Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary, de 29 de ani, din București. Autoarea a mai ținut un jurnal financiar acum 2 ani, pe când avea 3 job-uri și strângea bani ca să-și cumpere un apartament. Haideți să vedem unde este și ce face astăzi. 🙂

***

Am mai trimis acum 2 ani un jurnal financiar. S-au schimbat multe de atunci și am zis că e un moment bun să revin cu update.

Acum 2 ani aveam 3 joburi, alergam de la unul la altul, strângând bani să îmi iau apartament. În urma pandemiei, am rămas fără unul dintre joburi, iar la începutul lunii ianuarie am reușit să obțin creditul pentru apartament, deci mi-am atins scopul. 😊

Săptămâna pe care o voi relata este presărată cu activități de ”punere la punct” a noului apartament. Momentan locuiesc cu chirie cu prietenul meu. El plătește chiria și utilitățile în totalitate.

Job: specialist marketing la o firmă, economist la o altă firmă (part-time)
Domeniu: Economie
Vârstă: 29 de ani
Locație: București
Venituri: 4700 lei + bonuri de masă (aproximativ 315 lei/lună)

Cheltuieli lunare

Cartelă telefon: 35 lei
Cosmetică: 125 lei
Contraceptive: 27 lei
Rată credit ipotecar: încă nu am plătit niciuna, în februarie este prima: 1458 lei
Tutun de rulat: 120 lei
Benzină: aproximativ 100 lei
Asigurare auto: 440 lei/an
Asigurări locuință PAD și facultativă: 286 lei/an

LUNI

Mă trezesc pe la 8:30 speriată și agitată, după ce am visat că am fost dată afară de la serviciu. Cred că e de vină presiunea faptului că am luat un împrumut pe 30 de ani și mă simt mult mai responsabilă cu privire la obligația de a face bani fie că vreau, fie că nu vreau, 30 de ani de acum încolo.

Îmi fac un ou ochi cu pesto roșu pe deasupra. Deschid laptopul și lucrez pentru jobul principal (work from home din martie). Lucrez până la 11, după care mă îmbrac și plec la jobul de economist.

Până la 2 aranjez actele pentru firma de contabilitate, fac facturi, verific stocurile, retururile, etc. La 2 și jumătate trebuie să ajung la Medicina Muncii pentru celălalt job.

Ajung la timp, rezolv în 10 minute consultația anuală, apoi mă duc spre apartament. Iau 2 cola și un pachet de biscuiți de la Mega din fața blocului, 11 lei. Ăsta e prânzul meu.

În weekend am demontat mobila veche pe care o vor lua ai mei la țară și vine prietenul meu cu o dubă de la muncă, să o transportăm. Cărăm bucăți de mobilă pe scări, reușesc să mă zgârii urât pe mână, cărăm și parchetul sus în apartament (noroc că intră în lift…Până la etajul 7 înnebuneam).

La ora 4 terminăm de cărat și vine meșterul pentru a stabili ce are de făcut: lavabilă, reparații câteva porțiuni din pereți și tavan, pus parchet, vopsit tocuri uși, vopsit 2 calorifere și țevi. Mâine ne promite că revine cu prețul.

Plec spre casă și lucrez pentru jobul de marketing până ajunge și prietenul meu de la cărat mobilă. Se ocupă el de făcut o salată cu ton, ou fiert, salată verde și un dressing din muștar și miere.

După masă începem să facem lista cu ce vom avea de cumpărat pentru apartament: canapea, dressing, covoare, perdele, etc. Ne încheiem seara pe Olx, căutând ce avem pe listă însă doar orientativ. Le vom cumpăra după ce termină meșterii de renovat.

La culcare mai apuc să citesc câteva pagini din ”În pat cu regele” (e foarte relaxantă cartea, o recomand pentru citit ușor, înainte de culcare) și adormim extenuați, nu înainte de a-mi da cu o cremă reparatorie pe zgârietura de pe mână.

Total zi: 11 lei

MARȚI

Mă trezesc mult mai bine pe la 9, am o stare bună. Îmi fac același ou ochi cu pesto pe deasupra și mă apuc deja de munca de marketing, pe laptop. Lucrez intens până la ora 14:30. Vine curierul, îmi lasă un pachet pt muncă și un plic și îi las 5 lei tips. Plec apoi la cumpărături pentru că nu mai avem nimic prin frigider și vreau să fac o ciorbă de perișoare.

Merg în Auchan pentru chestiuni ce nu se găsesc în piață (pastă de dinți, un sul de saci de gunoi, zahăr brun, avocado, cremă de brânză, carne tocată pentru perioșoare, etc.). Total: 70 lei. Îmi iau și 2 pachete de tutun de la Recepție Clienți, 60 lei.

Trec pe la piață pentru ingredientele de ciorbă: țelină, morcovi, ceapă, pătrunjel, leuștean, dovlecel, etc. Total 15,70 lei. Doamna îmi acceptă plata fără 70 de bani pt că nu aveam decât 15 lei mărunți sau una de 50. Îi promit că data viitoare vin să cumpăr tot de la ea. Așa prefer să fac ori de câte ori am chestii de cumpărat: iau din piață ce găsesc, nu din hypermarket, ca să susțin comerțul din piețele românești.

Ajung acasă pe la 4 și încep din nou să lucrez pentru jobul de marketing, nu înainte de a pune la fiert niște oase pentru a începe ciorba. Pe la 5 și jumătate închei munca și mă ocup numai de ciorbă: tai toate legumele, fac perișoarele. Termin tot pe la ora 18:30. Între timp, am făcut și o pastă cu avocado, cremă de brânză, zeamă de lămâie și ceapă.

Pun la răcit 2 porții de ciorbă, mă întind pe canapea și încep să caut din nou mobilă pe Olx. Prietenul meu se apucă de o plăcintă cu brânză. După ce a băgat plăcinta la cuptor, mâncăm ciorba și ne mai consultăm cu ce am găsit pe Olx fiecare. Ne anunță și meșterul de preț, 1000 euro. Bugetul meu era de 5000 de lei pt renovare, deci sunt mulțumită.

Facem duș și ne punem în pat de la 21:30, suntem extenuați. Citim un pic și adormim imediat.

Total zi: 150 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 8:00 și mă apuc de jumătate de oră de sport. Îmi pun 2 felii de pastă de avocado pe pâine prăjită și încep să lucrez apoi pentru jobul de marketing.

La 11:30 fug la apartament, vine cineva să vadă ușile, să îmi dea preț pentru recondiționare. Mă opresc să iau o cola, 2,90 lei. Când ajung la apartament, îmi dau seama că nu pot să descui ușa de la ”antreu” (se intră mai întâi într-un hol micuț, iar de acolo în alte 2 apartamente). Sun la vecinul de hol: prima mea întâlnire cu vecinii. 😊 Îmi spune că este proprietar, nu chiriaș și este de acord să împărțim cheltuielile pentru amenajarea acelui holișor. Mi-a arătat și cum se descuie ușa, e mai complicat, așa am convenit să schimbăm yala pentru a evita să rămânem pe afară la un moment dat.

Vin și ai mei la apartament, să măsoare blatul de bucătărie. Mi-au zis că îl iau ei, cadou de casă nouă. Trebuie să stau să duc muncă de lămurire cu mama că vreau doar blat și atât, fără să schimb aragazul actual și hota. Pur și simplu nu este momentul.

Vine și domnul cu ușile care îmi spulberă visurile, mi-a zis că nu le poate face. Asta e, le voi păstra momentan pe cele vechi, deși nu sunt pe placul meu… Se face gălăgie în apartament, mama își dă cu părerea, domnul spune ce se poate și ce nu, până la urmă îi rog frumos pe toți să plece că am treabă, mă irită părerile prea multe, toate la un loc.

La 12:30 vine prietena mea cea mai bună să vadă apartamentul. E foarte încântată, mă felicită, stăm la povești un pic în bucătărie la o Cola și o țigară, după ce i-am făcut turul apartamentului și i-am prezentat planurile.

În tot acest timp, prietenul meu e la cumpărat materiale pentru muncitori, unde cheltuie 736 lei. Le trec la cheltuieli deoarece tot ce ține de apartament ține de mine, de economiile mele. Diseară intră și muncitorii la lucru. Probabil într-o săptămână va fi gata.

Rămân la apartament și mai lucrez pentru jobul de marketing cu hotspot de pe telefon. În același timp, stau pe telefoane cu contabilul de la jobul de economist despre facturi, chitanțe, situații din luna decembrie. Mama mă sună și îmi trimite poze cu blaturi de bucătărie din magazin.

Mă simt obosită psihic dar încerc să dau randament pentru fiecare situație. Toți trag de mine cu joburile și cu renovările și simt un pic cum mă depășește situația. Nu credeam că va fi atât de complicat să aduci un apartament la lumină…Probabil când ai bani și plătești fără grijă în stânga și în dreapta e mai ușor, însă eu trebuie să găsesc cele mai urgente reparații, să le prioritizez, și totul la un raport bun calitate-preț. Am de gând oricum să îl închiriez câțiva ani, ca să mai strâng niște bani să mi-l fac așa cum mi-aș dori eu. Momentan îl pregătesc pentru închiriere, să fie cozy și curat.

Cât am mai stat să lucrez, au venit și părinții mei cu blatul de bucătărie. Ne-am chinuit să îl urcăm până la 7, cu pauze între etaje. Le-am mulțumit mult pentru ajutor și pentru cadou și am plecat la jobul de economist.

Aici, toată lumea mă ia de nouă și odihnită. Trebuie să fac facturi, să pregătesc acte pentru niște autorizații, să verific retururi, etc. Simt că îmi plesnește capul și mă iau niște dureri de stomac groaznice. Deși am fost tentată să cred că e de la stres, realizez că e de la foame. De la cele două felii de pâine de la ora 9 eu nu am mai mâncat nimic.

Decid să plec spre casă pe la 17:30. Vreau să mă opresc la brutărie dar coada e de cel puțin 10 persoane, așa că iau pâine de la Mega, 1,19 lei.

Cum intru în casă mă duc direct în bucătărie să îmi încălzesc ciorbă de perișoare. Și prietenul meu a avut o zi proastă, îl simt, așa că ne dăm un sărut și nu spunem nimic. Amândoi avem nevoie de liniște. Ca să ne facem o “bucurie” după așa o zi nasoală, fumăm o țigară la barul din living. Nu fumăm în casă decât la hotă, dar astăzi merităm un răsfăț.

Pe la 7 seara fac niște popcorn și ne punem un episod din The Crown (folosesc rar Netflix și mă folosesc de contul unei prietene, așa că nu l-am pus la socoteală la cheltuieli lunare). Mai am un pic de Cola răsuflată în geantă. Mai sorb și din ea câte puțin și îmi dau seama cât de dor îmi e de popcornul și Cola îndoită cu apă de la cinema. ❤️

După episod scrollez în tihnă pe Facebook și dau de o postare cu o glumă despre șoferi. Atunci m-a lovit: ÎMI EXPIRĂ PERMISUL ÎN MAI PUȚIN DE O SĂPTĂM NĂ! După ce că am o săptămână plină, mai am și asta pe cap. Îmi fac programare online la DRPCIV fix în ziua expirării, în speranța că voi obține fișa medicală până atunci. Doamne ajută!

Mănânc o felie de plăcintă cu brânză și mă uit pe ce linkuri îmi lasă mama de la firme care fac uși pe comandă. Cer o ofertă de ușă pentru debara și pentru o recondiționare cadă de fontă și planific o vizionare pentru o canapea pentru mâine dimineață. Vine mama cu mine, să mă sfătuiască.

Ne punem pe canapea și ațipim o jumătate de oră. Mă trezesc, îmi fac rutina de seară și mă pun în pat pe la 22:30. Citesc pe Kindle din Formele fundamentale ale angoasei, a lui Fritz Riemann și adorm în vreo 30-40 de minute.

Total zi: 740 lei

JOI

M-am trezit la 8 cu un junghi între omoplați, dar nu îl las să îmi strice dimineața. Fac niște stretching lângă pat și încerc să îmi forțez un pic mușchii spatelui, ca să se lase junghiul.

Îmi pun 4 felii de pastă de avocado, beau un pahar de limonadă (ne facem câte 4 litri de limonadă cu ghimbir pe timpul iernii și ne ține o săptămână). Îmi iau mixul de vitamine și suplimente (Zn, vit. D și C). Îmi pun un podcast de la Maria și Mincu și lucrez pentru jobul de marketing cu ei pe fundal.

La 10 îl sun pe băiatul cu canapea să confirm. E destul de departe, gps-ul îmi dă 26 de minute. Trec să o iau pe mama și plecăm spre canapea. Îmi place ceea ce văd, sunt foarte încântată. Îi spun că sun pe cineva care are mașină mare pentru transport ca să văd când are timp să mi-o împrumute. Rămâne să ne auzim la telefon.

Ce credeți…Îi scriu de pe drum că se poate ridica astăzi canapeaua și mi-a zis că nu o mai vinde, că proprietarul unde stă cu chirie a decis că o vrea el și nu vrea să își strice relațiile cu proprietarul…Mi-a venit să plâng și să înjur în același timp. Am insistat, i-am zis că îi dau mai mult decât are anunțul pe Olx, a zis că nu și nu…Spuneți-mi și mie, unde greșesc? De ce mi se întâmplă toate prostiile astea de situații? De ce naiba nu m-a anunțat la 10, când l-am sunat, că nu o mai vinde? De ce m-a pus pe drumuri și mi-a mâncat benzina și timpul aiurea? Mama încearcă să mă înveselească și să mă liniștească, îmi propune să mergem să ne uităm prin magazine după canapele, caută anunțuri din nou…Efectiv nu mai pot, am un nod în gât care stă să explodeze.

O las acasă și îi spun că ne ocupăm altădată, astăzi chiar mi-a ajuns cât am bătut drumul o oră dus-întors pentru NIMIC. Nu îmi mai arde de drumuri și canapele. O sun de pe drum pe prietena mea și încep să îl fac cu ou și cu oțet pe agariciul cu canapeaua.

Ajung curând la bancă, de unde trebuie să îm ridic cardul și să semnez încă niște hârtii rămase de săptămâna trecută, care nu fuseseră gata când mi-a aprobat împrumutul. Mă întâlnesc după cu prietenul meu să îi mai las un rând de chei de la apartament, pe ale lui le-a lăsat muncitorilor. A trebuit să mai cumpere niște materiale pentru renovări, în total 445 lei. Nici nu îndrăznesc să îi povestesc de jegul ăla de om care m-a pus pe drumuri degeaba. Are și el are o perioadă destul de proastă la birou și încerc să par cât de optimistă se poate.

Plec spre casă și trag o porție de plâns de nervi. Mănânc o felie de plăcintă cu brânză, îmi pun apoi o cafea, fumez o țigară la hotă și mă apuc din nou de jobul de marketing. La 6 seara mă duc la medicul de familie să îmi emită o adeverință pentru fișa medicală de reînnoire a permisului, cum că nu figurez cu boli cronice, psihice, etc. Achit 25 de lei emiterea adeverinței.

Seara revin acasă și stau de vorbă serios cu prietenul meu. Suntem obosiți amândoi. Din octombrie nu am mai ieșit din rutină și avem nevoie de o pauză, oricât de mică, de la București.

Decidem să plecăm mâine la Iași ca să mai schimbăm decorul, împreună cu un alt cuplu drag care s-au tot ținut de capul nostru să plecăm undeva. Chiar dacă nu este o perioadă potrivită pentru cheltuieli, prefer să avem creierii în regulă decât să avem bani în buzunar.

Ne facem bagajul și ne culcăm relativ devreme, ca să ne mai rezolvăm din treburi mâine dimineață, înainte de plecare.

Total zi: 470 lei

VINERI

La 8 sunt deja la jobul de economist. Îmi fac treaba și plec spre ANAF, să plătesc dările pe luna decembrie. Nu sunt cheltuielile mele, deci nu menționez suma. De aici plec spre cosmetică unde las 45 lei. Mă opresc la ATM să scot bani pentru mini-escapada noastră și la 11:00 sunt acasă.

Prietenii noștri trec să ne ia și plecăm deja spre Iași. Deschid laptopul pentru jobul de marketing în mașină și răspund la mailurile urgente.

Ne oprim la un restaurant rustic de pe lângă Buzău și ne răsfățăm cu ciorbițe, cârnăciori, desert și câte o cafea pt fiecare. Achităm noi (le facem cinste, ei plătesc drumul) 250 lei.

Ajungem la Iași pe la 6, ne cazăm și plecăm spre centru. Ne instalăm la o terasă ”încălzită” (de unde am plecat înghețați), bem un vin fiert, mâncăm de seară și stăm la povești până la 22:00. Împărțim nota la jumătate și partea noastră este 170 lei. Ne retragem la hotel unde mai bem câte o bere din mini-bar și facem haz de necaz că am venit până la Iași ca să înghețăm la o terasă.

Ne culcăm devreme, obosiți de pe drum și înghețați de la terasă.

Total zi: 465 lei

SÂMBĂTĂ

Dimineața ne este greață de la vinul de aseară. Am simțit că are un gust nu tocmai bun, dar nu credeam că de la 2 căni de vin fiert o să fim atât de răvășiți.

Luăm micul dejun și plecăm spre Palas. Prietena noastră are treabă în mall câteva ore, iar noi 3 ne ducem tot la terasa de aseară care, de data aceasta, chiar era încălzită. Era și un pic de soare, chiar a fost o plăcere să lenevim acolo.

În tot acest timp, stăm pe telefoane cu muncitorii care mai au nevoie de materiale, vorbesc cu ai mei să se ducă ei să le cumpere, urmează să le dau banii când mă întorc. Se duc ai mei și după 2 scaune pe care le-am văzut pe OLX și care mi-au plăcut. Mă simt prost că îi pun pe drumuri dar…Sunt sigură că se bucură și ei că au activitate. Scaunele + colțare pentru parchet + șine pentru perdele, cam 500 lei. Le voi da banii alor mei când mă întorc.

După cafele, ape și Amaretto pentru băieți, vine și prietena noastră din mall, achităm 50 lei de cuplu și plecăm pe jos spre Sfânta Parascheva. Mi-era dor să intru într-o biserică, să fie liniște, să simt mirosul de tămâie… Cumpăr lumânări și o iconiță pentru ai mei, pentru care achit 10 lei.

Ne plimbăm puțin prin oraș și ne oprim să luăm prânzul la un restaurant, unde lăsăm 100 lei de cuplu. Plecăm spre Teiul lui Eminescu însă nu rezistăm foarte mult pe afară. Deja începe să se întunece și este din ce în ce mai frig.

Ne retragem la hotel unde realizăm deziluzionați că piscina nu e funcțională, din cauza pandemiei…Așa că ne dăm întâlnire peste 2 ore în lobby, după ce tragem un pui de somn de după-amiază. Nu am putut să dorm, am stat la TV și m-am documentat despre unde putem să mergem în Iași diseară.

La 19:30 ne vedem în fața hotelului și plecăm spre Felix Bistro care se laudă cu o terasă încălzită. În sfârșit un loc pentru fumătorii înrăiți ai Iașiului :)). Ne place localul, au și vinuri bune, mâncarea este senzațională, avem toți o stare de bine și râdem cu poftă toată seara. Nota vine 250 lei de cuplu.

La 22:45 plecăm spre hotel, unde ne mai oprim toți într-o cameră și mai bem ce avem prin mini-bar. Abia pe la 1 noaptea ne retragem la culcare, după o seară reușită în care chiar ne-am relaxat și ne-am distrat.

Total zi: 910 lei

DUMINICĂ

Se simte că am băut vin bun, nu ne este rău deloc. Coborâm la micul dejun la 8:30 și decidem să plecăm direct spre București după ce mâncăm. Noi trebuie să trecem pe la apartament să vedem în ce stadiu este, iar prietenii noștri au ceva de făcut la 14:30 în București.

La check-out avem de plată 600 lei de cuplu. Nu ne înțelegem deloc cu prietenii noștri, întrucât era pe numele lor rezervarea. Nu ne acceptă banii pe motiv că avem cheltuieli destule și plătesc ei. Luăm decizia ca până la urmă să le facem transfer bancar când se vor aștepta mai puțin, că doar nu pot refuza o încasare, right? Eu aș trece totuși cei 600 lei la cheltuieli, că îi vom plăti la un moment dat.

Pe drum, singura cheltuială este o apă tonică din benzinărie, 5,60 lei.

După ce am ajuns acasă, ne desfacem bagajele și ne punem la o tură de somn. Am dormit foarte puțin și am mai și băut seara trecută, încă nu suntem refăcuți complet. Înainte să adorm, fac comandă la o pizza și las telefonul pe sunet, să ne trezească livratorul.

La 16:00 ajunge, achit 42 lei cu tot cu tips, împărțim o pizza și plecăm spre apartament. Îmi place cum arată dar, Doamne!, câtă curățenie voi avea de făcut săptămâna care vine… Trecem pe la apartamentul alor mei (ei au plecat la țară) ca să văd ce face pisica lor, să îi schimb apa, să îi curăț litiera, etc. Nu reușesc să găsesc scaunele pe care au zis că mi le-au luat…Asta e, o să am răbdare și o să le văd abia când se vor întoarce ei din provincie.

Ne retragem acasă. Ne facem câte un ceai și începem lista de cumpărături pentru săptămâna ce urmează: ce mâncăm, în ce zile, ce ne lipsește, ce planuri de rețete avem, etc.

Butonăm telefoanele pe canapea și ne retragem la culcare pe la 22:30, rupți de somn. Mă așteaptă o săptămână la fel de solicitantă, dar măcar am reușit O ZI să mă relaxez și să îmi iau energie pentru tot ce urmează.

Total zi: 647,6 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.