Cu un site care îți face recomandări literare în funcție de starea de spirit, unul care te anunță când autorii tăi preferați au oferte speciale, unul care îți spune cât durează să citești o carte (personalizat, în funcție de ritmul tău de citire) și un altul care îți oferă fundalul preferat de lectură, te așteaptă o toamnă cu miros de cerneală (sau clipocit de E-reader, după caz).
Which Book
Atunci când vreau o recomandare nouă de lectură sursele mele de încredere sunt prietenele mele și site-ul Goodreads (aka rețeaua de socializare pentru cititorii împătimiți, pe care sunt sigură că îl știi deja). Recent am descoperit însă site-ul Which Book, ai cărui creatori se laudă că fac milioane de combinații de factori pentru a-ți recomanda lectura perfectă. Ideea e simplă: alegi patru categorii din coloana din stânga și tragi cursorul mai aproape de criteriul care te interesează (o carte imprevizibilă sau previzibilă, cu scriitură frumoasă sau dezgustătoare, amuzantă sau serioasă etc.). Îmi place că am obținut, ca rezultate, cărți de care n-aș fi auzit altfel niciodată, cum ar fi ”All the Ugly And Wonderful Things” a cărei poveste pare sfâșietor de frumoasă, dar, în același timp, bântuitor de bolnavă.
How Long To Read
N-ar fi grozav să știi înainte să te apuci de lectura unei cărți cât îți va lua să o termini? Așa ai putea evita nopțile albe în care erai convins/ă că o termini până la 2 și ai închis-o la 4 dimineața sau călătoriile cu trenul/avionul în care ai luat cu tine mult prea multe volume (asta pentru nostalgicii ca mine, care încă mai citesc cărți pe hârtie). Ei bine, acum există site-ul How Long To Read, unde poți să dai un mic test de viteză ca apoi să afli, personalizat, cât durează în cazul tău lectura unei cărți. Cei doi creatori spun că au în baza de date 12 milioane de cărți și tind să îi cred, pentru că am căutat tot felul de titluri obscure și le-am găsit. Poți afla în cât timp vei devora și cărți nepublicate încă, cum ar fi ”Turtles All The Way Down”, noul roman al lui John Green (4 ore și 53 de minute, în cazul meu).
Bookbub
Dacă ai un Kindle/E-reader și nu îți e teamă să-l folosești, dar nici nu vrei să dai o avere pe Ebooks, îți recomand Bookbub. Tot ce trebuie să faci e să-ți introduci adresa de email, să bifezi genul de cărți de care ești interesat/ă (sau autorii favoriți) și vei primi o alertă atunci când există reduceri la cărțile respective pe diversele site-uri (Amazon, Barnes & Noble, Kobo etc). Poți, de altfel, să te uiți și singur/ă pe site, să vezi dacă te atrage ceva din oferta curentă. Din câte am văzut, prețul minim e de 0.99 dolari și cel maxim de 2.99 de dolari și sunt și multe cărți gratuite. Sigur, multe dintre ele sunt extrem de comerciale, sau titluri/autori de care n-ai auzit până acum, dar poți descoperi și mici perle, cum ar fi ”Read My Pins” a lui Madeleine Albright (memoriile ei povestite prin prisma broșelor ei și a semnificațiilor fiecăreia) la doar 0,99 dolari sau deja-celebra ”The Danish Girl” la 1,99 dolari.
Noisli
Știu pe cineva care poate citi doar când afară plouă și am auzit de oameni care pot citi doar în zgomot de tren/valuri/cafenea. Ei bine, Noisli are câte un fundal sonor pentru fiecare dintre aceste mici preferințe personale. Ba chiar are fundal sonor diferit pentru ploaie și furtună (în caz că sunt oameni care pot citi doar acompaniați de tunete) și pentru diferitele tipuri de apă (mare, râu sau chiar…picătură de robinet). Nu mai spun nimic despre zgomotul lemnelor care trosnesc pe foc, cel de tren sau clasicul sunet de greieri. Eu vi-l recomand în special pentru faptul că are și zgomot alb (foarte eficient pentru blocarea distracțiilor sonore, pentru citit, scris, studiu și orice necesită concentrare), zgomot roz (o combinație de frecvențe înalte și joase care ajută creierul la destresare, în timp ce-l ține alert și energizat) și zgomot maro (care ajută atunci când nu poți adormi și la liniștirea copiilor și animalelor, deoarece folosește frecvențele joase).
Trip Fiction
Dacă vrei să descoperi mai multe despre cultura și viața unui oraș înainte să-l vizitezi sau ai dezvoltat o fixație pentru unul, site-ul Trip Fiction îți face recomandări de lectură bazate pe locul unde se desfășoară acțiunea. Din păcate Bucureștiul figurează cu un singur titlu în listă, dar dacă ai o fascinație pentru New York, Tokyo, Roma, Londra sau Paris, te așteaptă sute de sugestii pentru fiecare oraș în parte.
What Should I Read Next
Dacă te irită faptul că recomandările de lectură pe care le primești pe Goodreads se cam repetă și uneori nu se potrivesc cu gusturile tale și preferi să citești cărți în funcție de autorul lor sau gen (thrillere/cărți de dragoste/horror etc), nu în funcție de cât de previzibile/imprevizibile sunt, există un site care face recomandări în funcție de un algoritm aplicat unei baze imense de date de la cititori. Se numește What Should I Read Next și, în pofida designului relativ arhaic, oferă niște sugestii foarte interesante.
A Year Of Reading The World
În proiectul Julie and Julia, o tânără americană a decis să gătească într-un an toate cele 524 de rețete din cartea celebrului chef Julia Child (despre a cărei cariera cel puțin surprinzătoare v-am povestit aici). Ei bine, într-o încercare la fel de curajoasă (de data asta literară, nu gastronomică), o tânără din Marea Britanie, Ann Morgan, și-a propus să citească într-un an 196 de cărți, câte una din fiecare țară de pe planetă (găsești lista aici). Pentru România, Ann a citit Băiuțeii a lui Filip și Mate Florian, căreia i-a făcut o recenzie elogioasă, deși a mărturisit că i-au lipsit cunoștințele istorice pentru a urmări cu mai multă ușurință povestea.
Acum că știi de unde să-ți iei noi recomandări de lectură, cât va dura citirea fiecărei cărți (pe care o poți cumpăra la reducere) și că poți asculta valurile chiar dacă ești la munte, nu-mi rămâne decât să-ți urez evadare plăcută! 🙂
11 Comentarii
Cristiana
La fix a sosit acest articol, “rasfoiam” book depository fara sa ma pot hotari! Multumesc!
Inoza
Super, Cristiana! Mă bucur mult dacă ți-a fost de folos! 😀
Elena
“Recent am descoperit însă site-ul Which Book, al căror creatori”…
Corectați, rogu-vã, cu ” ai cãrui”, cã e pãcat!
Inoza
Elena, mulțumesc mult pentru observație! 🙂
Ioana
Nici nu-ti inchipui cat ma bucur cand primesc un newsletter de la tine. Toate transmit informatii, sfaturi, trairi, senzatii…care-mi sunt de un real folos. Povestea de astazi ma ajuta, prin link-urile inserate, sa ma orientez si sa aleg mai bine cartea pe care urmeaza sa o citesc. Multumesc din suflet!
Inoza
Ioana, nici tu nu cred că-ți închipui ce bucurie mi-ai făcut cu acest comentariu! ❤️ Îți mulțumesc și eu pentru apreciere și sper ca munca mea să te inspire în continuare!
Bookish
Faine recomandări, doar de Bookhub știam. În general, nu mă omor după site-uri care îți recomandă lecturi la modul direct, dar sunt curioasă totuși să încerc whichbook. Eu foarte mult mă inspir din recomandările prietenilor, sau aleg cărțile din instinct când merg prin librării.
Inoza
Bookish, eu nici nu mai știu când am cumpărat ultima dată o carte direct din librărie, de curiozitate. Poate și fiindcă, din lipsă de timp, librăria mea a devenit Book Depository. 😀 Dar da, interesante și Whichbook și Goodreads – cel puțin ultimul e sursa mea continuă de noi achiziții. 🙂
Bogdan
Multumesc pentru articol si informatii, doar cu Bookbub eram la curent.
Cand nu am timp, curaj sau stare sa citesc o carte, ma rasfat cu Longreads.com, o colectie selecta si selectata de mini-carti non-fiction, respectiv articole de 20 – 45 minute pe subiecte interesante.
Inoza
Bogdan, mă bucur că ți-a plăcut articolul și mersi și eu pentru Longreads, e foarte fain și nu știam de el. 🙂