Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary, care ne-a mai scris în luna martie a anului trecut. Dacă atunci abia aflase că era însărcinată, între timp a devenit mama lui Luca. Iată cum arată o săptămână de somn, joacă și cumpărături alături de un bebeluș de 4 luni. 😊

***

Job: Secretară (în prezent sunt în concediu de maternitate)
Vârstă: 35 de ani
Locație: București
Venit lunar: 2700 de lei

Cheltuieli lunare

Rată la mașină: 600 lei
Telefon: 135 de lei (plătesc și abonamentele părinților mei)
Cablu TV + internet: 53 de lei
Asigurări medicale (am 3 și nu mă îndur să renunț la nici una): 70 de lei
Cosmetică: 50 de lei
Donații: 4 euro pentru două cauze (MagicHome și Spitalul de oncologie construit de Dăruiește Viață) și 35 de lei pentru pachetul pe care i-l trimit lunar Învingătoarei (victimă a violenței domestice) de la Sibiu.

Cheltuieli anuale

RCA: 600 de lei
Asigurare casă (obligatorie + opțională): 650 de lei
Vopsit: 800 de lei (merg cam la 3 luni la salon)

De restul cheltuielilor se ocupă prietenul meu. Apartamentul în care locuim este al meu, așa că nu plătim chirie sau rate. Întreținerea, cumpărăturile săptămânale și parte din vacanțe le plătește tot el.

Economii

Îmi place să pun bani de-o parte și mi-am dat seama cât de important este să ai o rezervă pentru zile negre. Pun de-o parte minimum 10% din salariu și 100 de lei în contul lui bebe.

În privința altor tipuri de economii, încerc să fac și singură lucrurile la care mă pricep. De exemplu manichiura și pedichiura mi le fac eu, la fel epilatul, mai puțin cel inghinal.

De curând am intrat pe două grupuri de mame și am vândut din lucrurile pe care știu că nu le mai folosesc. Nu mă sfiesc nici să cumpăr de pe grup lucruri care mi se pare ok (haine și jucării pentru bebe sau haine pentru mine).

LUNI

E 20.30 și bebe a adormit. E liniște și bine. Azi am petrecut-o în tihnă. A început undeva la 6.30, când bebe Luca s-a semi-trezit. Am zi să profit de ocazie și să-l schimb (de fapt l-am rugat pe taică-su să preia taskul), însă până la urmă piticul a profitat de ocazie și s-a trezit de-a binelea. M-am conformat nu prea încântată de oră, ce-i drept, și am început să fac lucrurile obișnuite.

Mai întâi ne-am giugiulit și am râs cu poftă unul de altul, iar apoi am mers în bucătărie, unde am luat micul dejul secondată de doi ochi mari și frumoși, care mă analizau cu multă poftă din balansoar.

Bebe L. are 4 luni și este un mare ștrengar. Nu a fost și nu este ușor cu un bebe, însă cumva am crescut împreună și acum ne cunoaștem din ce în ce mai bine. Nu a fost așa de la început. Primele două luni nu mi le amintesc prea bine, așa de obosită am fost. Însă timpul trece, el devine tot mai adorabil, eu tot mai răbdătoare, iar relația noastră înflorește de la o zi la alta.

Poză de la autoare

Până după amiază, când a venit G., ziua s-a scurs în liniște. Bebe și-a urmat programul de somn, mâncare, joacă, și iar somn, mâncare, joacă. Stă treaz cam o oră și jumătate, 2 și doarme în reprize de 30 de minute, uneori mai mult când mergem afară.

Azi, în mod surprinzător, a dormit în casă o oră și jumătate, de nu mai știam ce să fac cu timpul. Zece minute am făcute exerciții fizice. E prima dată după ce am născut când m-am apucat de exerciții fizice. Încă nu pot face exerciții pentru abdomen pentru că am născut prin cezariană, așa că am început ușor, cu câteva exerciții pentru brațe și picioare. Mișcarea este esențială pentru mine. Sunt o persoană activă care în ultimii ani a făcut sport constant, iar acum după ce am născut este important să mă întorc la obiceiurile vechi. Sper ca luna viitoare să merg din nou la bazin.

Dacă tot am avut timp, am dat și o comandă pentru o ramă foto și un element decorativ pentru camera lui bebe. Sunt din lemn și sunt lucrate și pictate manual.

La prânz am mâncat sarmale de la mama și am ieșit la plimbare. Am ajuns până în mall, unde i-am cumpărat lui bebe două body-uri și o căciuliță. Am plătit 77 de lei, pentru că am avut o reducere. În drum spre casă am intrat și la Mega unde am mai cheltuit 50 de lei pe mici cumpărături.

E 17 după-amiază și ascult muzică. Oricât de obosită aș fi, lista asta de pe YouTube reușește să mă facă să plutesc spre fabuloasa Italie. Bebe L. își roade mânuțele pe salteluța de activități. E semn că s-a plictisit, ba chiar că a obosit și că trebuie să mai tragă un pui de somn.

Între timp a venit și G., am mai stat la povești, iar la 19 i-am făcut masaj și baie lui bebe. A adormit după ce i-am dat să mănânce, iar eu am citit puțin. Începusem ”Întoarcere în secolul XXI” al Ioanei Pârvulescu, însă nu m-a prins. Nu am mai stat mult și m-am băgat la somn.

Total cheltuieli: 127 de lei

MARȚI

Trezirea e cam aceeași, în jur de 7. Sunt cam obosită pentru că bebe s-a trezit de 5 ori azi noapte. Mănâncă și se culcă la loc destul de repede, însă tot obositor e.

Am luat repede micul dejun, l-am culcat iar pe bebe, iar pe la 11 au venit părinții mei. De obicei vin de 2 ori pe săptămână (uneori mai mult) să mă ajute cu gătitul și cu bebe. La prânz, tata a ieșit la plimbare cu piticul, iar mama a făcut ciulama cu mămăligă. Tare bun a fost.

Părinții au plecat după-amiază și a venit G. Am mâncat cu schimbul, iar la 19.30 a început ritualul lui bebe. După ce a adormit m-am mai uitat puțin la televizor și m-am băgat și eu în pat.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Trezirea s-a dat tot la 7 fără. Cu promisiunea că azi mă culc mai devreme, m-am trezit puțin teleghidată și am început operațiunea schimbatul scutecului. M-a ajutat și G., care l-a spălat pe bebe, apoi l-am luat cu mine la bucătărie. Pe bebe, nu pe G., el a plecat la serviciu.

De ceva vreme bebe s-a obișnuit cu balansoarul și așa pot să mai fac și eu una, alta, cum ar fi să mănânc. De data asta o cană de ceai cu trei felii de pâine, două cu brânză tartinabilă și una cu miere. Minunea nu a durat mult pentru că bateriile lui bebe s-au terminat repede și a trebuit să-l culc. Grea treabă și de data asta. A dormit 30 de minute și am reluat de unde am lăsat. Ne-am drăgălit, apoi bebe și-a continuat rutina. Azi pentru prima dată a încercat să se întoarcă pe o parte, însă deocamdată fundul îl ține în loc.

La prânz am ieșit afară. Era o vreme așa frumoasă, încât nu merita să o ratez. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi iau un cappuccino fără cofeină și o brioșă cu ciocolată, răsfățul meu ocazional (18 lei). Apoi ne-am plimbat și am fost în parc, unde am dat câteva telefoane restante și am făcut o comandă de ceai (200 de lei). Sunt mare fan ceai, iar odată la 2-3 luni fac o comandă mai mare dintr-un ceai pe care l-am descoperit într-o excursie și mi-a plăcut foarte mult.

Întorși acasă, am avut noroc că bebe și-a continuat somnul în căruț și am avut și eu timp să mănânc de prânz, două sarmale cu iaurt.

Bebe s-a trezit, ne-am jucat și apoi mi-am făcut exercițiile fizice sub privirea lui atentă. A părut foarte amuzat de prestația mea, nu știu exact de ce.

După-amiază am ieșit din nou să mă întâlnesc cu G., să facem niște cumpărături. Eu am plecat setată să-mi iau un sutien de alăptare, însă a trebuit să iau două pentru că erau doar la set (72 de lei, datorită unei reduceri) și am mai ”păcătuit” cu un palton (260 de lei), de care bineînțeles că aveam nevoie.

După cumpărături ne-am grăbit să ajungem acasă, pentru că bebe era obosit. L-am spălat, l-am aranjat și la somn cu el. A adormit greu pe 20.30. Eu m-am mai învârtit prin casă, m-am uitat puțin la televizor și m-am culcat încălcându-mi promisiunea că o voi face mai devreme.

Total: 550 de lei

JOI

Ufff, greu a mai început ziua. De pe la 4.30 bebe a început să se foiască, iar la 6 era deja treaz. L-am schimbat, ne-am giugiulit toți 3, a mâncat puțin și a început distracția.

Nu știu dacă îl durea burta sau a început regresia somnului, însă s-a pus pe un urlat de greu l-am potolit. S-a supărat pe noi că nu l-am plimbat chiar tot timpul și ne-am mai și așezat și a plâns de ne-au sărit ochii din cap și mie și lui G. Noroc că nu a durat mult și a reușit să adoarmă. G. a plecat liniștit la muncă, iar eu m-am răsfățat cu un duș fructat.

Am niște geluri de duș care miros tare fain și pe care le ador deja de câțiva ani. Până să se nască bebe nu aș fi crezut că pot face duș în 5 minute, eu, mare iubitoare de apă și lăfăială, dar iată că se poate. Minunea nu a durat mult, însă. Bebe s-a trezit după 20 de minute cu chef de joacă. Ne-am drăgălit puțin și l-am invitat în bucătărie în balansoar.

Poză de la autoare

Pe la 9 fără ceva am apucat să mănânc puțin, un ou cu brânză, o cană de ceai și puțin compot de prune făcut de mama. Bebe nu a mai avut răbdare așa că ne-am început plimbarea prin casă. Între timp am sunat-o și pe mama, însă nu am stat mult la povești pentru că oricum venea la mine mai târziu.

Azi am fost la coafor. M-am vopsit și m-am tuns din nou scurt. Îmi era dor de mine tunsă scurt. Mi-am lăsat părul lung ca să-l donez Fundației Renașterea, care face peruci pentru femeile bolnave de cancer. Este a doua oară când am făcut asta și probabil și ultima pentru că nu mă încântă părul lung. La coafor am plătit 250 de lei cu tot cu bacșiș. Pe drum spre casă am intrat la Mega unde am făcut niște mici cumpărături (35 de lei).

Acasă, bebe mă aștepta nerăbdător să-i dau să mănânce. Era vioi și binedispus pentru că fusese afară cu tata și dormise tot timpul, iar în casă „povestise” cu bunicul și bunica. E tare „vorbăreț” când vin ei.

De prânz, care s-a întins spre după-amiază, s-a ocupat mama și am mâncat ciorbă de porc și cartofi copți cu brânză. Ora de somn a lui bebe a venit (din nou) și am început operațiunea culcatul (din nou). Nu a dormit din prima, nici din a doua, nici din a șaptea încercare, însă după niște plânsete și împotriviri, a capitulat. Doar pentru jumătate de oră.

La 4.30 am mers împreună în bucătărie unde bebe a fost tare cumințel și m-a lăsat să fac puțină treabă. Nu am stat mult și ne-am întors la activitățile lui, statul pe burtă și jucatul la salteluță. Și azi a exersat întoarcerea pe burtă, însă nici de data asta fundul nu l-a lăsat.

Spre seară s-a întors și tati i l-am pasat. Așa am reușit să fac o tartă cu brânză de oaie și spanac și banana bread, pe care le-am terminat fix când a trebuit să începem ritualul de seară. La 19.30 bebe deja dormea, iar eu am reușit să beau o cană de lapte, să mănânc o felie de chec și să-mi fac și manichiura. O zi plină și frumoasă.

Total: 285 lei

VINERI

La 6.30 bebe mi-a dat trezirea. L-am schimbat, s-a jucat puțin cu tati și i-am dat să mănânce. Nu a durat mult și a început să dea semne de somn. Atunci am zis să încep repede ritualul de adormire ca să nu se agite odrasla. Doar că planul meu nu a coincis cu dorința lui. A adormit greu (din nou) printre proteste și lacrimi. Eu tot sper că va veni o vreme când va adormi ușor la el în pat. Ce frumos ar fi!

La 8.30 am fugit să mănânc și eu ceva din plăcinta și chec. Ora de somn s-a terminat repede, așa că am intrat din nou în serviciul lui bebe. Ne-am jucat, i-am dat să mănânce și a stat puțin cu mine cât am făcut curat într-una din băi. Ușor-ușor a început să i se facă somn, așa că am trecut la citit.

Deocamdată îi citesc ce citesc și eu și pare să-i placă, însă cititul nu-l adoarme. De fapt, uneori am senzația că nu-l adoarme nimic în afară de plimbatul în brațe. Dacă vreau să mă așez, țipă ca din gură de șarpe. și da, simte imediat când te așezi (chiar și când are ochi închiși). A adormit și de data asta, însă mai greu decât de obicei.

Între timp a venit și mama, apoi și tata, și au mai stat cu el cât eu am făcut una, alta. Am dat o fugă până în mall să ridic comanda pe care am făcut-o luni, rama foto și elementul decorativ pentru camera lui bebe. Și, dacă tot eram acolo (era un mic târg), mi-am luat și niște cercei din lemn și o eșarfă (160 de lei). Rama foto și eșarfa au fost cadou pentru mama de 8 martie. În drum spre casă am luat și niște pizza pentru că nimeni nu avea chef de gătit (75 de lei).

Acasă, ai mei și bebe mă așteptau. Am mâncat toți, iar bebe a mers la somn. A adormit mult mai repede de data asta, însă tot 20 de minute a durat somnul. Am reușit să fug până la Mega, unde am făcut cumpărături de 75 de lei.

După-amiază a venit și G. și am mers toți 3 la părinții mei, unde l-am lăsat pe bebe pentru că noi trebuia să ajungem la biserică. Aveam pregătirea pentru botez. Dar cum se întâmplă destul de des cu un copil mic, planul de-acasă nu s-a potrivit cu cel din târg. I-am făcut masajul, l-am spălat, l-am hrănit și am lăsat-o pe mama să-l adoarmă.

Noi am fugit repede la biserică, care e foarte aproape de ai mei, și am participat la cateheză. Mi-a plăcut mult preotul și se anunța o întâlnire frumoasă, însă nu am putut să stau prea mult pentru că am primit un mesaj de la mama că bebe plânge mult și nu îl poate liniști. G. a rămas la biserică, iar când a terminat ne-am întors acasă pe jos.

Piticul s-a liniștit și a adormit, însă noi am mai avut treabă. Am făcut baie, m-am epilat și am făcut și o tartă cu mere. M-am băgat în pat la 1 noaptea, însă bebe mi-a deturnat planul de a adormi pentru că s-a trezit să mănânce. Din fericire, nu a durat prea mult și a adormit.

La 4.30 s-a trezit din nou, supărat tare. A mâncat, a mers la somn, iar pe la 6.30 s-a trezit din nou. Parcă ar fi avut emoții știind ce urmează.

Total: 310 lei

SÂMBĂTĂ

Chiaună, dar cu energie, m-am trezit pe la 6.30 (nu din dorința mea), am mâncat puțin și am plecat la A. să mă machieze (100 de lei) pentru că era o zi importantă și toți 3, botezul.

Acasă am făcut ședința foto cu nașii și fratele mai mare al lui bebe și am plecat la biserică. A fost tare frumos. Chiar dacă am fost o mână de oameni, biserica micuță și atmosfera intimă au făcut ca momentul să fie emoționant și magic.

Masa am luat-o respectând regulile la un restaurant drăguț și m-am simțit foarte bine. Până la urmă tot răul spre bine cu pandemia vieții. Ne-a limitat și nu am putut să facem o petrecere, însă am avut un prânz tihnit alături de familiile noastre și de prietena mea cea mai bună, care este nașa lui bebe L.

După-amiază ne-am întors acasă cu gândul să-i facem lui bebe băița după botez, însă am schimbat planul pentru că piticul era prea obosit și agitat. Așa că l-am adormit și am mai stat la povești cu nașii, timp în care am devorat plăcinta cu mere și am mâncat toate ronțăielile pe care le pregătisem. Plăcinta cu brânză de capră și spanac nu a avut așa mare succes, așa că am avut ce să mânânc a doua zi la micul dejun.

Seara am căzut lată, dar fericită. De cheltuielile de botez s-a ocupat G., așa că eu am cheltuit doar cei 100 de lei pentru machiaj.

Total zi: 100 lei

DUMINICĂ

Ziua a început de cu noapte, ca să zic așa :)). Bebe s-a trezit de multe ori în timpul nopții, iar pe la 4.30 cu un plânset zdravăn. Cred că îi era foame tare pentru că i-am dat și un biberon pe lângă sân și a adormit repede. Chiar dacă aș mai fi dormit, bebe și-a urmat programul, iar pe la 7 fără ceva ne-a dat trezirea.

A urmat o zi liniștită, în care am lenevit cât s-a putut cu un bebe mititel, iar după-amiază am fost până în mall să îi cumpărăm lui bebe o geacă. Am luat două subțirele și o salopetă (100 lei).

Ne-am întors acasă repede pentru că bebe nu mai avea stare, l-am îmbăiat și a urmat somn de voie. Baia cu nașii am amânat-o pentru weekendul viitor din motive personale. Nu a mai durat mult și m-am băgat și eu la somn.

Total zi: 100 de lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.