Dacă vrei să cumperi un obiect de calitate și să ajuți, în același timp, persoane defavorizate, îți recomand câteva branduri românești care vor să schimbe în bine lumea în care trăim.
***
Anul trecut am scris despre 5 localuri din București în care banii cu care plătești o cafea sau un prânz se transformă în a doua șansă pentru copii bolnavi, persoane care suferă de cancer sau foști dependenți de alcool.
Pentru că respectivul articol a fost primit cu mult entuziasm, am decis să revin cu un al doilea articol, de data aceasta despre branduri care au în spate afaceri sociale. Acestea fie oferă locuri de muncă persoanelor defavorizate, fie își investesc profiturile pentru a ajuta astfel de persoane (fie ambele).
Mai jos sunt câteva astfel de branduri de care știam sau despre care am aflat de la prieteni (mulțumesc, Alexandra! 🙂 ).
Atelier Merci
Despre ce este vorba: Haine pentru adulți și copii, genți și bijuterii.
Pe cine ajută: 100% din profituri sunt folosite pentru a susține cazuri sociale și medicale. De asemenea, desfășoară o campanie foarte, foarte faină, Zâna Merciluță (merg cu un cabinet stomatologic mobil prin zonele rurale defavorizate și tratează copiii care nu au acces la servicii stomatologice).
Ce mi-a plăcut: Și tricourile și rochiile sunt faine, dar mi-au plăcut în mod special geanta plic Mic dejun în iarbă, cămașa Privește dincolo de aparențe și bluza ”Dragă Theo”, care conține un fragment absolut superb dintr-o scrisoare a lui Van Gogh către fratele său. ❤
Bluză ”Dragă Theo”, 100% bumbac subțire, pictat manual, 180 lei
Atelier Simpluș
Despre ce este vorba: Jucării pentru copii, genți, huse de laptop sau broșe, toate din fetru sau bumbac.
Pe cine ajută: Toate jucăriile și obiectele sunt făcute de oameni simpli, din satul Mănești, Jud. Dâmbovița, care altfel n-ar avea un loc de muncă. În plus, jumătate din profitul atelierului este investit în proiectele de consiliere și suport ale Asociației ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor), ONG-ul din spate.
Ce mi-a plăcut: Husele de laptop din fetru impermeabil mi se par super faine. De asemenea, cei de la Simpluș vă pot face jucării unicat, pe comandă, după desenele copiilor voștri. 😀
Husă laptop din fetru impermeabil, 130 lei
Atelierul de Pânză
Despre ce este vorba: Sacoșe din bumbac ţesut local, neînălbit, nevopsit şi netratat, dar și huse, genți și rucsacuri.
Pe cine ajută: Minimum 30% dintre angajaţii Atelierului de Pânză sunt persoane cu dizabilităţi. În plus, pentru gama Puzzletex sunt folosite deşeuri textile ca materie primă.
Ce mi-a plăcut: Toate sacoșele sunt faine, preferata mea e Semne Cusute. Iar din gama Puzzletex îmi plac geanta G1 și husa pentru tabletă.
Geanta G1, 39 lei
Textilia
Despre ce este vorba: Tricouri și bluze cu modele tradiționale, genți, dar și fețe de masă, pături sau covoare din lână.
Pe cine ajută: Atelierul angajează persoane din Sic, județul Cluj, o localitate rurală izolată, unde locurile de muncă sunt o raritate.
Ce mi-a plăcut: Foarte faine tricourile și la niște prețuri excelente, având în vedere că sunt 100% bumbac și brodate, nu imprimate. Și covoarele din lână sunt superbe, la prețuri decente.
Tricou Rimetea, bumbac 100% și broderie, 39.99 lei
Made in Roșia Montana
Despre ce este vorba: Căciuli, fulare, pulovere și șosete din lână Merino (cel mai fin și mai moale tip de lână din lume).
Pe cine ajută: Made in Roșia Montana aduce un venit suplimentar pentru aproximativ 30 de familii din Roșia Montana și din satele învecinate.
Ce mi-a plăcut: Gulerele din lână mi se par frumoase și practice.
Fular Merino DREAM BIG, 380 lei
WoodJoy
Despre ce este vorba: Jucării, obiecte de decor și mobilier, toate din lemn.
Pe cine ajută: Angajații sunt persoane cu dizabilități, iar profitul creat merge către Fundația Alpha Transilvana, ONG-ul din spatele atelierului, care sprijină persoanele cu dizabilități.
Ce mi-a plăcut: Jucăriile pentru copii sunt minunate și la prețuri mai mult decât decente. Mi-au plăcut, în mod special, cântarul, dar și seturile de mobilier pentru păpuși (baie, cameră de zi și dormitor), care pot fi vopsite de cei mici în ce culori vor.
Cântar din lemn, 30 lei
Cosânzeana
Despre ce este vorba: Seturi de cusut pe placaj perforat, dar și decorațiuni interioare și broșe cusute pe lemn.
Pe cine ajută: Colaboratorii atelierului sunt sătenii din Aninoasa, Dâmbovița și tinerii de la Centrul Rezidențial A…casă, care au risc de excluziune sociala.
Ce mi-a plăcut: Mi-a plăcut foarte mult ideea că cei mici își pot coase propriile mărțișoare și globuri (datorită seturilor creative). Îmi place și ideea de a-mi coase singură o broșă sau un pandantiv. Iar broșa Iulia e foarte faină și, din fericire, gata cusută. 🙂
Broșă Măiestraș, 45 lei
Touched Collection
Despre ce este vorba: Bijuterii, atât de tip gablonț, cât și cu cristale Swarovski, aur și argint.
Pe cine ajută: Bijuteriile Touched Collection sunt realizate manual de mame vulnerabile, aflate împreună cu copiii lor în situații de risc.
Ce mi-a plăcut: Mi-au plăcut acești cercei din argint placați cu aur și acest pandantiv.
Colier Swarovski, 90 lei
Rebirth (sub-brand Touched Collection)
Despre ce este vorba: Bijuterii handmade din piele și pietre semi-prețioase.
Pe cine ajută: Bijuteriile sunt realizate de femei aflate în situații vulnerabile (abuzuri, lipsuri etc.).
Ce mi-a plăcut: Toată colecția Strong Like a Warrior e frumoasă, în special acești cercei din piele, cuarț roz și argint placat cu aur.
Cercei Armour, piele, cuarț roz, argint placat cu aur, 100 lei
Jolie Cosmetics
Despre ce este vorba: Cosmetice din ingrediente 100% naturale (v-am mai povestit despre ei aici).
Pe cine ajută: 5% din vânzarea fiecărui produs Jolie este donat către Touched România, un ONG care sprijină femeile abuzate și previne abandonul nou-născuților.
Ce mi-a plăcut: Folosesc în prezent demachiantul și apa tonică, ambele 100% naturale, cu ingredientele la vedere. Sunt de vis! 😀 Să aruncați un ochi și peste secțiunea de cadouri, sunt foarte simpatice.
Cremă de față cu ulei de cătină, acid hialuronic & coenzima Q10, 75 lei
Mira Natural Cosmetics
Despre ce este vorba: Cosmetice 100% naturale (și despre ei v-am mai povestit aici).
Pe cine ajută: Când cumpărați produse Mira Natural Cosmetics contribuiți direct la susținerea locurilor de munca din comuna Belciugatele (la 30 km de București).
Ce mi-a plăcut: Faptul că toate cosmeticele lor sunt 100% naturale, fără chimicale, parabeni, sau alte substanțe toxice.
Crema hidratantă cu ulei de jojoba și ulei de macadamia, 22 lei
Brutăria Mama Pan
Despre ce este vorba: Pâine, biscuiți, saleuri sau fursecuri, toate cu maia.
Pe cine ajută: Angajatele brutăriei bucureștene sunt mame singure sau mame care au peste doi copii în întreținere și nu-și găseau un loc de muncă.
Ce mi-a plăcut: Mi-au atras atenția pâinea cu ceapă și cea cu usturoi, dar și prăjiturile Irina, cu scorțișoară și stafide. 😀
Pâine albă cu usturoi, 600 gr, 9 lei
Brutăria Concordia
Despre ce este vorba: Produse de panificație dospite cu maia naturală.
Pe cine ajută: Toate veniturile obținute din vânzarea produselor de panificație susțin Școala de Meserii, program al Centrului pentru Educație și Formare Profesională CONCORDIA. Aici, tineri aflați în dificultate primesc o șansă la educație și integrare profesională urmând cursurile pentru meseriile de brutar/patiser.
Ce mi-a plăcut: Sunt în Ploiești, dar fac livrări și în București.
Tort Linzer
Fructos
Despre ce este vorba: Dulcețuri 100% naturale, fără conservanți, preparate manual în satul Gura Ocniței din județul Dâmbovița.
Pe cine ajută: Localnicii din comuna Gura Ocniței și micii producători locali, de la care sunt achiziționate ingredientele.
Ce mi-a plăcut: Toate dulcețurile sună bine, dar aș vrea tare mult să încerc dulceața de lapte și vanilie sau cea de caramel sărat. 😀
Dulceață de caramel sărat, 30 lei
Natur Berca
Despre ce este vorba: Dulceață, zacuscă și murături naturale, realizate după rețete tradiționale, în comuna Berca, județul Buzău.
Pe cine ajută: Angajații sunt persoane din grupuri vulnerabile, iar profiturile sunt folosite în derularea altor proiecte sociale ale Asociației Ortodoxe Filantropia Berca, ONG-ul din spatele proiectului.
Ce mi-a plăcut: Se pare că dulceața de lapte is really a thing, pentru că și cei de la Natur Berca o produc. :)) N-aș zice nu nici la o dulceață de ceapă sau la o zacuscă cu vinete, mere și țelină.
Dulceață de ceapă, 10 lei
Sănătate Dulce
Despre ce este vorba: Specialități din miere și fructe uscate.
Pe cine ajută: Micii producători locali din Valcău de Jos, Sălaj.
Ce mi-a plăcut: Au niște specialități de miere care sună grozav, mai ales mierea cu prune uscate sau mierea cu cafea. Îi găsiți în mai multe magazine din București și din țară.
Miere cu cafea
Eco Extract
Despre ce este vorba: Uleiuri vegetale presate la rece și uleiuri esențiale din plante aromatice.
Pe cine ajută: Materiile prime sunt cumpărate de la gospodarii din Videle (Teleorman) și zonele limitrofe, cărora li se oferă, astfel, o sursă de venit.
Ce mi-a plăcut: Din păcate deocamdată întreprinderea socială nu produce uleiuri esențiale, dar produc ulei de floarea soarelui presat la rece, 100% natural, la 0,5 L și 1 L.
Ulei de floarea soarelui presat la rece, 13 lei
Miere Sinceră
Despre ce este vorba: Miere, produse apicole și lumânări.
Pe cine ajută: Susține 5 apicultori în cadrul unei stupine din satul Cocorăștii Capli, județul Prahova și sprijină școlarizarea altor 7 apicultori.
Ce mi-a plăcut: Aș încerca o miere sinceră de pruni și pomi fructiferi.
Miere prun și pomi fructiferi, 40 lei
***
Sunt curioasă câte dintre aceste branduri vă erau cunoscute. Iar dacă știți și alte afaceri sociale românești faine, vă aștept cu recomandări în comentarii. 🙂
18 Comentarii
Albina
Foarte, foarte fain articolu. Ce frumos ca sunt create posibilitati pentru a ajuta oamenii asa.
Inoza
Mă bucur că ți-a plăcut articolul, Albina. 🙂 Și da, tot respectul pentru antreprenorii din spatele acestor afaceri sociale.
Lidia
Hei, Merci charity Boutique. Au o campanie de mers vu un cabinet stomatologic mobil la copiii de prin sate și pt asta fac niște haine tare faine . O sa- ți placa !
Inoza
Lidia,
Done! 😀
Mersi tare de pont.
Cristina
Ce frumos! Eu chiar nu le stiam pana acum, dar cel putin tricourile brodate si sacosele de panza ma atrag foarte tare si sunt si foarte ok ca pret. De fapt, si bijuteriile 😀
Inoza
Cristina,
Daaa, și mie mi-au plăcut mult și tricourile și sacoșele. Am mai adăugat în dimineața asta un brand – Atelier Merci. Să arunci un ochi peste bluzele lor, sunt superbee! 😀
Elena
Recomand si SAMAS – servicii de sanatate materna ce finateaza educatie pentru cadre medicale si Scoala mamei pentru cine nu-si permite. Fetele de acolo fac o treaba minunata!
Nicoleta
Felicitari pentru articol, este foarte important sa promovam produsele romanesti. Felicitari antreprenorilor!
Mihnea Gheorghiu
Jos pălăria! Păcat că ponderea acestor adevărați “oameni de bine” este mică! Dar ei ajută punctual şi măcar pentru câţiva oameni va fi mai bine.Dumnezeu să le dea puterea să continue a face bine!
Cornelia
Singurul de care stiam este Brutaria MamaPan si asta pentru ca am avut ocazia recent sa merg la un eveniment la ei – porti deschise unde l-am dus pe pitic sa vada cum se face painea cu maia si a avut ocazia sa modeleze aluat pe care l-a si luat acasa. A iesit o painica grozava si am si cumparat produse tare bune de la ei ( my favorites – cornuletele cu nuca).
Ralu Faur
Mai este in zona de Vest DECE Clothing- accesorii produse de localnici.
Bia Cata
Tocmai am comandat un fular de la Made in Rosia Montana, sa-l ofer cadou. Multumesc mult, chiar cautam o firma romaneasca cu produse din lana/casmir/whatever!
Inoza
Felicitări pentru alegere, Bia! Dincolo de gestul frumos, sunt convinsa ca destinatarul/a va fi incantat/a. 🙂
Adriana
Nu le știam pe acestea, dar aș mai adăuga la listă Spheric – atelierele speranței. Sunt produse cosmetice naturale sau de tâmplărie create de persoane cu dizabilități din Mediaș și împrejurimi.
timea
F tare, o sa recomand tuturor cunostiintelor mele !