Există anumite cadouri de Crăciun de care se bucură, în egală măsură, și cei mari și cei mici. Sunt cadouri care pe copii îi fac să viseze și le dezvoltă imaginația iar adulților le aduc aminte cum e să fii mic și să te bucuri din toată inima de lucrurile simple.

***

Cartea ”Nesupusele” (47 lei)

La începutul acestui an mi-a venit o idee care mi se părea cel puțin genială. 😁 Să creez varianta românească a ”Good Night Stories For Rebel Girls”. Să scriu, așadar, o carte de povești pentru copii în care să adun cele mai inteligente, curajoase, puternice, kick-ass și inimoase femei din istoria României.

I-am povestit, încântată, unei prietene ideea și ea m-a dezumflat cu toată delicatețea de care era în stare. Lucrează în industria editorială și știa că un astfel de proiect era deja în lucru și că nu avea una, ci mai multe autoare. Am fost puțin dezamăgită, dar apoi mi-am dat seama cât de grozav e că suntem mai multe care gândim la fel și care simțim nevoia unei astfel de cărți.

Și iată că acum, în prag de Crăciun, acel proiect editorial, ”Nesupusele”, a văzut lumina tiparului la editura Univers. La 100 de ani de la Marea Unire, cinci scriitoare (Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Victoria Pătrașcu) spun poveștile a 100 de românce remarcabile.

Îmi pot doar imagina cum va arăta viitoarea generație, crescută cu astfel de povești în locul celor cu Cenușăreasa sau Albă ca Zăpada care își așteptau, cuminți, prinții să le salveze. Și abia aștept să citesc cartea! 😀

Kit handmade Harry Potter (100 lei)

Există pe breslo un magazin simpatic numit stefmarieartcraft de unde puteți cumpăra tot felul de obiecte handmade, de la căni pictate de mână, la globuri, perne sau bijuterii. Cei de la StefMarieArtcraft fac și niște kit-uri cu cărți, căni de cafea și alte mici accesorii, între care am descoperit încântată kit-ul Harry Potter.

Conține o cană pictată manual (la alegere dintre cele din magazin, în valoare de 35 de lei, sau chiar mai scumpă, dar se adaugă diferența la prețul kitului – pentru un copil aș alege cana Harry, iar pentru un adult pe cea cu Espresso Patronum, din poză), o linguriță, o scrisoare de la Hogwarts (care poate fi personalizată), un creion baghetă magică, un bilet de tren 9 ¾, un semn de carte cu ciucure, o Hoțoaică aurie ornament de brad, bomboane beans, o poțiune dulce în sticluță (ceai aromat de măr și scorțișoară și zahăr brun), și o instalație luminoasă.

Nu-ți rămâne decât să te cuibărești într-un fotoliu cu volumul tău preferat din ”Harry Potter”, să-ți torni ceai în noua cană, să amesteci mierea cu lingurița Nimbus 2000, să rozi fericit la bomboane și să te bucuri de luminițe. 😊

Set creativ Cosânzeana (50-55 lei)

V-am mai povestit despre atelierul social Cosânzeana în articolul despre brandurile cu suflet din România. Cei de la Cosânzeana realizează decorațiuni, broșe și pandantive cusute pe lemn, dar și seturi creative, DIY.

Ce este un set creativ? O cutie care conține unul sau mai multe mici placaje din lemn de fag găurite, ață, ac, modele de cusut și un mic îndreptar. Puteți să vă coaseți astfel, cot la cot cu cei mici, propriile pandantive, broșe sau decorațiuni pentru brad. Obțineți un obiect cusut de voi și petreceți și timp împreună. 🙂

Preferatele mele sunt seturile Mândrulețe Mixt (care pot deveni decorațiuni de brad), Foaie Verde (un pandantiv și 2 broșe, cu tot cu ace pentru broșe și un lănțișor din aramă) și Micical (broșe sau decorațiuni de brad, la alegere).

PS: Dacă vă place ideea, dar n-aveți timpul sau îndemânarea necesare, cei de la Cosânzeana au și obiecte gata-cusute: decorațiuni de pom, pandantive și, preferatele mele, broșe.

SOMNmic (35-400 lei)

Pernele și păturile SOMNmic sunt irezistibile pentru o iubitoare a siestei ca mine. 😀 Dar îmi imaginez că pot deveni o momeală ideală și pentru o mică exploratoare sau un mic explorator care deocamdată consideră somnul de prânz o pedeapsă, nu un răsfăț.

Proiectul SOMNmic s-a născut prin colaborarea dintre Alexia Udriște, una dintre ilustratoarele mele preferate, și Alexandra Druță de la Molcush. Alexia a ilustrat toți urșii pofticioși de miere, iepurașii pofticioși de morcovi, torturile, pisicile și cănile de porțelan, iar Alexandra a cusut păturile, pernele și husele lor.

O pătură de o singură persoană (sub care puteți lenevi citind ”Nesupusele” 😉 ) costă 260 de lei, iar una pe care o puteți face cort pentru 2 persoane costă 400 de lei. Toate pernele costă costă 100 de lei (cu tot cu huse). Husele și pernele sunt din bumbac 100%, iar umplutura, spun fetele, este analergică și își păstrează forma după spălat.

Iar pe site-ul Alexiei găsiți măști de dormit din bumbac (30 lei) cu aceleași ilustrații minunate, ce completează perfect setul. 😀

Tot la capitolul perne pentru cei mari și cei mici voiam să vă recomand adorabilele căsuțe-pernă create de Ioana Zdralea de la Perina. Am văzut însă că Ioana n-a mai postat nimic pe pagina de Facebook Perina din mai și mi-a părut rău, pentru că mi-ar fi plăcut să comand una dintre minunatele ei căsuțe.

Caleidoscop handmade KaleidoLove (85 lei)

Cu siguranță vă amintiți caleidoscoapele, acele tuburi pe care le roteam minute în șir, fascinați de micile bucăți colorate care se aranjau mereu altfel în labirintul de oglinzi. V-ați întrebat vreodată unde au dispărut? Eu da, dar încă n-am primit niciun răspuns. 🙂

Ei bine, Veronica de la minuni.ro a decis să readucă bucuria caleidoscoapelor în viețile noastre și a creat KaleidoLove. Ea nu doar face caleidoscoape personalizate, ci le dă și altora șansa să-și facă propriul caleidoscop, în cadrul atelierelor pe care le organizează.

Pentru acest Crăciun, Veronica a creat o colecție de 16 modele pe care le puteți vedea aici. Dacă vreți să experimentați călătoritul înapoi în timp, comandați unul dintre ele pe pagina de Facebook sau la veronica@kaleidolove.com. 😉

***

Sper că v-au plăcut sugestiile de cadouri pentru copiii mici și mari și că ați găsit ceva pentru micuțul de acasă sau cel din voi. 🙂