Acest articol este susținut de SUN Plaza și este dedicat iubitoarelor de shopping inteligent.

***

Să faci cumpărături în perioada reducerilor e o decizie inteligentă, dar există câteva trucuri care o pot transforma într-o decizie înțeleaptă. Toate sfaturile pe care vi le împărtășesc mai jos sunt testate de mine și învățate de-a lungul timpului de la personal buyers, din articole sau de la prietenele mele fashioniste.

Și, pentru că suntem în perioada reducerilor, la finalul acestor tips & tricks am ales 5 obiecte din SUN Plaza care mi-au plăcut. Toate sunt la reduceri, cu prețuri mai mult decât prietenoase.

Faceți cumpărături joia

Dacă știu că vreau să cumpăr un anumit obiect vestimentar în perioada reducerilor, merg mereu la cumpărături joia. De ce? Vânzătorii știu că majoritatea oamenilor vin la mall vineri seara sau în weekend, așa că joia pun deja pe rafturi marfa nouă și marchează produsele care intră la reduceri.

Găsesc reduceri și dacă merg la cumpărături vineri seara sau în weekend, dar risc să nu mai găsesc hainele pe care le vreau pe mărimea mea. Făcând cumpărăturile joia, mă bucur și de reduceri și găsesc și mărimea pe care o vreau. 🙂

Cereți o reducere

Ați găsit un produs care vă place, dar care nu e încă redus? Întrebați când intră la reducere sau cereți vânzătorului un discount. Știu că sună ciudat, dar am descoperit asta din propria experiență. Eram la mall cu un prieten și am găsit în 2 magazine diferite aceeași pereche de pantofi sport, la prețuri diferite. Prietenul respectiv s-a întors în primul magazin, unde erau mai scumpi și i-a anunțat de situație. Vânzătorul i-a oferit pe loc o reducere de 10% nu față de prețul inițial, ci față de prețul competitorului (deci o reducere de 20%).

Cei de la site-ul britanic Money Saving Expert au făcut în 2016 un sondaj și le-au cerut cititorilor să spună la ce lanțuri cunoscute de magazine au reușit să se tocmească la preț. Un număr surprinzător de oameni au spus că au cerut și au obținut reduceri în lanțuri cunoscute de magazine. Mai mult decât atât, mulți vânzători au recunoscut că managerii i-au instruit să ofere o reducere de 10% oricui o cere. O informație șocantă, dar utilă. 🙂

Numărați până la 3

Garderoba mea include un jumpsuit minuscul din catifea mov, o rochie aurie cu paiete și una tip ie, foarte transparentă, toate nepurtate. De ce? Pentru că au fost cumpărături impulsive.

Ca să evitați cumpărarea unor piese inutile, din impuls, trebuie să aveți în minte 3 motive pentru care vreți să le achiziționați. Vă puteți gândi la 3 piese pe care le aveți deja în dulap cu care puteți combina noua achiziție? Sau știți 3 viitoare ocazii la care veți purta obiectul vestimentar respectiv? Dacă da, e o achiziție smart. Dacă nu, poate investiți banii în ceva mai potrivit.

Evitați achizițiile delicate

Am cumpărat acum 3 ani o rochie din lână, roz, superbă, redusă de la 400 de lei la 100 și ceva. Doar că, în cele din urmă n-am plătit pe rochia respectivă 100 de lei, ci dublu sau chiar triplu. Asta deoarece rochia mea nu se poate spăla așa că, o dată la câteva purtări, sunt nevoită să o duc la curățătorie.

Concluzia: verificați instrucțiunile de spălare de pe etichetă înainte să cumpărați o piesă vestimentară. Nu vreți să fiți nevoiți să plătiți câte 40 de lei în fiecare lună în care o purtați. Dacă vreți ca produsul cumpărat la reduceri să fie cu adevărat o investiție, alegeți haine care se pot spăla la mașină sau măcar manual. Sigur, există și excepții și haine care merită efortul de a fi duse la curățătorie. Aveți grijă doar să le alegeți conștient.

Calculați costul per purtare

Asta am învățat-o de la o prietenă care mereu investește mult în piesele pe care le poartă zilnic și foarte puțin în cele pe care le poartă ocazional. Un pulover din cașmir de 600 de lei, purtat de 100 de ori în 3 ani va avea costul de purtare de 6 lei, în timp ce o rochie de party de 120 de lei, purtată de 2 ori în același interval va avea costul de purtare de 60 de lei. Înțelegeți diferența? 🙂

Cu cât purtați de mai multe ori o piesă, cu atât aceasta este mai rentabilă ca investiție și de aceea ar trebui să fie de calitate. Piesele basic ar trebui să fie doar din materiale bune și foarte, ceea ce înseamnă, automat că vor fi mai scumpe, în timp ce piesele de ocazie sau cele cumpărate de dragul unui trend (ceea ce nu vă sfătuiesc, dar oameni suntem) pot fi mai slab calitative și, deci, mai ieftine.

Plătiți doar cu cash

Poate părea o regulă stupidă, mai ales, dacă, la fel ca mine, plătiți în procent de 90% cu cardul, dar, credeți-mă, e foarte bună. Dacă ați ajuns deseori să cheltuiți mai mult decât v-ați propus inițial la cumpărături, folosiți banii fizici în locul cardului. Acțiunea de a-i înmâna vânzătorului vă ajută să vă conștientizați gestul mult mai bine decât un simplu swipe cu cardul. De asemenea, spre diferență de card, nu aveți cum să depășiți suma fixă din portofel.

Cei de la MIT au făcut, de altfel, un studiu care a demonstrat că oamenii sunt dispuși să plătească un preț de 65% mai mare pentru achițizii făcute cu cardul de credit versus cash. E ceva ce merită să luați în considerare.

Și iată mai jos, cum v-am promis, 5 obiecte găsite la SUN Plaza, la reduceri, care mi-au plăcut mult.

Vestă tip smoching de la Zara (79,90 lei, redusă de la 149,90 lei)

Am verificat eticheta și această vestă-smoching îmi încalcă regula ”evită achizițiile delicate”, deoarece nu poate fi curățată prin spălare. Pe de altă parte, mi-o pot imagina în mai mult de 3 combinații cu haine pe care le am deja (de la blugi, la pantaloni negri de smoching și până la fuste) și am suficiente ocazii în care o pot purta. V-am spus, există excepții de la orice regulă. 🙂

Sutien din dantelă Jolidon (23,97 lei, redus de la 79,90 lei)

Sutienele fără burete sunt preferatele mele, iar dacă sunt și din dantelă, devin lenjeria perfectă. Îl puteți cumpăra pe cel de mai sus pentru că se apropie St. Valentine’s Day sau, și mai bine, îl puteți cumpăra pentru a-l purta pe sub bluza sau rochia voastră preferată și pentru a vă simți sexy într-o zi de marți. 🙂

Pijama cu buline Oysho (45,90 lei cămașa, redusă de la 119,90 lei și 39,90 lei pantalonii)

Am o mică problemă la capitolul pijamale (a se citi *le cumpăr impulsiv și în curând va trebui să închiriez o garsonieră doar pentru ele*), iar cele masculine, tip cămașă și pantaloni, sunt preferatele mele iarna. Perechea de pijamale de la Oysho de mai sus mi se pare cu atât mai irezistibilă pentru că are buline.

Tricou Bershka (9,90 lei, redus de la 29,90 lei)

Tricourile Join Life de la Bershka vin în 43 de variante de imprimeuri și culori foarte simpatice (de la albe sau negre uni, la unele cu buline, flori, dungi sau imprimeu tip camuflaj) și sunt făcute 60% din bumbac. Bonus: se pot combina cu zeci de haine pe care le aveți deja.

Iluminator Express Radiance Douglas (14 lei, redus de la 35 lei)

Am ales iluminatorul ăsta cremos, sub formă de stick, pentru că, să fim serioși, cui nu i-ar trebui un ten mai luminos, mai ales după o zi lungă la muncă sau o noapte lungă pe Netflix. 😀 Cei de la Douglas mai au reduceri la numeroase alte produse de make-up și de îngrijire a pielii, așa că vă recomand să mergeți și să aruncați un ochi în magazin.

***

Sper că ați găsit utile sfaturile de shopping din articolul de azi și că v-am inspirat să profitați de reducerile care sunt zilele acestea la SUN Plaza. Happy & smart shopping! 🙂