Am făcut o listă cu 12 activități pe care le-am încercat de-a lungul timpului atunci când am fost mai low decât dansatoarele din videoclipul Get Low. Funcționează, așa că vreau să vi le recomand și vouă.
Am împărțit ideile în 3 grupuri (dimineață, în pauza de prânz și seara), dar aveți toată libertatea să le amestecați între ele după bunul plac.
Pentru dimineață
Ascultă Radio Garden
Nimic nu te face să zâmbești mai ușor după o noapte proastă decât să faci un tur în jurul lumii de pe propria canapea, ascultând muzică din Singapore, Reykjavik sau Tibilisi, o franțuzoaică cu un accent delicios făcând reclamă la iaurt la Lyon sau jazz de la o stație de radio din New York. Nu trebuie decât să intri pe Radio Garden, să te joci cu globul pământesc și să alegi o țară și un oraș. Apoi poți să asculți radioul local cu ochii închiși și cana de cafea în mână, imaginându-ți că ești acolo.
Fă niște cookies delicioase fără făină, lapte sau ouă
Când ai o stare de spirit proastă, printre alimentele cele mai recomandate sunt ciocolata neagră, nucile și bananele. Acum câțiva ani am descoperit o rețetă de fursecuri vegetariene care combină aceste trei ingrediente (împreună cu fulgi de ovăz) și care se fac atât de ușor, încât și cineva cu 2 mâini stângi (ca mine) le face fără problemă. Durează cam 10 minute să faci compoziția și să o pui la cuptor, iar în timp ce faci un duș sau îți alegi hainele, ele o să fie gata și o să umple casa cu un miros divin. Găsești rețeta aici. PS: mie îmi place să fac 2 tipuri: unele cu ciocolată neagră și altele cu merișoare, dar poți adăuga în compoziție absolut orice îți place: fulgi de cocos, stafide, curmale, migdale etc.
Încearcă un Morning Workout
Acum ceva vreme am descoperit yoga în pat și rămâne forma de sport care mi se potrivește cel mai bine (imediat după somn – hei, dacă arzi calorii, eu o consider sport). Ei bine, vreau să trec la nivelul următor: de pe pat pe covoraș. Nu, râdeți, e un progres imens pentru mine. Voiam un workout scurt, relaxant, dar energizant, așa că am ales un videoclip făcut de Casey Ho, instructoarea mea preferată de fitness din online. Nu doar că transmite foarte multă energie pozitivă dar, spre diferență de alte fitness guru cărora faima li s-a urcat la cap, Casey rămâne foarte modestă și revigorant de onestă în legătură cu complexele și temerile ei.
Fă-ți un ceai masala homemade
Nu știu nicio altă băutură care să fie mai delicioasă și cu mai multe beneficii pentru sănătatate decât un Masala Chai, băutura tradițională indiană. M-am îndrăgostit de Masala în Goa, unde localnicii au dus prepararea lui la rang de artă. Dar, dacă n-ai timp să zbori până în India în dimineața asta, poți să-ți prepari un Masala delicios în loc de cafea. Ai nevoie de apă, lapte, ceai negru, zahăr brun și câteva condimente pe care le găsești în orice supermarket (scorțișoară, cuișoare, vanilie, piper, ghimbir, cardamon și anason). O posibilă rețetă e asta. Îți garantez că rezultatul final e divin și ritualul facerii lui (rapid, de altfel), te va relaxa și el.
Pentru pauza de prânz
Călătorește în jurul lumii cu GeoGuesser
Toată lumea știe că a călători și a descoperi locuri noi ne face fericiți. Până la următoarea vacanță, însă, GeoGuesser e cea mai bună modalitate de a te rătăci pe străduțe întortocheate sau de a te plimba pe autostrăzi pustii. Jocul te ”aruncă” într-un loc necunoscut de pe glob și, folosind indicii ca arhitectura sau peisajele, trebuie să ghicești unde te afli (ok, eu trișez și mă folosesc de indicatoarele cu nume de străzi, dar uneori și alea sunt confuzante). Poți să te joci singur/ă sau să provoci un prieten să ți se alăture și care ghicește primul (sau cel mai aproape) locația, câștigă mai multe puncte.
Încearcă Office Stretching
Dacă ai sărit peste sesiunea de pilates cu Casey pe care ți-am recomandat-o mai sus sau, pur și simplu, ai stat prea mult pe scaun la birou, e recomandat să încerci niște mișcări ușoare de stretching, care să te ajute să-ți relaxezi mușchii și, de ce nu, să ți-i tonifiezi. Eu am încercat workout-ul de 15 minute cu doamna de mai jos (care este mai solicitant decât pare, dar și foarte relaxant), dar poți căuta și ceva mai scurt, de 5-7 minute.
Vizitează un muzeu (real sau virtual)
Am citit zilele trecute niște studii care arată că admirarea unor opere de artă declanșează stimulii de plăcere din creier și te relaxează. Dacă ai norocul să ai biroul în apropierea unui muzeu sau unei galerii de artă, poți da o fugă să te bucuri de niște tablouri sau sculpturi live. Dacă nu, există numeroase galerii virtuale, unde îți poți bucura privirea cu capodopere. Mie îmi place Web Gallery of Art (deși aspectul site-ului e puțin rudimentar), unde poți face tururi ghidate, la secțiunea Tours (în care primești informații despre artiștii din diferite perioade și zone și le poți admira lucrările în ordine cronologică) sau poți căuta un artist, pentru a-i admira toată opera. N-o să găsești chiar toți artiștii (au lucrări doar din secolul VIII până în secolul XIX), dar pentru un muzeu virtual, mi se pare foarte bine organizat.
Meditează
Am mai povestit în articolul ”Ritualuri de dimineață care o să-ți schimbe toată ziua” despre beneficiile meditației și cum, deși nu sunt o practicantă constantă a ei, mi se pare una dintre cele mai relaxante și ușoare activități atunci când ești stresat/ă. Eu încerc să practic varianta ei simplă, de 3 minute, dar, dacă ți se pare mai ușor, poți începe cu o sesiune de meditație ghidată, fie de pe o aplicație ca HeadSpace (care cred că e cea mai populară în momentul acesta), fie de pe YouTube.
Pentru seară
Urmărește o comedie veche
Nimic nu mi se pare mai relaxant seara decât să mă uit la o comedie veche. Sigur, seriale ca ”Friends” și ”Gilmore Girls” vor avea mereu un loc aparte în inima mea, dar e ceva foarte reconfortant să urmărești o comedie din anii ‘60-’70. Chiar dacă umorul e mai naiv și mai puțin subtil decât în prezent, ceva din simplitatea vieții în acea perioadă mă relaxează teribil. Poți încerca o comedie românească veche de pe acest site sau activitatea mea preferată cu sora mea, Yvonna: să ne uităm la Bewitched (tradus la noi în anii ‘90 cu ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”). Aici găsești episodul 1 din sezonul 1. E incredibil cât de misogin poate să fie serialul ăsta, dar hainele, decorurile și unele situații (pe care încă mi le amintesc de când eram mică, când îl urmăream fascinată), mă fac mereu să zâmbesc.
Începe un Happiness Jar
Acum câțiva ani, scriitoarea Elizabeth Gilbert a început un adevărat trend atunci când a povestit că la finalul fiecărei zile, scrie pe o bucățică de hârtie cel mai frumos moment al zilei și îl pune într-un borcan. Iar apoi, când e tristă sau are o stare proastă, scoate bilețele la întâmplare, le citește și se simte mai bine. Dacă nu ai chef (sau loc) de un borcan de fericire fizic, poți încerca aplicația HappiJar (deocamdată doar pentru iPhone), care funcționează pe aproximativ același principiu. Scrii un mesaj, faci o poză sau înregistrezi o melodie, le pui în borcanul virtual și apoi, când te simți low, ”scuturi” borcanul și revezi o amintire frumoasă.
Mergi la spa (la tine acasă)
Sigur, dacă îți e la îndemână, du-te la un spa adevărat și lasă-te cremuită, masată și răsfățată de profesioniști în domeniu. Dacă nu ai însă timp sau buget pentru așa ceva, poți obține efecte similare și la tine acasă. Pune-ți o mască homemade pe față (poți amesteca iaurt cu miere și avocado sau banane, dar hei, și mierea simplă e genială), iar dacă n-ai timp de o baie în toată regula, fă un duș fierbinte (încearcă trucul 7 din lista asta, e genial!), dar aprinde lumânări în loc de banalul bec, pentru un plus de răsfăț vizual. Încheie ritualul cu o cremă de corp care miroase delicios (sau un unt de cocos/shea etc) și culcă-te în așternuturi proaspăt schimbate (una dintre marile plăceri ale vieții, nu-i așa?).
Folosește o aplicație pentru somn
În afară de un duș relaxant, o cană de ceai de tei și un dormitor bine aerisit, o aplicație de somn te poate ajuta să adormi mai ușor sau să te trezești mai odihnit/ă (și, deci, să fii mai happy). Am mai pomenit de Noisli în articolul cu site-uri pentru iubitorii de cărți, pentru că îți poate oferi orice fundal sonor te ajută să citești mai relaxat/ă. Noisli are însă și o aplicație gratuită (atât pentru iOs, cât și pentru android), pe care o poți seta pe zgomot alb sau pe orice alt tip de zgomot care te relaxează (ploaie, mare, pădure, tren etc) care are un timer. Am folosit (nu știu dacă cu succes sau doar cu placebo) și Sleepyti.me, o aplicație în care îți alegi un anumit interval de trezire (în locul unei ore fixe), astfel încât să te trezești mai odihnit/ă.
Vă aștept cu feedback despre ce a funcționat din lista mea și ce nu și, normal, cu propriile voastre recomandări de activități/aplicații/site-uri relaxante și care vă binedispun. 🙂
20 Comentarii
Mihaela Grigoras
Un articol foarte interesant ! Spre surprinderea mea, nu am bifat niciodata multe din cele 12 puncte, dar mi-am luat notite -sunt sugestii interesante ! M-a amuzat ideea de yoga in pat …. cred ca e un sport potrivit si pentru mine ! Din cele 12 sugestii eu o aplic doar pe nr. 11- SPA la mine acasa – imi plac baile fierbinti.
Am deschis toata linkurile din articol si incep sa le studiez ! Zile relaxante !
Inoza
Mihaela, să știi că yoga în pat chiar te ajută să începi dimineața mult mai relaxată și energizată. Ți-o recomand. 🙂 Cât despre băi fierbinți – sunt un mare fan! Din păcate n-am timp pentru una ca la carte decât în weekend, iar în restul săptămânii mă mulțumesc cu dușuri fierbinți. I-am luat un interviu acum câțiva ani Prințesei Marina Sturdza și mi-a spus că ritualul ei de seară include mereu o baie. De fapt, citez: ”Incerc sa fac o pauza intre zi si noapte, sa ma destresez. Chiar daca e 4 dimineata, la orice ora, intotdeauna fac o baie si ma relaxez inainte sa adorm. Asta e semnalul meu ca s-a terminat ziua.”. Aș vrea să fiu și eu la fel de extravagantă – pentru mine seara când sunt obosită și demachiatul e un efort suprem. :))
Irina
Foarte tare ideea cu Radio Garden. Ascult acum un radio din Cordoba, Spania. Plus ca m-a facut sa si caut orasul care s-a pomenit a fi foarte frumos. 🙂
O sa incerc si Happiness Jar.
Din chestiile incercate de mine, lucrul care ma binedispune este sa fac poze pentru Insgram 😀 Compozitii diverse despre cartile pe care le citesc sau mancarea pe care am gatit-o sau mai stiu eu ce gasesc interesant prin casa.
Am descoperit recent hygge si mi-am amenajat si eu un locusor in casa care e hygge dupa mine. Asa ca acolo, in balcon, ma uit la filme, fac poze, ascult radio, in ultima vreme am descoperit emisiunea La radio cu Andreea Esca si asa mai aflu una-alta despre vedete de pe la noi, lucruri cumva personale de care nu stiam si na, altfel cunosti omul.
Mai functioneaza la mine si weekend-trips, dar na, pentru alea tre sa iesi din casa 😀 daer merita.
Inoza
Irina, ce idee bună cu colțișorul de hygge! Te invidiez! 😀 Eu am acum o plantă uriașă în balcon, care ocupă un loc destul de mare, dar mă gândesc s-o relochez și să-mi fac și eu o zonă zen, că tot am biblioteca în balcon. 🙂
Antonia
Multumesc pentru ideile faine! Eu ascult acum Portugalia, imi place mult limba lor…. 🙂
Inoza
Mă bucur că ți-au plăcut, Antonia! Multe dimineți senine cu muzică portugheză îți doresc! 🙂
Ralu
Sorry pentru the lows days. 🙁 Eu apelez la ciocolata neagră, preferata mea e de la Merci, ambalată în mini tablete de 25 g, really yum și endorphine releasing. Partea și mai faină e că te poți bucura de ea și când ești meh sau high. 😀 Hugz and keep your spirits up! <3
Inoza
Ralu, îți mulțumesc tare mult! Zilele low au venit de la poveștile #MeToo, atât de pe Facebook, cât și de pe blogul meu, care, efectiv, m-au dărâmat. Și când mergeam pe stradă zilele astea mi se părea că văd peste tot femei în pericol sau bărbați dubioși. Nici de dormit n-am prea dormit bine…În fiecare zi citeam ceva care mă revolta sau mă întrista. Am aplicat, într-un efort de self-help, câteva dintre recomandările de mai sus și mi-am mai revenit puțin.
Cât despre ciocolată, dacă nu are mult lapte (și zahăr, obv) nu îi înțeleg sensul. :)) Am încercat, ce-i drept, ciocolata neagră, dar doar la recomandarea cântarului, ahahaha. N-a ținut mult. Dar data viitoare când îmi mai spune cântarul chestii nașpa, o să încerc recomandarea ta, mersi! Din păcate, sunt omul care atunci când deschide o ciocolată de 100 de grame (neagră, albă sau roz), se simte obligat s-o termine. 😀
Andreea
Ce surpriza frumoasa sa descopar recomandarea fursecurilor! Multumesc mult ca le-ai trecut în lista ta de recomandari, ma bucur ca ti-au placut.
Legat de workouts, si eu am urmarit-o mult timp pe Cassey si îmi place de ea exact din aceleasi motive. Daca vrei sa incerci yoga pe saltea, iti recomand canalul Yoga with Adriene. Eu cu ea am invatat yoga și e la fel de down to earth si simpatica, iar exercitiile sunt foarte usor de adaptat pentru orice nivel.
Inoza
Andreea, eu îți mulțumesc că ai publicat rețeta! Chiar acum două seri am mai făcut un lot nou și a dispărut în câteva minute. 😀 O să arunci un ochi pe Yoga with Adriene, deocamdată, ca la orice sport, sunt doar în faza de research. :))
Debora Tentiș
Bună! te-am descoperit datorită Mihaelei Grigoraș care te-a recomandat sub un articol la mine pe blog. Mă bucur atât de mult că te-am descoperit! Ai așa frumoase articole și recomandări! Să știi că folosesc deja Radio Garden și am descoperit un radio din orașul meu 🙂 Vreau să încerc și aplicația Noisli și am să revin la articol ca să revăd clipurile și să pun în practică câteva sfaturi. M-am abonat, chiar îmi placi mult! Te pup!
Inoza
Debora, îți mulțumesc mult de tot pentru apreciere și mă bucur că recomandările mele ți-au plăcut! 🙂 Te pup și eu, spor la scris și inspirație să ai! 😀
Loredana
Ce articol frumos! 🙂
Interesant radioul recomandat, nu stiam de el. Deja ma plimb prin lume! :))
Inoza
Mă bucur că ți-a plăcut articolul, Loredana și have fun cu Radio Garden! 🙂
Alice
OMG, Radio Garden e genial. Aucm ascult salsa dintr-un oras obscur din Venezuela. GENIAL, multumesc de sugestii.
Am descarcat si applicatia cu Happijar – eu aveam un happy plic in care scriam pe post-its chestii misto de peste zi.
Pt mine ce merge in zile de astea este sa imi fac un plan si sa ma tin de el. Invariabil planul zice asa:
1. fa o lista (check – e usor, deja imi da avant)
2. asculta un podcast – Missed in History cand nu am chef de ceva prea serios (episodul asta e super Stede Bonnet, the Gentleman Pirate | Stuff You Missed in History Class)
3. mic dejun frumos (de obicei oua sub o forma sau alta pt ca in restul zilelor nu am cand)
4. sport – programul lui Kayla Itsines cu 8 exercitii (se gaseste gratis cel pt primele 3 luni) sau Alexia Clarke pe instagram
5. un pui de somn
6. o iesire afara oricat de scurta, fie si doar pana la magazinul din colt.
7. salsa/merengue – infailibil chiar si atunci cand nu am chef de nimic. dar dupa 2-3 cantece, imi pleaca picioarele singure
8. oja rosie sau roz
Ps: am gasit blogul tau dintr-o postare a Dianei Cosmin pe blogul ei si de atunci te tot citesc.
Inoza
Alice, mă bucur că ți-au fost de folos 2 dintre recomandările mele. 🙂 Cât despre lista ta, sună excelent! Mersi de recomandarea de podcast – am adăugat-o pe lista mea ever growing de podcast-uri.
Iar Diana e minunată, e jurnalista mea preferată de lifestyle. Sunt happy că ai aflat de blogul meu de la ea. 😀
Raula
Ina dragă,
Şi eu sunt o cititoare mai nouă a ta 🙂 şi abia azi am citit acest articol. Tot după o postare a Dianei Cosmin am aflat de tine şi de atunci, vòila!
Mulțumesc pentru tot ce scrii.
Hugs!
Inoza
Raula,
Welcome & mă bucur să te cunosc! 😀
Tatyana
Foarte interesant si util pentru zilele din ziua de azi, stresante! La baile fierbinti, as adauga bilute eferverscente cu uleiuri esentiale pure pe care mi le creez singura, cum si sarea de baie, astfel stiu ce compozitie au si economisesc veniturile, lucru pe care-l recomand tuturor!
Ca si fiziokinetoterapeut balneolog,maseur(iar la baza jurist), va rog sa aveti grija de voi macar o data pe saptamama cu un rasfat corporal-masaj relaxant/recuperare sau o Terapie Raindrop(o sa-mi multumiti in gand).
Am salvat informatiile fiindca ma ajuta enorm, le gasesc extrem de uitile.
Multumesc foarte mult, si pot spune DA, ador ce scrii-publici!
Multe imbratisari!
.