În februarie vă povesteam despre ”Money Diaries”, un proiect al site-ului Refinery29. În fiecare săptămână, editorii site-ului publică ”jurnalul financiar” al unei tinere din generația Millennial, încurajând femeile să-și noteze cheltuielile și să discute deschis despre bani.
Mi-ați scris atunci că ați vrea să citiți și o variantă autohtonă a Money Diaries. Ei bine, azi am bucuria să vă prezint primul jurnal din seria românească pe care o vom inaugura pe Inoza. 😀
Pentru asta trebuie să-i mulțumesc uneia dintre cititoarele mele din București, care nu doar că a ținut un jurnal în care și-a notat cheltuielile, dar mi-a și scris și a fost dispusă să-l împărtășească cu noi.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum e să trăiești o săptămână în București cu un salariu lunar de 4.500 de lei, atunci când încerci să cheltuiești mai puțini bani pe mesele în oraș. 🙂
***
Job: Sales manager
Domeniu: Telecomunicații
Vârstă: 30 de ani
Locație: Bucuresti
Salariu lunar: 4.500 lei
Venit lunar din freelancing: 1.250 lei
Cheltuieli lunare
Chirie: 930 lei
Întreținere: 250 lei
Curent: 60 lei
Abonament sală: 150 lei
Telefon: 150 lei
Internet: 60 lei
Abonamente: Netflix – 50 lei, Spotify – 20 lei (îl impart cu o prietenă), iCloud – 5 lei
Donații: 2 euro sms Dăruiește viață
Credit bancar: 300 lei
PRIMA ZI
7:30 a.m. – Mă trezesc și îmi fac cafea. Mănânc o porție de fulgi de ovăz pe repede înainte și fug la birou.
1:00 p.m. – Ies la masa de prânz cu colegii. 25 lei
6:30 p.m. – Iau uberul spre o prietenă (10 lei) și apoi merg la un spectacol, unde donez 15 lei la intrare. Iau uberul înapoi spre casă (10 lei). 35 lei
Total zi: 60 lei
A DOUA ZI
7:00 a.m. – Mă trezesc și fug direct în duș. Mai am puțin de lucru de dimineață pentru al doilea job, așa că trebuie să mă mișc rapid. Îmi fac repede o salată de roșii pe care o mănânc cu niște șnițele. Gândul că economisesc niște bani e principalul care mă motivează să mănânc de dimineață, altfel aș sări peste această masă.
12:30 p.m. – Îmi cumpăr bilet la un concert din vara asta. 190 lei
1:00 p.m. – Azi economisesc banii de prânz, pentru că am pachet de acasă.
8:00 p.m. – Merg la sală și nu apuc să-mi iau apă de pe drum, așa că dau 10 lei pe o sticlă de Evian. Ooops. 10 lei
Total zi: 200 lei
A TREIA ZI
7:15 a.m. – Sunt la a doua alarmă, dar mă trezesc pentru că trebuie să mă spăl pe cap. După duș, îmi pregătesc cafeaua de dimineață și o salată de avocado cu două șnițele. Din nou, gândul că nu voi mai cheltui bani până la prânz mă motivează să nu sar peste micul dejun de acasă.
12:30 p.m. – Azi am mâncat burgeri la birou. 22 lei
6:30 p.m. – Am fost la psiholog (150 lei) și trag de mine să merg la sală. Am rezervare, așa că trebuie să merg. Partea buna e că mi-am luat apa de la birou, deci fără Evian azi. 🙂 150 lei
8:30 p.m. – Gata sala, azi a fost mult mai bine. Am rezistat la toată clasa, fără să trișez prea mult. La întoarcere, mi-am luat o apă plată și niste chipsuri, dar, pentru că nu aveam cash, am cheltuit un bon de masa. 0 lei
Total zi: 172 lei
A PATRA ZI
7:30 a.m. – M-am trezit cu chiu cu vai și abia am tras de mine să mă ridic din pat la 8 și ceva, cu gândul să am timp de două lucruri: să mănânc micul dejun (ca să economisesc) și ca să-mi pun mâncare la pachet pentru prânz (tot ca să economisesc). În plus, mi-am făcut pachetul cu niște produse Zara pe care să le returnez, pentru că nu-mi plac atât de mult și nu are sens să le țin în dulap.
9:30 a.m. – Îmi fac o cafea la birou, deși nu e chiar foarte bună. Dar economisesc bani, scopul vieții mele în acest moment. Beau și multă apă, ca să slăbesc. Nebunie.
4:30 p.m. – Vreau ceva dulce și îmi cumpăr madlene. 8 lei
5:00 p.m. – Vine cadoul cumpărat pentru o prietenă. Partea mea din cadou e 75 de lei.
7:30 p.m. – Am fost la Carrefour, la cumpăraturi. 158 lei dintr-o lovitura și Taxify la intoarece. 167 lei
Total zi: 250 lei
A CINCEA ZI
7:30 a.m. – Mă trezesc (foarte greu în această perioadă) și mă duc direct la calculator. Pe drum, pun apă la fiert pentru cafea și îmi storc o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă, pe care să o beau înainte de cafea. Încerc să beau mai multă apă și mă țin de plan. Fac un duș și mănânc micul dejun (ca să nu fiu nevoită să-mi cumpăr ceva pe drum) – avocado cu feta și rosii. Mă ține până la prânz.
12:30 p.m. – Mănânc la un bistro împreună cu o prietenă. Meniul costă 25 de lei și are ciorbă, fel principal, desert. Apa e din partea casei. 25 lei
6:30 p.m. – Plec de la birou. Dau o fugă până acasă, unde mănânc o salată și fug spre o prietenă. Cumpăr o apă, o cola și niste chipsuri. 20 lei
2:00 a.m. – Iau uberul spre casă de la prietena mea. 10 lei
Total zi: 55 lei
A ȘASEA ZI
9:00 a.m. – Mă trezesc cu greu, dar merg cu o prietenă în vizită la un spital de copii. Îmi doresc asta și nu vreau să renunț, pot dormi după-amiază.
12:00 p.m. – În drum spre casă ne oprim să mâncăm în oraș. Ne comandăm pizza (una împreună), câte un cappuccino, o apă plată mare și un desert pe care îl impărțim. 55 lei
7:00 p.m. – Merg la cumpărături și cumpăr produse în valoare de 120 lei, dar nu le iau în calcul aici, pentru că le cumpăr din bonuri de masă.
Total zi: 55 lei
A ȘAPTEA ZI
9:30 a.m. – Sar din pat ca arsă, pentru că la 10 trebuie să fiu la o prietenă. Mă culege o altă prietenă cu mașina, așa că nu mai trebuie să iau taxi. După două ore, ma întorc acasă.
1:30 p.m. – Îmi fac două toast-uri cu avocado și mănânc de “prânz”. Stau pe acasă și îmi fac bugetul pentru luna asta – principalul meu obiectiv pe anul acesta este să economisesc și să fiu mai responsabilă cu banii. De aici și acest jurnal.
5:30 p.m. – Mi se face foame, așa că îmi fac niște paste.
Total zi: 0 lei
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu propriile voastre Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Mi-ar plăcea tare mult să primesc jurnale financiară atât din toată țara, cât și de oriunde v-ați afla în lume. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
7 Comentarii
Ela
Multumim
Inoza
Mă bucur dacă ți-a plăcut, Ela. 🙂
Georgia
oh, wow, asta e un jurnal mult mai aproape de realitatea mea. Cred ca o sa tin si eu unul si poate t-il trimit.
Ma face sa imi dau seama ca ma plang aiurea si ar trebui sa ma bucur de ce am.
Inoza
Mă bucur că te-a ajutat jurnalul ăsta, Georgia, și-l aștept cu mare drag și interes pe al tău! 😀
Cristiana
Daca la salariu se adauga bonurile de masa si banii din freelancing, veniturile sunt mai aproape de 6000 de lei, nu? Sau cei 4500 includ veniturile din freelancing si bonurile?
Inoza
Cristiana,
Nu știu dacă veniturile din freelancing sunt constante, dar ai perfectă dreptate cu bonurile de masă! Pe viitor o să rog fetele să le includă valoarea în salariu. 🙂
Cristiana
Nu am vrut sa sune critic comentariul. Mi se pare o idee super, aceasta serie de articole. Sunt chiar curioasa sa le citesc pe urmatoarele!