Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o asistentă tehnică cu un salariu de 2800 de lei, care crește împreună cu prietenul ei 2 pisici și economisește pentru un curs de spaniolă și renovarea apartamentului. 🙂

***

Job: Suport tehnic
Domeniu: Turism
Vârstă: 28 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 2.500 lei
Bonuri de masă + decont transport: 300 lei/lună
Bonusuri anuale: aprox. 700 lei (nu sunt constante)

Cheltuieli lunare

Transport: 70 lei abonament Metrorex + 30 lei călătorii RATB
Întreținere: aprox. 350 lei
Telefon: 35 – 50 lei (am abonament shared cu mama și plătește ea)
Mâncare + produse de curățenie + utile pentru acasă (2 persoane): aprox. 800 lei (prietenul meu și cu mine plătim alternativ, folosind bonurile în mare parte + cash pentru ce depășește)
Donații: 20 lei UNICEF, virament bancar
Masaj: aprox 40 lei (am ofertă de la serviciu – 10 lei/30 min masaj de relaxare, maximum 4 ședințe lunar, așa că profit la maximum de asta)
Produse de îngrijire, cosmetice, parfumuri: aprox. 100 – 150 lei, în funcție de necesități.
Economii: 200 – 400 lei
Divertisment (teatru, operă, concerte, etc) + cărți: aprox. 200 lei
Netflix: 0 lei (abonamentul este al unei prietene care mi-a dat unul din cele 4 conturi ale ei să-l folosesc)
Cursuri de dans de societate: 170 lei
Mâncare + nisip pisici: 120 lei (creștem două pisici)

În prezent locuiesc cu prietenul meu și încercăm să economisim pentru o mașină și o călătorie pe alt continent. Eu, pe plan personal, încerc să economisesc pentru un curs de limba spaniolă/portugheză și pentru renovarea apartamentului pe care îl dețin.

Observația 1: dețin un apartament cu 2 camere pe care l-am luat prin credit, în care stă o prietenă care achită rata + cheltuieli de întreținere. Deci în acest moment nu am cheltuieli legate de chirie/rate.

Observația 2: locuiesc cu prietenul meu în apartamentul lui, luat prin credit, unde am convenit să plătesc doar întreținerea lunară, cheltuielile de rată/credit + net + curent revenindu-i lui.

Alte observații:

Noi gătim de 2-3 ori pe săptămână (mai mult prietenul meu, pentru că este un bucătar excelent și îi și place foarte mult să gătească), așa că în mare parte mâncăm prânzul la pachet și seara ceva light acasă (în cazul în care nu ieșim prin oraș).

Curățenie, călcat + spălat le facem împreună sau pe rând, sâmbata sau într-o seară în timpul săptămânii.

Shopping facem în mare parte online pentru că nu suntem fani mall-uri și aglomerație.

Fumăm amândoi, cumpărăm alternativ sau fiecare pachetul lui, în funcție de situație dar nu pot aproxima o sumă exactă, deoarece fumez mai mult doar când ies în oraș sau în weekend.

Singura cafea pe zi prefer să o beau acasă pentru că o fac pe gustul meu și pentru că sunt o dependentă notorie, care s-ar învârti ca o curcă până ajung la serviciu dacă ratez cafeaua de dimineață. 🙂

PRIMA ZI (LUNI)

Am mâncat cereale cu lapte la birou (avem frigider și, de obicei, îmi iau o pungă mare de cereale + o cutie de lapte și îmi ajung pentru mic dejun o săptămâna L-V).

La prânz am avut la pachet șnițele de acasă, așa că am economisit și masa respectivă.

După serviciu, am fost să plătesc întreținerea. 346 lei.

Seara, am ieșit în oraș cu ocazia zilei de nume a unei prietene foarte bune, așa că masa de seară a fost cinstea ei, dar mi-am luat un pachet de țigări. 16 lei

Am pierdut metrou/RATB, așa că la întoarcere am comandat un UBER, pe care l-a plătit prietenul meu.

Total: 362 lei

A DOUA ZI (MARȚI)

Dimineața, de regulă, îmi beau cafeaua acasă, după un pahar mare de apă cu lămâie, dar cum uit să iau lămâie de vreo 3 zile, mă rezum doar la apă + cafea.

La birou am mâncat două banane, aduse de acasă. Mi-am pus și pachet pentru prânz. Țigări mi-au rămas de aseară așa că nu am mai cumpărat.

Mi–am mai adus două mere, tot de acasă. A fost ziua unor colege și am cam exagerat cu my guilty pleasure, bomboanele Raffaello.

Nu am mâncat merele, le-am lăsat la birou pentru a doua zi. Seara am mâncat puțin acasă după care m-am dus la dansuri, unde am abonamentul pre-plătit.

TOTAL: 0 lei

A TREIA ZI (MIERCURI)

Mi-am băut cafeaua acasă și am mâncat cele două mere de dimineață, la birou. Am rămas fără cereale, dar am multe fructe acasă și încerc să le consum pe acelea ca să nu se strice aiurea.

La prânz, pachet de acasă. Mi-am adus și o pară de acasă, ca gustare.

Am cumpărat țigări. 16 lei

Am făcut rezervare pentru sâmbătă la teatru, dar reprezentația este la UNATC, unde nu se plătește intrarea, doar se acceptă donații, unde e cazul.

Mi-am luat napolitane (3 lei). Am ieșit cu o prietenă în oraș și consumația mea a însumat 40 de lei. M-am întors acasă cu ultimul metrou, ca să nu mai dau banii pe Uber. Când am ajuns acasă, am pregătit pachetul de prânz pentru a doua zi, ca să nu mai dau banii pe mâncare.

TOTAL: 59 lei

A PATRA ZI (JOI)

Mi-am băut cafeaua acasă, iar la birou mănânc napolitane cu o cană de lapte, pentru că nu am poftă de fructe și cereale nu mi-am luat. Pentru prânz am pachet de acasă.

Mi-am comandat o carte de pe elefant.ro pentru care a trebuit să plătesc 20 lei la livrare. Curierul a fost moca pentru că am făcut comandă luni, de ziua cărților. Pentru că ieri am palavragit în neștire cu prietena mea la terasă, am dat gata pachetul de țigări. Azi am împărțit un pachet de țigări cu prietenul meu, l-a plătit el.

Seara, am făcut paste și plăcintă de mere acasă. Apoi am fost la dansuri și la întoarcere mi am luat trei lămâi de la magazine. 4 lei

TOTAL: 24 lei

A CINCEA ZI (VINERI)

Mi–am băut cafeaua acasă și mi-am luat plăcinta de mere la pachet, pentru mic dejun. Am luat un pachet de țigări (16 lei). La prânz, m-am văzut cu două bune prietene la cantină, unde porția mea a fost 17 lei și am cumpărat un balsam de buze care a costat 10 lei.

Tocmai am primit mail că mi-a venit o carte de pe elefant.ro pe care o comandasem acum ceva timp și avea perioada estimativă de sosire după salariul din mai. Pe-asta nu am anticipat-o. A costat 70 de lei, pe care s-a oferit prietenul meu să-i plătească cu cardul pentru a păstra cash-ul.

Am ieșit în oraș cu prietenul meu și am plătit eu două beri și o pizza, 40 de lei. Seara târziu, am ajuns acasă unde m-am pironit în canapea la un serial nou,  ”The Good Place”, pe sistemul Netflix and chill.

TOTAL: 83 lei

A ȘASEA ZI (SÂMBĂTĂ)

M-am trezit pe la 10, mi-am băut cafeaua, am făcut un mic dejun copios cu omletă, șuncă și limonadă și m-am apucat de curățenie, călcat și altele asemenea.

Spre după-amiază a venit o prietenă pe la mine și pe la 19:00 am plecat spre UNATC, unde am văzut o piesă care nu oferea posibilitatea de donație, așa că nu am cheltuit nimic.

După teatru, am mers la o bere unde am plătit eu consumația pentru 2 persoane – 20 LEI + un pachet de țigări (16 lei). Am ajuns acasă unde m-am băgat iar la serial.

TOTAL: 36 lei

A ȘAPTEA ZI (DUMINICĂ)

Prietena mea a rămas la noi, iar dimineața m-am dus după cumpărături unde am plătit 36 de lei la Mega Image și 20 de lei la farmacie, pentru un Nurofen și niște calciu.

Am mâncat, am terminat serialul și după un duș, am decis cu prietena mea să mergem prin parc. După câteva ture, ne-am oprit la o terasă unde am băut câte un frappe. Prietena mea s-a oferit să facă cinste.

În drum înapoi spre casă, am mai luat un pachet de țigări. 16 lei

Cum terminasem serialul, m-am apucat să citesc o carte nouă și m-a luat somnul pe la 3 dimineața.

TOTAL: 72 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Mi-ar plăcea tare mult să primesc jurnale financiară atât din toată țara, cât și de oriunde v-ați afla în lume. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.