Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diaries, care ne-a mai scris în octombrie 2019. Este vorba despre un assistant manager, de 27 de ani, care locuiește în Bournemouth, Anglia. Dacă vreți să rămâneți la curent cu aventurile din viața Dianei, o găsiți pe canalul ei de YouTube. 🙂

***

Job: Assistant Manager la un cămin de studenți
Locație: Bournemouth, Anglia
Vârstă: 27 de ani
Venit lunar (după plata taxelor și a pensiei private): £1548 (8769 lei)

Cheltuieli lunare

Factură telefon: £10 (56.65 lei)
Apple Music: £10 (56.65 lei)
Canva (site de editare): £10.99 (62,26 lei)
Manichiură: £25-35 (141.62 – 198,26 lei) în funcție de model, tehnică etc.
Epilat: £50 (282.24 lei) – momentan nu achit acest cost, deoarece saloanele sunt închise din decembrie și a trebuit să mă chinuiesc acasă. Pe 12 aprile se vor redeschide și voi relua epilarea la salon.
Transport: gratuit – am un abonament de la serviciu până în septembrie.

Despre mine

Locuiesc în Anglia, Bournemouth, iar acesta este al doilea Money Diary trimis către Inoza.

În 2019 vizitam Mexicul și doar ce mă mutam de la mama, luând în chirie o cameră doar a mea, într-o casă din sudul Angliei. De atunci, viața mea s-a schimbat foarte mult.

Din punct de vedere profesional, am avansat în poziția de Assistant Manager în cadrul aceleiași companii. Pandemia nu m-a afectat deloc, deoarece am continuat să merg la birou în fiecare zi. Nu am mai putut să călătoresc ca înainte, în schimb.

Financiar, am un budget planner unde îmi notez cheltuielile lunare și încerc să nu mai risipesc bani cum făceam înainte pe genți scumpe, haine (unde să le pun pe toate?) sau lucruri pe care nu le prea folosesc. Aș vrea să reduc și din banii dați pe mâncare și să gătesc acasă cât mai mult. Ziua de cumpărături e de obicei în weekend, iar în timpul săptămânii îmi las portofelul acasă, ca să nu fiu tentată să comand mâncare sau să mă opresc la magazin. În ziua de salariu, întotdeauna transfer 2/3 într-un cont de economii care e doar al meu, iar dacă mai am bani rămași la final de lună, îi adaug și pe ei în același cont.

Pe plan amoros, am primul meu iubit de când sunt în Anglia (5 ani deja!). Ne-am cunoscut făcând contractul de închiriere pentru camera mea, el fiind proprietarul casei. Îmi aduc aminte că, după ce mi-a prezentat casa și am semnat contractul, m-a condus până la ușa, însă părea că nu ar fi vrut să plec, ci a ieșit și el din casă și m-a condus până la stradă principală, luându-și rămas bun cu greu. După 2 luni de locuit împreună am început să ieșim, iar acum suntem într-o relație de aproape un an și jumătate.

Este englez și, deși am avut multe diferențe culturale și de mentalitate de depășit, acum suntem într-un loc bun. Am avut multe drame și semi despărțiri de înfruntat, dar amândoi am decis că nu am vrea să ne pierdem unul pe celălalt, așa că încercăm să ne prețuim mai mult și ne arătăm asta.

Nu mai plătesc chirie, ba chiar am redecorat un alt dormitor după bunul plac și mi-am mutat lucrurile cam peste tot prin casă. Avem tablouri cu noi pe hol și în sufragerie, regulile casei în bucătărie și hainele mele ocupă și din șifonierul lui. I-am reorganizat dulapurile și am văruit și niște pereți în roz! 😁

Chiriașii pe care îi avea în casă la momentul mutării mele aici au plecat, casa devenind mai mult un spațiu de familie pentru mine și M. Doar Ismail mai locuiește într-o cameră de la etaj, dar el este prietenul nostru și nu doar un simplu chiriaș.

LUNI

M-am trezit cu greu la 9:30. Doar ce a trecut Paștele catolic/englezesc, așadar astăzi este zi liberă în Anglia. În ultima perioadă m-am învățat să dorm până târziu, așa că îmi va fi greu să revin la programul meu obișnuit de mâine.

M. a venit să mă pupaceasca și să îmi spună că a desfundat chiuveta de la baie, că a strâns rufele de pe sârmă și mi-a găsit niște șosete care îmi lipseau. Sunt o norocoasă că ajută la treburile gospodărești și, în general, treburile casnice se împart în mod egal. Eu mă ocup de gătit, el curăță bucătăria în urma mea. Eu fac curățenie în băi și dormitoare, el face în sufragerie, birou și bucătărie.

Mă dau jos din pat la ora 10 și iau micul dejun: iaurt cu Weetabix (un brand de cereale integrale, n.red.), semințe de floarea soarelui și o banană. După mult timp de pauză, am reluat serialul Jane the Virgin. E ușurel și relaxant, ca pentru o zi de leneveală.

Dau și o fugă până la Lidl-ul din apropiere pentru a lua mărunțișuri, însă mă trezesc că am umplut două sacoșe pe care abia le car. Am plătit £48.11 (272.53 lei), dar nu cred că mai fac piața în următoarele 2 săptămâni. Îl sun pe M., care vine cu mașina să mă ajute.

La prânz mănânc o shaorma vegetală, o rețetă inspirată din meniul lui Carmen Brumă: humus de casă, morcov răzuit și roșii cherry înfășurate în lipie. Yummy! După-amiaza mi-o petrec editând un video pentru YouTube.

Noul hobby descoperit în pandemie este vlogul și, deși sunt începătoare și postez doar când am inspirație, fără să am mulți urmăritori, este o activitate care îmi face plăcere și încerc să surprind părți din viața mea (M. încercând dulciuri românești, rutina mea de dimineață, ședințe foto etc.). Pentru cine dorește să mă urmărească, canalul meu este Diana Duță.

Plătesc £10.99 (62.26 lei) pentru abonamentul la site-ul Canva.com pentru opțiuni premium de editare.

M. a avut o ședință de meditații offline (predă fizică și matematică elevilor) și doar ce a venit acasă la ora 4. Mă întreabă dacă vreau să ies la o plimbare, dar îi propun să mergem pentru o ședință de condus în schimb. Am luat un permis provizoriu, care îmi permite să conduc alături de un șofer în Anglia pentru a-mi crește încrederea în mine înainte de examenul auto.

M. pare puțin panicat în intersecțiile mai aglomerate, dar ajungem acasă cu bine și fără incidente. Pentru cină am pregătit cordon bleu de pui cu salată verde și cous cous. Mi-am pregătit și caserolele cu micul dejun și prânz pentru a salva timp dimineața. Seara am văzut două episoade din “Behind Her Eyes” pe Netflix împreună cu M., apoi am mers la somn în jurul orei 11.

Total zi: £59.10 (334.78 lei)

MARȚI

Am avut o noapte agitată, cu niște vise ciudate. M-am trezit foarte agitată la 7 când a sunat alarma. Nu m-am mai machiat dimineața pentru a dormi mai mult, truc pe care îl aplic des în timpul săptămânii.

Dimineața decurge plăcut la birou, mănânc iaurt cu Weetabix și căpșuni, însă după-amiaza lucrurile devin mai tensionate cu șeful meu. M. mi-a dat un mesaj la momentul potrivit să îmi ridice moralul și să îmi spună că mă poate lua de la serviciu când termin.

La final de program a început să cadă lapoviță, dar am ajuns cu bine acasă, iar M. m-a făcut să râd și a încercat să mă binedispună.

Fac bicicletă la serialul meu pentru o oră, apoi îi spun lui M. că nu aș vrea să gătesc în seara asta. El mănâncă ce e prin frigider, eu îmi pregătesc micul dejun și prânzul la pachet pentru mâine în timp ce ronțăi un măr.

Fac baie pe cap și mă retrag în pat devreme. Lenevesc până adorm, în jurul orei 11.

Total zi: £0

MIERCURI

O altă zi de mers la birou… Mă trezesc la 7 și fac același ritual de pregatire, sperând că astăzi să am o zi mai bună.

Ziua trece repede, mănânc o napolitană, apoi salată cu piept de pui la prânz. Îl sun pe M. să îi spun ce dezamăgită sunt de atitudinea noului meu șef, iar el îmi spune să îmi văd de treabă și atât, ignorând alte lucruri.

La ora 4 vine și mă ia de la muncă. Este împreună cu copilul lui dintr-o relație anterioară. Mi-a fost foarte greu să accept asta, mai ales la începutul relației, iar cel mai greu e în perioada Crăciunului, când mi-aș dori să fie și despre noi doi și nu doar copilul lui. În afară de asta, băiatul e drăgălaș și inocent.

În drum spre casă conversația devine tensionată și ne certăm. Acasă, totul se amplifică și cearta devine mai agresivă. M. încearcă timp de o oră să mă împace și își cere scuze, spunând că vrea să fim o familie și să ne înțelegem (deși nu prea ne iese).

Fac bicicletă la serial – Jane the Virgin – cum încerc mereu în timpul săptămânii. După cină sunt încă agitată, așa că stau cu un prieten de vorba și îi arăt un test de numerologie pe https://video.numerologist.com. Nu credem în astfel de previziuni, dar e amuzant și ne mirăm de cât de bine nimerește anumite lucruri din viața noastră.

Șeful meu îmi da un mesaj prietenos, verificând dacă sunt supărată pe el. Încerc să fiu cât mai profesionistă și refuz să discut prea multe detalii cu el, ba chiar îl asigur că totul e ok și că vorbim a doua zi la muncă. Respir ușurată la gândul că săptămâna viitoare e în concediu și nu o să lucrăm împreună.

Seara citesc înainte de culcare și sting veioză puțin după 11.

Total zi: £0

JOI

Azi m-am trezit înainte să sune alarma, la 6:40. Am avut timp să mă machiez și să mă aranjez de dimineață, tocmai bine, căci azi avem o întâlnire la muncă cu directorul de la firma de curățenie pe care o folosim.

Ziua trece repede și plec de la birou la ora 4, mult mai fericită ca în alte zile. Fac bicicletă la serial, apoi îmi prepar pentru cină același wrap vegetarian cu humus de casă. De data asta adaug și gogoșari în oțet și mi se pare că e mult mai gustos!

Seara mi-o petrec cu Ismail, prietenul meu din Liban (și prietenul meu cel mai bun din Anglia), care mă ajută să curăț de orice documente și fișiere un laptop vechi, pe care nu îl mai folosesc și vreau să-l vând. Râdem, povestim și la final plec de la el cu kiwi. De fiecare dată își împarte mâncarea cu generozitate cu oricine și deja am pierdut șirul dăților în care M. i-a încercat mâncarea tradițională!

Înainte de culcare îmi butonez telefonul, vorbesc cu o prietenă din România, apoi adorm după 11:30, mai târziu decât ora mea obișnuită de culcare.

Total zi: £0

VINERI

Aș mai fi dormit când a sunat alarma la 7 dimineața.

La muncă, M. mă sună să vadă ce fac și îmi spune că vine să mă ia la ora 4. Dar sunt încă iritată de miercuri și certurile se redeschid, iar M. îmi spune că nu ar trebui să ne mai mințim unul pe altul și să admitem că am încercat amândoi să reconstruim relația după o temporară despărțire în decembrie și că nu merge…

Ne reproșăm tot felul de lucruri unul altuia, iar el spune că aș fi putut locui cu el mereu și să fim bine dacă nu îl cicăleam mereu la cap și l-aș fi lăsat să își vadă de viața lui. În replică îi răspund că eu ar trebui să fac parte din viața lui și el din a mea și nu înțeleg cum poate să își dorească doar o iubită part-time, iar când are copilul la el eu ar trebui să nu mai contez. Îl întreb dacă îl aștept la ora 4 și îmi spune că și-a făcut alte planuri.

Ajung acasă cu autobuzul unde îl găsesc pe Ismail supărat că nu merge internetul. Mă învață să fac hotspot cu telefonul și reușesc să fac exerciții fitness urmărind un video pe YouTube.

Ismail a pregătit cina pentru amândoi – pui condimentat și salată. Mâncăm amândoi iar între timp își revine și internetul. Jucăm șah și Cluedo până târziu, apoi mă retrag în pat și vizionez Run pe Netflix.

Eu și M. nu ne-am mai vorbit și chiar mă întristez că am ajuns din nou în punctul din decembrie, mai ales că am început săptămâna și jurnalul într-un mod plăcut și mândrindu-mă cu felul în care îmi merge relația. Adorm târziu, la 12:45 noaptea.

Total zi: £0

SÂMBĂTĂ

Visez urât și mă trezesc la 6:45. Mi-aș fi dorit să dorm mai mult, fiind weekend.

Stau în pat până la 8, timp în care îmi comand acei colanți minune de pe instagram care ar face posteriorul mai mare. Adaug 3 perechi, modele diferite și un maieu, dar numai o pereche de colanți va ajunge mâine (Prime delivery). Pentru restul va trebui să mai aștept. Toată distracția mă costă £65.94 (373,53 lei). Nu prea îmi este foame, așa că mănânc doar un măr.

Comand un cadou pentru mama, o cană personalizată cu noi două, care ar trebui să fie livrată în 2 săptămâni. Plătesc £19.30 (109,33 lei). Mi se pare scump pentru o cană și conștientizez că astăzi am cheltuit mult și neplanificat drept pansament pentru durerea pe care o simt din cauza neînțelegerilor cu M.
O parte din mine încă speră că doar a vorbit la nervi și că nu ne va lăsa să ne despărțim, dar în niciun caz nu o să cedez eu prima.

M. a strâns rufele de pe sârmă și mi le-a adus împachetate. Mi-a zis că orice s-ar întâmpla, i-ar plăcea să rămânem prieteni. Că mereu mă va ajuta cât timp sunt în Anglia și că poate vorbim mai mult duminică seară, după ce își duce băiatul înapoi la fosta iubită.

De luni se redeschid saloanele de înfrumusețare, ceea ce mă bucură foarte mult. Mi-am făcut o rezervare pentru epilat înainte de Paște și am plătit o garanție de £1.50 (8.5 lei). Ultimele 4 luni de lockdown în Anglia m-am chinuit să mă epilez singură acasă, iar în zona inghinală nu am reușit să folosesc ceară, așa că am băgat lama. Nici nu vreau să mă gândesc ce durere o să simt la epilarea cu ceară după atât de mult timp, dar abia aștept să fiu epilata așa cum trebuie!

Restul zilei mă joc Sims 4, cu pauză de prânz când mănânc pește la cuptor cu couscous cu alune și fructe uscate și roșii.

Seara fac baie pe cap, iar M. vine să ne împăcăm, mă ia în brațe și mă pupă. Terminăm de vizionat Behind Her Eyes pe Netflix. Sfârșitul a fost complet neașteptat și a schimbat perspectiva asupra întregului serial! Chiar recomand miniseria, merită fiecare episod.

Am sărit peste cină, căci nu mi-a mai fost foame – dar am mâncat 2 clementine. Înainte de culcare am citit câteva pagini până mi-am simțit ochii grei. Am adormit la 11:30.

Total zi: £86.74 (491,36 lei)

DUMINICĂ

Mă trezesc la 8 dimineața cu dureri de burtă. Se pare că e acea perioadă a lunii.

Iau micul dejun: wrap cu cremă de brânză, salată verde, roșii și telemea, apoi mă întorc în pat și reiau cititul de unde am rămas aseară. Iau și un paracetamol. Când mă simt mai bine, îmi ondulez părul cu placa pentru o schimbare și redecorez o casă în Sims, iar M. pleacă să își ia copilul de la bunica lui, unde a stat peste noapte.

Luăm prânzul toți 3 în grădină: pește la cuptor cu quinoa și ciuperci în sos de roșii, apoi mă duc să mă schimb de pijamale și să mă machiez, căci la ora 3 mă revăd cu o prietenă în oraș. M. mă duce cu mașina, ceea ce mă bucură, căci tocmai am scăpat de o rafală de ploaie și mi-am salvat buclele. Când ajung, este soare și cald. 🙂

Eu și prietena mea ne plimbăm pe lângă plajă, traversăm grădinile orașului și ajungem în centru, de unde ne cumpărăm 2 prăjituri și ciocolată caldă. Porția mea este £8.49 (48,09 lei), dar nu pot să termin de mâncat, așa că o iau la pachet pt M., care vine să mă ia acasă după ora 5. Și-a înapoiat băiatul mamei, așadar suntem singuri.

Ajunși acasă, pregătim cina împreună: cartofi rondele la cuptor cu ulei de măsline și mirodenii și pui cordon bleu. După masă ne reevaluăm relația după niște întrebări pentru terapia în cuplu și identificăm două probleme majore: nemulțumirea lui M. în partea financiară și nemulțumirea mea când M. are copilul în casă din cauza faptului că atenția nu e distribuită în mod egal între noi și mă simt neglijată întreagă săptămână când are băiatul la el. Fiecare problemă va fi discutată în profunzime în următoarele ședințe de consolidare a relației.

A ajuns o pereche de colanți din cele comandate sâmbătă. Îi probez și sunt foarte încântată de cum arăt în ei! Cred că voi comandă și alte culori. Sunt chiar impresionată de cât se mult poate ajută o haina forma corpului! Chiar fac minuni.

Termin de scris jurnalul pentru Inoza și mă duc la culcare destul de târziu, aproape de ora 1 noaptea.

Probabil din cauza dulcelui mâncat, m-am simțit plină de energie toată seara și am ratat ora mea obișnuită de culcare.

Total zi: £8.49 (48,09 lei)

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.