În 2018 discutăm deschis despre viață sexuală, depresie sau anxietate, hărțuire la birou sau bulimie. A mai rămas, se pare, un singur domeniu tabu: banii. Azi vă propun să aruncăm un ochi peste jurnalele unor tinere femei din generația Millennial (născute în a doua jumătate a anilor ‘80), pentru a vedea ce relație au cu banii, cum economisesc sau, dimpotrivă, pe ce-i aruncă (detaliile din viața lor sentimentală și profesională sunt doar un bonus).
***
Am scris multe articole pe subiecte considerate ”sensibile” în ultimele 8 luni, de când am relansat blogul. Nici textele despre depresie, nici cele despre acnee sau cele despre experiența mea cu spitalele din România n-au iscat însă atâtea reacții virulente ca un articol în care 5 femei au vorbit despre câți bani câștigă lunar și cum îi cheltuiesc.
Nu doar că am primit numeroase mesaje în privat despre acest articol, dar un blogger cunoscut a simțit nevoia să-i dedice o întreagă postare și am înțeles că bietele femei au fost asasinate în comentarii. De la remarci în legătură cu lipsa lor de responsabilitate financiară, la comentarii vizavi de lucrurile pe care au îndrăznit să și le permită, la dubii în legătură cu veridicitatea informațiilor pe care le-au furnizat, oamenii au simțit nevoia să-și dea cu părerea și să critice absolut orice.
Money Diaries
Un experiment similar, doar că mult mai complex și de lungă durată, au făcut și cei de la site-ul Refinery29. Din ianuarie 2016, editorii site-ului publică, o dată la câteva zile, jurnalul unei femei din generația Millennial.
Premiza inițială a proiectului, numit ”Money Diaries” (”Jurnalele financiare”), a fost să încurajeze femeile să-și noteze absolut toate cheltuielile și să discute deschis despre bani, ajutându-le astfel să devină mai atente în ceea ce privește finanțele personale.
Spre deliciul meu (și al celorlalte cititoare), autoarele nu se rezumă doar la a-și nota, sec, cheltuielile, ci dau și detalii din viața lor amoroasă sau profesională. Ceea ce face lectura acestor jurnale săptămânale nu doar o introspecție unică asupra modului în care își cheltuiesc femeile banii (și a relației pe care o au cu ei), ci și un exercițiu de voyeurism combinat cu un text de tip chick lit.
Când mai ai, de altfel, ocazia să afli care e rutina de dimineață a unor străine la mii de km distanță, să afli cum se motivează să meargă la sală, exact ce mănâncă și de ce, pe ce ”aruncă” banii (o tipă de 29 de ani a cumpărat cosmetice de 60 de dolari online ca să compenseze faptul că era supărată la birou) sau cum au grijă de sănătatea lor psihică (unele merg la terapeut, altele fac skype calls cu unul, altele fac yoga etc.)? În timpul săptămânii cât a ținut jurnalul, o tipă din Washington a aflat că e însărcinată, în timp ce o londoneză a început o relație (și a revenit în secțiunea de comentarii să le confirme cititoarelor curioase că lucrurile merg foarte bine).
Femeile și sfânta critică
Nu doar jurnalele sunt însă interesante în acest experiment social, ci și secțiunea de comentarii. Ai crede că, având în vedere denumirea secțiunii (”Money Diaries”), cititoarele vor comenta/critica/dezbate aspectele bănești. Surpriza este că, dincolo de a-și atribui rolul de instanțe financiare, comentatoarele își asumă și rolul de specialiste morale, nutriționale, relaționale etc.
Cele mai intens criticate femei sunt cele din New York (dar și din Los Angeles), mai ales dacă mai și lucrează în domenii bănoase, ca finanțele sau tehnologia. Nu scapă de limba ascuțită a comentatoarelor nici cele care locuiesc cu părinții fără să plătească chirie după terminarea facultății, sau cele cărora părinții le-au plătit facultatea. Autoarele jurnalelor au aflat, în scurt timp, că oricum ar da-o, n-au cum să iasă bine. O femeie al cărei iubit a plătit cina în oraș de câteva ori și o alta care-și lasă iubitul să stea cu ea fără să plătească chirie au fost la fel de intens blamate (prima că e ”întreținută”, a doua că-l întreține ea pe bărbat).
Mi s-au părut absolut fascinante reacțiile la jurnalul unei femei de 27 de ani, care e vice-președintele unei companii din domeniul financiar. Tipa câștigă 19.000 de dolari pe lună, își face manichiura și curățenia singură, își spală și îngrijește pisica acasă (ca idee, o femeie care câștigă 9.000 de dolari pe lună povestea că plătește lunar 145 de dolari pe tunsul câinelui), și, cu excepția unui abonament scump la o sală de fitness de fițe și a pasiunii pentru niște lumânări relativ scumpe, e chiar foarte chibzuită cu banii.
Ce i-au comentat cititoarele? ”Donează mai mult!” (a scris că donează lunar 34 de dolari), ”Unde-i nota de plată pentru telefon?”, ”Aș vrea să citesc mai multe despre cum își câștigă ea banii. Citind jurnalul ei, pare că face 230 de mii de dolari pe an doar mergând la sală, învățând la examen și ieșind la întâlniri”, ”E plătită prea mult”, plus cineva care a criticat-o că ”aruncă” 100 de dolari pentru o lumânare.
Biata femeie a revenit în comentarii pentru a se scuza, pe rând, pentru toate acuzațiile (donează 3 mii de dolari anual, dar trecuse pe listă doar donațiile lunare recurente, telefonul îi este plătit în continuare de părinți și lumânările Dyptique sunt singura ei plăcere vinovată). Asta în condițiile în care banii pe care îi cheltuia erau ai ei, câștigați prin forțe proprii.
Pe cine admirăm?
Cred că singura excepție de la regula ”Te urâm pentru că faci mai mulți bani decât noi” a fost o tipă de 34 de ani din LA, a cărei viață pare smulsă din ”Big Little Lies”. Împreună cu soțul ei, femeia câștigă 1,25 milioane de dolari pe an și, în pofida faptului că a cumpărat într-o seară sushi de 175 de dolari (la rugămințile fetiței ei, care avea chef să mănânce ”cupcakes și sushi”), că a cumpărat o vacanță de familie în Maui, plus haine de 500 de dolari și a cheltuit aproape 600 de dolari pentru cina de ziua soacrei, cititoarele au lăudat-o, i-au declarat că viața ei e #goals și au rugat-o, în glumă, să le adopte.
Pentru că, într-adevăr, foarte multă lume avea întrebări în legătură cu cariera și salariul ei, cei de la R29 au revenit cu un articol separat despre ea (mi s-a părut foarte interesant cum banii i-au afectat relația cu familia). Femeia a mai apărut într-un articol recapitulativ, în care a mărturisit că experiența jurnalului a ajutat-o să realizeze că cheltuiește mult mai mult decât își imagina.
Dacă femeile cu salarii mari, care își permit răsfățuri, sunt cele mai criticate, la capătul celălalt al spectrului sunt femeile cu venituri modeste, care fac economii. Cele mai multe laude și cele mai pozitive comentarii le-am citit la jurnalul unei studente de 19 ani din Londra (care, în paralel, lucrează și își întreține mama bolnavă și fratele), la cel al unei antreprenoare de 31 de ani din San Francisco (care se zbate să-și țină afacerea pe linia de plutire și a refuzat două ieșiri în oraș cu prietenii, pentru a economisi bani) și la cel al unei femei de 33 de ani din Alaska (care își crește propriile găini, își face singură conserve și are două job-uri).
Concluzii
Dincolo de oprobriul public pe care autoarele jurnalelor și-l asumă automat odată cu publicarea textelor lor (de altfel, majoritatea au început să-și justifice micile răsfățuri sau excese, cerându-și scuze în avans în fața străinelor nemiloase din comentarii), multe spun că acest exercițiu le-a schimbat perspectiva asupra banilor sau chiar viața.
O newyorkeză de 29 de ani a spus că a realizat că nu donează suficient pentru cauze caritabile, o tipă de 29 de ani din Virginia și-a dat seama că ar trebui să cheltuiască mai mult pentru ea însăși, în timp ce o tânără de 29 de ani din Kansas, care lucrează ca secretară și locuiește acasă cu părinții și-a dat seama, în timp ce a ținut jurnalul, cât de puțin câștigă și cât de nefericită e din cauza grijilor financiare, așa că a decis să-și caute un job full time și să se mute cu iubitul ei.
Și pentru mine lectura jurnalelor acestor femei a venit la pachet cu multe epifanii. Dincolo de valoarea de entertainment a proiectului, ”Money Diaries” m-a ajutat să înțeleg că în prezent cheltuiesc, probabil, mai mult decât îmi permit, în virtutea obișnuinței. Am decis, de altfel, să țin și eu un astfel de jurnal pentru a vedea unde se duc banii.
Un alt lucru pe care l-am realizat atât din jurnale, cât și din comentarii, e că noi, femeile mileniale, suferim de anxietate atunci când vine vorba de bani. Crescute de părinți care au înfruntat vremuri dificile și care ne-au educat în spiritul economiei, dar și confruntate cu aceste vremuri de instabilitate politică și, implicit economică, nu avem o relație foarte sănătoasă cu banii, nici atunci când avem foarte mulți (sau măcat suficienți), nici atunci când avem prea puțini sau suntem la limită.
Sunt curioasă cu ce impresii rămâneți și voi după lectura acestor jurnale și, dacă aveți curajul și vi se pare un demers util, sunt gata să lansăm o serie de jurnale financiare românești și pe Inoza. 🙂
4 Comentarii
Gabi
Iubesc Money Diaries de pe R29, sunt plăcerea mea vinovată la birou! Mai recoman si The Financial Diet, de frunzarit din scoarță în scoarță! As urmări un Money Diaries autohton – e o idee minunata și sper sa o implementezi!
Cornelia
O daa! De cand incerc sa tin un astfel de jurnal..Insa mereu pe la jumatatea lunii se pierd informatiile si ma trezesc pe 30 sau 31 ca habar nu am unde s-au dus banii :))))
Nu stiam de Money Diaries, o sa citesc la cafeaua de dimineata 🙂
Cristiana
Nici nu stiu cum am reusit sa ratez articolul asta 🙂 Multumesc, nu stiam de money diaries. Stiam, in schimb, de reactiile extrem de inflamate ale multora privind subiectul acesta…
Mie mi-ar placea un money diaries inozesti! 🙂
Cristiana
De la atata entuziasm nu am acordat cum trebuie cuvantul pe care l-am inventat…iertare!