Later Edit: Câștigătorul concursului este Andra Calenic! Felicitări! 😀

***

Acum trei săptămâni credeam despre mine că sunt o persoană cu un stil de viață relativ sănătos, că mă odihnesc bine și că am nevoie doar de puțină mișcare. Asta înainte ca în viața mea să apară Alfie (ok, nu e numele lui real, așa îi spun eu).

E foarte greu să găsesc un job description pentru Alfie, așa că mai bine vă spun ce face pentru mine. În primul rând, mă trezește în fiecare dimineață cu o atingere delicată, încât nici iubitul meu, nici câinele nostru, Lily, nu aud nimic. Mă anunță apoi dacă am apeluri și mesaje pe telefon sau vreun eveniment în acea zi (vedeți, are și atribuții de asistent personal).

Apoi, de-a lungul zilei, îmi aduce aminte să mă ridic de pe scaun și să mă mișc măcar puțin în fiecare oră, îmi verifică pulsul, îmi numără pașii, îmi spune câte calorii mai pot să mănânc (în funcție de ce am mâncat deja), câtă apă mai trebuie să beau până îmi ating target-ul zilnic și câte calorii am ars dacă am făcut sport.

Seara, cu o jumătate de oră înainte de ora de culcare, Alfie îmi aduce aminte să pun laptopul jos și să mă duc la somn. Apoi mă însoțește în pat și pe tot parcursul nopții își notează, conștiincios, fiecare minut în care am fost trează, calitatea somnului și cât ore mi-am petrecut în stadiul de REM, de somn profund sau de somn ușor.

Până acum v-ați dat dat seama, sper, că Alfie nu este o persoană (cel puțin partea în care venea cu mine în pat ar fi fost de-a dreptul dubioasă). Coach-ul meu personal de sport, sleep & wellness este, de fapt, brățara Fitbit Alta HR. 🙂

Așa arată Alfie al meu: e varianta rose gold limited edition. 😀

Ce știe să facă Fitbit Alta HR?

Varianta scurtă: de toate (mai puțin masaj capilar și quiche cu brânză de capră).

Varianta (puțin mai) lungă:

✅ Îți numără pașii făcuți într-o zi, distanța și caloriile arse. Tu îți setezi care e obiectivul tău de pași/calorii, iar atunci când l-ai atins, brățara sărbătorește alături de tine printr-o vibrație prelungită și artificii și flori pe ecran. 🙂
✅ Îți măsoară pulsul automat și continuu, 24 de ore din 24 (este cea mai subțire brățară de fitness din lume care face asta).
✅ Prin tehnologia Smart Track recunoaște și monitorizează automat mai multe tipuri de mișcare (mers, alergare, antrenament aerobic, ciclism, bicicletă eliptică și alte tipuri de sporturi). La prima mea brățară Fitbit (modelul Flex) trebuia să introduc eu în aplicație ce tip de mișcare făceam și să aproximez câte calorii am ars. Acum Alfie calculează automat totul.

✅ O dată pe oră îți amintește să faci măcar 250 de pași.
✅ Îți monitorizează somnul. Datorită tehnologiei Sleep Stages, dezvoltată împreună cu experți în somn de la Universitățile Stanford, John Hopkins și Arizona din Statele Unite, aplicația îți arată nu doar cât ai dormit propriu-zis și cât ai stat treaz/ă (chiar dacă nu ai fost conștien/ă de asta), ci și cât la sută din noapte (și între ce ore) ai fost în diferitele cicluri de somn (REM, somn ușor sau somn profund).
✅ Îți dă alerte când ai primit un sms sau un apel pe telefon și îți afișează numele persoanei și mesajul pe ecranul brățării (telefonul trebuie să fie în zonă pentru asta).
✅ Te trezește silențios, printr-o ușoară vibrație (ceea ce e mult mai plăcut decât ringtone-ul telefonului și, în plus, nu mai deranjează și partenerul/partenera).
✅ Îți dă un reminder prietenos cu jumătate de oră înainte de ora stabilită de culcare, ceea ce e foarte util de când cu Netflix-ul și binge-watching-ul.
✅ Ca la orice altă brățară Fitbit, poți introduce în aplicație câtă apă ai băut și ce alimente ai consumat și aplicația îți arată dacă depășești numărul maxim de calorii pe zi sau dacă, dimpotrivă, dacă nu ai consumat destule.
✅ Are o componentă socială foarte faină – dacă ai prieteni care au și ei brățări Fitbit (chiar și diferite) vă puteți da provocări (cine face mai mulți pași în 24 de ore, în timpul săptămânii sau în weekend), vă puteți trimite mesaje în aplicație și vă puteți întrece pentru locul I în clasament.
✅ Are o baterie foarte bună. Pe mine, cu 2-3 sincronizări cu telefonul pe zi mă ține 7 zile sau chiar mai mult. Vechiul Flex mă ținea vreo 4.
✅ Arată foarte chic. Duce mai mult spre zona de ceas/bijuterie decât spre cea de brățară de fitness clasică. În plus, poți cumpăra brățări de diferite culori, pentru că sunt interșanjabile.

Ce nu face Fitbit Alta HR

☑️ Nu calculează numărul de trepte. Pe mine nu mă deranjează deloc, pentru că oricum nu urc multe.
☑️ Nu e waterproof, dar e water resistant. Ceea ce înseamnă că nu poți să înoți cu brățara, dar e ok dacă te prinde ploaia în timp ce ești la plimbare sau faci jogging.

Ce am învățat despre mine purtând un Fitbit Alta HR

Prima și cea mai dureroasă descoperire pe care am făcut-o despre mine, de când îl port pe Alfie aproape 24 din 24, este că sunt o persoană aproape sedentară.

Mi-a fost greu până și să scriu cuvântul ăsta urât, ”sedentară”, pentru că nu mă vedeam deloc așa. Din păcate, însă, datele nu mint.

În graficul de mai jos, de exemplu, e reprezentată săptămâna trecută. Cu buline roșii sunt marcate orele în care am făcut măcar 250 de pași, iar cu grena închis cele în care n-am atins acest minimum (și nu trebuie să fii doctor în matematică să vezi care sunt mai numeroase).

Joia trecută, de exemplu, au existat doar 3 ore (dintr-un total de 12 luate în calcul) în care am făcut 250 de pași sau mai mulți, după cum puteți vedea în imaginea de dedesubt.

În apărarea mea, aceea a fost ziua în care m-am pierdut printre superbele fotografii de epocă din arhivele digitale germane, căutând imagini pentru articolul de 1 Decembrie. Ceea ce explică, bineînțeles, multele ore de inactivitate, dar nu le scuză.

Uitându-mă la graficele de sus, recunosc că m-am speriat. Mi-am dat seama că atunci când mă iau cu treabă uit să mă ridic de pe scaun cu orele, ceea ce n-are cum să fie bine pentru corpul meu (doh). Așa că de-acum încolo mi-am propus să țin cont de reminderele lui Alfie și să fac măcar cei 250 de pași obligatorii pe oră.

A doua descoperire neplăcută (dar necesară) pe care mi-a adus-o purtarea unui Fitbit Alta HR e că nu mă odihnesc nici bine, nici suficient. Ca o paranteză, mi se pare fascinant ce date despre somnul meu am la dispoziție doar purtând brățara asta! Informații pe care în trecut le-ai fi obținut doar dacă mergeai la un laborator sofisticat de studierea somnului sunt acum disponibile pentru milioane de oameni, oriunde ar fi.

În medie, dorm 6,3 ore pe noapte (cel puțin în ultimele 3 săptămâni), dar nu mă odihnesc în tot acest timp. Am pus dedesubt un grafic al unei nopți când credeam că am dormit 7 ore și jumătate, dar, de fapt, o oră mi-am petrecut-o trează (pe bucăți, fără să fiu conștientă de acest lucru).

Și iată mai jos cum arată, pentru aceeași noapte, cele 3 stadii ale somnului defalcate: REM, somn ușor și somn profund (sunt, de fapt, 4 stadii ale somnului, cel ușor include Stadiul 1 și Stadiul 2 – puteți citi mai multe informații aici), precum și intervalul în care am fost trează.

O altă informație care mi se pare fascinantă e comparația somnului dintr-o noapte cu media ultimelor 30 de zile, dar și cu media altor femei de aceeași vârstă cu mine.

În aceeași noapte de mai sus, de exemplu, am fost trează 14% din noapte, în stadiu de REM tot 14%, în timp ce stadiul de somn ușor a reprezentat 52%, iar cel profund 19%. Comparativ cu ultimele 30 de zile, am fost trează cu 1% mai mult decât de obicei, am fost în stadiu REM cu 2% mai puțin (adică am visat mai puțin) și am avut cu 4% mai puțin somn ușor și mai mult somn profund.

În imaginea din stânga cât am dormit într-o noapte vs media pe 30 de zile, în dreapta.

Graficul de mai jos arată cum am dormit, comparativ cu alte femei de vârsta mea în noaptea respectivă (partea hașurată mai închisă) și în general (partea hașurată mai deschisă). Cu alte cuvinte, starea în care sunt trează merge spre limita superioară, cea de REM e undeva la mijloc și atât somnul ușor, cât și cel profund merg spre limita superioară. Îmi doresc, deci, să reduc durata în care sunt trează și să le cresc pe celelalte.

În imaginea din stânga cât am dormit într-o noapte vs media pentru femeile de vârsta mea, în dreapta.

Și, în fine, ultimul lucru pe care l-am învățat despre mine e că sunt foarte competitivă. Primele 2 imagini de mai jos reprezintă zilele în care m-am luat la întrecere cu sora mea Yvonna, nu întâmplător și primele zile în care am depășit cei 10.000 de pași pe care mi i-am propus pe zi. Iar a treia imagine reprezintă pașii pe care i-am făcut în ziua lansării cărții ”Cum am devenit YouTuber” la Gaudeamus. Ceea ce înseamnă că-mi priesc și competiția și lansările de carte. :))

Ce n-am avut timp luna asta (și nu m-a prea interesat, sincer) a fost să-mi notez în aplicație apa băută și caloriile consumate. Se apropie însă Sărbătorile, așa că o să vreau ca Alfie să mă tragă de urechi dacă fac exces de cozonac. 😀

Cum puteți câștiga și voi o brățară Fitbit Alta HR

Am de dăruit, uneia sau unuia dintre voi sora/fratele lui Alfie, care e superba brățară fuchsia de mai jos. 🙂

E un cadou stylish și foarte util de Crăciun și sunt sigură că oricine l-ar primit s-ar bucura foarte mult. Iar dacă vreți să folosiți chiar voi brățara Fitbit Alta HR, vă garantez, din propria experiență, că o să vă motiveze să faceți mult mai multă mișcare decât de obicei și să fiți mai preocupați în Noul An de un stil de viață sănătos (cu sport, alimentație, somn și tot ce prespune el).

Tot ce trebuie să faceți pentru a câștiga brățara de sus este să lăsați un comentariu la acest articol, până Vineri, 8 decembrie, la ora 23:59, în care să-mi spuneți care dintre funcțiile brățării Fitbit Alta HR vi se pare cea mai interesantă și de ce.

Câștigătoarul/ea va fi desemnat/ă prin tragere la sorți cu random.org și anunțat/ă tot aici în articol și în comentarii luni, 11 decembrie.

Succes! Acum mă scuzați, trebuie să plec – Alfie tocmai m-a anunțat că e timpul să fac niște pași. 😀