De Crăciun ai ales, ai cumpărat, ai împachetat cu grijă și ai dăruit cu dragoste cadouri pentru toți cei dragi. A rămas o singură persoană la care nu te-ai gândit: tu.

***

Cineva compara săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou cu un purgatoriu, în care oamenii nu știu ce zi e, timpul nu există și toată lumea așteaptă data de 1 ianuarie pentru a începe să-și schimbe viețile. 🙂

Ai putea să nu mai aștepți însă data de 1 și să te gândești de pe-acum ce ritualuri/obiceiuri noi te-ar ajuta să ai un an mai bun, mai relaxat și mai sănătos decât cel care s-a încheiat.

Unul dintre bancurile mele preferate sună în felul următor: ”Știi de ce are veverița coada la spate? Pentru că în față este ea!”. Mai jos sunt 12 recomandări de cadouri/experiențe pe care să ți le faci ție însăți, pentru un 2018 în care să te pui pe tine în față. 😀

Abonament la sală/ Fitpass

Încep cu cea mai des întâlnită rezoluție de Anul Nou din istoria umanității: să fii mai în formă/ să slăbești x kilograme. Dacă nu știi ce sală să alegi sau vrei mai multă varietate, poți alege Fitpass – o aplicație prin care ai acces la sute de săli de fitness, yoga, pilates, zumba & co din București, Brașov, Timișoara, Constanța, Târgoviște, Ploiești, Pitești, Craiova, Călărași și Brăila.

Sora mea, Yvonna, și cu mine o să testăm în ianuarie cu Fitpass sălile de Yoga și de Pilates din București. Am făcut un calcul rapid și ne costă aproximativ 20-30 de lei ședința. Nu cred că există vreun abonament la momentul actual care să fie la fel de convenabil și să ne dea o varietate mai mare de opțiuni.

Brățară de fitness

Dacă ai deja abonament la o sală sau preferi să alergi în aer liber și vrei să-ți eficientizezi antrenamentul, o brățară de fitness care îți măsoară pulsul și caloriile arse este o investiție excelentă.

Am povestit la începutul lunii decembrie experiența mea cu Fitbit Alta HR, pe care o port în continuare, dar găsești pe piață multe alte modele, în funcție de buget sau de nevoile tale.

Abonament la masaj

Când eram studentă am citit într-o revistă glossy cum cineva povestea că de 9 ani merge săptămânal la masaj. Mi s-a părut atunci un lux suprem, inaccesibil muritorilor de rând. Între timp, am ajuns să trec masajul de la capitolul lux, la capitolul sănătate (fizică și psihică).

Merg la un salon din cartierul meu, absolut nepretențios, unde toate maseuzele sunt profesioniste, iar un masaj de relaxare costă 55 de lei, în timp ce unul de drenaj limfatic (care elimină toxinele) e 60 de lei. Prefer să investesc banii ăștia într-o oră de terapie fizică decât într-o masă în oraș sau într-un obiect care să-mi populeze inutil casa.

Îți recomand să investești într-un abonament la masaj pentru simplul fapt că nu știu nicio altă activitate la fel de plăcută care să îmbunătățească postura și somnul, să reducă stresul, să crească imunitatea și să detensioneze mușchii (printre multe alte beneficii).

Abonament la Ateneu

Un ritual ca mersul săptămânal la un concert la Ateneu mi se pare chintesența rafinamentului, la orice vârstă.

Sigur, un abonament la Ateneu intră mai degrabă la capitolul lux decât necesități, dar să știi că joia sau vinerea ți se va încheia cu un concert simfonic poate fi echivalentul unui masaj pentru creier și suflet. Iar dacă mai ai și un partener cu care să savurezi această experiență, cred că te poți considera foarte norocoasă.

Bilete la un festival de muzică

Dacă muzica simfonică nu se numără printre preferatele tale, poți oricând alege să cumperi bilete pentru un festival de muzică pop/ rock/ indie etc., în România sau în afară. Pe lângă bucuria de a asculta trupa/soliștii tăi preferați, festivalul e o experiență în sine, care poate deveni echivalentul unei mici vacanțe.

Un curs Masterclass

Cum ar fi să înveți să gătești de la Gordon Ramsay, să faci fotografii de la Annie Leibovitz, să-ți creezi un brand de modă de la Diane von Furstenberg, să joci într-un film de la Samuel L. Jackson sau să cânți de la Christina Aguilera?

Pe platforma Masterclass, poți face toate astea și multe altele. Împărțite în lecții de tip video, la care se adaugă teme pentru acasă, cursurile Masterclass nu-ți garantează că devii specialistă într-un anumit domeniu, dar îți oferă o șansă unică de a-i asculta vorbind despre procesul lor creativ pe mai buni oameni din domeniile lor. Eu nu respect întru-totul programa lor (nu-mi fac toate temele), dar îmi notez multe lucruri care mi se par interesante. Un curs costă 90 de dolari, iar pentru 180 de dolari/ an ai acces la toate cursurile de pe site.

Abonament la publicația preferată

Fie că este vorba despre Decât o Revistă, The Gentlewoman, The New Yorker, Dazed sau orice altceva, primirea și răsfoirea publicației preferate (în variantă de hârtie sau digitală), alături de o cană de cafea, în mijlocul patului sau în cafeneaua preferată, poate deveni noul tău ritual de relaxare și răsfăț în 2018.

Ședințe de terapie/ coaching/ nutriție

În funcție de nevoile pe care le ai în prezent, începerea unei colaborări cu un psihoterapeut, life/ business coach sau nutriționist poate fi temelia solidă pe care îți construiești viața la care visezi de atât de mult timp.

Dacă până acum ai încercat să faci pace cu trecutul/ job-ul sau corpul tău și n-ai reușit pe cont propriu, poate că e timpul să apelezi la ajutor profesionist. S-ar putea să fie cea mai bună investiție pe care o vei face tot anul.

O agendă

Una dintre cele mai mari schimbări pe care le-am făcut în viața mea a pornit de la o simplă agendă, în care am început să-mi scriu gândurile în fiecare dimineață. Dacă îmi citești blogul de ceva vreme, știi că respectivul ritual se numește Morning Pages și că m-a ajutat să îmi depășesc mai multe blocaje creative.

Zeci de oameni mi-au scris în ultimele luni povestindu-mi despre efectul acestui ritual asupra vieților lor. N-ai nimic de pierdut dacă îi dai și tu o șansă în 2018. În cel mai rău caz, s-ar putea să renunți după câteva zile. În cel mai bun caz, s-ar putea să-ți schimbe viața. 🙂

Abonament la curățenie

La fel ca masajul, ideea de a avea pe cineva care să-ți facă curat acasă mi se părea o fiță maximă acum câțiva ani. Între timp, am înțeles ce înseamnă să lucrezi peste 60 de ore pe săptămână și să apreciezi fiecare minut liber pe care îl ai în weekend pentru a te relaxa.

Există multe firme care îți oferă servicii de curățenie la domiciliu (pentru că ai șanse mai mari să găsești Sfântul Graal decât o menajeră liberă și bună). Mie îmi place ideea InstaHouse, pentru că e un start-up pornit de o gașcă de studenți cu prețuri foarte decente. N-am apucat încă să-i testez, dar am fost foarte aproape: cineva m-a anunțat că vine în vizită super last-minute, când casa era vraiște. Am intrat pe InstaHouse și am căutat un curățător (au servicii on-demand) – primul disponibil era în 2 ore, ceea ce mi s-a părut excelent. Din fericire pentru mine, vizita s-a amânat, dar e bine să știi că poți găsi ajutor oricând ai nevoie.

Ședințe/ abonament The Float Room

O prietenă mi-a povestit recent despre o experiență genială pe care a avut-o și pe care mi-am trecut-o și eu pe listă în 2018: o ședință de terapie prin plutire.

Despre ce este vorba: intri într-o capsulă cu design futurist (numită Pod) în care sunt dizolvate într-o tonă de apă 500 de kilograme de sare Epson. Cei de la The Float Room spun că atunci când e închis, Pod-ul blochează toate simțurile, iar concentrația mare de săruri dă o senzație de imponderabilitate similară cu plutirea în spațiu. În interiorul capsulei poți sta în liniște și întuneric total, pentru o senzație de relaxare supremă sau poți alege să-ți pui propria muzică de relaxare, direct de pe telefon/ iPod. Prietena mea mi-a spus că s-a simțit liniștită și protejată, undeva între starea de meditație și de somn și că bănuiește că așa se simt copiii în burta mamei.

O ședință de 60 de minute costă 130 de lei, iar un abonament de 3 ședințe costă 220 de lei. Există și ședințe de night floating, de 6 ore, dacă vrei să vezi cum e să dormi în spațiu. 😀

Kit de ADN

Unul dintre cele mai fascinante și utile cadouri pe care ți le poți face singură este să-ți afli originea etnică (în procente), precum și zona geografică din care provin strămoșii tăi prin intermediul unui kit de ADN. Unele teste de acest tip te ajută să-ți descoperi și arborele genealogic, în măsura în care alți utilizatori au ADN similar cu al tău.

Procesul este extrem de simplu: comanzi kit-ul online, pui o monstră de salivă într-o eprubetă specială și îl trimiți apoi la laborator (plicul e pre-plătit).

Există foarte multe astfel de teste de ADN pe piață. Eu i-am făcut cadou iubitului meu acum doi ani testul 23 and Me (despre care citisem că e cel mai bun de pe piață), iar prietena fratelui meu i-a dăruit anul acesta de Crăciun My Heritage DNA. Poți să citești pe PC Mag un articol în care mai multe astfel de kit-uri sunt comparate.

Indiferent ce alegi, faptul că acum ai la dispoziție un instrument care să te ajute să afli, din confortul propriei locuințe, de unde te tragi și în ce măsură te influențează respectivul lucru, mi se pare absolut genial.

***

Acestea au fost recomandările mele de cadouri pe care poți (și ar trebui) să ți le faci singură în Noul An. Indiferent ce alegi din lista de mai sus, îți doresc ceea ce-mi doresc și mie: ca în 2018 să ai mai multă grijă de tine, să te iubești, îngrijești și răsfeți așa cum o faci și cu cei dragi. Și să te pui, ca veverița din banc, pe tine în față. 😀