr o apă la 0,5 L de la barul centrului sportiv (3 lei). Având în vedere că în ghiozdan aveam inclusiv cablul jack, am ținut ora pe muzica de la radio; noroc că pe 89.5 FM nu prea difuzează reclame.

A trebuit să predau în șosete și în blugi, aveam un tricou de schimb în mașină, mereu am unul de rezervă (de acum încolo, îmi voi lăsa un întreg set de echipament în portbagaj, să fie). Clientele au fost drăguțe și am făcut împreună haz de necaz, ba chiar una dintre ele s-a antrenat și ea tot în șosete, din compasiune. 😊 Surprinzător, după ora de sport mă simt mult mai bine. Senzația de cap greu a mai trecut, iar gâtul îl simt mult mai relaxat.

Ajung acasă la 20:15, prietenul meu m-a așteptat cu o omletă bună și roșii cherry pentru că știa că nu mâncasem mai nimic toată ziua + o citronadă cu mult suc de lămâie, să mă ajute la răceală. Fiind o seară călduroasă de martie, după ce fac un duș mergem amândoi până la o farmacie din apropiere, de unde îmi cumpăr Strepsils și sirop din Muguri de Pin, total 35 lei. Ne întoarcem acasă, mai stăm puțin pe canapea de vorbă și mergem la culcare.

Total: 47 lei

MARȚI

Astăzi mă simt mult mai bine, pare că răceala a trecut. Am mâncat 2 felii de chec cu un pahar de lapte și la 08:30 am plecat spre serviciu. Înainte să plec, m-am asigurat că mi-am luat și echipamentul pentru că diseară am din nou oră de aerobic. Astăzi am găsit loc de parcare fix lângă gura de metrou și ajung la 09:00 la birou.

Mi-am început ziua cu o cafea fierbinte cu lapte. La muncă avem asigurată apă, cafea și ceaiuri, așadar acestea nu intră la cheltuielile mele. După o zi mult mai plină decât cea de ieri (ieri am avut în total 3 mail-uri, cred că toți erau la fel de terminați ca și mine), la 13:30 iau masa – de vineri a rămas în frigider pachețelul meu, o supă cremă de morcovi copți făcută de mine care ieșise senzațional. A fost încă foarte bună servită cu crutoane.

Nimic special în restul zilei, același traseu de toate zilele: metrou-mașină-job nr.2-plecat spre sală-ținut ora de aerobic-întors acasă la 20:15.

Din nou, prietenul meu pregătise o salată de fasole verde cu maioneză și usturoi GENIALĂ și am mâncat aproape tot din castron, cică trebuia să ne țină mai multe zile. 😀 A venit o prietenă pe la mine și am stat la taclale până pe la 22:30. După ce am scos rufele din mașina de spălat, ne-am băgat la culcare.

Total: 0 Lei

MIERCURI

Miercurea este ziua mea de ”weekend” din timpul săptămânii, pentru că nu am oră de aerobic și ajung și eu, în sfârșit, la o oră rezonabilă acasă. Îmi fac de dimineață o omletă și o servesc cu roșii cherry. În fiecare miercuri las mașina acasă și mă bucur de 20 de minute de plimbare pe jos până la metrou. 😊

Îmi iau un caffe latte de la 5 to go (5 lei) și stau cu grijă să nu vărs paharul până la birou – am un talent înnăscut la a face boacăne de genul. Astăzi i-am promis prietenului meu că ”îl scot” la o pizza. Mă simt prost că a gătit deja de 2 ori săptămâna asta și eu am venit acasă ca o floricică. Simt nevoia să mă revanșez că m-a așteptat cu mâncare bună în fiecare seară.

Printre mail-uri și brief-uri, am început să îi caut cadou mamei mele – în weekend este ziua ei de naștere. I-am comandat online un cadou pe care sper să îl îndrăgească: un smochin cu rod pentru a-l planta în gradină, pe care am achitat 98 lei, cu tot cu transport. Masa de prânz am luat-o la birou, am comandat cu colegii câte un wrap de pui (15 lei).

În drum spre casă îmi amintesc că am rămas fără dulciuri (no chocolate, no happiness!) așa că mă opresc la Bucuria și cumpăr mai multe sortimente de bombonici cu ciocolată de 18 lei.

Ajung acasă, mă schimb și ieșim la pizza la restaurantul de vis-à-vis, bem și câte o bere și ne bucurăm de o seară în doi. Nota de plată: 76 lei (cu tot cu tips 😊).

Ne întoarcem acasă și îmi amintesc că am dezghețat un macrou afumat pentru a face o salată de pește. Îmi încerc talentele de bucătăreasă, gust și eu să văd ce bunătate de salată mi-a ieșit și ne încheiem seara jucându-ne cu cățelul (a plecat o prietenă în vacanță și suntem babysitter pentru cățelușul ei toată săptămâna).

Total: 212 Lei

JOI

Dimineața am mâncat salată de macrou + un pahar de lapte și mă pregătesc pentru cea mai lungă zi din săptămână pentru mine. Joia mă duc mai întâi la jobul de economist pentru a înregistra facturile de miercuri, apoi plec spre jobul de marketer, după-amiază revin la jobul de economist iar ziua o închei la sală.

În pauza de masă am chef să mă plimb puțin pentru că este soare afară. Merg pe străzi și mă bucur de zumzetul orașului, admir clădirile istorice și ”spionez” oamenii de pe stradă. Ador să fac asta, să mă gândesc unde se duce fiecare trecător, la ce se gândește, cu cine trebuie să se întâlnească și care sunt planurile pentru restul zilei. În drum spre birou, mă opresc la un magazin și îmi iau un iaurt și 50 gr de caju (8 lei). Cam ăsta a fost prânzul meu. Nu prea mi-e foame și obișnuiesc să nu mănânc mult dacă nu simt nevoia.

Mă sună azi o prietenă din copilărie și îmi spune că își dorește să meargă la un concert și ne invită și pe noi doi. Accept mai mult pentru că mi-e dor de ea și abia aștept să o revăd, nu neapărat pentru formația respectivă, nu sunt fan. Achit 120 lei pentru 2 bilete la concert pentru mine și pentru prietenul meu.

După același drum metrou-mașină-firmă-sală, mă opresc la benzinărie și alimentez de 50 lei, apoi mă întorc spre casă unde stăm pe canapea timp de 30 de minute să ne hotărâm unde să ieșim la o bere. Acolo? Neah, e prea departe. În partea cealaltă? Nu, că nu au berea bună. Da hai acolo! Da, dar nu se fumează.

După luuuungi dezbateri, unde credeți că am ajuns? La un magazin nonstop de unde ne-am luat bere bună și rece pentru acasă + mai multe alimente: pâine, iaurt etc. Total de plată: 35 lei. Am plătit cu bonuri de masă, dar hei! Tot bani sunt și ăia. 😊

Am băut berile pe balcon, am privit orașul noaptea plin de luminițe și am ascultat un remix fabulos între sirenele ambulanțelor de pe fundal și trilurile păsărelelor rătăcite, iar în tot acest timp cățelușul cere atenție încontinuu printre picioarele noastre. It was a good day!

Total: 213 lei

VINERI

Miroase a vineri! Mă trezesc plină de energie și la ora 8 mă duc până la apartamentul părinților mei să ud florile – ei sunt plecați la țară de 2 săptămâni. În jurul orei 9 parchez din nou lângă cea mai apropiată gură de metrou și îmi iau o cafea în drum spre muncă (3,5 lei).

Mă tot gândesc ce să îmi iau de mâncare pentru prânz și până la urmă ajung la concluzia că nu-mi mai iau nimic. Am niște biscuiți rătăciți prin geantă și îmi tai pofta de mâncare cu ei. O să mă bucur acasă de o mâncărică bună. În schimb, am găsit niște sandale supeeeerbe (e groaznic să lucrezi în fashion, ești la curent cu tot ce e mai frumos și o mare parte din salariu se duce pe haine, încălțăminte și genți…) așa că mi le-am comandat repede-repede (224 lei).

Seara am poftă de o salată sănătoasă și mă opresc la un aprozar în drum spre casă de unde iau roșii, castraveți, ceapă verde și ridichi, pe care am plătit 10 lei. Acasă mă așteaptă prietenul meu cu o fripturică bună, la care am alăturat salata. În seara asta nu avem chef de nimic. Stăm acasă și ne culcăm devreme.

Total: 237,5 lei

SÂMBĂTĂ

Sâmbăta mă duc de cele mai multe ori la jobul de economist să fac tot ce nu am apucat toată săptămâna, fiind mai mereu pe fugă. Întotdeauna spun că am treabă maxim 2 ore, dar de fiecare dată mă prinde ora 13-14 aici. Vin acasă pe la ora 15:00 și mă așteaptă un prânz fabulos: mâncare de urzici cu ou de rață, mămăligă trasă la tigaie și bacon crocant – o nebunie! Ne punem să ”stăm puțin întinși” și ne trezim tooocmai la 19:00.

Astăzi vrem să fim turiși în București. Mergem în Centrul Vechi și luăm la rând toate cafenelele/cluburile și localurile care ne fac cu ochiul. Mâncăm la un local nou deschis, ne lingem pe degete de bun ce a fost, apoi plecăm spre cluburi. Bem câte ceva în fiecare, ne dăm cu părerea despre muzică, despre oameni, decor, atmosferă, etc. Am trecut prin 4 cluburi și un restaurant. După multă gălăgie, alcool și dans, ne retragem la o terasă încă deschisă la ora 3 dimineața și savurăm fiecare ultima băutură din noaptea asta.

Nu am plătit nimic, a plătit prietenul meu tot, dar așa ca scop informativ, toată distracția a costat cam 300 de lei.

Total: 0 lei

DUMINICĂ

Astăzi este ziua mamei mele, ne propusesem să ne trezim la o oră decentă pentru a pleca în provincie să îi facem o surpriză. Țeapă! Ne-am trezit la 11 cu mari dureri de cap și abia reușim să ieșim din casă pe la 12. Sora mea era deja pe drum, dar deh, cui i-a plăcut să se distreze până dimineață?!

Ne-am oprit la Zoomserie și am luat un tort delicios + câteva sărățele ca să ne potolim un pic foamea; am achitat 115 lei pe toate.

Următoarea oprire este la o măcelărie cunoscută unde, după o coadă de așteptare de 25 de minute, am plătit 55 de lei pe 10 porții de ceafă de porc, să facem un grătar. La ieșire din București oprim la o benzinărie, alimentăm cu 150 de lei și luăm 2 cafele + o cola la 0,33ml pentru drum, încă 15 lei.

Ajungem într-un final pe la ora 14:00 și ne apucăm direct de grătar, povestit, jucat cu nepoțeii, etc. Mi-era dor de ei. 😊 Când să aducem tortul, mi-am dat seama că am uitat să iau lumânări. Am plecat cu mașina în căutarea unui magazin deschis. La 2 sate distanță am găsit în sfârșit și am luat 2 lumânări cu cifre, modele diferite, dar bine că le-am găsit și pe-astea! Am achitat 3,5 lei ambele lumânări.

Plecăm de la părinții mei în jurul orei 17:00, nu înainte de a-mi umple portbagajul cu bunătăți din gospodărie: lapte și ouă, ceapă verde, roșii + câteva fripturi rămase de la grătar.

Pe la 19 am fost înapoi în București. După o baie bine-meritată nu aveam chef să stăm și să așteptăm să se facă ora de culcare, așa că am ieșit pe lângă bloc 10 minute cu cățelul, apoi ne-am dus la restaurantul unui prieten să mai bem ceva, ca să încheiem weekendul așa cum se cuvine.

A achitat consumația prietenul meu, după care în drum spre casă am oprit la o farmacie nonstop ca să luăm picături de nas (18,5 lei) – amândoi avem încă urme de răceală. Abia aștept să mă pun în pat, nu mai pot să pierd nopțile așa ușor, ca în ”tinerețe”. 😀

Total: 357 lei

***

Am detaliat o săptămână care a avut norocul să nu se intersecteze cu programările mele la doctor, cu plata asigurării la mașină sau reviziei etc. Fiecare lună a mea este extrem de diferită din punct de vedere al bugetului. Folosesc o aplicație mobilă de urmărire a cheltuielilor și mă ajută să nu mă mai întreb: ”Pe ce s-au dus banii???” la final de lună.

Iată cum arată tabelul cheltuielilor mele pe ultima lună încheiată:

26% – pușculiță 😀
13% – vacanțe/city breakuri/weekend la munte/etc. (mi-am luat bilet de avion să vizitez o prietenă luna următoare, asta a schimbat mult balanța 😀 )
13% – cadouri pentru cei dragi, zile de naștere, etc. (multă lume născută luna asta…)
10% – doctori și medicamente (a fost o lună grea pentru mine)
10% – haine și încălțăminte (schimbare de sezon, don`t judge 😀 )
8%   – cheltuieli cu mașina (asigurare pe 6 luni, spălătorie, benzină)
6%   – mâncare la birou (ar trebui să mai vin și cu pachețel de-acasă)
5%   – cheltuieli pentru casă: mâncare, detergenți, etc.
3%   – cheltuieli generale (cafea, gumă de mestecat, șervețele, etc.)
3%   – distracție / entertainment
2%   – cosmetică și înfrumusețare
2%   – tutun

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.