Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta părăsim România și călătorim în Belgia, unde ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary, care ne-a mai scris în decembrie 2019. Cum a fost 2020 pentru autoarea care lucrează în IT și ce schimbări o așteaptă în plan personal, aflați mai jos. 🙂

***

Job: Consultant IT
Domeniu: Bancar
Vârstă: 31 de ani
Locație: Bruxelles
Salariu: 13.500 lei + bonuri de masă de aprox. 660 lei

Cheltuieli lunare

Chirie, întreținere, utilități, curățenie: 625 euro/3069 lei
Transport: 0. În general, mă deplasez cu mașina, pentru că am primit-o ca parte a contractului de munca. Carburantul și curentul sunt gratis (mașină hibrid). De când a început pandemia am folosit doar mașina sau bicicleta pentru transport.
Telefon: 0. Abonamentele telefonice sunt foarte scumpe în Belgia, cam 40-50 de euro pentru ceva decent, însă și acesta e oferit de firma pentru care lucrez.
Sport: 0. În mod normal abonamenul e 20 euro pe lună, dar sălile sunt închise de 5 luni și am optat pentru opțiunea ‘freeze’.
Netflix: 0. Mi-a oferit cineva contul 😀

Despre mine

Hello! Eu v-am mai scris în urmă cu ceva mai bine de un an, când viața mea era o nebunie: tocmai îmi dădusem demisia pentru a scăpa de moral harassment din partea șefului, îmi cumpărăm un bilet de avion să plec singură în Filipine, ieșeam aproape în fiecare seară și nu prea aveam timp să respir.

Între timp, odată cu pandemia, viață mea s-a schimbat mult. Sunt mai liniștită, lucrez de acasă, fac mult sport și am devenit vegetariană. Îmi lipsesc mult călătoriile, însă Belgia este destul de strictă în ceea ce le privește și parcă nu simt nicio plăcere în a călători printre restricții, teste și frică să nu rămân blocată cine-știe-pe-unde. Așa că mi-am aranjat camera să fie cât mai cozy, caut să văd ce mi-a mai rămas de vizitat prin Belgia și fac mule cursuri online pentru a folosi timpul cu folos.

Am un job de consultant în IT, iar pentru câteva luni fac parte din echipa unei firme belgiene de gambling. Birourile sunt la Liege și teoretic drumul până la birou durează o ora și jumătate, deci momentan mă bucur din plin de avantajul lucratului de acasă.

Încă locuiesc în aceeași casă frumoasă, împreună cu alți oameni simpatici, însă mi-am propus ca în curând să mă mut într-un apartament cu iubitul meu.

Referitor la finanțe, în 2020 am reușit să economisesc mult, chiar dacă am fost în șomaj tehnic câteva luni. Abia acum am realizat câte mii de euro se duceau anual pe călătorii, însă mi le asum pe toate și nu regret deloc.

Anul acesta am pus bani deoparte pentru fondul de urgență, fondul de siguranță și am strâns o sumă frumușică pe care să o investesc în viitorul apropiat (încă învăț despre finanțe și investiții).

LUNI

Trezire la ora 7. Am dormit la prietenul meu, H., și tot aici îmi petrec și ziua de lucru, pentru a schimba puțin decorul.

M-am conectat pe la 8.30 și a început nebunia: servere căzute, conexiuni care nu merg, iar colegii care se ocupă în general de lucrurile astea sunt în concediu. A cam picat totul pe mine.

Reușesc să mă desprind cu greu pe la 10.30 pentru un mic dejun rapid pe care l-a pregătit în mare parte iubitul meu: ouă ochiuri, roșii și puțină brânză emmental plus o cafea pe care abia o așteptam!

În pauza de prânz simt nevoia să-mi aerisesc puțin mintea printr-o scurtă plimbare, chiar dacă stătea să plouă (welcome to Belgium, aici mereu trecerea de la soare puternic la ploaie torențială se face brusc, în 2-3 minute). Merg și la Carrefour să-i iau lui H. un suc de portocale proaspăt stors și mie niște banane (5 euro/24 lei). Mă las tentată și de un flat white la cafeneaua din colț, din nevoie de… răsfăț (2.7 euro/13 lei). Dezamăgire, n-are nicio treabă cu flat white-ul.

Urmează o nouă pauză în jurul orei 16 pentru o banană și un video din cursul de educație financiară pe care l-am cumpărat anul acesta – o investiție foarte bună!

Seara am ieșit din nou la o scurtă plimbare și am profitat de ea pentru a cumpără de mâncare de la un magazin indian: un sandviș pentru H. și o porție de orez cu linte (11 euro/54 lei), plus două iaurturi de la Carrefour (2 euro/9.8 lei), dintre care unul a fost mâncat instant cum m-am întors acasă, împreună cu câteva nuci caju.

După aceea H. m-a făcut puțin să “sufăr” – e antrenor personal, așa că mă antrenează și pe mine de două-trei ori pe săptămână. Astăzi am făcut partea superioară a corpului și a fost dur, dar ce bine s-a simțit după!

În jur de ora 21 am luat cina, am împărțit amândoi mâncarea indiană și o porție de orez brun cu broccoli făcut în urmă cu câteva zile.

Am adormit apoi în jurul orei 23. Din păcate nu prea reușesc să citesc înainte de somn, ci mă cam pierd pe social media. Unul dintre lucrurile pe care sper să le îmbunătățesc curând.

Total zi: 20,7 euro / 101.65 lei

MARȚI

Trezirea s-a dat pe la 7.30 și a trebuit să mă pregătesc repede să plec acasă, pentru că H. are un client care vine la el pentru personal training, iar eu am nevoie de liniște pentru daily call-ul de la ora 9. Am mâncat pe fugă o banană și o jumătate de baton cu cereale, iar acasă mi-am mai făcut o felie de pâine prăjită cu unt și o cafea.

Pe la 11 mi-a fost din nou foame așa că am mâncat o felie de pâine, un ou ochi, puțină telemea (trimisă de mama ❤️) și roșii cherry.

După-masă, pe lângă job, am avut și un interviu de 30 minute pentru Brussels Airlines. Nu vreau să-mi schimb jobul neapărat, dar am văzut poziția disponibilă la ei și am aplicat de curiozitate. Ca o împătimită de călătorii ce sunt, mi-ar plăcea să lucrez pentru o companie de transport aerian. Interviul a fost doar tehnic, sunt curioasă când voi primi răspunsul și dacă trec la etapă următoare sau nu.

Seara am mers împreună cu H. să vizionăm un apartament – plănuim să ne mutăm împreună. Apartamentul pare ideal pentru ce ne dorim noi, așa că decidem să aplicăm.

După vizionare ne-am oprit la Carrefour să luăm ceva de mâncare – aș fi cumpărat tot magazinul la cât de foame îmi era! Am decis să facem paste cu feta și roșii cherry, faimoasa rețetă tik tok. Am adăugat în coș și o pungă de mălai, magazinul acesta are un colț cu produse românești – 10 euro în total, a plătit el.

Ajunși acasă am gătit pastele, au ieșit extraordinar de bune! În mod normal ar fi trebuit să am o sesiune de antrenament, dar pentru că nu mă simțeam deloc în formă, am decis să mă odihnesc astăzi.

Total zi: 0

MIERCURI

La muncă m-au luat din nou în forță, cu multe probleme de rezolvat. În pauză am aruncat un ochi pe mailul personal și am văzut că cei de la agenția imobiliară mi-au trimis lista cu documentele necesare pentru a aplica pentru apartament: fluturași de salariu pe ultimele trei luni, copii după actele de identitate și dovada plății pe câteva luni a chiriei actuale.

Micul dejun l-am luat între call-uri: 2 banane și o cafea mare. La prânz am mâncat o porție din pastele de ieri – yummy!

Durerea de cap a persistat până spre seară, dar am încercat să fiu cât mai productivă, alternând task-urile de la job cu câte un video din cursul financiar. Pe la ora 15 am ieșit până la magazin, aveam ‘nevoie’ de ceva dulce: mi-am luat un croissant cu nuci pecan și un iaurt cu piersici (2 euro/ 9.8 lei), pe care le-am cam regretat apoi când le-am adăugat în aplicația de numărat calorii.

Într-o altă pauză, scrolland pe Facebook, mi-a apărut o reclamă pentru o piatră de masaj facial Gua Sha. Îmi doream una de ceva vreme, așa am am intrat pe Amazon, am studiat puțin oferta și mi-am comandat un pachet cu roller facial de jad, gua sha de jad și un aplicator pentru măști, toate la (22 euro/ 108 lei).

Tot în urma scroll-ului pe Facebook am dat și de o postare a celor de la Dragoste Desculță, iar cazul prezentat aproape că m-a făcut să plâng – am decis să donez (50 euro/245 lei). Nu donez recurent, însă o fac atunci când mă impresionează câte un caz prezentat pe rețele de socializare de către persoane/asociații pe care le urmăresc și în care am încredere.

Seara am ieșit la o oră de plimbare, într-unul din locurile mele preferate din Bruxelles – Place Poelaert. Am prins și un apus frumos! În drum spre casă m-am oprit la Carrefour să iau ingrediente pentru o salată, să am o opțiune sănătoasă la îndemână în caz că-mi va fi foame (9 euro/44 lei).

M-am întors acasă odată cu H. și am fost amândoi motivați pentru antrenamentul meu – full body workout. Un personal trainer chiar face diferența și lucrează exact zonele slabe, pentru a-mi întări mușchii acolo unde am probleme articulare sau unde nu am suficientă forță. Am ajuns să fac lucruri pe care nu le credeam vreodată posibile și mă bucur că am parte de această experiență. După antrenament aveam o foame de lup, însă m-am mulțumit cu un shake proteic.

Înainte de somn am completat amândoi testul pentru profilul Disc, să vedem unde ne situăm și ce la ce diferențe să fim atenți pentru a ameliora eventualele discuții sau diferențe de viziune. La mine predomină cadranul ‘Conștiincios’, iar la el cel ‘Influent’.

Total zi: 83 euro/407 lei

JOI

Deși m-am trezit mult mai în formă decât în ultimele zile, cerințele de la job m-au cam dat peste cap. Fiind consultant, primesc acele task-uri urgente pe care nu le vrea nimeni. Plus că se cam așteaptă să le rezolv eu probleme existente de luni de zile, de parcă aș fi zâna magică ce le știe pe toate. 😀

Anyway, am început ziua cu o banană și o cafea, iar mai apoi în jurul orei 10 am luat un mic dejun mai copios cu ouă, brânză de capră și roșii cherry.

În restul zilei am cam stat lipită de PC, am luat doar o pauză pe la ora 3 pentru a-mi face 2 sandvișuri cu unt și brânză, iar după am mâncat și o jumătate de baton proteic, mai mult pentru a alina pofta de dulce.

Spre final de program aveam o durere de cap și de spate îngrozitoare și tare mult m-am bucurat că e zi de bootcamp: clase de sport de grup organizate de H. în parc. Aerul rece și curat mi-a schimbat starea de spirit!

La cină ne-am făcut câte o salată mare cu roșii, avocado și telemea pe care am savurat-o până la ultima înghițitură. Seară s-a încheiat calm, de vorba cu H. și B., unul dintre colocatarii mei, care ne-a povestit o întâmplare amuzantă din încercările sale de dating.

Total zi: 0

VINERI

M-am trezit puțin mai târziu decât de obicei, pe la 8. Am febră musculară și mă mișc greu, însă odată cu daily meeting-ul de la ora 9, îmi intru în ritm. Se anunță o zi mai calmă la birou, în sfârșit!

Am luat micul dejun în jurul orei 10, din nou ouă cu salată, brânză, puțin ardei copt și o felie de pâine. Între timp am primit și răspuns pentru apartament, din păcate nu e pentru noi. În timpul dimineții mi-a venit și coletul de la Amazon și sunt tare încântată de produse, arată așa frumos! Mi-am masat puțin fața cu Gua Sha și m-a relaxat instant!

Am lucrat până spre după-masă, când mi s-a făcut foame și am mâncat două felii de pâine cu zacuscă. Yum!

Seara am mers cu H. la o nouă vizită de apartament. Pe drum ne-am oprit la magazinul indian de unde el și-a luat un sandviș și pentru mine două samosa vegetariene. Apartamentul era vechi și nerenovat de 1000 de ani, m-am simțit ca în peștera – păcat de zona bună în care se află, însă la starea în care e nu cred că vor reuși să-l închirieze curând.

Ne-am întors cam obosiți amândoi, în mod normal aveam program de antrenament însă niciunul nu prea mai era în stare – am profitat astfel de puțin timp petrecut cu cei din casă, pe care parcă îi văd tot mai rar în ultima vreme.

Total zi: 0

SÂMBĂTĂ

Am început ziua tot devreme, alarma a sunat la 6.45, ca în fiecare zi (deși durează ceva până mă ridic din pat). Am mâncat clasicul mic dejun cu ouă, salată, telemea și o felie de pâine, iar apoi am plecat spre vizita medicală.

De ceva vreme am aflat de existența ‘Lipedemei’ ca boală genetică și m-am autodiagnosticat, însă abia acum mi-am făcut curaj să consult și un medic. Am găsit o clinică care se ocupă special cu asta și, din păcate, ceea ce credeam eu s-a adeverit. Urmează o serie de teste și analize în urmă cărora să-mi poată oferi un plan de tratament. Consultația m-a costat 60 euro (294 lei).

Clinica e departe, iar la întoarcere am trecut printr-un alt cartier pentru a ridica un kettlebell pe care l-am găsit pentru H. pe Marketplace. A costat 15 euro (a plătit el). M-am oprit apoi la Carrefour, de unde am luat feta și porumb fiert (5 euro/ 24 lei), pe care le-am pus alături de cartofi dulci copți și salată pentru masa de prânz.

După masă am ieșit cu I., prietena mea româncă, la o plimbare lungă prin parc. Ideea era să adunăm km, pentru că ne-am înscris într-o campanie la job unde numărul de km parcurși de fiecare va fi convertit în donații către o asociație. Am mers vreo 3 ore încontinuu, am pozat copacii înfloriți și am savurat câteva bucățele de ciocolată de casă delicioase pe care mi le-a adus.

Seara am mâncat 3 crackerși cu brânză tartinabilă pe care le-am cumpărat în drum spre casă (4 euro/19 lei) și am stat la povești cu H. despre apartamente, planuri de viitor și noul meu diagnostic, pentru a vedea cum mă poate ajuta el, din punct de vedere sportiv.

Total zi: 69 euro/338 lei

DUMINICĂ

Duminică dimineață H. a mers să cumpere croissante, dar s-a întors și cu un buchet mare de flori albe și roz. Știe că îmi plac, așa că primesc des flori, ceea ce nu poate decât să mă bucure!

La ora 11 avem din nou bootcamp. La final am mai rămas o oră prin parc și am savurat o caffe latté de la kiosk (3 euro/15 lei) – aici restaurantele și terasele sunt închise de câteva luni, deci cafeaua am băut-o pe iarbă, lângă lac.

Ajunsă acasă, am mâncat din nou ouă, telemea și ardei copt. Au urmat un duș lung și câteva ore de pampering (masaj facial, măști de păr, făcut bucle etc). Am trecut și pe la Carrefour de unde am luat câteva chestii basic (ouă, feta, iaurt), de vreo 10 euro/49 lei.

Spre seară am mai vizitat două apartamente. Ne-am îndrăgostit de cel de-al doilea, așa că la nici două ore după vizită am sunat să anunțăm că vrem să-l închiriem. Pentru că de data aceasta am putut vorbi direct cu proprietarii, răspunsul l-am primit rapid: suntem acceptați! Am sărbătorit cu pizza (20 euro/ 98 lei).

Am adormit fericiți, vizualizându-ne deja în nouă noastră casă cozy.

Total zi: 33 euro/162 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.