În februarie vă povesteam despre ”Money Diaries”, un proiect al site-ului Refinery29. În fiecare săptămână, editorii site-ului publică ”jurnalul financiar” al unei tinere din generația Millennial, încurajând femeile să-și noteze cheltuielile și să discute deschis despre bani.

Mi-ați scris atunci că ați vrea să citiți și o variantă autohtonă a Money Diaries. Ei bine, azi am bucuria să vă prezint primul jurnal din seria românească pe care o vom inaugura pe Inoza. 😀

Pentru asta trebuie să-i mulțumesc uneia dintre cititoarele mele din București, care nu doar că a ținut un jurnal în care și-a notat cheltuielile, dar mi-a și scris și a fost dispusă să-l împărtășească cu noi.

Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum e să trăiești o săptămână în București cu un salariu lunar de 4.500 de lei, atunci când încerci să cheltuiești mai puțini bani pe mesele în oraș. 🙂

***

Job: Sales manager
Domeniu: Telecomunicații
Vârstă: 30 de ani
Locație: Bucuresti
Salariu lunar: 4.500 lei
Venit lunar din freelancing: 1.250 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 930 lei
Întreținere: 250 lei
Curent: 60 lei
Abonament sală: 150 lei
Telefon: 150 lei
Internet: 60 lei
Abonamente: Netflix – 50 lei, Spotify – 20 lei (îl impart cu o prietenă), iCloud – 5 lei
Donații: 2 euro sms Dăruiește viață
Credit bancar: 300 lei

PRIMA ZI

7:30 a.m. – Mă trezesc și îmi fac cafea. Mănânc o porție de fulgi de ovăz pe repede înainte și fug la birou.

1:00 p.m. – Ies la masa de prânz cu colegii. 25 lei

6:30 p.m. – Iau uberul spre o prietenă (10 lei) și apoi merg la un spectacol, unde donez 15 lei la intrare. Iau uberul înapoi spre casă (10 lei). 35 lei

Total zi: 60 lei

A DOUA ZI

7:00 a.m. – Mă trezesc și fug direct în duș. Mai am puțin de lucru de dimineață pentru al doilea job, așa că trebuie să mă mișc rapid. Îmi fac repede o salată de roșii pe care o mănânc cu niște șnițele. Gândul că economisesc niște bani e principalul care mă motivează să mănânc de dimineață, altfel aș sări peste această masă.

12:30 p.m. – Îmi cumpăr bilet la un concert din vara asta. 190 lei

1:00 p.m. – Azi economisesc banii de prânz, pentru că am pachet de acasă.

8:00 p.m. – Merg la sală și nu apuc să-mi iau apă de pe drum, așa că dau 10 lei pe o sticlă de Evian. Ooops. 10 lei

Total zi: 200 lei

A TREIA ZI

7:15 a.m. – Sunt la a doua alarmă, dar mă trezesc pentru că trebuie să mă spăl pe cap. După duș, îmi pregătesc cafeaua de dimineață și o salată de avocado cu două șnițele. Din nou, gândul că nu voi mai cheltui bani până la prânz mă motivează să nu sar peste micul dejun de acasă.

12:30 p.m. – Azi am mâncat burgeri la birou. 22 lei

6:30 p.m. – Am fost la psiholog (150 lei) și trag de mine să merg la sală. Am rezervare, așa că trebuie să merg. Partea buna e că mi-am luat apa de la birou, deci fără Evian azi. 🙂 150 lei

8:30 p.m. – Gata sala, azi a fost mult mai bine. Am rezistat la toată clasa, fără să trișez prea mult. La întoarcere, mi-am luat o apă plată și niste chipsuri, dar, pentru că nu aveam cash, am cheltuit un bon de masa. 0 lei

Total zi: 172 lei

A PATRA ZI

7:30 a.m. – M-am trezit cu chiu cu vai și abia am tras de mine să mă ridic din pat la 8 și ceva, cu gândul să am timp de două lucruri: să mănânc micul dejun (ca să economisesc) și ca să-mi pun mâncare la pachet pentru prânz (tot ca să economisesc). În plus, mi-am făcut pachetul cu niște produse Zara pe care să le returnez, pentru că nu-mi plac atât de mult și nu are sens să le țin în dulap.

9:30 a.m. – Îmi fac o cafea la birou, deși nu e chiar foarte bună. Dar economisesc bani, scopul vieții mele în acest moment. Beau și multă apă, ca să slăbesc. Nebunie.

4:30 p.m. – Vreau ceva dulce și îmi cumpăr madlene. 8 lei

5:00 p.m. – Vine cadoul cumpărat pentru o prietenă. Partea mea din cadou e 75 de lei.

7:30 p.m. – Am fost la Carrefour, la cumpăraturi. 158 lei dintr-o lovitura și Taxify la intoarece. 167 lei

Total zi: 250 lei

A CINCEA ZI

7:30 a.m. – Mă trezesc (foarte greu în această perioadă) și mă duc direct la calculator. Pe drum, pun apă la fiert pentru cafea și îmi storc o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă, pe care să o beau înainte de cafea. Încerc să beau mai multă apă și mă țin de plan. Fac un duș și mănânc micul dejun (ca să nu fiu nevoită să-mi cumpăr ceva pe drum) – avocado cu feta și rosii. Mă ține până la prânz.

12:30 p.m. – Mănânc la un bistro împreună cu o prietenă. Meniul costă 25 de lei și are ciorbă, fel principal, desert. Apa e din partea casei. 25 lei

6:30 p.m. – Plec de la birou. Dau o fugă până acasă, unde mănânc o salată și fug spre o prietenă. Cumpăr o apă, o cola și niste chipsuri. 20 lei

2:00 a.m. – Iau uberul spre casă de la prietena mea. 10 lei

Total zi: 55 lei

A ȘASEA ZI

9:00 a.m. – Mă trezesc cu greu, dar merg cu o prietenă în vizită la un spital de copii. Îmi doresc asta și nu vreau să renunț, pot dormi după-amiază.

12:00 p.m. – În drum spre casă ne oprim să mâncăm în oraș. Ne comandăm pizza (una împreună), câte un cappuccino, o apă plată mare și un desert pe care îl impărțim. 55 lei

7:00 p.m. – Merg la cumpărături și cumpăr produse în valoare de 120 lei, dar nu le iau în calcul aici, pentru că le cumpăr din bonuri de masă.

Total zi: 55 lei

A ȘAPTEA ZI

9:30 a.m. – Sar din pat ca arsă, pentru că la 10 trebuie să fiu la o prietenă. Mă culege o altă prietenă cu mașina, așa că nu mai trebuie să iau taxi. După două ore, ma întorc acasă.

1:30 p.m. – Îmi fac două toast-uri cu avocado și mănânc de “prânz”. Stau pe acasă și îmi fac bugetul pentru luna asta – principalul meu obiectiv pe anul acesta este să economisesc și să fiu mai responsabilă cu banii. De aici și acest jurnal.

5:30 p.m. – Mi se face foame, așa că îmi fac niște paste.

Total zi: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu propriile voastre Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Mi-ar plăcea tare mult să primesc jurnale financiară atât din toată țara, cât și de oriunde v-ați afla în lume. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.