And Just Like That e un serial despre trei femei care navighează împreună prin viața, relațiile și prieteniile după 50 de ani.
Continuarea Sex And The City ar fi trebuit să fie inspiring, empowering, moving etc. Cum a fost în realitate? Disappointing, depressing și cringing. Am aflat că după 50 de ani bărbații care nu mor, surzesc, iar femeile mai au parte de sex doar dacă schimbă tabăra.
Zilele trecute am început să mă uit la The Golden Girls (pe Disney+), un serial lansat în 1985 (cu 36 de ani înainte de AJLT) și care e tot ce And Just Like that ar fi vrut să fie, dar n-a reușit. Amuzant, înduioșător, plin de viață, inspirațional, absolut fermecător.
Pe scurt, în The Golden Girls, ca și în And Just Like That, protagonistele sunt toate trecute de 50 de ani. Cam aici se termină asemănările, însă.
Asta deoarece, în timp ce Carrie, Charlotte și Miranda par variante caricaturale și involuate ale versiunilor lor mai tinere, doamnele din The Golden Girls sunt pline de vervă, de experiență, spumoase, sarcastice, independente și conștiente de sine.
Protagonistele The Golden Girls (1985) vs And Just Like That (2021). Sau cum erau văzute femeile de 50 de ani în anii 1980 față de anii 2020.
Acțiunea din TGG se petrece în Miami, în 1985, când Blanche (53 de ani), o văduvă bogată, își găsește două colege de ”apartament” (stă într-o vilă, bineînțeles): pe Rose și pe Dorothy (55 și 53 de ani, respectiv). Rose e și ea văduvă, în timp ce Dorothy e singura divorțată. În curând, lor li se alătură și Sophia (79 de ani), mama lui Dorothy.
Personalitățile femeilor m-au dus imediat cu gândul la Sex And The City, serialul original. Deși, atenție, TGG s-a lansat cu 13 ani înainte. Și da, știu că SATC a fost revoluționar la vremea lui, prin modul în care a prezentat sexualitatea feminină. Dar cu siguranță un serial din anii ‘80 despre 3 femei trecute de 50 de ani care încă fac sex și au relații a fost revoluționar și el.
Iată și doamnele din The Golden Girls:
Răpitoare, foarte sigură pe ea și mereu în căutarea unui partener, Blanche e o variantă mai matură (și mai calină) a Samanthei.
Blanche (53 de ani, în primul sezon din TGG) vs Samantha (50 de ani, în Sex And The City 1)
Naivă, bună la suflet și frumoasă, dar foarte conservatoare și pudică, Rose este varianta blondă și matură a lui Charlotte.
Rose (55 de ani, în primul sezon din TGG) vs Charlotte (54 de ani în primul sezon din AJLT)
Rațională, sarcastică, dar extrem de loială și de iubitoare, Dorothy este cum mi-ar fi plăcut să o văd la 50 de ani pe Miranda (în locul alcoolicei care face gafe rasiste și și-a pierdut complet personalitatea).
Dorothy (53 de ani, în primul sezon din TGG) vs Miranda (56 de ani în primul sezon din AJLT)
Sophia, mama lui Dorothy, este antidotul la toată corectitudinea politică cu care ne-a sufocat AJLT. Bineînînețes, vorbim despre anii ‘80, când scenariștii își permiteau slutshaming, comentarii în legătură cu aspectul, vârsta, orientarea sexuală sau comportamentul cuiva etc.
Fun fact: deși în serial Sophia avea 79 de ani în primul sezon, în realitate actrița care o interpreta avea 62 de ani și era cu un an mai TÂNĂRĂ decât actrița care o interpreta pe Dorothy, fiica ei. :))
Dorothy și Sophia, în serial fiica de 53 de ani și mama de 79. În realitate, prima avea 63 de ani și a doua 62 de ani.
Din fericire pentru toată lumea, în TGG nu există nicio Carrie (la finalul acestui articol veți găsi un link la un articol pe care l-am scris anul trecut despre Carrie).
Și, apropo de paralela pe care am simțit-o între TGG și SATC/AJLT, Bea Arthur (actrița care o joacă pe Dorothy în serial) a făcut la un moment dat un sketch în care o interpreta pe Carrie Bradshaw. :))
Cum e The Golden Girls? Absolut delicios și reconfortant. Și o spun eu, care detest estetica anilor ‘80. Sigur, unele dintre glume mi se par răsuflate și extrem de puerile în 2022. Dar serialul reprezintă perfect spiritul vremurilor sale. Pe de altă parte, unele replici sunt savuroase, iar femeile au genul de prietenie autentică în care își permit comentarii sarcastice și tăioase, fără a o lua personal.
Are toate ingredientele pe care mi-aș fi dorit să le văd în AJLT, dar nu le-am văzut deloc: relații de prietenie sănătoase, sex după 50 de ani (bineînțeles că nu apare nicio scenă de sex propriu-zis în film, dar în afară de Sophia, toate cele trei prietene sunt active sexual) și probleme de viață reale (dificultăți în găsirea unui job după o anumită vârstă, relații tensionate cu rudele, teama de a-ți pierde un părinte indiferent de vârsta ta etc.), ceea ce mi se pare foarte fain pentru un sitcom de 25 de minute.
Am început să mă uit la The Golden Girls pentru că am tot văzut meme-uri cu replici sarcastice ale personajelor (și pentru că în Friends Monica spune despre Ross că stătea sâmbetele seara acasă să se uite la serial). Dar o să continui să-l văd pentru că, în ciuda glumelor, hainelor și coafurilor desuete, serialul are ceva ce n-am mai văzut de mult: suflet.
PS: Dacă ți-a plăcut articolul, îți recomand și:
– Să nu mai romantizăm prieteniile și relațiile toxice
– And Just Like That, unul dintre cele mai bune SF-uri din 2021.
0 Comentarii