Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un consultant în IT, de 30 de ani, care locuiește la Bruxelles și care și-a dat recent demisia.

***

Job: Consultant IT
Domeniu: Bancar
Vârsta: 30 de ani
Locație: Bruxelles
Salariu: 10.350 ron + bonuri de masă de aprox. 660 lei

Cheltuieli lunare

Chirie, întreținere, utilități, curățenie, TV: 625 euro/2980 lei
Transport: 0- 20 euro. În general, mă deplasez cu mașina, pentru că am primit-o ca parte a contractului de munca. Carburantul e gratis. Plătesc bilete pentru transportul în comun atunci când ies în oraș sau când n-am chef să merg cu mașina. În general se adună vreo 20 euro/95 de lei pe lună (1.4 euro/bilet).
Telefon: 0. Abonamentele telefonice sunt foarte scumpe în Belgia, cam 40-50 de euro pentru ceva decent, însă și acesta e oferit de firma pentru care lucrez.
Sport: 20 euro/95 lei abonament sală fitness
Netflix: 0. Mi-a oferit cineva contul 😀

Despre mine

Locuiesc de aproape trei ani în Belgia și de doi ani în Bruxelles. Stau într-o casă veche și foarte frumoasă, recent renovată, dintr-un cartier burghez al orașului. Împart casa cu alți oameni, fiecare dintre noi beneficiind de cameră și baie proprie, ambele complet mobilate, cu un design minimalist, dar drăguț. Împărțim livingul, bucătăria și grădina.

Pentru că toți muncim și avem programe diferite, nu ne “lovim” prea des unii de alții prin casă, însă încercăm uneori să ne adunăm cât mai mulți în jurul unei mese pe care o pregătim împreună. Destul de des organizăm petreceri, pentru că avem un spațiu mare și frumos pe care vrem să-l împărțim și cu prietenii.

Lucrez (momentan) într-o bancă, în departamentul IT, călătoresc cât de mult pot în timpul liber și îmi place să profit de viața de zi, dar și de cea de noapte a orașului.

Nu am un plan clar de economii, dar încerc să fac în așa fel încât să-mi rămână în jur de 500 euro la final de lună, însă mereu depinde de cât de multe călătorii fac în acea luna (uneori plec să umblu hai-hui în fiecare weekend). În general, economiile mele se duc tot pe călătorii – cele mai lungi și mai îndepărtate.

LUNI

Mă trezesc cu greu la ora 8:00, aș mai fi dormit vreo două-trei ore. Am avut un weekend plin, dar frumos, așa că nu mă pot plânge deloc! Mă îmbrac repede și plec la birou. Sunt în perioada de preaviz pentru că mi-am dat demisia, așa că nu prea mă mai stresez să ajung devreme, însă e musai să fie înainte de 9.40.

Sar peste micul dejun (deși îl aveam la pachet) pentru că nu îmi e foame și oricum prânzul îl iau cu colegii, la ora 12:00. Pentru prânz am comandat mâncare afgană, de la o colegă din Afganistan a cărei familie are un restaurant. Livrează la noi în fiecare luni, acum e prima dată când încerc. Iau legume cu sos alb și orez condimentat (7 euro /33.4 lei). Este absolut minunat, regret că nu am încercat mai devreme!

Spre final de program mănânc micul dejun: griș integral cu lapte de cocos, puțină miere și vișine din compot. Yum!

Seara ies la plimbare cu un prieten și terminăm într-un bar, unde stăm câteva ore. Plătesc eu un rând de băuturi, 14 euro/67 lei.

Ajung acasă destul de târziu, dar tot am timp să mă uit la un episod din Orange is the new Black, l-am început în weekend și m-a cam prins.

Total zi: 100 lei

MARȚI

Sună alarma de câteva ori, dar cu greu reușesc să-i pun stop și să mă ridic din pat. Mă îmbrac pe fugă, îmi iau din frigider prânzul pregătit încă din weekend și mă grăbesc să ajung la timp la muncă.

Dimineața trece rapid, între două meeting-uri reușesc să mănânc câteva nuci de caju și o banană pe care le aveam deja la birou (primim fructe de două ori pe săptămâna). Decid apoi să cumpăr cartea lui Călin Haplea Fructaliu: Cele 8 principii pentru creșterea metabolismului. Îl urmăresc de ceva timp și îmi place cum abordează subiectul nutriției, iar cartea nu e scumpă (16.20 lei) așa că plasez comanda fără să stau prea mult pe gânduri.

La prânz mănânc sarmale cu mămăligă, pregătite frumos de mama, în timpul ultimei mele vizite în România (merg destul de des acasă). Le-am adus la Bruxelles și le-am congelat în pungi de câte două porții. Așa că mă pot bucura de mâncarea de acasă mai mult timp – hello viață de expat! 🙂

Până seara mai ronțăi vreo doi biscuiți și ceea ce credeam a fi o zi cu puține cheltuieli s-a transformat într-una destul de costisitoare. Să vă explic: când mi-am dat demisia, în mare pe motive de burnout și prea mult stres provocat de un șef workoholic, m-am hotărât că am nevoie de o vacanță lungă, cam de o lună și ceva.

Primele două săptămâni le petrec în România, de Sărbători, iar apoi … unde să mă duc? Am ales Filipine, dar m-am tot sucit și învârtit cu datele și biletele de avion și am amânat să le cumpăr.

Așadar, astăzi mi-am zis: ”Gata, fie ce-o fi, le iau!”. După vreo două ore de căutat (din nou) și învârtit pe toate părțile Google Flights, Momondo și Skyscanner, am apăsat butonul Confirm Payment! Bruxelles-Manila – 521 euro /2491 lei, un preț bun după părerea mea.

Extenuată și fericită după aceste două ore, am plecat de la birou cu gândul la cina pe care o va pregăti un bun prieten, pentru mine și câțiva colegi de casă: chili con carne!

Imediat ce ajung acasă vine și D., care cumpărase deja tot ce e necesar (și n-a vrut să împărțim costurile). Seara e liniștită, cu mâncare bună, vin alb și un mousse de ciocolată nemaipomenit, adus de iubitul unuia dintre colegii de casă.

Încă un episod și jumătate de Orange is the New Black, după care adorm instant.

Total zi: 2507 lei

MIERCURI

Știți deja povestea. Trezit târziu, alergat spre birou. La micul dejun am vreo doi biscuiți aduși de un coleg și câteva nuci caju.

La 11.30 ne îndreptăm cu toții spre restaurant, pentru că avem Christmas Lunch, plătit de firmă. Am ales un restaurant italienesc pentru că e aproape de locul unde lucrăm și șeful n-are chef să mergem departe, să nu cumva să lipsim prea mult de la muncă. Avem buget de 50 euro/persoană, așa că îmi comand niște creveți că antreu, lasagna cu sos alb și un desert bunicel, cu cafea.

După masă nimeni nu prea mai are chef de muncă dar avem multe meeting-uri, așa că timpul trece destul de repede.

Spre seară, împreună cu câțiva colegi din echipa și din firma care mi-au fost dragi, mergem la un bar din apropiere, să-mi iau la revedere la un goodbye drink. Mă bucur că oamenii care nu îmi plac (și care, de altfel, sunt motivul pentru care mi-am dorit să plec de aici) nu au putut veni. Ar fi însemnat doar niște zâmbete false din partea mea și a lor.

Seara a fost drăguță, dar s-a terminat destul de devreme. Majoritatea colegilor mei nu locuiesc în Bruxelles, așa că se cam grăbesc să plece cât mai repede spre casele lor. Nota o plătesc eu, 66 euro/315 lei.

În drum spre casă îmi dau seama că mi-e cam foame și că n-am mai mâncat de mult cartofi prăjiți. Așa că mă opresc la fritterie și îmi iau o porție – 2.9 euro/13.8 ron. Fără sos, că am acasă. Îi mănânc în vârful patului, uitându-mă la serial.

Cam așa s-a încheiat ziua, ba chiar adorm devreme, în jur de ora 23.30.

Total zi: 329 lei

JOI

Joi mă trezesc devreme, pe la 7 și ceva, pentru că am o zi lungă. Pe la 10 ronțăi ultimele bucăți de caju pe care le aveam, plus o pară și o portocală. Noroc că-mi fac mereu stoc de fructe, altfel aș cam sări peste micul dejun.

La prânz mă întâlnesc cu business manager-ul de la firma pentru care voi lucra în curând pentru că vrea să mă pregătească pentru meeting-ul pe care urmează să îl avem la client, în seara aceasta.

Îmbinăm utilul cu plăcutul, așa că mergem să luăm masa într-un restaurant italienesc. Îmi comand o porție de paste cu legume, care se dovedește a fi foooarte generoasă- insistă să plătească el.

Am meeting la 16.30 și pentru că trebuie să merg în centru, prefer să iau metroul, să fiu sigură că ajung la timp (1.4 euro/ 6.7 lei). Mă întorc apoi la birou să-mi iau mașina din parcare și odată ajunsă la metrou, decid să-mi mai pun 10 călătorii pe card pentru că nu găsesc peste tot automatele de încărcare – 14 euro/67 lei + 1.4 euro/6.7 lei biletul de acum.

Ajung acasă, las mașina, mănânc rapid o porție de chilli con carne rămasă de marți și ies din nou. Merg cu un prieten să vedem un film documentar despre Chile – La Cordillera de los Suenos. Cinematograful este unul destul de vechi, casa de bilete se află afară, exact că în filmele americane. Biletul e 8 euro, dar plătește el. Interesant, mi-a plăcut corelația dintre munții ce împrejmuiesc Santiago de Chile și evenimentele politice care s-au întâmplat de-a lungul anilor.

După film ne oprim să bem o bere într-un bar în care n-am mai fost până acum. Eu am ales o bere bio. Cred că nu-ți ajunge o viață să încerci toate berile care există pe piață belgiană, dar eu nu mă las – îmi comand întotdeauna altceva! Nota o plătesc eu, 8,4 euro/40 lei.

Spre casă merg pe jos, și-așa simt că n-am mai făcut mișcare de 1000 de ani. Nu apuc să văd nici măcar un episod din serial, pic lată de somn. A fost o zi lungă, dar frumoasă.

Total zi: 120,5 lei

VINERI

Vineri dimineață mă trezesc cu durere de stomac, așa că sar peste micul dejun.

La prânz mănânc ultima porție de chilli con carne, adusă de acasă, iar după-masă, pentru că am poftă de ceva dulce (sau poate pentru că mă plictisesc?), îmi iau o gofra cu ciocolată de la automat (0.7 euro/3,35 lei). În plus, îmi comand din nou mâncare afgană pentru luni, pe care o plătesc acum: 7 euro / 33.5 lei.

Spre final de zi îmi amintesc că pe zborul Wizz spre București nu am decât bagaj mic de mâna – inițial plănuiam să stau doar 4 zile acasă de Crăciun. Dar după ce mi-am dat demisia m-am hotărât să stau mai mult cu ai mei, două săptămâni. De când m-am mutat în Belgia n-am stat niciodată mai mult de cinci zile în România, așa că sunt tare entuziasmată! Intru așadar pe site la Wizz să-mi cumpăr Wizz Priority pentru acel zbor, pentru a avea un al doilea bagaj de mâna, mai mare – 14.5 euro/ 69 lei.

E petrecere la noi acasă în seara asta, deci după birou mă opresc pe la Carrefour să cumpăr niște bere și chipsuri. Mai adaug în coș și un avocado, niște biscuiți și pâine, astfel că în final plătesc în jur de 18 euro/86 lei.

Ajunsă acasă, văd pe Facebook că e finala de la Vocea României. Nu mă uit la televizor în general, așa că nu m-a interesat să am programe românești disponibile, însă acum parcă mi s-a făcut dor de emisiunea asta. Plus că am auzit că e foarte bun candidatul lui Tudor, așa că încerc să văd cum pot urmări pe net. Cinci minute mai târziu, cu VPN-ul instalat, mă uit în direct la Vocea României!

Când se termină, cobor și îi găsesc în jurul mesei doar pe colegii de casă. Se pare că cel care voia petrecere a cam uitat să invite oameni, așa că avem o seară chill, între colocatari.

Total zi: 192 lei

SÂMBĂTĂ

Sâmbătă dorm muuuult, mă trezesc abia pe la 11:00. După un duș rapid, pun o mașină de haine la spălat (3 euro/ 14 lei) – da, plătim pentru a ne spăla hainele la noi în casă, singură cheltuială pe care o avem în plus față de prețul chiriei.

Apoi cobor să-mi prepar un mic dejun/ brunch : un ou ochi, avocado, pâine prăjită, roșie și niște brânză adusă din România. Delicios!

Sunt puțin indecisă cu ceea ce am de făcut. M-aș duce prin magazine, că doar sâmbăta pot, dar nu prea vreau să cheltuiesc bani și nici n-am nevoie de nimic. Ar trebui să spăl mașina pentru că o returnez săptămâna viitoare, dar mai bine fac asta chiar în ziua cu pricina. Ar trebui să merg și la market să cumpăr ciocolată pentru cadouri, dar e sâmbătă și probabil e prea aglomerat.

Într-un final decid să merg până în Flagey la târgul de Crăciun – e zona în care ies cel mai mult în Bruxelles și sunt curioasă să văd ce au la târg. Mare greșeală pentru buget – găsesc un stand cu produse sustenabile, dar scumpicele, de unde plec cu un set de dischete demachiante tare drăguțe, reutilizabile, cu biluțe de ceramică care purifică apă și cu două săpunuri cu aromă de scorțișoară – 42 euro/200 lei.

E cam frig, iar eu nu m-am îmbrăcat suficient de bine, așa că întru în Café Belga să-mi iau un cappuccino (2.8 euro/ 13.4 lei). E unul dintre barurile mele preferate din Bruxelles, îmi place agitația și zumzetul de voci pe care le găsesc aici la orice ora din zi sau din noapte. Mă hotărăsc apoi să mă întorc acasă, e prea frig să umblu aiurea prin oraș.

Mi se pare ciudat să am o zi așa, fără niciun plan, în care să stau în casă și nu prea știu ce să fac. Încep cu puțină ordine prin bucătărie, după care îmi vine ideea minunată de a-mi rearanja dulapul. Triez astfel hainele pe care vreau să le iau la București și adun câteva lucruri pe care nu le folosesc, dar care sunt aproape noi și le voi putea vinde pe Vinted.

Seara se încheie din nou în liniște, la o bere și ceva povești cu colegii care încă mai sunt în casă (restul au plecat deja în vacanță).

Total zi: 227 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc în jurul orei 9:00, mai lenevesc puțin în pat, apoi cobor să-mi fac același mic dejun pe care l-am avut ieri. Îl savurez în living, în timp ce mai urmăresc un episod din Orange is the new Black.

Chiar dacă plouă, am nevoie să ies din casă! Mi-am propus să mă pun la curent mai bine cu viață culturală din Bruxelles și să vizitez mai multe muzee și expoziții. Și nici că puteam începe cu ceva mai potrivit: Expoziția lui Brâncuși, una dintre cele mai importante care au avut loc în ultimii 25 ani în Europa.

Iau tramvaiul până în centru și până la intrarea în centrul cultural Bozar sunt udă fleașcă. Toarnă cu găleată iar eu, că de obicei, n-am avut chef să iau cu mine umbrela. Biletul costă 17 euro/ 81 lei, însă își merită banii cu prisosință. Pe lângă sculpturile foarte frumoase ale lui Brâncuși, sunt prezentate și alte obiecte, imagini și filme reprezentative pentru artă românească. E interesant să-mi aud limba vorbită în filmulețe de prezentare în Bruxelles, să văd cărți scrise în română și câteva exponate ce aduc aminte de comunism (Casa Poporului construită din pachete de țigări Carpați, de exemplu).

Pentru că încă plouă torențial când termin vizita, nu prea am altă opțiune decât să mă îndrept spre casă.

Mă opresc la Carrefour să cumpăr pâine și alte câteva prostioare, pentru care plătesc 8 euro/38 lei, iar următoarele ore le petrec pe canapea, la Netflix.

Spre seară, unul dintre colegii de casă mă întreabă dacă am ceva planuri. Nu am, așa că ne hotărâm să mergem la pizza. Alege el locul, undeva destul de departe de casă, într-un cartier în care nu mai fusesem de mult. Mănânc o pizza bunicică, împreună cu o bere și o panna cotta pentru care plătesc în total 22.5 euro/ 107,5 lei.

Mergem pe jos spre casă, cam o oră, să nu ne simțim vinovați pentru festinul din acea seară. Dar și pentru că nu plouă și nici nu era foarte frig – combinație rară iarna, în Belgia, așa că era musai să profităm!

Total zi: 226,5 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***