Eu, una, cred că ambalajul face parte din cadou și că realizarea lui poate fi o bucurie la fel de mare ca și primirea lui. Așa că dacă, la fel ca mine, încă n-ați ambalat cadourile de Crăciun, am strâns mai jos peste 20 de idei creative și foarte simple de ambalaje, poate vă inspiră.

***

Ambalaje cu plante

Brazi miniaturali

Aveți nevoie doar de o crenguță de chiparos sau de ienupăr, de lipici și de o hârtie simplă pentru a obține un ambalaj de mare efect. Instrucțiunile de realizare sunt aici.

Coroniță rustică

Dacă sunteți fanii ambalajelor cu aspect rustic, cu greu puteți găsi ceva mai frumos decât coronița aceasta verde, pusă peste o hârtie kraft simplă. Tutorialul e aici.

Ierburi aromatice

Un ambalaj decorat cu plante aromatice va arăta minunat și va mirosi pe măsură. Puteți alege câteva frunze de rozmarin, lavandă, salvie etc. De aici.

Dantelă de hârtie și plante

Mai țineți minte dantela din hârtie care se pune la baza torturilor? Câteva astfel de foi, niște plante și o sfoară și puteți obține un ambalaj extrem de simpatic. Mai multe idei aici.

Ambalaje cu imagini

Fotografii

Am făcut ambalajele din imaginea de mai sus acum 2 ani pentru membrii familiei și câțiva prieteni. Am folosit hârtie de împachetat aurie (voiam neagră, dar n-am găsit), un marker și pozele destinatarilor. Puteți alege și o variantă mai simplă, cum e cea de aici.

Ilustrații de iarnă

Câteva tablouri de iarnă printate, hârtie kraft simplă și niște funde late din satin și veți obține niște ambalaje extrem de elegante. Tutorial și link-uri către tablouri aici.

Ambalaje furoshiki

Furoshiki este un tip de pânză tradițională japoneză de împachetat, folosită pentru a ambala cadouri sau a transporta mâncarea de prânz. Ce mi se pare minunat e că în cultura japoneză numeroasele noduri cu care se leagă pânzele furoshiki reprezintă legăturile dintre oameni.

Dacă vă doriți un ambalaj ecologic și reciclabil pentru cadouri nu cred că puteți găsi o variantă mai bună decât furoshiki. Găsiți pe YouTube un tutorial video despre cum se împachetează cadourile cu această tehnică.

Fular/eșarfă furoshiki

Folosind tehnica furoshiki puteți ambala un cadou într-un fular sau o eșarfă, care e și el/ea parte din cadou. Astfel cadoul e împachetat într-un alt cadou. 🙂 Tutorial aici.

Bonus: Alte idei de ambalaje eco găsiți aici.

Ambalaje din hârtie neagră

Hârtie neagră cu scris alb

O reinterpretare a ideii de tablă și cretă, acest tip de ambalaj e ușor de făcut și de efect. Aveți nevoie doar de hârtie neagră și un marker alb. Idei găsiți aici.

Hârtie neagră cu scris auriu

Aceeași idee de mai sus, doar că folosind un marker auriu în loc de alb. Câteva idei creative aici.

Hârtie neagră cu floare uscată

O hârtie neagră, simplă, decorată cu o floare uscată și un scotch colorat e o idee minimalistă și superbă pentru un cadou. Cea din imaginea de mai sus e de pe Local Milk.

Ambalaje din hârtie kraft

Hârtia kraft natur, adică hârtia de ambalaj industrială, mi se pare cel mai ieftin, versatil și rezistent tip de hârtie de împachetat. E și alegerea mea pentru acest Crăciun. 🙂

Hârtie kraft desenată

Dacă aveți un marker negru și un minim talent la desen, the sky is the limit pentru ambalajele creative pe care le puteți obține. Câteve idei simpatice aici.

Scrisori par avion

Dacă aveți niște timbre prin casă și niște sfoară colorată, puteți realiza niște ambalaje inspirate de scrisori. De aici.

Hârtie decorată pe laterale

Cu un marker negru și puțină dantelă (eventual de hârtie), puteți obține un ambalaj pe cât de simplu, pe atât de elegant. Găsit aici.

Hârtie cu pompoane

Dacă aveți niște pompoane mici prin casă (sau resturi de ață colorată care pot deveni pompoane), puteți lipi mici pompoane pe o hârtie kraft, ca aici.

Ambalaje fără fundă

Puteți înlocui clasica fundă de pe ambalajul cadourilor cu diverse obiecte pe care, cel mai probabil, le aveți deja în casă.

Stea din paie de băut

Un ambalaj pentru care n-aveți nevoie de scotch, ci doar de paie (eventual bicolore) și de niște sfoară. Găsiți tutorialul aici.

Omuleți din turtă dulce

Dacă aveați turta dulce oricum în meniu pentru Crăciun, puteți face și acești omuleți din turtă dulce, care vor arăta adorabil pe cadouri. Rețetă și tutorial aici.

Ciucuri DIY

Un substitut de fundă foarte simpatic și ușor de făcut sunt niște ciucuri din ață. Aici sunt instrucțiunile.

Acadele

O acadea tip baston e un înlocuitor perfect pentru o fundă, mai ales de Crăciun. Ambalajele din imaginea de mai sus sunt făcute de mine, acum câțiva ani. Niște variante mai stylish găsiți aici.

Bomboane

Am văzut niște idei foarte simpatice și creative de decorat cadouri cu bomboane la Liana de la Aveți și pe Roz. Recomand și blogul și sugestiile ei. 🙂

Glob

Un glob mic și o simplă bucată de sfoară pot ține loc cu succes unei funde supradimensionate. Ca aici.

Ambalaje cu etichete creative

Etichete din dantelă de hârtie

Mai țineți minte dantela din hârtie de mai sus? O puteți folosi pe post de etichetă pentru ambalajul cadourilor. De aici.

Etichete din lemn

Aveți nevoie doar de câteva crenguțe (pe care le puteți lipi sub formă de brazi, căsuțe, stele etc.) și de niște lipici, pentru a obține niște etichete foarte drăguțe. Tutorialul e aici.

Etichete din mini-coronițe

Aceste ”etichete” necesită puțin mai multă îndemânare și răbdare, dar dacă le aveți, rezultatul arată grozav. Instrucțiuni aici.

Ambalaje din ziare

O altă idee de ambalaj eco e unul realizat din ziare. Ca să nu fie prea banal, puteți adăuga o fundă din satin, pompoane, plante, flori, frunze etc. Văzut aici.

Ambalaje cu ștampile handmade

Țin minte că la școală făceam ștampile în formă de clopoțel/brăduț etc din cartofi, pe care le foloseam apoi pentru a decora hârtie simplă, albă. Ideile de mai jos sunt din aceeași gamă. 🙂

Ștampilă cu brad

Cei de aici au făcut o ștampilă tăind o gumă de șters. Puteți folosi liniștiți un cartof, cum făceam și eu în copilărie. 🙂

Ștampilă cu cerb

Ceva mai fancy e această ștampilă cu cerb, pentru care puteți găsi un link de download aici. Cred însă că ar arăta mai bine pe un ambalaj negru sau cu vopsea neagră pe un ambalaj deschis la culoare.

Ștampilă cu brazi

Foarte creativă, deși mai greu de făcut (din perspectiva îndemânării mele, cel puțin) e această ștampilă obținută dintr-o rolă de scame.

***

Sper că v-au inspirat ideile de ambalaje de mai sus pentru cadourile de Crăciun. Anul acesta eu o să folosesc niște hârtie kraft, mici globuri din material textil și niște sfoară. O să vedeți rezultatul zilele viitoare pe instagram. 🙂

Sursă foto principală.