Cineva a spus la un moment dat că like-urile de pe social media sunt ca dolarii de la Monopoly: te fac să te simți bine, dar nu valorează nimic. De data aceasta, însă, un like de la voi se va transforma în bani (reali) și va ajuta medicii și personalul unui spital de copii să-și facă mai bine datoria.
***
Recent, cei de la ”Dăruiește Lumină” m-au contactat în legătură cu campania lor de Crăciun. Mi-au spus că tot ce trebuie să fac să-i ajut e să vorbesc cu un reprezentant al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și apoi să scriu o scrisoare către Moș Crăciun în numele lor.
Recunosc, jurnalistul din mine a jubilat. M-am gândit că voi vorbi cu un medic și că, după ce îmi va spune câți copii au salvat, câte operații complicate au făcut (și alte date impresionante despre activitatea lor din 2021), respectiva scrisoare se va scrie de la sine.
Am avut însă surpriza să vorbesc cu o doamnă inginer, care deși nu mi-a putut da multe detalii despre cazuri complicate sau lupta contra cronometru din spital, m-a impresionat prin umanitatea ei.
Doamna Laura Grigoraș mi-a vorbit despre colegii ei, invizibili pentru majoritatea dintre noi. Angajații TESA dintr-un spital (acronim pentru personalul Tehnic, Economic și Socio-Administrativ) nu salvează vieți. Lor nu le mulțumește niciun părinte atunci când copilul pleacă sănătos din spital. Ei nu apar la știri. Cu toate acestea, fără ei, medicii și asistenții nu și-ar putea face meseria.
Ei sunt oamenii care se asigură că mâncarea copiilor e hrănitoare, că un acoperiș rupt e peticit, că magazia spitalului are toate medicamentele necesare, că orice echipament medical e reparat în timp record și multe, multe altele.
Doamna Laura mi-a povestit cu mândrie despre colegii ei, care stau și 24 de ore la birou să rezolve o problemă, știind că fără ei, viața unui copil ar fi în pericol.
Și da, e conștientă că părinții nu se gândesc și la ei atunci când laudă personalul unui spital, dar nu o deranjează, pentru că satisfacțiile ei sunt altele.
”Ce mă încălzește foarte tare e că știu că orice efort depun înseamnă un zâmbet pe fața unui copil. Văd oameni care vin triști și pleacă veseli. Cred că aia e satisfacția maximă.”
Mi-a mai povestit și despre stresul la care sunt supuși, despre faptul că într-un spital de urgență pentru copii nu există timp de respiro. M-a impresionat că a făcut-o fără să se victimizeze, conștientă de cât de important e aportul fiecărui angajat.
Am întrebat-o de ce ar trebui ca românii să susțină tocmai spitalul lor (imediat vă explic și modul, absolut gratuit, prin care puteți ajuta). Mi-a răspuns simplu:
”Noi avem 8 clădiri împrăștiate prin oraș. Toate celelalte spitale de copii din țară sunt în același loc. La noi e puțin mai complicat, apropo de transferul pacienților, de echipamente, de tot.
Orice donație ne-ar ajuta enorm. Am putea să folosim banii să mai achiziționăm un aparat, să mai rezolvăm o problemă presantă. Am fi și noi fericiți, chiar și un moment”.
Cum puteți ajuta
Fără să cheltuiți niciun leu, puteți ajuta Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca să primească un binemeritat și necesar ajutor financiar.
Deoarece ei fac parte din campania ”Dăruiește Lumină”, demarată de E.ON., pentru fiecare like, comment sau share al scrisorii lor către Moș Crăciun de pe Facebook (pe care o găsiți AICI) și pentru fiecare share în stories a aceleiași scrisori pe Instagram (o găsiți AICI), cei de la E.ON. le donează 100 kWh.
Pentru prima dată, like-ul vostru nu e lipsit de valoare în viața reală, dimpotrivă. Un simplu like înseamnă o factură mai mică la energie electrică pentru acest spital și bani mai mulți pentru alte urgențe medicale.
***
Campania ”Dăruiește Lumină” a fost lansată în 2015 și a ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție. Printre beneficiarii de până acum s-au numărat case de copii și de bătrâni, spitale și școli, dar și familii nevoiașe.
Anul acesta, E.ON. contribuie cu cel mai mare număr de kilowați de până acum, 500.000, care se vor împărți între 5 spitale, printre care și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre campanie și spitalele implicate găsiți pe pagina Dăruiește Lumină.
0 Comentarii